Az alapvető étrend

Természetes táplálkozás (mikor, meddig, mit, hányszor, hogyan, stb.)

Az alapvető étrend

HozzászólásSzerző: tami » 2012. jan. 19., csüt. 11:07

Dátum: 2008. augusztus 13. szerda, 17:00 Küldte: tami

Egy reflexológiával foglalkozó lapon foglalkoznak a vegetáriánus életmóddal:"A vegetáriánusok egyre többen vannak szerte a világon. Valaha táplálkozási fanatikusoknak vagy a hippik utódainak tekintették őket. Ma egyre szélesebb körben egészségesebbnek tartják a növényi táplálékon élőket, és étrendjük ökológiailag is sokkal helyénvalóbb. "

"Milyen bajjal jár az, ha valaki nem vegetáriánus?
Tíz amerikai közül hét szenved és hal meg idő előtt három halálos betegség valamelyikétől: szívbaj, rák és agyvérzés. A „Táplálék és egészség" című, a nemzethez intézett átfogó beszámolójában C. Everett Koop egyértelműen megfogalmazta, hogy e betegségek kialakulásának fő oka a nyugati étrend. Megerősítette, hogy a legfőbb rosszat a telített zsír és a koleszterin okozzák, amelyeket aránytalanul nagy mennyiségben fogyasztunk. Emlékeztetett arra, hogy az állati eredetű termék a telített zsírok legfőbb forrása és szinte ez az egyetlen koleszterinforrás. Dr. Koop kimutatta, hogy a nap mint nap fogyasztott állati eredetű táplálékokat a komplex szénhidrátokban gazdag ételek – gabonamagvak, gyümölcsök és zöldségfélék – rovására esszük.
Egy húst, tojást és tejtermékeket fogyasztó férfi esetében a szívbaj átlagos kockázata 50 százalék. Azé pedig, aki felhagy a húsfogyasztással, csak 15 százalék. A szívkoszorúér-megbetegedés kockázata annál, aki felhagy a hús, tojás és tejtermékek fogyasztásával, 4 százalékra esik vissza.
A Journal of the American Medical Association magyarázó megjegyzéseket fűz ezekhez az előnyökhöz, és azt állítja, hogy a teljes vegetáriánus étrend 90 százalékban meg tudná akadályozni az agyvérzéseket, valamint a szívrohamok 97 százalékát.
Dr. Dean Ornish olyan tanulmányokat jelentetett meg, amelyek a kétely legcsekélyebb árnyéka nélkül bizonyítják, hogy az igen zsírszegény vegetáriánus étrend vissza tudja fordítani a szívbetegséget még olyan páciensek esetében is, akiket már előjegyeztek szívkoszorúér-bypassműtétre.
A prosztata-, mell- és vastagbélrák kockázata háromszor-négyszer nagyobb azoknál, akik húst, tojást és tejtermékeket fogyasztanak naponként, azokkal összehasonlítva, akik ritkán vagy egyáltalán nem esznek efféléket. A vegetáriánus nőknek ráadásul erősebbek a csontjaik, ritkábbak a csonttörések és időskorukban is kevesebb csontot veszítenek
A hosszú ideig élő, vegetáriánus táplálékot fogyasztó népekkel foglalkozó tanulmányok éles ellentétbe állítják például a hunzákat – akik még előrehaladott korban is egészségesek és tevékenyek – a rövid életű és egyre több betegséggel küzdő alaszkai eszkimókkal, akik többnyire azon élnek, amit a tengerből fognak ki. "
További címek:
-A vegetáriánusok magukhoz tudják venni a szükséges tápanyagokat?
-A vegetáriánus étrendre való áttérés hat a testsúlyra is?
-A vegetáriánus életmódnak valóban van környezeti hatása is?
-Nincs hatással mindez a világ élelemellátására?
-Hogyan álljak át?

A dokumentum innen tölthető le
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Táplálkozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég