Normális gyerek is hiperaktív lehet az élelmiszerszínezéktől

általános, más témához nem köthető témák

Normális gyerek is hiperaktív lehet az élelmiszerszínezéktől

HozzászólásSzerző: tami » 2012. jan. 7., szomb. 19:40

Dátum: 2008. május 14. szerda, 09:00 Küldte: tami

Régóta gyanítják már, hogy a szintetikus élelmiszerfestékek és a tartósítószerek hiperaktívvá: figyelmetlenné, izgő-mozgóvá, kezelhetetlenné teszik a gyerekeket.

A Southampton Egyetem (Anglia) kutatása újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy egyes mesterséges élelmiszerszínezékek és a közkeletű tartósítószerek, a benzoátok valóban képesek a gyermekek viselkedését rossz irányba befolyásolni.Már előző kutatások is arra jutottak, hogy egyes gyerekek magatartási rendellenességeire jó hatással van, ha bizonyos élelmiszerszínezékeket kiküszöbölnek az étrendjükből.

Hároméves és nyolcéves gyerekeknek (150-150 főnek), akik a normálistól a hiperaktívig mindenféle magatartási formát mutattak, de egyik sem volt közülük kórosan hiperaktív vagy élelmiszer-allergiás, adtak hat héten át minden nap egy italt.

A kísérlet során adott ital egy vagy kétféle élelmiszerszínezéket és benzoát tartósítószert tartalmazott - vagy ezektől mentes, normális gyümölcslé volt. De mindegyik ital ugyanolyan ízű és színű volt.

A gyerekek viselkedését a tanárok és a szülők, és egy megfigyelő személy (a kísérleti stáb részéről) figyelték, egy számítógépes teszttel osztályozták a figyelmét. A kísérletben résztvevők közül senki, még a megfigyelők sem tudták, hogy melyik gyerek mikor milyen italt kapott.

Az angol kutatók eredményei kimutatták, hogy egyébként teljesen köznapi, normális gyermekek tömegeinél hiperaktív viselkedést vált ki a mesterséges élelmiszerszínezékek és a benzoátok (tartósítószerek) fogyasztása. Természetesen, más okai is lehetnek a hiperaktív viselkedésnek, mondják a kutatók, de legalább ezeket az anyagokat el kell a gyermeknek kerülnie.

Forrás: Science Daily: http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 202847.htm
fuggetlen.hu: http://www.fuggetlen.hu/article.php?sid=1629
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Csevegés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron