Nagyböjti elmélkedések: húshagyókedd

Vallás vegetáriánus szemszögből, filozófiai kérdések, híres bölcsességek

Nagyböjti elmélkedések: húshagyókedd

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. feb. 26., vas. 11:19

Dátum: 2007. február 20. kedd, 01:05 Küldte: nawesh

Carne vale – isten veled hús! húshagyókedd… kezdődik a Nagyböjt!
Egy ősi történetet szeretnék elmondani…

Forrás: 2001. július 06 – Magyarország, jógatábor http://www.joga.hu

A Kuruksetra mezején
Kép
véget ért a hatalmas csata. Szinte minden hős elesett. Vér, halál mindenfelé… A csata véget ért…

Bhísma, az egyik hős a csatában pörölyként osztotta a halált és ő is számtalan sebet kapott. Olyan sok nyilat lőttek rá, hogy eldőlt hatalmas teste szinte egy nyílágyon feküdt.

Kép

Bhísma haldoklott, de meghalni képtelen volt. Rendelkezett egy olyan siddhivel, hogy csak akkor halhat meg, ha Ő is akarja.
Csodás adomány. Ha rendelkeznénk egy ilyen siddhivel, az örök élet adományával, miénk lehetne a világ…. Igazi Hegylakó fíling…

De Bhísma a sok sebtől szenvedett. És addig nem akart meghalni (rajta múlott), amíg az OK-ot nem tudja meg. A kevés megmaradt túlélő járta a csatateret. Hogy megadják a hős harcosoknak a végtisztességet, enyhítsék a szenvedők haláltusáját. Az Úr Krishna odalépett Bhísmához. A hős ráemelte tekintetét Vishnu megtestesülésére és elgyengült hangon kérdezte:

Miért? Miért-e szenvedés. Krishna! Gyakorlásom gyümölcseként képes vagyok elmúlt 103 életembe visszatekinteni. Te is tudod, hogy e 103 élet becsületes, makulátlan élet volt. Semmi olyat nem tettem, ami miatt így kellene szenvednem.

Az Úr Krishna kedvesen rámosolygott a nagy harcosra. http://www.muktinath.org/images/hinduis ... shna-s.jpg

Való igaz, életeid makulátlanok voltak. Ha visszatekintünk elmúlt 103 életedre semmi hibát nem találunk benne. De nem látod a 104. életedet. Akkor – folytatta az Úr Krishna – híres vadász voltál, az íj mestere. És bizony nyílvesszőid elől nem menekülhetett el az erdő egyetlen lakója sem. Szívedben kevélység lakott és sokszor hagytad a lelőtt állatokat szenvedni. Akkori karmáid gyümölcse most érett be.

Bhísma megköszönte a tanítást és lelke eltávozott testéből…

Sokszor úgy érezzük, hogy az életünk szenvedéseit nem érdemeltük meg. Azok a csapások, melyek érnek bennünket valami fatális véletlen folytán jönnek. (Különben is inkább a szomszéd tehene dögöljön meg…)


Pedig követünk el hibákat. Nem, nem úgy, mint Bhísma, jelen életünkben is hibázunk elég sokat.

Az Úr Jézus kivonult a pusztába 40 napra, hogy felkészüljön küldetésére. Negyven nap: bibliai szimbólum. Azt jelenti, nem egy-kettő-öt, hanem sok! Amennyi idő alatt megváltozhatnak a dolgok, megváltozhat az ember…

Húshagyó kedd van. Holnap kezdődik a Nagybőjt. Húsvétig negyven nap. Vértezzük fel magunkat, mint Arjuna a Kuruksetra mezején és szálljunk szembe negatív tulajdonságainkkal…. Nagy harc lesz

NaweshFebruár 20. kedd
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vallás, spiritualitás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron