A böjtökre sajna én sem vágyom annyira, pedig biztos jó lenne. (meg egy májtisztítás sem ártana, lelkileg már készülök rá
Ilyen fél napos "visszafog magamat" szoktam időnként csinálni, hogy reggeli kezdés helyett csak délben nyúlok szilárd kajához, addig meg csak valami léféle van. (de már ennek is jó a hatása, csak vigyázni kell hogy kajakezdéskor ne zabáljuk túl magunkat
)Egy vízböjt talán jobban tisztít, de összességében egy léböjtöt én is sokkal jobbnak tartok.
Már hiányzott egy kis "fehérjézés".
Szóval az elmúlt időben továbbra is foglalkoztam vele, és csak megerősíteni tudom amiket eddig is mondtam. Sőt talán még annál is fontosabbnak tartom! (főleg ha valaki hosszú távon gondolja, és tényleg jó formában szeretne lenni)
Egy mindenevő az féljen a túladagolástól, de nekünk itt a nyers kaján sokkal inkább a különféle aminosavak hiányától (illetve megfelelő mennyiségétől) kellene tartani. Ami egy egyszerűbb nyers ételben van (alma, banán, saláta, néha egy kis mag) az -egy kis túlzással- szinte NULLA. -mondhatjuk, hogy ezzel csak vegetálni lehet. (hacsak nem viszünk be a kelleténél sokkal több kalóriát)
Ha nem esszük túl magunkat pl. magokkal, vagy valami más koncentrált valamivel akkor szinte kizártak tartom, hogy egy normális nyers étrenden túllőjünk a célon.
Azt kellene végre megérteni (nem Neked szól, csak általánosságban mondom) hogy fehérje (vagy hívjuk inkább aminosavaknak) NEM CSAK! izomépítéshez kell. (az emberek többsége mindjárt ezzel köti össze)
Ha nincs elég ill. megfelelő minőségű/arányú, akkor az mindenre negatívan hat.
Vitaminok, ásványok felhasználása, enzimek hormonok termelése, máj, szívműködés, csontanyagcsere, fog, haj, bőr, körmök állapota stb. stb. (a mai modern világban általában nem kérdés a fehérje, de ugye vannak olyanok mint mi, akik "nem ezen bolygón" élnek
Például amikor nyers vega körökben ritkább csontokról, fogromlásról hallunk, akkor a kalcium és más anyagok mellett nagy valószínűséggel a megfelelő aminosavakkal is gond lehet (pl. lizin) amik a kalcium beépüléséért felelősek. (kalciumot önmagában aránylag itt is könnyen össze lehet szedni) Vagy kalóriahiány, ami miatt abból a kevésből még kevesebb jut célba. (mivel egy részéből jobb híján energia lesz)
Tehát ahogy eddig is írtam, sokkal komolyabbak kéne venni mint ahogy pl a könyv írja. -nem beszélve arról ha valakinek olyan elvetemült gondolata támad
Ehhez még csak annyit, hogy nehezem tudom megállni szó nélkül
Csak ha kicsit jobban megnézzük az étrendjüket, akkor már kilóg a lóláb. Szinte kivétel nélkül tele van szuperfood-okkal, elég nagy mennyiségű fehérjeporokkal, vagy szóját eszik szójával. stb. (a kreatint már nem is említem) -nem értem, hogy akik ezeket felteszik ezt nem látják?
Oké, hogy nagy munka van mögötte, de így nem egy olyan nagy szám. 100-150 g fehérje az növényin is meg állatin is lényegében annyi. Akkor lenne igazán nagy szám ha ezt zöldön, gyümölcsön 50g fehérjével érnék el. -de ilyet elég nehéz találni. Szóval csak azt akartam mondani, hogy nagy csodák, nincsenek, "semmiből" nem lesz "semmi".
(ja, és nem baj ha valaki ezzel nem ért egyet, nem akarok senkit meggyőzni, mindenki csinálja ahogy akarja)
A sóval kapcsolatban:
Én a néhai sózásom mellet is ugyanúgy kívántam és ettem is a turmixokat/zöldeket, nem vettem észre, hogy e miatt nem kívánnám. És nem hinném, hogy egy zsemlében lévővel 2 hétig szórakozna a szervezet (vese vagy akár a bőrünk), ha így lenne már több 10 kilók lennének bennünk.
Én pl nem magáért a sóért eszem a sót (ha eszek) hanem mert e nélkül a főtt kaják többsége ugyebár ehetetlen. -gondolom ezzel nem mondtam újat. (ha meg már főzök akkor nem az a kis só lesz a fő ludas)
És lehet "jobbfajta" sót is kapni amibe az ipar még nem piszkált bele.
Paul Bragg szerint napi 1 grammot még elvisel a szervezet, és olyat is ír a könyvében, hogy vizsgált olyan földet ahova az állatok gyakran jártak nyalakodni.
-mármint földet. Ha úgy nézzük a majmok és (más állatok) is nyalogatják, vagy esznek néha földet vagy esetleg más egyéb élettelen anyagot.
Ha ezeket az állatok tudják hasznosítani (vagy legalábbis annyira nem nyírja ki őket), akkor egy minimális mennyiségű természetben előforduló só sem lehet akkora gáz.
Persze nem azt akarom mondani, hogy jó, csak ne túlozzuk már el annyira de annyira.
Szép napot!