Napi kétmillió tonna szilárd hulladék kerül a vizekbe

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

Napi kétmillió tonna szilárd hulladék kerül a vizekbe

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. ápr. 23., hétf. 8:32

Dátum: 2010. március 28. vasárnap, 04:10 Küldte: nawesh

Március 22-én volt a víz világnapja. Ezen a napon (mint „rendesen" minden nap) is 2 millió tonna szilárd hulladék került vizeinkbe. Mert az ember hajlamos arra, hogy az egész Földet egy nagy kloákává változtassa...

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése szerint ennyi szilárd hulladék kerül a folyókba és óceánokba lakossági és ipari szennyvizek, növényvédő szerek és állati (és emberi) ürülék formájában. Ennyi hulladékmennyiség naponta kétmilliárd tonna vizet fertőz meg. Két milliárd tonna, az 2 km3 víz. Rengeteg...

Pedig a szennyezett tengerekből szennyezett halakat fognak ki, és a szennyezett ivóvíz milliókat betegít meg. Folyton halljuk, hogy a hal, főleg a tengeri hal mennyire egészséges és rendszeresen kellene fogyasztani. Nos, igen, ma már talán nem is találhatunk egészséges halat, vagy tengeri gyümölcsöket (Milyen álszent kifejezés a tengeri állatokra!)





Évente 1,8 millió ötévesnél fiatalabb gyermek hal meg a szennyezett víz miatt.



A hasmenés, amelyet az esetek túlnyomó részében fertőzött víz eredményez, évente 2,2 millió életet követel. S még egy sokkoló adat: a kórházi ágyak felét a világban olyan betegek foglalják el, akiket fertőzött vizek betegítettek meg.

A jelentés szerint:


"A szennyezés már olyan méreteket ölt, hogy a fertőzött víz több halálesetet okoz, mint amennyi az erőszak, a háborús konfliktusok számlájára írható".



Mahatma GhandiJi szerint amíg vágóhidak lesznek, addig csatatereket is találhatunk majd. A környezet szennyezése egy globális vágóhíddá silányította a Földet.

S a helyzet csak rosszabb lesz.
Az eldobható tárgyak társadalma lettünk. De bolygónk erőforrásai, és a hely, ahova lerakhatjuk a szemetet, véges. Egyszer ki kell tenni a megtelt - táblát.Megoldás: Talán az újrahasznosítás. Vagy fogyasszunk kevesebbet!

David De Rothschild, egy milliárdos fiatalember kitalálta, hogy pillepalackokból épít egy hajót. A 12 500 palackot szén-dioxiddal töltötték meg és a hatfős személyzet San Franciscóból Sydney-be igyekszik a Plastiki nevű hajón. Célja, hogy felhívja a figyelmet a tényre, az összes műanyag palack négyötöde újrahasznosítatlanul, szeméttelepen végzi. Szeméttelepen, vagy az óceánban. Így is, úgy is szennyezi a környezetet.

A Plastiki hosszú útja során igyekszik bebizonyítani, hogy az óriási mennyiségű, újrahasznosítatlan hulladék remek alapanyagul szolgálhat egy csomó hasznos dologhoz: szélturbinát, sőt hajókat lehet belőle építeni. Magát a --pille-hajót-- is szél-, víz- és napenergia hajtja. A fedélzeten olyan berendezések találhatóak, hogy a vizeletet ivóvízzé tudják alakítani, egy szobabiciklivel pedig annyi áramot termelnek, amivel, a laptopokat látja el. Tudnak komposztálni és még mini-zöldségeskert is megtalálható a hajón.



Talán hasznos lehet a Plastiki útja. S ha ilyen mértékben olvadnak a jégsapkák, a végén még megvalósul a Vízi Világ apokaliptikus jövőképe. Akkor sokat profitálhatunk e hajó útjából és tapasztalataiból.

A Plastiki három hónapos útja során útba ejti a Csendes-óceánon elterpeszkedő, Texas nagyságú szemét szigetet is. A Hawaiitól északnyugatra található szemétszigetet 11 éve fedezték fel, és már neve is van. Bár kérdés, a Great Pacific Garbage Patch mikor kerül fel a térképekre...

Források:

A Plastiki honlapja: http://www.theplastiki.com/

A vízszennyezésről: http://think.transindex.ro/?p=140ű

Valamint: Magyar Nemzet, 2010. március 23. kedd, 16. oldal.

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég

cron