80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. szept. 25., csüt. 17:16

Füge a növényház mellett kisebb.JPG
Ez a kitelepített 2 bokor elburjánzott és lett belőle számos tő. De a növényházban elsárgultak a levelei.
Hahó!
Jelentem, hogy végre ettünk egy darab érett fügét!
Ezen a nyáron meghagytam három ágat, és úgy elterebélyesedtek, hogy jövőre azokat is vissza fogom vágni.
Kint is van már azóta közel 7 (!), ebből 5 új telepítés, amiről majd jövőre tudok nyilatkozni, de az a régebbi 2, ami a kert távolabbi felében van, szintén elég jól magához tért, habár nem biztos, hogy érett termése lesz. Van egy olasz füge magról keltetett szép nagy dézsás füge, ami semmit sem nőtt kint sőt a levelei végei leégtek a szélben pedig takarásba tettem. Hiába: inkubátorban született... Vissza is fogom telepíteni, miután láttam, hogy Japánban is növényházban nevelik. Megpróbálom ugyanazt. Még be fogok vinni egy fajtát, amit több kertben is láttam, és az egyik udvarban iszonyú sokat terem, hosszúkás hatalmas gyümölcsöket. Türelmem kifogyhatatlan, ami a fügét illeti.
A növényház , és az újonnan épített polikarbonát tetejű kis faház sarkában kialakított kis zugban hatalmasra nőtt fügetöveket egynek veszem, de azok is legalább 5-en vannak... Szóval nagyon akarom azokat a fügéket! A már gyümölcsöt hozó tövek mind egy változatot mutatnak, a zöldes sárgán érő típust. Az imént említett fejlettebb bokor talán még pár gyümölcsöt érlelhet, ha nem jön korán a fagy. A mostani (kedd éjszakai) lehűlés a domboldalon zúzmarával köszöntötte a reggelt, de a fagyzugnak számító növényház melletti kis térben úgy tűnik valamiféle mikroklíma alakulhatott ki a polikarbonát tetők által sugárzott melegtől - gondolom. Már az is ezt mutatta, hogy a télen nem fagytak vissza a tövek a földig, hanem maradtak ágak, amik kihajtottak, pedig nem voltak takarva, csak a tövekhez szórtuk rendszeresen a növénymaradékokat. Ki is hajtott egy csomó avokádó, és még az sem kizárt, hogy én leszek az első avokádótermesztő kis hazánkban. A növényházban is számos mag kihajtott. Ha a telet túlélik, már biztos jövő elé néznek...
Csatolmányok
Füge érő gyümölcse.JPG
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: cef » 2014. szept. 26., pén. 9:53

Stoner!

Üzleti ajánlatom:
Gyere a zöldturmix fesztiválra, hozz egy fügét kóstolóba, én pedig hozok kákicsokipudingot :)

Régebben említetted Ferencsik István Gyermekeink táplálása könyvét. Megvan ez neked?
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. szept. 30., kedd 17:22

Szia Cef!
Kösz az ajánlatot! A második füge boldog fogyasztása óta nincs több, de a jövő még előttünk..
Ami a könyvet illeti... valahol talán megvan, de az is lehet, hogy valamelyik gyerekemnek adtam, és nem adta vissza, mert az jellemző... De utánanézek.
Szia
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. okt. 11., szomb. 19:26

Helló!
Már kb 8 szem fügét sikerült éretten megenni!
Közben volt egy kis malőr... Elkezdett sípolni a tüdőm és a hörgőm... Se nátha se láz, ilyen még nem volt.
Egyből elkezdtem desztillált vizet inni, és leálltam a kenyérről. Most vagyok a 4-ik napon és gyakorlatilag rendbe jöttem. Még folytatom a 811-et, és lehet, hogy csak hetente 1x eszem 1 szeletet. A tapasztalataimat leírom. Azt mindenesetre vissza hoztam, hogy minden étkezés előtt iszom desztvizet. Aztán nem azonnal eszem gyümölcsöt, vagyis egy kicsit húzom a dolgot, közben többször iszom. A reggeli lé mindig van. Este nagyon cikis a banán, pedig az tart bennem a legjobban. Érdekes, visszagondolva a legutóbbi másfél éves 811-re, már most is érzem azt az "üres" érzést, amit akkor éreztem. Ez jó is meg nem is. Majd mesélek...
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. okt. 13., hétf. 11:37

Stoner!

Sajna mégsem megyek a zöldturmix fesztiválra, így a füge-puding üzlet ugrott:(
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: L.Nora » 2014. okt. 13., hétf. 12:11

Jo napot! Tudna segiteni valaki DR DOUGLAS 80/10/10 KONYV beszerzesevel kapszolatban?? :D Mindenhol kerestem de semmi :( :( :cry: Elore is nagyon szepen koszonom!
L.Nora
Inkább olvas

Hsz: 12

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. okt. 13., hétf. 16:09

Sziasztok, rég jártatok erre! -na nem mintha én olyan gyakran mostanában. :roll:

Cef űzöd még az "ipart" teljes mértékben ? :roll:
Én nem szépítem a dolgot, az elmúlt pár hétben -így öt év után- visszavettem a tempóból. -mondhatnám úgy is, hogy kicsit kezdett elegem lenni az egészből.
Heti 4-5 főtt kaja általában estefelé, az sincs kizárva, hogy több lesz belőle, de ahogy magamat ismerem még az is lehet, hogy "visszatérek". 8) (kíváncsi vagyok a hatásokra)
A turmixfesztivál nekem is tervben van, de csak hét végén lesz biztosabb, hogy megyek-e. (hátha visszahozza a kedvemet :) )

Gábor, ez a "mamik nyara" nálunk is előcsalogatott még pár szem fügét, de ez az év nem volt igazi. -sokszor a hangyák miatt kellett idő előtt leszedni, mert teljesen magukévá tették. :evil: (ha jól emlékszem tavaly nem volt ilyen gond, talán a sok eső is belejátszott)
Na meg már állítólag nálunk is kezd megjelenni valamiféle fügemoly, úgyhogy "bele kell húznunk", ha meg akarjuk őket előzni.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: cef » 2014. okt. 15., szer. 7:31

Szia RAtti!

Űzöm bizony:)
Elképesztő micsoda energiaszintet lehet vele elérni. Bár még mindig csak az elején vagyok - 3. hónapja tisztán -, szépen jönnek azok a dolgok, amiket ettől az étrendtől elvárásként tűztem ki.
Ha lesz kicsit több időm pötyögni, leírok pár részletet a mindennapokból. Kalandos:)

És Te?
Mi történt? (publikus?)

L.Nora!
http://elixirbolt.hu/hu/webaruhaz/taplalkozas/801010
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: L.Nora » 2014. okt. 15., szer. 8:59

Cef! Koszi :D
L.Nora
Inkább olvas

Hsz: 12

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. okt. 15., szer. 9:46

Szia Cef!

