Kőbán Rita

Hírek, érdekességek a vegetárius hírességek életéről az ókortól napjainkig

Kőbán Rita

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2012. feb. 8., szer. 11:06

Dátum: 2008. november 21. péntek, 06:00 Küldte: boldogsag

Kötetlen csevegés egy hírességgel.

Hazánkban nagyon sok híresség van, akik valamilyen életviteli tevékenységükkel kivívták az elismerés jogát.
A hazai sportélet egyik nagysága nem más, mint Kőbán Rita, aki -bár az aktív versenyzéstől már visszavonult -, többszörös Olimpiai, Európa és Világbajnok kajakozó.

Azt talán kevesebben ismerik Vele kapcsolatban, hogy az egészséges életvitel és táplálkozás az Ő életében nagy szerepet töltött és tölt is be manapság is.
Kőbán Rita ugyanis vegetárius táplálkozás elkötelezett híve.

Govinda: Sikereid az emberek előtt jól ismertek, de ez az életviteled talán kevésbé. Mióta vagy vegetárius és mi késztetett erre Téged?

Kőbán Rita:1990-óta vagyok vegetériánus. Az akkor még alig ismert írisz diagnosztika révén tudtam meg, hogy kezdődő vastagbél fekélyem van és szinte minden izületem reumás volt, nem tudtam pl. a térdeimet behajlítani. Édesanyám vett rá, mert ő is akkor kezdte kipróbálni ezt az étkezési módot.

Govinda: Te a versenyzői korodban is már vegetárius voltál ezek szerint?

Kőbán Rita: Igen, ezután nyertem két olimpiát, több világbajnokságot, szóval nekem bevált.

Govinda: Sok esetben kifogásként hozzák fel a táplálkozásnál, hogy a vegetárius étkezés nem add elegendő erőt. Te ennek egyik élő cáfolata vagy.

Kőbán Rita: Így van, mindíg volt elég erőm, sőt az addig rendszeres torokgyulladás sorozat és sok-sok betegség megszűnt, szinte egy csapásra. Már két hónap után éreztem, hogy sokkal jobban vagyok, beállt a megfelelő versenysúlyom és két év után támaszkodás nélkül is le tudtam gugolni, ami nagy eredmény volt akkoriban számomra. Egyébként erőproblémám sem volt soha, sőt.

Govinda: Miket ettél a versenyzőként?

Kőbán Rita: Mivel akkoriban még nem állt rendelkezésre itthon sokféle irodalom, csak néhány könyv alapján tudtam elindulni és szinte mindent magamnak kellett kikisérletezni. Meg kellett tanulnom mit ehetek versenyek előtt, edzések előtt, kipróbáltam minden módszert és megfigyeltem mitől érzem jobban magam. A Testkontrollos étkezés, a vércsoportos diéta, a nyers koszt nekem nagyon bevált.

Govinda: Mi a kedvenc ételed?

Köbán Rita: Némi fehérje bevitelt a csírátlanított tojás és a tejtermékek jelentették számomra, ezért az ezzel készült ételeket is szívesen megettem, pl. a rakott krumplit nagyon szeretem. Ma már olyan jó alapanyagok is elérhetőek, amelyekkel egészen különleges ízvilágot is minden gond nélkül megteremthetünk. Szeretem a gyümölcsöket, az igazi fagylaltot, a tönkölybúzás kenyér mindennapos ajándék a számomra és a meleg, de nem forró leves szinte létszükségletem.

Govinda: Sokan vannak, akik úgy vélik, hogy az erőszakmentes vegetárius étkezés következtében automatikusan lelki értékek után irányul az ember figyelme az életben . Mi erről a véleményed?

Kőbán Rita: Ó igen, ez nálam is így történt. Talán három héttel azután, hogy teljesen, egyik pillanatról a másikra kiiktattam a hús az életemből megtörtént nálam is a nagy váltás. Mivel nem volt bennem annyi méreganyag nyugodtabb lettem, türelmesebb önmagamhoz és a többi emberhez is. Az állatokat mindíg is szerettem, tehát a barátait nemigen eszi meg az ember. Viszont elgondolkodik a világon, mi a feladata az életben, milyen úton akar elindulni, hogy jobbá tegy magát és a világot. Tisztább test egyenlő tisztább lélek.

Govinda: Van sportolói és életviteli ars poeticád?

Köbán Rita: Úgy élj, hogy minden reggel bele tudj nézni a tükörbe, mert a tudatalatti énedet nem tudod becsapni, átverni. Az mindíg tudja az igazat ezért csak igazat tegyél bele. Azt fogod kivenni, amit beletettél. Különben nincs egyensúlyban a dolog......Ez csak egy a sok közül.

Govinda: Köszönöm a beszélgetést!
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Vegetáriánus évfordulók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 11 vendég

cron