Étterem mustra

Állatbarát, vega termékek, éttermek bemutatása

Étterem mustra

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2012. feb. 24., pén. 12:34

Dátum: 2009. február 20. péntek, 00:05 Küldte: giyandeva


Szinte mindenkinek van kedvenc étterme, ahova időnként szívesen ellátogat egy gasztro túra erejéig. Mert valljuk be, szeretünk enni és ezt nem mindegy hol tesszük, és főleg milyen a vendéglátás. Mindenki más motivációval érkezik, valaki ínyenc fogásra vágyik, más csak jól szeretne lakni, míg egy harmadik személy esetleg az otthoni ízeket keresné... Cikksorozatomban olyan (főként vegetáriánus) éttermeket mutatok be, ahol az elmúlt néhány évben fordultam meg és jó szívvel ajánlom őket valamiért...

Első ajánlóm a budapesti GOVINDA ÉTTEREM.



Budapest belvárosában a Vigyázó Ferenc utca 4. szám alatti meredek lépcsőn jutunk az india világát megidéző méltán egyik leghíresebb vegetárius éttermébe a városnak. Épp hogy csak benyitok máris megcsap a finom ételek illata és a lágy kelet zene. Semmi sem hivalkodó, ízléses díszítés a falon: keleti motívumok, furulyázó Krisna a falra pingálva. Csupa harmónia minden. Az étterem nem nagy, de nem is kicsi, és ami külön szimpatikus, hogy van hely beülni egy sarokba akár a pároddal jössz, akár a nagyobb hátsó részbe ami társaságoknak ajánlott. Nemdohányzóknak öröm, hogy az étteremben a dohányzás tilos, valamint alkoholt sem szolgálnak fel. További pozitív adalék, hogy az étterem méltán pályázhatna a családbarát étterem díjáért is, mert etetőszékkel is várják a családosokat, de nem lehet baj, ha még kisebb csöppséggel is jövünk. Feleségem minden gond nélkül nyugalomban meg tudta szoptatni a kislányunkat egy eldugott sarokban.(egy hosszú útról átutazóban voltunk)


Kép


Az étterem története 1996-ra nyúlik vissza, amikoris a Belgrád rakparton nyitották meg a krisnások az első éttermüket. Hat év sikeres működés után az étterem az V. kerületi Vigyázó Ferenc utcába költözött át egy másik nagy hírű étterem, a volt Gandhi helyére. Itt nagyobb helyen, nagyobb választékkal, sokkal gyorsabban tudják kiszolgálni vendégeinket.



Az étterem nevét adó "Govinda" azt jelenti: Aki örömet ad az érzékeknek. Ez Krisna egyik neve, s méltán kapta ezt a nevet, hisz gasztronómiai élményben nem lehet panaszunk.



S hogy mi kerülhet az asztalunkra? Természetesen csak természetes alapanyagokból készült ételeket kínálnak elfogyasztásra. A szakácsok itt semmit nem kóstolnak a krisna-tudat tradíciója szerint, a főzés tiszta körülmények között, tiszta tudattal történik.



A választék rendkívül széles, számos tradicionális indiai, és más hazai, európai ételkülönlegesség közül választhatnak az ide betérő éhes vendégek. Az étel választék főként laktó vegetárius, de vegánok is találnak kedvükre valót, igaz jóval szűkebb választékban. A választék különféle egytálételekből, 2-3 féle levesből, 2-3 féle indiai raguból, csatniból, salátából, sós csemegéből, olajban sűlt lepénykékből, valamit többféle italból is választhatunk, külön desszertet is kérhetünk.



Ha sok mindent akarunk végigkóstolni érdemes a "nagy menüre" befizetni, különben mélyebbre kell nyúlni a pénztárcánkban. Így is kb. 2000-2500 Ft, ha jól akarunk lakni és kényesztetni akarjuk az ínyünket. A kiszolgálás menza jellegű, de udvarias, gyors, pontos. Viszont blokkot egyszer sem kapunk! - nem csak mi, a vendégek nagy része sem! -



És hogy ízlett? Ötös sklálán egy erős 4-est adnék. A legtöbb étel fűszerezése ízletes és harmónikus, kíválóan passzolnak az ízek, állagra is tökéletes, minden friss, talán egy kicsit a zöldségek lehetnének roppanósabbak.

Negatív pont viszont, hogy nagyon zsírosan főznek! A puri csöpög a zsírtól, az indiai ragúk is zsírosak, nemkülönben az egytálételek melyek jócskán vannak dúsítva sajttal, tejföllel, tejszínnel, vagy panírral.




Összefoglalva egy jó 4-es re osztályoznám a Govinda éttermet. Megkapjuk amit kívánunk: közepes árszínonalon, menza jelleggel fogyaszthatjuk el ízletes étkünket vasárnap kivételével minden nap a béke és nyugalom szigetén. És akinek még ez is kevés lenne, az étterem ajándékboltjában feltölthetjük merülő készleteinket füstölőkkel, vagy színes, egzotikus díszítményekkel, könyvekkel, krisnás relikviákkal. A Govinda étterem mellett pedig működik az Átma-center, ahol sokféle tanfolyam és előadás, jógaoktatás, meditációs lehetőség, ájurvédikus masszázs, életmód-tanácsadás várja az érdeklődőket.
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Re: Étterem mustra - 2.

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2012. feb. 29., szer. 10:52

Dátum: 2009. február 25. szerda, 00:10 Küldte: giyandeva


Szinte mindenkinek van kedvenc étterme, ahova időnként szívesen ellátogat egy gasztro túra erejéig. Mert valljuk be, szeretünk enni és ezt nem mindegy hol tesszük, és főleg milyen a vendéglátás. Mindenki más motivációval érkezik, valaki ínyenc fogásra vágyik, más csak jól szeretne lakni, míg egy harmadik személy esetleg az otthoni ízeket keresné... Cikksorozatomban olyan (főként vegetáriánus) éttermeket mutatok be, ahol az elmúlt néhány évben fordultam meg és jó szívvel ajánlom őket valamiért...


Második ajánlóm a budapesti ÉDEN ÉTTEREM.

Nem nehéz rátalálni a Battyhány tér közelében lévő Iskola utca 31. szám alatt lévő étteremre. Ha nyáron érkezünk, szabadtéri terasz várja a kedves vendégeket ahol a Budai Vár hűs árnyékában élvezhetjük a tiszta növényi gasztronómia ízeit. Az étterem külső és belső megjelenése sem hivalkodó természetes színek adják a tónust, visszafogott dekoráció jellemző mind bellül és kívül. Betoppanva az étterembe a pulttal találkozunk ahol máris szemünk elé kerül a napi teríték. Az étterem nem túl nagy, barátságos atmoszféra és lágy zene fogadja a betérőket. Az asztalok is puritánok, egyszerű minden, ez nem is csoda, hisz ez az éttem is inkább menza jellegével hódít. A betérő vendégek a gyors kiszolgálást követően, nyugalomban elfogyaszthatják az ételük, majd indulnak tovább. Sokan elvitelre, éthordóba kérik az ételt.


Kép


Az Éden Éttem sokéves tapasztalatra és múltra épít, régóta vannak Budapesten a növényi étrend népszerűsítésében. Amit érdemes megjegyeznünk még, hogy Budapesten a Váci utca: Kristóf tér 3. szám alatt megtaláljuk az Éden Étterem új testvérét a Veggie Express-t, a kistestvér tavaly nyitotta meg kapuit hasonló szellemiségben a pesti növényevők kedvére.



Az ételek a tradícionális vegetáriánus-vegán irányt képviselik: csak növényi eredetű, természetes, színezék, ízfokozó, adalék, és tartósítószer-mentes, friss alapanyagokat használnak, az elérhető legfrissebb formában és legjobb minőségben. Pl. (olívaolaj, friss fűszerek, tisztított víz, durum-, tönkölyliszt, méz, stb.) A tudományos ismeretek és a professzionális konyhatechnikai mestermunka eredményeképpen éttermeik egyedülálló módon ötvözik az íz-harmóniák csodálatos világát az egészségtudatosság legkorszerűbb szemléletével, mivel kizárólag természetes alapanyagokat, friss zöldséget, friss gyümölcsöt, friss fűszernövényeket, és teljes kiőrlésű gabonákat használ. Nem használnak ízfokozókat, színezéket, tartósítószert, konzervet, répacukrot, és állati eredetű alapanyagokat. Éttermeik a legújabb külföldi és hazai táplálkozástudományi eredményekre támaszkodnak,amelyek egyértelműen az alkalmazott étrendi elvek páratlan hasznosságát támasztják alá.



