80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: rezges » 2014. máj. 19., hétf. 19:13

Esetleg ennek a neve és hogy ehető-e?
Kép
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára rezges 2014. máj. 19., hétf. 19:55-kor.
rezges
Néha írogat

Hsz: 44

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. máj. 19., hétf. 19:31

Ibolyalevél. Mindig teszek bele reggel a lébe.
https://www.youtube.com/watch?v=70TBpLWNGX0
Ez az egyik videó sorozat, az esőerdei ehető növényekről. Több rész is van.
Edible plants, vagy fruits néven egy csomó van.
Eddig nem is néztem ezeket, és végül is rengeteg van, csak a TV csatornák butításból és rémisztésből élnek.
Itt az esőerdei ehető gyümölcsök:
https://www.youtube.com/watch?v=KzVpc7tfYYY
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. máj. 24., szomb. 8:44

jap nasi3.jpg

Jap nasi2.jpg

Jap nasi.jpg

Hahó!
Valami őrült nehéz munka után sikerült a videokamera képeiből kivágni kockákat, ezt a sikert megosztom veletek. Mellesleg azért gürcöltem, hogy így is tudjak tudósítani a japán naspolya éréséről...
Ha nem mondtam volna, minden reggel kiváló turmixot készítek többféle gyógynövény összeállításban. A citromfű úgy látszik jól illik a podagrafű, útifű, ibolyalevél, madárkeserűfű, menta és tormavirág (!) mellé.
Ja: egyébként meg az összes trópusi erdőben van japán naspolya valamelyik fajtája.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. máj. 24., szomb. 14:37

Szia Gábor!

Nálam így néznek ki:
(pár hetes kép, azóta ettem is belőle, egész jó :facelick: )

Muszáj volt felkötni az ágait mert már a sok gombóc nagyon húzta. -lehet, hogy kibírta volna de biztos ami biztos.

Április végén már ekkora fügék voltak az üvegházban:
(azóta sajnos lepotyogott egypár, valószínűleg dézsában nem tud annyit kinevelni)
Csatolmányok
P1080388.JPG
Másolat - P1080381.JPG
Másolat - P1080383.JPG
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: cef » 2014. máj. 27., kedd 19:13

Sziasztok!

Szép a naspolyátok, fügétek gratulálok!

Mostanában rákaptam a csalánra.
Pár zöldpuding után, aminek kb fele zöldje csalánból állt, frankó pozitív hatásokat fedeztem fel magamon, ezért kicsit utánaolvasgattam. Pl itt: http://ganymedes.lib.unideb.hu:8080/dea ... magyar.pdf

Még az ízeken dolgozni kell:)
cef
Írogat

Hsz: 159

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. máj. 28., szer. 13:55

Kösz Cef!

Futtában belenéztem, a táblázatokat elnézve jó brutál anyag a csalán is. -bár ezt azért sejthettük.
A zöldpuding fele zöldje dekában mennyit jelent? -szóval mennyi csalánt bírtál benyomni egyszerre?
És ha esetleg megemlítenél néhányat a pozitív változásokból? :mrgreen:
Kösz!

Egy ideje azon gondolkodom, illetve afféle tartok, hogy ezekből a "zsenge salátácskákból" -fejes, jég stb- vissza kéne venni, mert csak tölti magát vele az ember de anyag az nem sok van bennük, inkább csak arra jók, hogy javítsák a turmix ízét, vagy ha rágcsálnivaló kell valami más mellé. -mert önmagában azért egy csalán vagy kákics már erős.
(lehet, hogy egy vad zöldben több alkaloida, növényi méreg van, de mivel ugyanahhoz a hasznos anyagmennyiséghez kevesebb is elég belőlük mint nemesebb változataikból, így valószínűleg e miatt sem vagyunk "hátrébb")
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. máj. 28., szer. 14:59

És ami az ízt illeti, az ilyen "vadabb vadak" :D esetében lehet, hogy inkább valamilyen préselős/léfacsarós megoldást választanék. Az ízen persze ez sem segít (hacsak nem ízesítjük valamivel) de legalább nem kell vele sokat tökölni, csak szépen meginnánk mint valami "keserű orvosságot". -a lényeg így is bent lesz.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. máj. 28., szer. 15:38

Szia RAtti!

