csoki

Semmi állati

csoki

HozzászólásSzerző: zsolidodd » 2005. máj. 9., hétf. 11:17

Szia Parika!

Már több, mint 2 hónapja vegan vagyok :wink: (lassan 3!! :D ) .
Állatszállítókamiont már láttam sajnos. :(
Rittersportot én is láttam, az biztos, hogy benzinkutakon lehet kapni. Én azért inkább mellőzöm a csokikat, maximum csokis szójapudingot eszem.
"Mennyit adott a hit, mennyit vett el a vallás
Mekkora bűn ölni, fegyvereken van az áldás"
Avatar
zsolidodd
Írogat
 
Hsz: 155
Csatlakozott: 2005. jan. 13., csüt. 1:00
Tartózkodási hely: itt


HozzászólásSzerző: Norci » 2005. máj. 9., hétf. 13:36

hm. csokis szójapuding... nagyon fincsi, most is van otthon... :-)
én tegnap rengeteg édességet ettem, mert sütöttem muffint :oops:
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00

HozzászólásSzerző: parika » 2005. máj. 24., kedd 0:13

bocsi bocsi, hogy elárultam a rittersport csokit :oops: :wink:

de talán segit azoknak a vegan áttérésre, akik imádják a csokit...és azt hiszik hogy különben le kéne róla mondaniuk.

legközelebb ha ilyet irok, elötte figyelmeztetek mindenkit, hogy csak akkor olvassa el, ha még nem vegán és azzá akar válni, vagy akkor, ha ugyse szereti az édességet :wink: :wink:


hol lehet csokis szójapudingot venni? melyik márka?
itt van egy márka, de sajnos tej-baktériumokkal kezelik :(
(amig ezt nem tudtam azért vettem kétszer...nem is volt rossz...mintha igazi tejes puding lett volna...nem tudom már hogy hivták...)

de ez olyan dolog, hogy most kideritették a forumban páran, hogy pl a "zwergwiese" márkájú kenyérre kehetö krémek üvegeire a cimkét, állati ragasztóval ragasztják...sajnos ezt nem is akarja a cég változtatni, mert a szintetikus változata a ragasztónak nem olyan gazdaságos és nem is ragad olyan jól. legalább is ezt irták nekünk a kérdésre, hogy nem e változtatnák ezt meg, mert szivesen veszzük a termékeiket, mert nem akarjuk semmi féle modon támogatni az állatok legyilkolását és kihasználását, de ahogy kiderült mégis tesszük, ha az ö termékeiket vesszük....-

én már nem is merek a többi termékekre rákérdezni, hogy mivel ragasztják a cimkéket rá amiket veszek...

mert akkor kiderül, hogy mindent nekem kell venni frissen és feldolgozni. ami persze jobb lenne, de nagyon idö és akarat igényes :(


oh, el kell meséljek valamit, ha már édességeknél tartunk: aki vegan az most inkább ne olvasson tovább!!!
szerdén ettünk reformházban vett soja-fagyit! hmmm... de fincsi.
(itt a smiley amelyik megnyalja a száját... ki is kérte ezt a smileyt? )

majd neckarsulm-ban (ott készitik az audi automárkát), ettünk egy fagyizóban két féle soja-fagyit is!!!!! már csak a szója-tejszinhab hiýnzott róla. mondtam is, hogy legközelebb hozok magammal, hogy kiprobálják, és ha izlik, felveszik az étlapra :) vagy micsodára...szóval fagyislapra;)

van budapesten is (vagy máshol, ami nem olyan meszze van bp-töl)eseleg fagyizó ahol sojafagyit lehet kapni? biztos van! ha más nem a tejérzékenyek miatt...

na akkor most megyek karob krémes kenyeret enni :D
nyam nyam...
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: parika » 2005. máj. 24., kedd 1:30

szia Parsifal!
ilyenre gondoltál?


Kép


Karob krém Kép



na de mostmár mennem kell csicsikálni... Kép




különben mindig más idöt mutat a fórum, mint amikor irtam a hozzászólást...miért????? Kép
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: mandula » 2005. máj. 24., kedd 11:49

Hát még a címkék ragasztójára is nekünk kell figyelnünk? Azt hittem, legalább az szintetikus és nem állati...

Van nálunk is laktózmentes fagyi, de szerintem nem szójából. Nem kérdeztem rá, mert nem eszem fagyit, mióta megtudtam, hogy tojással szokták készíteni, annyira meg nem szeretem, hogy utánajárjak, hol lehet ehetőt kapni. De a rittersportnak azért utánanéztem :oops: ; a nálunk kaphatók közül csak a marcipánosban nincs tejpor.
Viszont tegnap sütöttem növényi zserbót, ami még túl jó is lett. :)
Avatar
mandula
Törzsvendég
 
Hsz: 395
Csatlakozott: 2005. ápr. 1., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: flower » 2005. máj. 24., kedd 19:25

Zwergenweise- helyesen a név, de nem kötekedek, csak azért legyen jól írva. Hát pedig én is szeretem és szoktam venni, nagyon fincsi!!! Most még mi a rossebre figyeljek??? Nem tudjuk kikerülni ezeket a dolgokat. Szerintem ebbe így bele lehet őrülni,ha állandóan azt kell figyelgetni,hogy mi állati... Akkor most soha többet ne hívassak elő filmet se? mert úgy hallottam,hogy a filmre vmi bevonatot vagy mit is állati eredetű anyagból készítik. Digitális gép, persze jó ötlet, de néha azért jó kezembe fogni azokat a képeket. Nem lehet minden csak virtuális..
Na kissé eltértem a topictól. -ez van
bocs,de kezd elegem lenni ebből.- a "vegánságból". Kijelentem, nem vagyok vegán többé! lehet hogy nem is voltam... bár rengeteg sztár mondja magát vegánnak,ők is csak a kajálásra értik. nem hinném hogy mindegyik ügyelne a bőrcipőre,meg a címkék hátulján lévő állati ragasztóra... :?
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: zsolidodd » 2005. máj. 24., kedd 22:02

Szerintem azt, hogy mennyire figyel oda az ilyen dolgokra az ember, azt ő dönti el. Engem nem érdekel a címke, de a bőrcipő, bőrkabát igen, nekem az nem fér bele.
A másik, hogy ha olyan péknél veszel kenyeret, olyan bioboltban vásárolsz ahol az eladó nem vegan akkor azzal is az állatok kihasználását támogatod, mivel a fizetését, amit részben a TE pénzedből kap, állati dolgokra költheti.
Az meg szvsz a minimum, hogy 1 vegan nem eszik állati eredetű kajákat.
Az viszont szerintem elég visszás, hogy 1 vegan kaja csomagolása nem vegan :?
"Mennyit adott a hit, mennyit vett el a vallás
Mekkora bűn ölni, fegyvereken van az áldás"
Avatar
zsolidodd
Írogat
 
Hsz: 155
Csatlakozott: 2005. jan. 13., csüt. 1:00
Tartózkodási hely: itt

HozzászólásSzerző: parika » 2005. máj. 25., szer. 1:17

100% os vegan életmód nem lehetséges.
nem olyanoknak akik nem saját maguk akarják az ételt, italt, ruhanemüket elkésziteni.
a vegan élet minimumja: ha az ember nem eszik húst, tojást, tejtermékeket, mézet, és nem hord és amúgy se vesz semmiféle bör, selyem, gyapju, szörme termékeket.

zselatin az egyértelmüen nem vegan. tehát minden ami az állattól származik. de ha például a cimke ragasztásához zselatinos ragasztót használnak, az amúgy vegán termékhez, akkor szerintem sokan elérnek a határhoz, amit nem tudnak/akarnak átlépni.
mondjuk ugy: vegánság mottója: kerüld el az elkerülhetöt.

mig mindenki le tud mondani a tojásról, tejtermékekröl, húsról, (ha akar)sokan nem tudnak anyagilag egy bio-faire trade pamut ruhát venni.
igy kénytelenek olyat venni, ami emberek kihasználásával jár, és sok sok millió állat halálát is okozta közvetlenül és közvetetten. és kárositja a környezetet. mert vegánság nem csak állatjog. és nem csak emberjog, hanem környezetedelem is.

ha mindenki a töle telhetöt teszi, akkor jó uton van. - szerintem.

én ha egyszer megtehetem, biztos fogok olyan termékeket venni, aminek még a ragasztója se állati. addig is....sajnos ez van...én itt elértem a határhoz.

nem mondanám hogy börcipö, gyapjú pullover, börszijas óra, bör kutyapóráz az vegan. söt. senki szerint se az. és mindezek elkerülhetöek, mert vannak alternativák, amik hasonlóak és nem kerülnek olyan sokba, hogy nagy különbséget tenne...igy körülbelül...

köszi flower! még soha nem olvastam el rendesen a márkát...de egyröl beszélünk. jó, hogy kijavítottál!

nem örülünk bele, hogy mi állati. nekem ez fontos, hogy ahol tehetem, ne támogassak állatkinzókat. ahol meg nem tehetem, bele kell harapjak a savanyú almába:( a másik, hogy amióta vegan lettem, sokat tanultam az összetételekröl. már nem kinai, ami a cimkén olvasható. ez szuper érzés, és egyre gyorsabb a vásárlás.
sokkal tudatossabb a vásárlás, ha az ember odafigyel, hogy mit vesz. ha meg nem biztos benne, akkor segit egy termék tájékoztató, amit a cégnél lehet kérni. emilen, vagy másképp.
örülök, hogy sokan veszik a fárdtságot, és kideritenek ilyen dolgokat, mint pl hogy sok kozmetikai gyártók, hogy mégis tesztelnek állatokon, csak elferditik a valóságot. nekik köszönhetjük a listákat, amit mi már csak magunk elé veszünk, és tudjuk: aha, ez vegan, ez nem vegan.
sokat irhatnék ide most, hogy miért fontos, hogy ilyenek is kiderüljenek, és zóba kerüljenek....
egy ok például: most legalább tudjuk, hogy a Zwergenweise nem vegan ragasztót használ. igy aki teheti, az kikerülheti ezt.

mert amiröl nem tudunk, nem tudjuk változtatni.
ezért vagyok köszönetteljes azoknak akik ilyen dolgokat kideritenek és beszélnek róla, terjesztik.

azt hogy én ezek után mit teszek ezzel az infoval, az én dolgom.

elárulom, hogy az állatszállítókat is a ti adótokból támogatja az állam.
teljesen nem tudjuk kivonni magunkat a forgalomból. és én nem is akarom. mert ha valahol a világ végén teljes vegánságban élnék, nem érne annyit, mint amit most és itt, talán 95% os vegánsággal elérek. az info terjesztése a legföbb célom és azt csakis itt a "civilizációban" érhetem el. sajnos....
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: parika » 2005. máj. 25., szer. 1:22

ha jól tudom a film maga zselatinos...

szerintem a computeren lévö album programok is nagyon szépek! szupin lehet velük megnézni a képeket...mintha egy albumot lapozgatna az ember. vagy olyanok, mintha egy képtárba sétána az ember, zenével meg minden! nekem tetszenek!

a mozi film szalagja is...de azért most van digitális mozi nem olyan rég óta, ha jól hallottam, igy mehetünk mi is lelkiismeretfurdalás nélkül moziba ;)
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. máj. 25., szer. 17:39

Én is szerettem a csokit. Az édes, jellegzetes ízét. Bár régen sem ettem sokat, viszont más cukrosat sajnos igen, ... egészségem bánja. Most leírom, hogy milyen

A csoki

Minden csoki áll egyszer édesítőszerből, ami nem teljesértékű. Azaz nem egészséges. A (fehér) cukor a legrosszabb, legjobbnak a gyümölcskoncentrátumot tudnám elképzelni. Van így édesített csomagolt (boltban kapható) csoki...?
A kakaó kábszer, hiszen függővé tesz, és nem válik javunkra. Annál inkább a gyártóéra. A koffein és theobromin izgatószerek. A karob, vagyis szentjánoskenyérmag-őrlemény jó választás, mert izgatóanyag-mentes, közelebbről hozzák (spanyol), magában is fincsi édes, tápláló, olcsóbb, továbbá fa... Láttam már karobos csokit.

Az ideális csoki nagyon kevés, csak növényi összetevőből kell álljon, legfőképpen a karob, az édes gyümölcs és az olajos mag. Hiszen van ilyen! Végy egy doboz karobport, és egy csomag aszalványt. Végy még kókuszt és mogyit is, és esetleg borsmentát. Csinálj magad csokit! (könnyen, gyorsan, olcsón, erőszakmentesebben)

Kevés karobport keverj össze darált és darabos mogyoróval, vagy kókuszreszelékkel, tegyél bele aszalt gyümölcsöt darabolva, vagy vízzel pépesítve (turmixolva - datolyavaj). Tiszta vizet önts hozzá, hogy összeálljon. Kevéske mentát is morzsolhatsz bele. Ez nagyon gyorsan kész van, és TISZTA LELKIISMERETtel ehető, de nagyon tápláló étel, így inkább főétel lehet, előtte egy gyümölcslevessel, vagy utána gyökérzöldség-salátával.
És akkor még ott vannak a karobos darakása és egyéb kásák, pudingok, tészták (kukorica, búzadara, köles, stb.). Az én kedvencem a barnarizskása darált barna szezámmaggal (teljes értékűbb, enyhébb ízű), karobbal megszórva, esetenként aszalt gyümivel. Egy két gyökeret is elrágok hozzá vagy utána, többnyire csicsókát, céklát, v. répát. Ez nálam egy főétkezés.

*******
szia Mandula!
Az ilyen "tradicionális", de vegán recepteket (növényi zserbó) fel kell tenni a receptek közé, pláne, ha "túl jóra" sikerül... :D Had próbálkozzanak az emberek...

******
szia flower!

Megértelek, hogy úgy érzel, ahogy. Sajnos egy ennyire elcseszett világban élünk, ami túl van bonyolítva. Jogos, amiket mondasz. A sztárok sem figyelnek, igaz, ez az ő dolguk, de az úton sok jó példájuk azért van.
A fogalmak jelentései relatívek. De van egy alapjelentés. Ezek szerint szerintem te vegán vagy. De igazából a tetteknek, az életmódnak van itt jelentősége, nem a "hogyan hívjuk "nak.

Sokaknak jelenleg nincs "idejük", hogy azt tegyék, amire szívük igaz hajlama egyébként hajtaná őket. Ez így mondjuk nincs rendjén.

Egyébként pusztán a következetesség is a folyamatos tökéletesedésre hív. Ha egyszer nem ölnél állatot, akkor a fényképért ölnél? Sajnos ez a kérdés kevesekben merül fel, és nem is ilyen egyszerű ez... Miért nem? :O

***
szia Zsolidodd!
Mondataiddal egyetértek, bár nálam ezek után nem fér bele a csomagolás a címke miatt se. (Meg az egyutas eldobható, pazaló üveg, vagy műanyag miatt sem..)

****
szia parika!
idézlek, mert egyetértek veled

<b>a vegan élet minimumja: ha az ember nem eszik húst, tojást, tejtermékeket, mézet, és nem hord és amúgy se vesz semmiféle bör, selyem, gyapju, szörme termékeket.
...
vegánság mottója: kerüld el az elkerülhetöt. </b> vagyis az állati eredetűt, tehát állatok szenvedésével járót
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: zsolidodd » 2005. máj. 25., szer. 19:26

Parsi, szerintem félreérthető voltam :) . Én úgy vagyok vele, hogy amiről tudom, hogy állati, vagy állatokon tesztelték, állatokat kínoztak meg miatta, azt nem veszem meg, de nem fogok állandóan az ilyen dolgok után kutakodni, mert akkor nem lenne semmi másra energiám, időm, de megteszek minden tőlem telhetőt.

A műanyaggal nem lenne baj, ha újrahasznosítanák, mivel elméletileg olcsóbb az üvegnél. (kisebb hőmérsékleten olvad, egyszerűbb formázni, persze erre is csak a kőolaj miatt van szükség, mivel a sok melléktermékkel valamit kezdeni kell :? :( )

zozo
"Mennyit adott a hit, mennyit vett el a vallás
Mekkora bűn ölni, fegyvereken van az áldás"
Avatar
zsolidodd
Írogat
 
Hsz: 155
Csatlakozott: 2005. jan. 13., csüt. 1:00
Tartózkodási hely: itt

HozzászólásSzerző: manu » 2005. máj. 25., szer. 22:37

szépet mindenkinek!

A csokis témához hozzászólva a csokiba marhavért is kevernek!!!
most tudtam meg a minap.
Avatar
manu
Írogat
 
Hsz: 54
Csatlakozott: 2004. dec. 27., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: Pesterszébet

HozzászólásSzerző: parika » 2005. máj. 26., csüt. 1:53

Parsifal te biztos szakács voltál elözö életedben. (ha hiszel ilyesmiben :)
olyan jók a receptjeid! összegyüjtöm öket egy dokumentumba és igy nem kell öket keresgélnem!
a saját készitésü ételekért annyira irigyellek! engem elkényeztetett a budapest kész-ételek halma! és habár sokat visszanyert a kreativitásom, amióta vegán lettem, de nem tudom még mindig le se tagadni, hogy pesti vagyok :( tehát nagyvárosi, lusta, inkább csomagolt ételt vevö ember)
de szerencsére egyre közelebb járok az idálishoz:)

jó a kérdés: hogy nem akarunk egy állatot megölni, vagyis a halálát azért támogatni, hogy megegyük öket. de a filmért igen?
igen ez elgondolkoztató. és most vannak alternativák is..mármint aki egy digitális camerát meg tud fizetni. de ha összeszámolja az ember hogy mennyi pénzt költ a fotok elöhivására, akkor végül vehet egy digicam-et is... persze ezt mindenki maga dönti el. nekem nem olyan fontos hogy elöhivjam a digitális filmeket. de nem vagyok benne biztos, hogy a képek nem vegánok. csak a film maga...
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: mandula » 2005. máj. 26., csüt. 15:17

Úgy látszik egészen vegánnak lenni csak törekvés, hacsak nem állítunk elő és termelünk meg mindent mi magunk. Egy csomó mindenről eszembe sem jutna, hogy állati, mondjuk a filmről sem.

Parsifal, tényleg nagyon ötletesek ezek a karob-csokireceptek!
Manu, ugye nem mondtad komolyan az előbbit? Ha belegondolok, mennyi marhavért megettem teljesen gyanútlanul csokievős korszakomban...
Avatar
mandula
Törzsvendég
 
Hsz: 395
Csatlakozott: 2005. ápr. 1., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. máj. 26., csüt. 15:43

Zsolidodd mondta: "megteszek minden tőlem telhetőt"

Annyi elég is! ;)
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

Következő

Vissza: Vegán

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 22 vendég

cron