Felszolgálási idő:
Elkészítési idő:
Főzési idő:
Kategória: Zöldséges ételek
Fajtája: vegán
Hozzávalók
(1 pohár = 2,5 dl)
1 pohár mungdhál (mungóbab)
3 ek ghí vagy olaj
2 ek friss gyömbér reszelve
1 csípős zöldpaprika apróra vágva (ízlés szerint)
2 kk egész római kömény
1 kis darab egész fahéj
3 szegfűszeg
8-10 szárított curry levél (vagy 3 babérlevél)
1 kk asafoetida
1 kk kurkuma
1 kis fej karfiol
fél pohár zöldborsó
2 kisebb répa
2 közepes krumpli
2,5 kk só
1 nagyobb paradicsom (héja nélkül, kockára vágva)
1 nagy csokor friss korianderlevél vagy petrezselyem apróra vágva
Elkészítés módja
A mungdhált alaposan megmossuk, többször váltjuk a vizet. Egy fazékba tesszük, öntünk rá 5 pohár vizet, majd feltesszük főzni. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és a dhált teljesen szétfőzzük, egészen krémesre. Ez kb. fél óra.
Közben megtisztítjuk és felvágjuk a zöldségeket. Előveszünk egy jó nagy lábost, és elkészítjük a fűszeralapot. Felmelegítjük a zsiradékot, beletesszük a gyömbért, a zöldpaprikát és a római köményt, majd állandó kevergetés mellett 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a curry-levelet, ezeket is pirítjuk egy-két percig. Vigyázzunk, nehogy elégjenek a fűszerek! Beletesszük az asafoetidát és a kurkumát, néhány másodpercig azt is pirítjuk, majd rádobjuk a zöldségeket: a rózsákra szedett karfiolt, a kockára vágott krumplit és sárgarépát, végül a zöldborsót. Néhány percig állandóan kevergetve pirítjuk, majd felengedjük másfél liter vízzel. Forrás után kb. negyed órán keresztül főzzük, ekkor még a zöldségek nem puhulnak meg, de most tesszük bele a rizst, hogy az nagyjából egyszerre puhuljon meg a zöldségekkel. Ha beletettük a rizst, addig főzzük, míg az meg nem puhul. Közben nézzük meg a mungóbabot, ha már krémesre főtt, vegyük le a tűzről.
Amikor minden megvan, a rizs és a zöldségek puhák, a dhált beleöntjük a rizses zöldségbe, beletesszük a sót, a paradicsom kockákat és a felaprított korianderlevelet. Ha a khichri esetleg túl száraz lenne, most még adhatunk hozzá melegvizet. Ismét összeforraljuk, és 2-3 percig rotyogtatjuk.Levesszük a tűzről és forrón tálaljuk.
Forrás:
Beküldte:: giyandeva , Friday, October 09. 2009 - 22:59:15