Mennyiségben kb 10dkg lehet vagy több.
Kezdjük el a negatívumokkal:
- a turmixgépemet kissé megviseli
ENNYI! :)

Sajnos még mindig nem okés az a bélflóra. De úgy érzem ebből sokkal több belém épül. A bőrömön vettem észre leginkább - mások is említették, és az energiaszintem is feljebb ment, pedig most megint éjszakás voltam. Ez ugyebár mindkét esetben a fehérjeszintézishez köthető.
Méregtelenítő hatása nagyon jó, volt némi rossz kombinálásom, emiatt felfúvódás, ez gyorsan rendbe tette.
Kihajtja a férgeket az már egyszer biztos:)

Intermezzo:
Beszélgettem egy 70 körüli méhész bácsival. Ő említette, hogy amikor az oroszok itt voltak és egyébként is híján volt az élelem, a népek csalánt ettek. A hadifoglyok is. Aki nem finnyáskodott, az jól jött ki a történetből, de legalábbis sokkal jobban a többieknél. Emiatt hívják orosz teának a csalánteát.

A salátákat én is állagjavításra használom, már jó ideje nem is kell venni mert a kertben most bőven terem. A kerti/erdőszéli dolgokban azért jóval magasabb a tápérték, ez érezhető is.
A csalán szárából pedig levet préseltem, répával vagy/és almával és búzafűvel együtt nyammmm!
Kár, hogy a présem megadta magát a napokban..
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. máj. 28., szer. 18:51

Kösz Cef, kedvet csináltál egy kis csalánozáshoz. :)

Még csak annyit ami a kombinálásokat illeti, ízre biztos finom ez a kákicsos (vagy csalános) puding, de nekem már így olvasva sem igazán jön be a zöldek és nagyobb mennyiségű gyümölcsök ilyen mértékű öszekutyulása. -Nálad minden gond nélkül "átmegy"?
(néha próbálkoztam ilyen sűrűbb gyümölcsös/zöldes pempőkkel de nem voltak valami jó tapasztalataim :? bár lehet, hogy csak az én bajom :hmm: )
Ha lehet igyekszem minél kevesebb gyümölcsöt tenni a turmixba is és lehetőleg egy félét (vagy egy kis banán mellé max pár szem datolyát) szerintem így az emésztőrendszernek is könnyebb dolga van. -vagyis gondolom. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: cef » 2014. máj. 28., szer. 22:06

Azt nem állítom, hogy minden gond nélkül menne át. Mint említettem a bélflóra...
De azért alakul. A kombinációkban is tisztul a kép, pl melyikhez jó a banán, melyikhez az alma, vagy körte.
És az sem mindegy milyen zöldeket rak össze az ember.
A puding verzió azért jön be, mert amolyan étkezési élményt biztosít, főleg ha rakok bele gyümi darabokat. A hozzáadott vízzel lehet ezt modulálni és olyan zölddel és gyümivel, amikből krémes állatot lehet nyerni - saláta/banán, ilyesmik.

Közben beugrott, hogy mivel a csalán jóval rostosabb a társainál, leginkább ezért ez a nagyobb takarító hatás.
cef
Írogat

HozzászólásSzerző: Stoner » 2014. máj. 29., csüt. 12:09

Sziasztok!
Én minden nap egy jó adag kákicsot, szedek, mivel esik az eső gyakran. Ezen kívül belepakolok mindenféle mást is. Azokat, amiket itt írtam, de fontos az ismétlés: podagrafű, ibolyalevél, eperlevél, citromfű, útifű (egy helyi húsos, sötétzöld tömzsi, de lándzsás változat), pillangós, (zsenge felső rész, pár oldalággal), kákicsvirág, katánglevél, és a madárkeserűfű, ami egyáltalán nem keserű. Azt hiszem nem hagytam ki semmit. De a banánból belerakok legalább 5 darabot, ami nem szép dolog, de így viszont kellemes az íze. Ma tettem bele egy kis reszelt saját zöld citromhéjat is, és jót tett neki.
Ratti!
Gratulálok az üvegházadhoz! Nagyon szép a fügéd is. Láttam képeket, ahol egy lavór átmérőjű konténerben olyan vastag törzsű volt a füge, mint a derekam. Volt olyan is, ahol a fügék csomókban nőttek a törzsön. Annyi a titka, hogy csak az egyéves ágakon van termés, ezért vissza kell vágni a legalsó egyéves ágig. Legalább is ezt ajánlják. Még küzdök a témával. Így viszont télire be lehet tenni a házba, és valóban áprilisra kijönnek az első termések, de közben ki lehet tenni a szabadra, és ellenállóbbá lesz a növény, mert kell neki az UV. Nálam a növényház elé rakott tövek nagyon elburjánzottak, így ki kellett vágni egy-két ágat, és az időközben az északi oldalra épített kis faház polikarbonátos déli oldala mellett levő ágak közül az egyik már kihozott egy szerencsétlen gyümölcsöt, ami azt mutatja, hogy jó helye van. De a többi ág csak hajt mint a boldogtalan, de nem terem. Talán túl jó sora van... Majd meglátom, milyen lesz a próbák eredménye.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2014. máj. 29., csüt. 12:41

borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. máj. 30., pén. 8:26

Szia Gábor! -kösz.

Igazából most csak 3 füge, 1 fiatal kaki és a naspolya van az üvegben. -ja meg egy öntermő kivi, ami már szép nagy csak még nem méltóztatik teremni. (több már nem is nagyon férne bele, mivel egy amolyan miniatűr üvegház :) ) A teteje polikarbonátból van, az oldala üveg, így elméletileg megkaphatja a sugarak nagy részét. -mivel az egyik ezt, a másik azt engedi át. A búzafű is olyan sötét színű benn hogy csak na, össze sem hasonlítható a szobában nevelttel.
Szóval búzafűvel próbálkozok még itt bent, növöget de nem olyan szépen mert túl meleg van neki. -még dolgozok a "problémán".
A naspolya lassan kikerül innen mert már le lett eve :facelick: , aztán majd télre visszahurcolkodik.

Most azon gondolkodtam, hogy a benn lévő 3 fügét átültettem 1-1 50 literes edénybe és benn is marad amíg elfér. -így ha minden jól megy korábban is lehet szüretelni. (a szabadban már van 11 darab, oda egyenlőre nem kell több :) )
Nálunk télre mindig be vannak takarva, mert ahogy mondod mindig az előző évi hajtáson terem. Ha már nem lehet takarni akkor talán érdemes visszavágni, és kezdi előröl.
Illetve ha ez elfagy akkor előbb hoznia kell egy új hajtást és ha minden jól megy, akkor ősszel még azon is lehet valami.
Amúgy valóban érdekes, hogyha nem akar teremni akkor miért nem. :hmm:
A szomszédba is van egy amin vagy nincs semmi, vagy egy csomó apró, de nem érnek be. -bár nincs a legjobb helyen, meg sokszor visszafagyott szinte a földig és nem tudott megerősödni a törzse, talán ez is számít.
De ha jól tudom akár gyökérről is kihajthat a földből és még annak is teremnie kéne. -vagy ahogy mondanád a rosseb tudja. :roll:
Összességében én elégedett vagyok a velük, bár az is igaz, hogy anno igyekeztem a legjobb fajtákat venni amitől szerintem azért többet lehet várni. Nem szeretek ilyen-olyan "magról pottyantottakkal" kísérletezni. Az ember ugyanannyit szórakozik velük és elég bizonytalan milyen lesz a termés.
Persze ezek is lehetnek jók de sokszor csak a szerencsén múlik.
És ahogy megfigyeltem érdemes a fügét is rendesen öntözni, főleg az első években. Igaz, hogy szárazságtűrőnek mondják, de meghálálja.
Nálunk az egyik mellett télen mindig egy jó nagy hókupac gyűlik össze mert csak ott van hely az ellapátolt hó számára, és kétszer akkora mint a többi.
Olyan dézsában nevelt "derék vastagságút" én is láttam, de szerintem azok tápoldatozva vannak rendesen.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2014. máj. 30., pén. 8:49-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. máj. 30., pén. 8:41

A spenóttal kapcsolatban lenne egy kérdésem.

Még van a kertben bőven (a holland fajta elég jól bírja, lassan megy magba) de idővel a levelek hátulján kezd megjelenni valamilyen világos fehéres színű kis szemcsés "valami". (talán látszik a mellékelt képen, van amelyik elég jól tele van vele)
Elsőre olyan mintha homok szemek lennének, vagy kis szőrök. -de nem az.
Mosásra aránylag nehezen jön le, de le lehet dörzsölni.
Talán valami bogárnak, levéltetűnek a petéje lehet, vagy talán a levélből válik ki valami? :roll:
Esetleg van tippetek? -vajon e miatt nyugodtan ehető még?

Köszöntem!
Csatolmányok
Másolat - P1080394.JPG
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2014. máj. 30., pén. 9:18

Szia Cef!

Ami a kombinációkat illeti talán abból érdemes kidúlni, hogy egymagában hogyan emésztődik valami.
Szerintem egy alma vagy egy banán (ami teljesen más szerkezetű, és cukrokban gazdagabb) önmagában máshogy, máshol, más ütemben fog emésztődni mint mondjuk egy jó nagy marék fehérjében lényegesen gazdagabb zöld levél.
És ugye ha ezek teljesen együtt vannak akkor az emésztőrendszer kénytelen valamelyik ujját megharapni.

A "szubsztrátnak", vagyis annak az anyagnak a koncentrációja is sokat számít amire éppen az emésztőenzimek kifejtik a hatásukat.
Minél nagyobb ez a koncentráció annál nagyobb valószínűséggel találnak egymásra (étel, és emésztőenzimek) és annál gyorsabb, hatékonyabb lesz az emésztés.
Tehát ha túlvizezzük, vagy mondjuk almapépbe rejtünk egy teljesen másfajta dolgot ott már gyengülhet a hatásfok. A dolog persze nem fekete-fehér, szóval nem azt jelenti, hogy így már nem lesz belőle semmi, de könnyen lehet, hogy már nem lesz olyan hatékonyan megemésztve. -főleg ha már az emésztőrendszerünk sem a régi.
Legalábbis az elmélet ezt mondja, hogy gyakorlatban pontosan mi a helyzet azt valószínűleg embere válogatja (valakinek semmi sem kottyan meg, legalábbis látszólag), de szerintem a párosításokra való nagyobb odafigyeléssel mindképp segíthetjük a gyengélkedőben lévő emésztőrendszer munkáját.

Nekem az a véleményem, hogy a turmixokat legfőképpen a zöldek miatt kellene alkalmazni. (a gyümölcs inkább csak "íznek" van benn)
A gyümölcs meg rágva, illetve lehet ezt is turmixolni a jobb "megrágás" miatt de akkor csak magában.

(Valószínűleg minket kevésbé érint de sokszor "elborzadva" nézem, hogy egy hagyományos kaját utánzó nyers kaját fogyasztó nyersevő, is mi mindent össze tud enni. Nyers leves, nyers második fogás, az egészre rá édes nyers sütemény. Ebből minden lesz csak normális emésztés nem, hiába nyers)
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10