Különleges italválasztékuk kiemelkedő! 12 féle frissen préselt gyümölcs-, és zöldséglevet, gyümölcsturmixokat tartalmaz. Aki ide betér mindenképpen érdemes kipróbálni ezeket a frissen készített leveket. Úgy gondolom ezzel az ötlettel egyedülállót alkottak Budapesten!



Természetesen az ételekben sem csalódunk. Az egészséges és tudatos táplálkozás szellemében készült ételek illatra és megjelenésre és ízvilágban is különlegesek, nem is csoda mert olyan hatalmas a választék! Főként egytálételekre építenek, de találunk leveseket, főzelékeket, feltétet, és saláták gazdag választékát is. Az adagokkal nincs gond. Bőségesen mernek a tányérunkba, melyet elégedettséggel konstatálok. Végre ahol nem madár adagokkal várják az éhes vendéget! Egy bőséges menü össszeállítása akár már 1500 Ft -ból is kijön! 2000 Ft-ért már degeszre ehetjük magunkat... Ami szimpatikus még azb Éden Étteremben, hogy a salátával se fuvarkodnak nem adagok vannak, hanem súlyra (és korrekt áron) kérhetünk sokféle salátából.



S hogy ízlett? 5-ös sklán 5-ös érdemjeggyel gratulálnék az Éden Étterem csapatának. Harmónikus ízek, minden tekintetben frissesség, harmónia, így lehet összefoglalni a gasztronómiai élményt. Ez egyébként nem véletlen, hisz a éttermeik választékának kialakításában több évtizedes vegetáriánus és vegán tapasztalatokkal rendelkező szakemberek vesznek részt. Az ideális étrend-összeállítások érdekében az étterem séfjének munkáját orvos, dietetikus, védőnő és élelmiszeripari mérnök segíti folyamatosan. Ez a szakértelem nagyon tisztán kivehető.

Nem lennék meglepve, ha nyers-vegán igényeket is nagy szakértelemmel szolgálnák ki, noha kifejezetten nyers vegán menüt nem találni gondolom az igencsak szűk kereslet miatt.



Összefoglalva az éttemre egy 5 alát adnék. Egy picikét erősíthetnének a belső esztétikában, megjelenésben, minden más kifogástalan. Megkapjuk amiért betérünk: kíváló minéségű ételeket szolid árakon. S az ízek alapján tényleg úgy érezhetjük az édenbe csöppentünk!



Akinek ez nem elég, igénybeveheti az étterem többi szolgáltatását is: partyszervíz, gazdag cikk, recept, és előadás hozzáférés az étterem honlapján. ( http://www.edenetterem.hu/index.php ) Valamint programokkal is várják az érdeklődőket, az étteremben számos a vegetáriánizmussal kapcsolatos könyv, CD is kapható.
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

Re: Étterem mustra

HozzászólásSzerző: hotelm » 2013. jún. 22., szomb. 16:12

Szeretettel várja a magyar és nemzetközi konyha szerelmeseit a Hotel Molnár Budapest! www.hotel-molnar.hu!
hotelm
 
Hsz: 1
Csatlakozott: 2013. jún. 22., szomb. 16:11

Re: Étterem mustra

HozzászólásSzerző: soulkeeper1234 » 2016. okt. 11., kedd 10:57

az étteremben számos a vegetáriánizmussal kapcsolatos könyv, CD is kapható.
gclub casino
soulkeeper1234
Néha írogat
 
Hsz: 31
Csatlakozott: 2015. szept. 16., szer. 10:48


Vissza: Termékek, éttermek, ajánló

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron