80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Zozoka73 » 2012. ápr. 10., kedd 22:43

Üdv Népek!

Kiskertünkben elkezdett "burjánzani" az isteni spenót, amelyet én nagyon kedvelek.
Alapvetően elrágcsálom gyümölcs mellé vagy tolok belőle turmixot, azonban ezen módszerekkel úgy érzem
versenyben vagyok a zsanai gázmezők kapacitásával. Az meg ugye némileg antiszociális! :)
Mit szóltok a préseléshez, próbálta már valamelyikőtök? Mennyit nyerünk, veszítünk ezzel a módszerrel?
Köszi előre is az ötleteket, véleményeket!

Z.
Zozoka73
Inkább olvas
 
Hsz: 16
Csatlakozott: 2011. okt. 26., szer. 1:03


Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Elektróda » 2012. ápr. 11., szer. 12:10

Jelentkezem, eddigi tapasztalataim (1 hónap): Kb. 2 hétig jelentkezett a fázás és bőrszárazság, de aztán hirtelen elmúlt. :D 5 kilót fogytam, de ebben benne van az előtte lévő bélgyulladás is, Most már eszem rendesen, ált. egyszer főttet is de már nem mindennap. Reggelire mindig gyümölcsöt ettem így nem volt gond 2-3 étkezést nyersre váltani. Általában 5-ször eszem (3 nagyobb 2 kicsi). A gond a vacsival van, akkor kívánom a főtteket. Mostanában ezeket úgy eszem, hogy nagy tál salátával és próbálom csökkenteni a főtteket a saláta javára.

Az almánál és a banánnál nálam is jelentkezett allergiaszerűség (azt hiszem Stonertől olvastam ilyet), kettőt megeszek semmi, ha megeszem a harmadikat, kivörösödik az arcom, melegem lesz, nehéz légzés, nem jól érzem magam. A többi gyümölcsnél nem tapasztaltam ezt.
Ha turmixként eszem ezeket, semmi ilyesmi nem jelentkezik, valahogy kiegyenlítik egymást, pedig ott 4-5 banánt keverek 2-3 almával és zöldekkel. A turmixok nekem nagyon beváltak, mert sokkal több zöldet megtudok így enni, mint magában. Banánnal keverve nagyon finomak.
Elektróda
Újonc
 
Hsz: 7
Csatlakozott: 2012. márc. 16., pén. 23:23

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. ápr. 11., szer. 17:59

Csak így tovább!


:D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. ápr. 14., szomb. 12:46

Reggelente fussunk éhgyomorra 1-1,5 órát. Legjobb erdőben futni, szakaszosan, meredek emelkedőkön erőltetett gyaloglással menjünk, majd laposabb részen már futhatunk felfelé is. Nem kell azért túlerőltetni, az egyenletesség a lényeg. A futás brutálisan megerősíti a testet, a legegészségesebb sport. Legjobb formája az erdei futás ahol tiszta a levegő és csodálatos reggel a mikroklíma.
Reggelente kezdjük búzafű v. árpafű lével a napot. Öblögessük, a szánkban hosszasan mielőtt lenyeljük. 3-4-5 kis korty elég.
Utána mehet narancs, spenót, medvehagyma, spárga.
Almák még vannak jók, édeseket együk. Heti 1-szer ehetünk datolyát.
Banánokat éretten együk. Időnként kapni zöld belű sárgadinnyét.
Spárgát rendszeresen együk már, kb. jún. közepéig lesz, utána roló 1 évre.
Epreket már lehet csipegetni, de még drága.

