80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. jún. 30., hétf. 6:14

Azért eszünk, hogy élvezzük a táplálékokat. A cékla levél, brokkoli levél, karalábé levél, stb., vacak önmagában. Nem ülünk le normál esetben ezeket önmagukban enni. Viszont keverhetőek más, jó ízű levelekkel (salik), és akkor az egész íze nem romlik el. Ezért az ilyen nehezebben ehető cuccokat keverten együk, de csak olyan mennyiségben, hogy élvezhető legyen, ne rontsa el a keveréket. Cékla levél keverten jó,a másik kettőt nem is eszem.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. jún. 30., hétf. 13:18

Zöld stimulációnál mennyi zöldet kéne bevinni? Most átlag napi 2x15deka spenótot préselek, de van amikor csak 1x préselek ami persze tudom h kevés. Salit nem eszem mert nem bírom kiülni olyan sokáig tart megenni (és többnyire meg se bírok enni már egy közepen salit se), ami biztos azért is van mert nem bírok rágni mint a gép.. a fogaknak helyre kéne jönniük ahhoz. Szóval a salit most még nem eröltetném a zöld leveket viszont annál inkább.
rezges
Néha írogat

Hsz: 44

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. jún. 30., hétf. 13:40

Ja igen még azt akartam kérdezni Iván, hogy a turmixos lényerésről tudsz esetleg egy videót készíteni? Hiába olvastam már el itt fórumon 100x nekem nem nagyon sikerült átszűrni a turmixot, mert többnyire jött az egész de az is elég lassan.. már ezt is kérdeztem, de ha nem megy hát nem megy.. ha lesz videó örülök, ha nem akkor addig is marad a prés :D
rezges
Néha írogat

HozzászólásSzerző: smanag » 2014. jún. 30., hétf. 20:06

Zöldet naponta 0,5-1,5 kg mennyiségben fogyasztunk zöld stimulációban. A mennyiség kor, nem, egészségi állapot, kívánalom függvénye. Ajánlatos min. 0,4-0,5 kg zöldet megenni, ez megfelel 1 nagy salinak.
Én mostanában azt csinálom, hogy vivő lének első körben turmixolok pari, paprika, ubi.
Majd ehhez teszek zöldeket. Majd finomszűrőn átkeverem, marad egy liter magas ásványisó tartalmú folyadék, amit lehet iszogatni, és a maradék pépet leaszalom. Ez magas tápanyagtartalmú lapokat ad, amit szintén zöldségekkel lehet enni.
:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. júl. 4., pén. 16:02

A répa zöldje igazán finom és mondhatni jóval több spenótot is megeszek/iszok ha ez is van benne. Amit most préseltem: 20 deka spenót, saccra 10+ deka répazöld és egy csokor petrus. Ebből közel 2 deci kijött.
rezges
Néha írogat

HozzászólásSzerző: zsanett0820 » 2014. júl. 6., vas. 11:05

Kedves Fórumozók!

Gyakorlatilag egy nap alatt olvastam ki a 80/10/10 könyvet. Sok gondolattal szinte a számból vették ki a szót, de tetszett, hogy mindezt meg is magyarázta az író. Nekem ez egyáltalán nem tűnik extrém étrendnek, annál inkább természetesnek, és bár pici vagyok (163 cm, 48-50kg, vegán nő) kiszámolva a napi kalóriaszükségletemet, amit kb. 1650-1700-as szinten tartanék normálisnak a könyvet alapul véve nem is a gyümölcsök mennyiségével, hanem az árával vannak komoly gondjaim. Számításaim szerint ha ilyen étrendet tartanék, és azt változatosan, akkor az étkezésem még a helyi zöldségestől megoldva is 40-45ezer forint körül jönne ki mindenféle bio gyümölcs és zöldség maximális hiányában. Ez valóban igaz lenne?

Örülnék, ha valaki írna némi tapasztalatot az anyagiakkal kapcsolatban, persze az elfogyasztott kalóriák száma is érdekel, hiszen lényegesen többet kell ennie annak, aki mondjuk 2300 kalóriát fogyaszt. Minden válasznak nagyon örülnék, mert nagyon szeretnék átállni erre az étrendre, de kicsit tartok tőle, hogy ezt anyagilag nem engedhetem meg magamnak.

