Szia Gábor! -kösz.
Igazából most csak 3 füge, 1 fiatal kaki és a naspolya van az üvegben. -ja meg egy öntermő kivi, ami már szép nagy csak még nem méltóztatik teremni. (több már nem is nagyon férne bele, mivel egy amolyan miniatűr üvegház

) A teteje polikarbonátból van, az oldala üveg, így elméletileg megkaphatja a sugarak nagy részét. -mivel az egyik ezt, a másik azt engedi át. A búzafű is olyan sötét színű benn hogy csak na, össze sem hasonlítható a szobában nevelttel.
Szóval búzafűvel próbálkozok még itt bent, növöget de nem olyan szépen mert túl meleg van neki. -még dolgozok a "problémán".
A naspolya lassan kikerül innen mert már le lett eve

, aztán majd télre visszahurcolkodik.
Most azon gondolkodtam, hogy a benn lévő 3 fügét átültettem 1-1 50 literes edénybe és benn is marad amíg elfér. -így ha minden jól megy korábban is lehet szüretelni. (a szabadban már van 11 darab, oda egyenlőre nem kell több

)
Nálunk télre mindig be vannak takarva, mert ahogy mondod mindig az előző évi hajtáson terem. Ha már nem lehet takarni akkor talán érdemes visszavágni, és kezdi előröl.
Illetve ha ez elfagy akkor előbb hoznia kell egy új hajtást és ha minden jól megy, akkor ősszel még azon is lehet valami.
Amúgy valóban érdekes, hogyha nem akar teremni akkor miért nem.
A szomszédba is van egy amin vagy nincs semmi, vagy egy csomó apró, de nem érnek be. -bár nincs a legjobb helyen, meg sokszor visszafagyott szinte a földig és nem tudott megerősödni a törzse, talán ez is számít.
De ha jól tudom akár gyökérről is kihajthat a földből és még annak is teremnie kéne. -vagy ahogy mondanád a rosseb tudja.
Összességében én elégedett vagyok a velük, bár az is igaz, hogy anno igyekeztem a legjobb fajtákat venni amitől szerintem azért többet lehet várni. Nem szeretek ilyen-olyan "magról pottyantottakkal" kísérletezni. Az ember ugyanannyit szórakozik velük és elég bizonytalan milyen lesz a termés.
Persze ezek is lehetnek jók de sokszor csak a szerencsén múlik.
És ahogy megfigyeltem érdemes a fügét is rendesen öntözni, főleg az első években. Igaz, hogy szárazságtűrőnek mondják, de meghálálja.
Nálunk az egyik mellett télen mindig egy jó nagy hókupac gyűlik össze mert csak ott van hely az ellapátolt hó számára, és kétszer akkora mint a többi.
Olyan dézsában nevelt "derék vastagságút" én is láttam, de szerintem azok tápoldatozva vannak rendesen.