Két dolgot kell megtenni.
A lényeg, hogy ne az ételfajták változatosságát keressük, hanem a nekünk rendelt 2 fajon belül (gyümik, és zöldek) keressük a változatosságot. És ekkor testünk kielégülést nyer a táplálkozásban. Tehát ne azt keressük, hogy milyen ezer féle maggal tömjük meg magunkat, hanem tanuljuk meg a zöldek, zöldségek, és édesgyümik hatalmas változatosságát, és ezt fejlesszük magas szintre. Mert ha csak ezekben gondolkodunk, ezeket a kellő változatosság szintjére emeljük, és az étlapon nem szerepel a mennyiségi magevés, akkor a test megkapja a szükséges anyagokat, a test eltelik szerves ásványis anyagokkal és cukorral, enzimekkel, vitaminokkal, és organikus vízzel, és nem fog sóvárogni a mennyiségi magevésre, és a hőkezelt régi ételek után sem. Ha ugyanis ezekre sóvárog a test, akkor nem ettünk és ittunk változatos zöld turmixokat, és nem kaptuk meg a cukrunkat.

Úgy kell felfogni a dolgot, hogy az egészséges test, amikor éhes, akkor gyümivel lakik jól. Ha nem lakik jól a gyümikkel (kezdetben vak testként), az természetes állapot, ugyanis a testgyakorló nyersevő test, buta, érzéketlen, és mérgezett test. Fogjuk ezt fel kezdeti állapotnak, és menjünk rendületlenül előre, gyakoroljunk, tapasztaljunk, hogy aztán a botladozások után végre profikká váljunk.

Az egészséges test a saját természeti táplálékai nyers egyszerűségében él, ami koránt sem lebecsülendő egyszerűség, mert ezen egyszerűség ad ideális emésztést, és a maga helyén íz orgiában kiforrott változatossága révén teljes táplálkozási élvezetet.

Világ, kifordult létben élsz! Amit lesajnálsz az az igazi út, amiben hiszel, az meg nem a Te tested!

Hosszú az út, hosszú az út a totálisan elrontott, magát isteninek hívő, valójában csökevény testektől a valóban isteni testig, de megéri a fáradtság és a lemondás, a kitartó áldozatos munka.

Mert soha sem volt, betegségmentes, élmény testünk igen is épül nap –nap után.

Jutalmunk a kibillenthetetlen egyensúlyi szinten rezgő, vibrant, magnetikus, élmény test lesz, melyben létezni
Felsőbbrendű élmény.
Ezt nevezik igazi földi gazdagságnak.
Dollár milliomosok, nem tudják mi az igazi testi létezés gazdagsága.

Összegezve, meg kell tanulni csak a saját ételeinken megélni, és csak azokban gondolkodni. Fogjuk már fel, nincs más étel, ezeken túl. És ha nincs, akkor nem is lehet vele élni. Rekesszünk ki életünkből minden nem nekünk valót. Nincs hőkezelt étel, nincs, mennyiségi magevés, nincsenek állati termékek, és nincs manipulatív étel, izgató fűszerek és kivonatok.

Majmold a régi ételeid, legyél krékelő, aszaló, mennyiségi vegán inkább az elején még, de jagyezd meg jól, bármit is mondanak és írnak, a 811 az igazi utad, s ehhez kell majd tendálnod, amikor tovább akarsz lépni egy magasabb szintre.




1. Zöldeket kell enni
-Legalább alap változatosságban menjen be zöld
-Ha minőségi a zöld, akkor 2 fajta elég, mondjuk spenót és medvehagyma, vagy spárga. (persze minél több fajta van az étrendbe, annál jobb)
-Ha kommersz, akkor legalább 3-7 fajta zöldet együnk.

Fedezzünk fel új ízeket, új keverékeket.
Most vannak a gazok szezonja is. Aki teheti egyen gyermekláncfüvet, nyugaton, piacon árulják, ebben az elcseszett , malacfejű országban sajna nem ez a divat, hanem a sonka, meg a tojás.
Hasonlóan jók, porcsin, lucerna, sóska, fehér libatop, disznóparéj, tyúkhúr, és számtalan egyéb vadzöld is. Ezeket keverékekbe tegyük, mert nem ülünk le fanyar lucernát enni kg mennyiségben, mivel alkalmatlan erre a testünk.

Számos kultúr saláta is van, amit szintén csak bizonyos helyeken lehet beszerezni kellő változatosságban. Leghasznosabb a római Sali, endívia, jég stb.
Szárzeller paradicsommal turmixolva finom keverék.

2. Gyümiket kell enni.

Édeseket, laktatókat, és változatosan.
Hogy csak ennyit tudok írni? Igen, mert ennyiből áll az étrend.

VE.
Bő, változatos gyümi és zöld.
:D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2012. ápr. 14., szomb. 19:21

Futás sajna nem olyan jó mint sokan hiszik,persze az erdei futás azzal nincs gond,de ha a városi futást nézzük baj van,minden egyes futólépés amikor a lábunk földet ér kalapács ütéssel egyenlő a térdizületeknek,tehát inkább káros mint hasznos,inkább sétáljunk erősebb tempóban akár hegynek felfel ötször többet ér,sokkal többet fogyaszt,és nem emeli a kortizol szintet,a futás kurva messze van az egészséges sportol kb 20-at tudok mondani ami jobb:) mondjuk Én beszélek aki egész életembe focizott fóleg betonon,de hát ez az igaszság:)
Avatar
borcsok1
Grafomán
 
Hsz: 617
Csatlakozott: 2010. okt. 18., hétf. 0:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: atill » 2012. ápr. 14., szomb. 20:33

Úgy tudom, a sarokra érkező futástechnika a problémás (sajnos ez az elterjedt), ehelyett a láb elülső részével kellene a talajra érkezni, ruganyosan... A mezítláb futók tudják ezt, de pl. ő is: http://powerhiker.freeweb.hu/pirie.htm
atill
Írogat
 
Hsz: 53
Csatlakozott: 2011. márc. 6., vas. 18:46

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2012. ápr. 14., szomb. 23:17

atill írta:Úgy tudom, a sarokra érkező futástechnika a problémás (sajnos ez az elterjedt), ehelyett a láb elülső részével kellene a talajra érkezni, ruganyosan... A mezítláb futók tudják ezt, de pl. ő is: http://powerhiker.freeweb.hu/pirie.htm



Igen de 100/99 szarul fut így akkor meg minek is?:)
Avatar
borcsok1
Grafomán
 
Hsz: 617
Csatlakozott: 2010. okt. 18., hétf. 0:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. ápr. 15., vas. 11:57

Sziasztok!

Szia Iván!

Csak annyi lenne a kérdésem, hogy nézegettem itt-ott nyers étel recepteket és a legtöbb helyen elég jól összekeverik az édeset/cukrosat a zsírokkal. (aszaltak, méz, magokkal olajokkal stb. )

Szerinted ha betartjuk a 80/10/10 arányt (és nem eszünk annyit zsírt mint más nyersevők) akkor is nagy gondot jelent az ilyen helytelen (de kismértékű) ételtársítás?

Jó tudom, hülye kérdés, mert minél egyszerűbben eszünk annál jobb, na de mégis? :roll:
Avatar
RAtti
Grafomán
 
Hsz: 2508
Csatlakozott: 2009. ápr. 19., vas. 0:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. ápr. 15., vas. 16:00

Én nem utánzom a nyers mennyiségi magevést, ahol régi ételek néven új, de nyers változatokat kreálnak.
Ezekkel ugyanis több gond van, mint gondolják. Egyrészt az általad említett helytelen ételtársítás, másrészt a mennyiségi magevés teljes megvalósítása, harmadrészt sok étel nem nyers benne, amiről azt hiszik az.
Azon kívül túl fűszeres is és sok a szárított, organikus víztől megfosztott étel benne.
Ilyen étrend egyensúlytalan, minden esetben kisiklat az ideális vágányról, elég, ha beütjük a hozzávalókat valamely kalkulátorba és látjuk, hogy messze kerültünk a 811 aránytól. Szomjasak leszünk ezektől, mivel a sok száraz mag nem tartalmaz elegendő organikus vizet. A szomjúság mérgezett testi állapot, az ételtől nem lehetünk szomjasak. Ezt sürgősen meg kel szűntetni.
A testet a mennyiségi magevés elsavasítja, túlfehérjét ,- zsírt ad, ami a kiválasztó szerveket megoldhatatlan feladat elé állítja, még akkor is, ha ezek nyers tápanyagok.