Köszönettel

Zsanett
zsanett0820

Hsz: 2

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. júl. 7., hétf. 15:10

Mostmár egy pizza árából ki lehet jönni, vagy alatta egész napra . Magyar dinnye 159ft és jó is, most ettem belőle. Napi átlag-minimum az fél -nagyobb fajta- dinnye nekem, de mától nem kell spórolni, eszem egész nap a negyedeket-nyolcadokat amennyi jól esik. A zöld adagom az 50deka spenót, nem hitelesített bio, de közel bio 450ft, plusz répa zöldje (vagy céklalevél), ami ingyen van, a szemetesből szokták odaadni vagy a kedves néni, akitől vásárlok hoz ha kérek, szintén közel biot.
Remélhetőleg a dinnye most beindul igazán, meg a kánikula, az árak meg szépen leguggolnak mélyre :D
rezges
Néha írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. júl. 7., hétf. 16:02

Ez az étrend sajnos tényleg nem tartózik az olcsóbbak közé. :?
Én ez előtt kb. 7.000 körül költöttem hetente kajára, a 811-en ez felment átlagban heti 10.000-re. -illetve lehetne ennél sokkal több is de igyekszem e körül tartani.
Azért átlagban mert télen eléri 12-13.000-t is, nyáron viszont amikor érik pl. a cseresznye, faeper, füge, lehet kis zöldet is termeszteni, vagy vad zöldeket szedni akkor lemegy 6-7.000-re.
Szóval valóban havi szinten megvan a 40-45.
De ebből levonhatjuk a főzésre mosogatásra fordított energiát és időt stb, így valamivel kevesebb.
Meg ugye kérdés, hogy az egészségnek mi az ára? -mennyit ér meg? :hmm:
Na meg az is kérdés még, hogy ezzel az étrenddel egészségesebbek leszünk e sok évtized múlva, vagy öreg korunkban. (persze ha lesz aki ilyen sokáig ki tud tartani)
Az is lehet, hogy semmivel sem leszünk előbbre, mintha ettünk volna valamennyi jobb fajta főtt kaját is, csak elköltünk egy csomó pénzt (ha a kaja egy része pl. rizs, krumpli, hüvelyesek, a 811 arányt betartva, akkor elég sokat le lehet faragni az árból) szóval sajnos ez is benn a pakliban. -előre nehéz megjósolni, főleg mert eddig még nem sok 811-es generáció nőtt fel előttünk, na de majd kiderül. :roll:
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: cef » 2014. júl. 9., szer. 8:01

Szia Zsanett!

Megerősítem RAtti válaszát, ez valóban nem a legspórolósabb étrend, főleg ha valaki nagyon városi közegben él. Ez másféle megközelítést kíván, alapanyag beszerzés szinten is.
Ha a szervezeted elfogadja a nyers tápanyagot, akkor előrébb vagy (anyagilag is), mert nem kell újratanítanod az emésztőrendszered. Valójában ez a tanítás kerül sokba, ebben a cipőben jár legtöbbünk, aki a 811el kacérkodik. Ehhez még hozzájön az életmódbeli sajátosság is, ki mennyire terheli magát sporttal, munkával egyébbel.
Az általad vázolt 40E az húzós, abból jóval magasabb kalóriamennyiséget is lehet biztosítani. Nekem a szükséglet az életmódomból kifolyólag 2300-3000 körül mozog, ennyi pénzből már majdnem fedezném, jelenleg viszont ez korlátoz abban, hogy 811RV - legyek.

Egy kis összehasonlítás: van egy kedves rokon, aki body crossfit személyi edző, mindenevő. Neki 4000-4500 körüli a kalóriabevitele, durván 100E a havi kiadás csak kajára. Legalább annyira odafigyel azért, hogy ne a legalja kaját egye.

Dinnyés zöldturmixom:
- görögdinnye
- csalánlevél
- disznyóparéj
- hákettőó

(Remekül tisztít, közvetlenül után ne ülj fel a távolsági buszra:)
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: anee » 2014. júl. 9., szer. 8:37

Sziasztok!

Már 2 éve olvasom ezt a fórumot, és először is köszönöm Nektek és Ivánnak a sok hasznos infót és tapasztalatot, amit megosztotok. Szinte mindegyikkel találkoztam ezalatt a két év alatt, mióta a 811-el próbálkozom. Most eljutottam oda, hogy hónapok óta tudom tartani, de csak úgy, hogy kb 2 hét után elérkezik az a pont, hogy rosszul leszek. Nagyjából tudom az okát is, valószínű valami ásványi anyag hiány lehet, mivel képtelen vagyok zöldeket enni. Gyakorlatilag hetekig csak gyümölcsöt eszem, és egy darabig jól vagyok, de aztán elkezd fogyni az erőm, és jön az az ijesztő rosszullét, amit nem is nagyon tudok leírni, de olyan mintha szédülnék és közben nem tudok fókuszálni, és egyenesen állni. Olyan, mintha elveszteném a kapcsolatot a külvilággal. Olyan ájulás közeli állapot. Elég rossz...pedig én jól viselem, ha rosszul vagyok.
Egyébként sportoló voltam, országúti kerékpáros, most edző vagyok. Minden nap futok 8-10 km-t, és amikor már a futás nem megy, megkérdőjelezem, hogy jó-e ez az egész így. Kalória megvan, nekem 3000 körül kell az edzés és munka miatt, és a tápanyag arányom a gyümikkel 90/5/5-re jön ki (fitday.com). Évek óta a Leangains rendszer (Martin Berkhan) szerint étkezem, nekem az bevált, és a gyümievéssel is tudom tartani a napi 1 kaját, max kettőt. Amikor rosszul leszek, mindig azt gondolom, hogy főtt krumplit kell ennem, és ettől el is múlik a rosszullét, és kicsit erősebb is leszek. Viszont érzem, hogy ez nem kell nekem, és másnap visszatérek a gyümölcsökhöz és folytatom a kísérletezést, hogy megtaláljam, hogy lesz nekem ez jó. Mert megtapasztaltam, hogy ez a CSÚCS. Még soha nem éreztem magam így, hihetetlen, és hálás vagyok minden olyan dologért, ami ide vezetett az életemben. :)
Igazából annyit szeretnék kérdezni, hogy nektek hogy történt/történik az átállás, mennyi ideig tart, és néha nektek is vannak-e visszaesések. Mert engem az zavar, hogy kibillenek abból a rendszerből, amiben hiszek. Tudom, hogy én nem csinálom még elég jól, de képtelen vagyok zöldeket enni. Max negyed kilót tudok naponta, tudom, hogy kevés. De én olyan jól ellennék a gyümikkel, csak ne lennék rosszul.
Köszönöm a válaszotokat előre is!
Szép napot Mindenkinek! :)
anee
Újonc

Hsz: 9

HozzászólásSzerző: cef » 2014. júl. 9., szer. 9:07

Szia anee!

Amiket írsz, azokat én is átéltem, sőt még durvábbakat is. Ugyanígy jött a kérdőjel, jó e így ez.
Masszív fehérjehiány. Pótold. Aminosav profilt is figyeld.
Esszenciális zsírokat ugyanígy.
Enélkül szétesik a rendszered, nem működik rendesen az anyagcsere, ásványi anyag hiányos tünetek lépnek fel - emiatt a gyengeség, szédülés ... vitamin se hasznosul ..
Az étkezésed hasonló Chris Califano éhoz, de ő is évek alatt jutott oda. A sejtcsere sajna már csak ilyen:)
Majd a később egyre kevesebb kell, addig nem szégyen beiktatni pár kiegészítőt. Van most már elég sok féle raw protein meg zöld porok. Ezekből nem kell annyi, mint a tejsavós fajtából, hiszen a hasznosulás nagyságrendekkel jobb. Én néha aktív árpát vetek be.
www.veganwarriors.net
Itt találsz pár jó tippet.
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: anee » 2014. júl. 9., szer. 11:18

Köszi Cef! :) Rákeresek amiket javasoltál. Én is valami aminosavhiányra gondoltam, mert az már volt régen is. De jó ezt mástól is hallani, mert így tudom legalább merre keressek.
Még egyszer köszönöm a válaszod! :)
anee
Újonc

Hsz: 9

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. júl. 9., szer. 14:40

Egyetértek Cef-el.
Ha változatosan eszünk még akkor sem biztos, hogy minden oké lesz, de ha csak gyümölcsre akarunk alapozni az szinte biztos, hogy kevés. (a krumpliban amúgy elég jó fehérje van, talán nem véletlen hogy erre gondolsz, az aminosavakról is beszéltünk már itt bőven, érdemes visszaolvasni)

Amúgy nem tudom hogyan lehet ezt az étrendet pl. napi egy étkezéssel kivitelezni.
Mert vagy nagyon összekever az ember több féle kaját egyszerre, (ami nem éppen szerencsés) vagy ha nem, akkor nagyon egyhangúan fog enni. (ez meg még tovább rontja az imént is említett aminosav hasznosulást)

Szerintem a Martin Berkhan féle Leangains rendszer elsősorban "hagyományos ételekre" és nem gyümölcsökre lett kitalálva. -persze ha valakinek ez jön be akkor nyugodtan csinálja így.
A hozzászólást 6 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. júl. 9., szer. 15:16-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. júl. 9., szer. 14:50

Szeva Cef! -ha már itt vagy. :)

Az emésztőrendszer újratanításával kapcsolatban:
Te még nem csináltál "keserűsós májtísztítást"?
Eléggé megoszlanak róla a vélemények, valakinek jól bejön, míg mások elég drasztikus és kockázatos beavatkozásnak tartják. (függően az említett szervek egészségi állapotától)

Egy ideje engem is foglalkoztat a dolog, (szerintem itt is lenne mit rendbe raknom :roll: ) de egyenlőre még csak most kezdetem el olvasni Andreas Moritz: A csodálatos máj és epehólyag tisztítás c. könyvét.
Ha csak fele igaz annak ezzel kapcsolatban írnak/mondanak már akkor is elgondolkodtató. (azoknak a "köveknek" nagyon nem kéne ott lenniük)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. júl. 9., szer. 17:54

Szia RAtti!

Te mióta vagy tisztán 811en?
rezges
Néha írogat

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10