Persze hogy publikus :) , nem történt semmi különös csak a szokásos, itt is sokszor szóba került.
Leegyszerűsítve a dolgot a legnagyobb problémám vele, hogy valahogy nem igazán sikerül jól megemésztenem ezeket a nagy mennyiségű nyers dolgokat. Ha szépen kimértem eszek, vigyázva hogy nehogy sok legyen egyszerre, meg jól kivárva az időket stb. akkor nincs gond, csak így meg kevés. -minden szempontból.
Ha viszont jobban szabadjára engedem, hogy legyen is bennem valami, ( a súlyról már nem is beszélek) akkor csak idő kérdése, hogy mikor keletkezik valamilyen zavar az emésztésben. (ezzel a sok egyszerű cukorral könnyű galibát okozni, legalábbis nálam)
Máig csodálom azokat akikben a rendszeres napi sok kiló gyümölcs is normálisan "összeáll" és semmi gondjuk vele.
Pl. szilvát, szőlőt (meg körtét sem) az idén már egyáltalán nem is ettem, (meg nem is kívántam) valahogy nem igazán férnek meg bennem.
Az első 1-2 évben még tök lelkes voltam, gondolván hogy ez csak átmeneti, de sajna nem sokat javult a helyzet. (és az is igaz, hogy már nem is állok hozzá olyan pozitívan mint ahogy kellene, valószínűleg ez sem segít a helyzeten)
Persze könnyen lehet, hogy az én emésztőrendszeremmel van a gond (a hiba az én készülékemben van :) ) és talán nekem is jót tenne egy nagyobb tisztogatás (böjt, ilyesmi) de már annyit szórakoztam ezzel az egésszel, hogy jelenleg nem sok kedven volt/van hozzá. -talán majd később.
Meg mondhatnék még pár apróságot, hogy pl. nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez a nagy mennyiségű gyümölcs (nagyon sok egyszerű cukor) annyira jó. (napi több kiló banán, marékszámra betömött datolya meg hasonlók, ahogy sokaknál látom, hogy meglegyen a kalória)
Egyébként meg szerintem nem csak a kalóriával van a fő gond hanem azzal, hogy ami bemegy az elég gyengén hasznosul. (először azt gondoltam, hogy a napi /aránylag normális/ 4-6 barnamaci :) csak nálam gyakori, de ahogy másokat is kérdeztem egyáltalán nem vagyok egyedül ezzel, ez azért már sok szerintem, egy csomó értékes anyag a "kukában" végzi, ahelyett hogy minket szolgálna.) -a máik "mumust" :) (fehérje) meg már nem is mondom...
(így több év után lehetne még említeni a változatosságot, anyagiakat stb. de ezek már inkább csak részlet kérdések, amik kisebb nagyobb sikerrel azért orvosolhatók)
Amúgy nem mondtam le róla végleg, de mostanában tényleg komolyan elgondolkodtam azon -hogyha mindent összevetünk- akkor van-e értelme teljes mértékben a nyershez ragaszkodni. :hmm:

Annak viszont tényleg örülök, hogy Nálad oké a dolog! -és jöhetnek a kalandok. :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. okt. 15., szer. 14:59-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. okt. 15., szer. 14:14

Korai volt az öröm :? azt a pár szem fügét meg nekiálltak lezabálni azok a kiba... madarak. :evil: -irgum-burgum.

Gondoltam megvárom míg a bokron szépen beérnek (legalább ezt ne kelljen féléretten leszedni) erre vazze megelőztek. -most érlelgethetem "zölden" ha akarok belőle enni, amíg valamit jó módszert sikerül kitalálni ellenük.
Esetleg nincs valami jó ötletetek a hagyományos madárijesztőkön kívül? (gondoltam betakarom jéghálóval, de ahhoz már túl nagy, meg annyit nem is ér az egész)
Oké, hogy ők is küzdenek a túlélésért na de akkor is... én sem eszem mag a kukacaikat. :)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Ági » 2014. okt. 20., hétf. 20:52

Szia, RAtti!

Majd lécci írjál arról, hogyan s merre, és milyen hatások vannak, jó? Az őszintét megmondva, nekem te voltál az egyik leghitelesebb ember itt, és nem mellesleg az egyik legtapasztaltabb. Úgyhogy eléggé "megráz", hogy öt év után így döntöttél. De persze kíváncsi vagyok, hogy miket tapasztalsz és milyen változtatásokkal tudod működtetni, vagy esetleg teljesen visszaállsz-e a főzőcskére. Szóval majd írjál ide ha lehet! Köszi!
Ági
Újonc

Hsz: 8

HozzászólásSzerző: cef » 2014. okt. 20., hétf. 22:37

Sziasztok!

Kérdéssel kezdem: milyen volt a zöldturmix fesztivál?

RAtti!
A madarak nem szeretik a hirtelen zajt. Kötélre felfűzött néhány alu doboz, ami a légmozgás hatására összeütődik, megteszi. Úgy kell elrendezni, hogy a madár mindenképp megmozdítsa, ha épp nincs szél.

Hagy reagáljak a nyerskosztos megjegyzésedre. Van értelme 100%ban ezen maradni, ha:
- amit elvársz tőle, teljesül
- minden gond nélkül meg tudod valósítani
- el tudod viselni a gyümölcslegyek társaságát a konyhában:)

Pár mondatban, hogyan alakul a kaland:
Az elmúlt 3 hónapban 99% sikerült nyersen maradni. Az 1%ot annak tudom be, hogy némi fűszer, aszalt gyümi is az étlapra került. Mindösszesen 7-8 alkalommal kellett főtthöz folyamodnom, mostanra már megvan az oka, hogy miért. Életmódomról már írtam, de azért mégegyszer:
Az egész nyersétkezős próbálkozásom 2013 márciusára datálódik. Lassan 8 éve dolgozom egy multinál váltott műszakban. Kicsi fiam most 2 és fél éves. Családi házban lakom, nagy udvar, sok tennivalóval. Ha csak tehetem valami sportot űzök - ez mostanában biciklizés vagy calisthenic. Nagyon antiszociális vagyok:) - természetesen a jelen szociális helyzethez viszonyítva.
Nagy vonalakban ...
Ez persze nem sok, amit leírtam, de már ebből is kitűnik, hogy a STRESSZFAKTOR igen magas!
Ez, pedig kulcskérdés, mert amíg nem találtam meg ennek a faktornak a kordában tartását, addig nem sikerült a folyamatos nyers. Az a pár alkalom, amiért főtteztem, ehhez kötődik. Felsorolok párat, amiben érintett vagyok, szerintem néhányan tutira megélitek egyik-másikat:
- zaj
- rendszertelen alvás
- rendszertelen étkezés
- család ellenérzése
- munkatársak ellenérzése
- "mit csinálok rosszul?" kérdéskör
- vékonyságból való kitörni akarás
- "miért nem érdekel senkit, amit mondok?" kérdéskör
- elvárás nem teljesül, ebből fakadó csalódottság
Nos részemről, már csak az első 3, ami még kiküszöbölésre vár. De hozzáteszem, hogy ha valaki kalóriaszámolósan próbálkozik, akkor vegye bele ezeket, és persze ami rá tartozik, mert ezek bizony olyan tényezők, amik rettenetesen rabolják a kalóriákat és rontják az emésztés hatásfokát- még a jól kivitelezett étrend mellett is.

Nemrég igénybe vettem a modern orvostudomány mechanikai vívmányait. Lehetőség adódott egy átfogó vizsgálatra. Jól jött!
Testzsírszázalék 6,8! Jeah:)
Ez szép és jó adat, csak önmagában semmitmondó. Mellé kimutattak még ásványi anyag, illetve fehérjehiányt. És még volt egy bizonyos fittségi index, az 68%.
Ezek az adatok tértek el a "normálistól". Meg a testsúly:)
Összevetettem ezt egy 3 évvel ezelőtti adatokkal (masszív mindenevő stádium + néha piálás, de akkor nagyon). Akkor mindezek a paraméterek magasabban álltak. pl a fittségi index 76%.
És mégis van egy paradoxon!
Az adatok szerint, az állapotom rosszabb. Szerintem viszont NEM!
Az erőnlétem, a közérzetem mind sokkal jobb! (ne feledjük, azóta eltel 3 évben a műszakozás, a munkámmal járó zaj ugyanúgy megvan).
Akkor most hogy is van ez? :D
Egyszerű!
Más üzemanyag, más építőanyag, más eredmény. Naná, hogy nem illik a "normálisba"!
Persze nem tökéletes - az adatok bizonyos mértékig mérvadóak -, a testzsír nyugodtan lehet magasabb, ugyanígy nagyobb kalóriabevitellel a többi paraméter is emelhető. Ez csak kivitelezés kérdése.

És úgy vettem észre nem igazán elég a nyers étel, ÉLŐ is kell legyen!
Tudjuk, hogy a növény is érez. Ha stressz éri, ugyanúgy lecsökken az energiaszintje, akár az emberé. Jó hír, hogy aki tudományosan is szeretné ezt vizsgálni, megteheti, mert mérhető dologról beszélek.
Mivel a szervezetünkbe bekerült anyagból asszimilálunk energiát (mert még kevesen tudják hogyan kell a fényt hasznosítani közvetlenül) ez fontos tényező.
Stoner! Te erről többet tudsz mondani. Pontosabban azokról a módszerekről, hogy a csökkent energiaszintű növényt hogyan lehet felturbózni.
Ez kissé elrugaszkodottnak tűnhet. Aki így gondolja, javaslom kezdjen kutakodni az ENERGIA iránt, meg fog lepődni:) Ha megérti nagy boldogság jut ajándékként;)

Addig is vannak mindennapok, azt is élni kell. Lehetőleg minden percét jókedvvel, örömben.
A nyerskoszt eredményesen hozzá tud járulni ehhez.

Egy kis móka:
Egy ideje a megnövekedett erőnlétem hatására néha rajtam van a munkahelyemen a "nagyon játékolnék érzés". Ilyenkor, főleg éjszakás műszakban elcsimpaszkodok az egyik 2m magasan lévő transzport állomás egyik profiljára és húzódzkodok. Erről annyit kell tudni, hogy kb az első ujjpercem fér oda. Aztán uccu neki széles felhúzás - full muscle:) Ebben van ám egy jó adag excibícionizmus is:) Úgy tudom más nem tudja ezt megcsinálni odabent, főleg nem hajnali fél 5kor. De azért érezhető pár kikerekedett szempár tekintete:) Szinte hallom: ez a zöld trutyikat faló szikkadt csávó hogy a rákba képes rá? :D
Na jó ez csak az én képzeletem, de tudomásomra jutott, hogy bizony valóságtartalommal bír.
Jut eszembe Michael Arnstein!
Ő kb 55kg aztán lehet nézni az eredményeit. Meg az állapotát.
Ne dőljünk be a "férfi 100kg fölött kezdődik" ideológiának!
Hölgyeknél ugyanez a "van mit fogni rajta".

Röviden ennyi:)
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. okt. 21., kedd 19:22

Szia Ági!
Először is kösz az "elismerést"! -igazán kedves Tőled. :)

Sok okosat még nem tudok mondani, nincs még lejátszva a mérkőzés. :roll:
Tény, hogy az elmúlt pár hétben kb. minden másnap este ettem valami egyszerűbb főtt kaját . (kb 25 kalória százalék)
Nagy hátrányát nem vettem észre (ahhoz több idő kell), hacsak nem eszem vele túl magam. :) ( de ez nyerseken is ugyanúgy előfordul -azért nem kell mindent a főttekre fogni- ilyenkor inkább valamiféle lelki "agyi leterhelés" :) áll a háttérben)
Viszont jobban aludtam tőle, sok esti pisi nélkül. :) (csak figyeljünk rá, hogy ne essen túl későre a vacsi)
Jelenleg úgy vagyok ezzel az egésszel, hogy így: még nem jó, úgy meg: már nem jó.
Most kicsit hagyom ülepedni, hogy tisztuljon a kép.
Ha egy "átlagembernek" kellene tanácsot adnom, továbbra is azt mondanám, hogy legyen egy "jó vega" nagy mennyiségű nyerssel. (inkább sok zöld, a gyümölcs problémásabb lehet) Ez szerintem még aránylag könnyen kivitelezhető, és azért annyira nem is egészségtelen. (főleg ha a nagy átlaghoz viszonyítjuk) De én viszont már jobban "megfertőződtem" a nyersekkel, ezért sem egyszerű "végleges" döntést hozni. -ha nem foglalkoznék időről időre ezzel a témával akkor nagy valószínűséggel már rég megállapodtam volna valamennyi főtt étel mellett.
Talán már írtam, ami mostanában még kihatott a kedvemre, hogy még a "legnagyobbaknál" is azt látom, hogy csak idő kérdése, és visszavesznek a tempóból. (vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy elég nehéz olyat találni aki tényleg 100%-ban így étkezik) Persze ne mások miatt csináljuk hanem magunkért, de ennek akkor is van hatása.
Megmondom őszintén, hogyha gondolatban arra jutok, hogy vegyük kicsit lazábbra a dolgot, akkor néha olyan érzésem támad, mintha egy nyomasztó álomból ébredne az ember, nagyobb szabadság van, kevesebb kötöttség.(valahogy nincs már bennem az a nagy lelkesedés mint az elején) Aztán persze jön egy újabb zöldturmix fesztivál és kezdődik minden előröl. :lol:
Szóval egyenlőre még ott a kérdőjel, de nagy főzőcskézést azért semmiképp sem tervezek.
Lehet, hogy csak este (a vacsorával eddig sem voltam igazán megbékélve, a saláta magában kevés akármit is eszek előtte) de lehet, hogy délben is eszek valamennyit.
A 811 előtt is így volt, és ahogy emlékszem tök jól működött, délig nyers (gyümölcs vagy/és turmix) , délben zöldek, vega valami, délután még egy kis gyümi, este meg sok sali plusz valamilyen kevés "krumpliféle".
Na de persze ahogy magamat ismerem :D simán lehet (sőt!) hogy nem lesz ebből semmi, hanem egy kis rosszalkodás után, marad minden a régiben. (811)

Nem kérdés, hogy a főtt étel nem éppen az egészségünk barátja, de ha az élet többi területét is figyelembe vesszük, akkor már összetettebb a kérdés.
Ez az életvitel pl. szerintem bizonyos mértékben elszigeteli az embert a társadalomtól, más emberektől (nem csak a közös étkezésekre gondolok) -én legalábbis ez tapasztaltam, előtte jobban "jöttem-mentem". (ebbe persze az is belejátszott az elején, hogy 50 kiló alatt nem szívesen mutatkozik az ember, még az önbizalma is odavész)
Vagy említhetnék egy sima utazást. Az ember agyában akarva akaratlanul is ott van, hogy mit fog majd enni. (még ha csak egy napról is van szó, bár ennyit még könnyű elcipelni)
Nyáron a Velencei tavat körbebiciklizve, egy nyavalyás helyen találtam ehető gyümölcsöt, hagyományos kaja meg szinte minden sarkon volt. :(
Ha az őseinktől vettük volna át ezt az életformát, ez lenne a természetes számunkra, de így, hogy nekünk kell nulláról kezdeni, minden apróságot kiagyalni, így néha úgy érzem, hogy már túl sok energiába kerül. -amit csak tovább nehezít a környezet negatív hozzáállása, plusz még azok is amiket Cef is említett. (a sok stresszhormon amit ilyenkor összetermelünk magunknak könnyen lehet, hogy többet árt mintha a lelki békénket megőrizve az "arany középutat" választanánk)

Na de félreértés ne essék! nem akarok itt "pesszimistáskodni" :) meg elvenni senkinek sem a kedvét, de a "vibrantság rózsaszín felhője" :D mellet a valósághoz sajnos az elmondottak is hozzá tartoznak. -nagy fába vágja a fejszéjét aki ebbe belekezd. :hmm:

Ági ha dűlőre jut a dolog, akkor igyekszem beszámolni róla. (de olyan sokat már nem akarok foglalkozni a témával mint eddig) -na megyek is, mert még odaég a cucc. ;)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. okt. 21., kedd 20:35-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. okt. 21., kedd 20:26

Szia Cef!

Kösz a madaras ötletet! -jövőre kipróbálom.

Ami a fesztivált illeti, Nagy László Zoltán 811-es előadását emelném ki.
Laci igazán lelkesítően tud beszélni róla. Már háromszor volt szerencsém végighallgatni, és igaz hogy számomra sok újat nem mondott de már csak az előadás stílusa, "lazasága" miatt is érdemes végighallgatni. :D
(bár őszintén megmondva, azért jobban örültem volna, ha 2-3 helyett, legalább 10-20 év tapasztalattal a háta mögött beszél róla, mert mint tudjuk idővel még sok minden változhat, de reméljük akkor is így vélekedik a 811-ről) Ö többször volt kint "Garhaméknél" ami azért nagy lökést és kitartást adhat.

Érdeklődők azért voltak szépen de csak néhány "igazi 811-es" emberkével találkoztam. -még Te is elfértél volna. :)

Amúgy volt minden ami szem szájnak ingere, egy kicsit el is nyomott a sok "kóstoló" :facelick: amit végigettem. -hiába nyers, ezek is ki tudják ütni az embert.

Ami a három pontot illeti, a gyümölcslegyek és muslincák még elmennek, de a másik két ponton azért még lenne mit dolgozni. :)
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10