Azonban ezen étrendeknek van előnye is.
Előnyük, hogy az átmenetben adnak a hőkezelt mérgekről egy szelídebb leszokást a régi hőkezelt és mindenevő múltunkból jőve. Mert sok esetben az emberek nem tudják az azonnali pálfordulást megemészteni és sok az azonnali legjobb, a tiszta nyers 811, egy mindenevésből és hőkezelt létből váltónak.
De mindenképpen azt javaslom, hogy az ilyen étrenden élő tartsa kordában a magevést, és tanulja meg a helyes ételtársítást, valamint közelítsen a legjobbhoz, ami a 811.
Nyers étrend sok van, sok közöttük nem egészséges, jóllehet sokan azt hiszik tévesen, az.
Egy valóban egészséges nyers étkezés van, ami a sajátunk, az pedig az alacsony magtartalmú, nyers vegán étrend. Ha valaki ezt követi, akkor nincs egyszerűen más választása, minthogy 811-es lesz, mert nem talál ebben más jobbat, nem fog csak salátákon és csírákon jóllakni, vagy gumósokkal terhelni az emésztését, hanem fokozatosan tendál majd a zöldek, és az édesgyümik felé ezen belül.

Kérdésedre a rövid válaszom. Kis mértékben sem javaslok helytelen keveréseket, és túlzott bonyolultságot, valamint az ajánlottnál nagyobb mennyiségben magevést. Egész egyszerűen azért, mert nem egészséges.
Természetesen, aki igényli egye túl magát magokkal heti 2-3 szor is az elején, de utána a többi étkezés az maradjon a 811 mederben. És később hagyja el teljesen a mennyiségi magevést.

http://vibrantegeszseg.lapunk.hu/?modul ... om=1154563


:D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. ápr. 15., vas. 16:34

Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. ápr. 15., vas. 17:44

Iván!

Továbbra is a 811-ben gondolkodom, és se kedvem se időm nincs hagyományos ételek nyers változataival pepecselni.
Eszembe sem jutott a túlzott magevés, most csak olyan egyszerűbb dologra gondoltam, hogy pl. egy késő délutáni, (vagy esti) saláta után, amiben volt egy kevés mag vagy avokádó is, vajon mekkora gondot okoz ha eszek még közvetlenül utána mondjuk néhány szem aszalt valamit. :roll: -szóval a 811 arányai maradnak ugyanúgy, csak kicsit jobban keveredik. Bár nem célom ebbe az irányba menni, csak elgondolkodtam rajt az említett receptek láttán.

Egyébként szerintem is túl sok mag szerepel egyes nyersevők étrendjében (még Boutenko receptjeiben is) nem is értem hogy tudják ezt a sok nyers magot gond nélkül megemészteni. -főleg amik még ki is vannak szárítva. :hmm:
Avatar
RAtti
Grafomán
 
Hsz: 2508
Csatlakozott: 2009. ápr. 19., vas. 0:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. ápr. 16., hétf. 17:26

Ilyen mértékű keverés az mehet, mert egyébként a gyomor az rétegesen emészt. És különösen, ha kap egy kis időt mielőtt e keveredés megtörténne, akkor meg már az enzimek elkezdik emészteni az ételt.
Egyébként meg felesleges, mert aszalványt, azt nem az avokádó, vagy magos cucc elé, vagy mögé kell enni, akkor inkább menjen zölddel, vagy gyümivel, még savassal is mehet. Mindig a kisebb rosszban kell gondolkodni. Zsírt és magot lehetőleg ne keverjünk édes gyümikkel, édes aszalványokkal, az, míg kismértékben sem igazán jó, mennyiségben meg nem ajánlott. Megemésztjük egyébként csak kicsit nehezebben. Arra kell gondolni, hogy mindig az egynemű étkezés a jó, és a keveréseket összeillőkkel tegyük, itt el lehet engedni a fantáziát, és lehet látszólag bonyolult egy étel is, ha összeillő ételeket tartalmaz. Én lényegében újabban mindent zöldekkel eszem. A zöld megy gyümihez és maghoz egyaránt. Magokat és zsíros gyümit nem keverem viszont édes gyümivel és aszalvánnyal sem, egészen más a pH.
:D
Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. ápr. 16., hétf. 19:35

Kösz Iván! :D
Avatar
RAtti
Grafomán
 
Hsz: 2508
Csatlakozott: 2009. ápr. 19., vas. 0:00

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. ápr. 17., kedd 7:30

Avatar
smanag
Grafomán
 
Hsz: 3292
Csatlakozott: 2006. aug. 29., kedd 0:00
Tartózkodási hely: Szentendre mellett

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. ápr. 27., pén. 18:31

Halló!
NEM azért nem voltam, mert meghóttam, vagy, mert ló és disznólábát eszem. Pedig gondoltam így kezdem, aztán hozzá teszem: helyett......, De nem rémisztem a népet. Szóval minden tök jó, csak lementem 54-55 kg-ra. Az energiá, ugyanannyi, mint előtte.
Nekem már megszűnt az "allergiám", ha egyáltalán az volt. Most is ettem 3 körtét és kutyabajom. Valóban a gyümölcsök egyedüli fogysztása okozhat gondokat a mindenevésről, vagy a főtt/sültről való átállás során. Nálam, csak a kenyér maradt, (1.5 évvel ezelőttig) de az is elég volt arra, hogy bezavarjanak a felsorolt gyümik. A mostani felvetésem szerint a lassabb bélműködés okozza a bajt. Ez még tetéződhet más (immun, hormon) problémákkal is. Amikor a belek a lassabb működésre vannak beállva, és egyszerre nagyobb mennyiségű, gyors haladásra termett gyümiket eszünk, akkor a szorult szakasznál a gyümölcsök nem tudnak továbbhaladni. Ez a kompresszió hirtelen gázokat, vagy a gyenge bélfal feszülését okozza. Erre tudok tippelni. Előtte is voltak olyan megmagyarázhatatlan helyzetek, hogy sok említett gyümit ettem, mégse volt semmiféle tünet. Viszont, most már biztosan kimásztam ebből (is) Azonban még nem kiabálom el, mert a dinnyeszezon odébb van.
Idén korábban fogom a sárgadinnyéket nevelni és tavaly nyár végén vetettem, mégis ettünk jó párat. Idén dúskálni fogunk. Sajna a paradicsom iszonyú drága, pedig anélkül nehezen viselem. Eddig az a rend alakult ki, hogy reggel gyermekláncfű/spenőt, 3-5 banánnal+4 dl. desztillált víz, prés és turmix. Finom zöld keserűcsoki íz. Bizisten! ki kell próbálni. Ami érdekes, és már korábban is írtam, hogy a keserű anysag, ugyanúgy megfogja a székletet, mint a keserű csoki. Ezért, a spenót "gyorsítását" ellensúlyozza, és talán (!) egy kicsit gyarapít is. Bár, az igazság az, hogy a gyermeklánfű nélkül se volt igazából hasmenésem, csak teljes szervíz... Most viszont ez elmarad. Rendesen megy a szerkezet, ahogyan kell. Azután, kb 11-12 felé, egy tál pari, kevés repceolajjal, pirospaprikával, esetleg fokhagymával. Igen jó kaja. Ezután, kb 3-4 óra felé nagy adag vegyes saláta, fél avokádóval. Benne wakame alga, pirospaprika, fokhagyma és mindenféle hagyma. Korábban próbálkoztam erőspaprikával, kis pirossal, de abbahagytam, mert nem éreztem az ízeket egy idő után. Ez a fokhagymától nincs. Nem mondom. volt egy kis nosztalgikus érzésem, de most már tudom, hogy nem szabad ilyen marhaságokat csinálni. Ha nincs avokádó, mert elég vackok mostanság, akkor marad a kevéske repceolaj, de úgy vettem ki, hogy az avokádó az igazi zsír a zöldekkel. Ezután csak estefelé eszem még valami gyümit. Ha viszont korábban eszünk salit, mint ma is, akkor több gyümi jön, akár 2-3x is, (közte 1.5 óra szünet) de általában mandarin, vagy narancs. Most, a hosszú piacszünet miatt ráfanyalodom a pöttyös körtére, és a 100 Ft-os almára is. Még eddig nem vettem epret, majd, ha lesz saját,a zt esszük. Már virágoznak és hamarosan lesz az is. Egyszerű műanyagvödrökben van 3 féle eper. érdekesen magát újítja. A tavalyi tövek télen meghaltak és az újak már virágoznak. Nincs több tő, mint tavaly, De lehet még a nyáron is szaporítani. Azt hiszem, hogy az eperkedés már megy... Viszont nem olyan nagyok, mint a spanyol.., de talán nem is baj. Ha kiültetem hamar megeszi a gyom, meg a csiga. Paradicsom már talán hamarabb is lesz, mint korábban, mert megtudtam a nagy titkot: mikor már a fürt kitelt, és kb 2 diónyiak a gyümölcsök, le kell a fürt alatti leveleket szedni. Hm. Ez jó. Így én is paradicsomhegyeket fogok szüretelni... Sajnos a füge nagyon csöndben van, pedig jól betemettem a tövét a maradék zöldekkel, ami pedig elég sok, mindenféle héjak és egyebek. Meg egy csomó földet is tettem rá ősszel. De még nem méltóztatik hajtani. A nagyobbik növényház kész van, de a két oromfali részt véglegesen be kell építeni nyílászárókkal stb. Ott ma is több, mint 50 fok volt. Még nem az igazi a szellőzése. A paradicsompalánták kókadoztak, de lejjebb tettem őket és az már jó volt nekik. Még ki kell tapasztalni. De az extra meleg talán a dinnyéknek fog kedvezni, meg a citrusféléknek, szentjánoskenyérfának, ha egyáltalán lesz időm velük pepecselni.
Rengeteg a meló, ezért ritkábban jövök. Annyi érdekesség még, hogy kb 2 hete sincs, hogy csúnyán elfürészeltem az egyik ujjam végénél, kb. 1.5 cm hosszan és elég mély is volt a seb. Azonnal beleborítottam egy kevés propoliszt, és rendszeresen kötöztem, hogy víz ne érje, gumikesztyűt használtam,vagy gumiujjat. Mára a seb (maradványa) 3(!) mm hosszú... és egy kis száraz vonal látszik. Tehát egyszerúen összehúzódott, és anélkül, hogy bármiféle gyulladás jelentkezett volna, a mély roncsolás is eltűnt. Valamikor a Bishopné ugyanerről számolt be, mikor egy nagy szöveteltávolítás után visszanőtt az egész. Ezt nem lehet mással magyarázni, mint a gyors regenerálódással. Ami maradt, az a tapasztalat, hogy ne nyúljak a gép alá, még akkor sem, ha azt hiszem, hogy a védőlemez a helyén van... Az élményt kihagytam volna...
Stoner
Grafomán
 
Hsz: 1218
Csatlakozott: 2005. jan. 7., pén. 1:00

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég

cron