Dátum: 2006. február 20. hétfo, 08:00 Küldte: tami
Az alábbi oldalakon leírt étkezési mód a legújabb táplálkozási kutatások megállapításai alapján került összeállításra a magyar étkezési szokások és igények figyelembevételével. A szervezetre gyakorolt kitűnő hatása abban rejlik, hogy nagyobbrészt élő növényi táplálékot juttat a szervezetbe, és kiküszöböli az ételek helytelen társítását. Ezzel megelőzi a táplálék testen belüli savanyodását, és megakadályozza az ebből származó méreganyagok felszívódását, lerakódását.
A korábban beépült felesleges zsírokat lebontja, eltávolítja a szervezetből. A szervezetben uralkodó sav-bázis arány kiegyenlített. Nem megfelelő táplálkozás, betegség esetén ez az egyensúly felborulhat, ami rendkívül károsan hat az egész szervezetre, így többek között az immunrendszerre is. A helyes táplálkozás segítségével a szervezet hatékonyan kiküszöböli az esetleg meglévő, vagy kialakulófélben lévő betegségeket. A módszer fontos elve, hogy rendszeresen, naponta három alkalommal vegyünk magunkhoz a tudatot és a gyomrot is kielégítő mennyiségű, minőségű ételt és folyadékot. Az aszkétikus éhezést és a túlzott ételfogyasztást elveti, mert mindkettő károsítja a szervezetet. Ha étkezésünk kiegyensúlyozottá válik az ismertetett szempontok alapján, szervezetünk folyamatosan tisztul, testünkbe erő, egészség és életöröm költözik.
A test tisztítása, megújítása, valamint a rendszeres élő táplálék (nyers gyümölcs, csíráztatott magok, zöldségfélék, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, tejtermékek) fogyasztása által e módszer csökkenti a test önfenntartásához szükséges munkáját, és ez által, kiválóan alkalmas a magasabb szellemi szintek felé törekvők fejlődésének elősegítésére.
A tartós egészség megteremtéséhez tehát helyes táplálkozás, rendszeres mozgás és rendszeres pihenés – beleértve a tudatosan végzett relaxációt is – valamint mértékletes életmód szükséges. Az élet teljességéhez hozzátartozik a tartós egészség, az önálló, fegyelmezett, etikus életvitel és legfőképpen a boldogság, mindezek, pedig akkor alakulnak ki, amikor létrejön bennünk a valódi lényünkkel (self) és a Teremtővel való összhang.
Azonban ne felejtsük el: A HELYES EGYENSÚLY ÉS ÖSSZHANG CSAK ABBAN AZ ESETBEN JÖHET LÉTRE, HA AZT EL IS AKARJUK ÉRNI! Ha csak azt várjuk, hogy valaki majd megoldja helyettünk, vagy ad egy egyenletet, amit alkalmazva sikerülni fog megélni mindezt, nos akkor elfelejtjük, hogy NEKÜNK kell megmozdulnunk, NEKÜNK kell változtatnunk, különben semmi nem történik! Ha gyermekeinknek nem tanítjuk meg, HOGYAN kell mozogni, táplálkozni, életet élni és MIÉRT, akkor bizony nem várhatjuk el tőlük a 100%-os sikert, és mi tehetünk arról, hogy túlsúlyos vagy sovány, sikertelen, stb., ezáltal önértékelési hibákkal küzdő felnőtt válik belőle! Segítsük útjukat, ne hátulról (felülről) támogassuk őket, hanem álljunk melléjük, partnerként kezelve és példamutatással segítsük őket ebben a nehéz világban!
Valamint a jelenlegi gyártási folyamatokról se feledkezzünk meg. A gazdaságunk alapja a fogyasztói társadalom eszméje. Tehát csak akkor élhetünk meg, ha a gazdaság működik, azaz ha a megtermelt ételt nem tudjuk értékesíteni, a gazdaság összeomlik. Emiatt egyetlen cég sem riad vissza semmitől, és ez az élelmiszeriparra is igaz. A Danone-t például beperelték, mert az Activia termékük megtévesztő reklámmal nyert piacot magának. A pert megnyerve 325 millió forint büntetést kaptak, mert az Activia tényleg nem tartalmaz Bifidus effensis-t, sem élőflórát, a reklámmal ellentétben. Ugyanakkor genetikailag kialakított ízesítőt E.. igen, ami azt közvetíti az agy felé, milyen jó is ez a joghurt a testnek, emésztésnek. Ez csak egy példa a sokból. Sajnos sok példa lenne még..Íme egy étkezési mód, amely éhezés és koplalás nélkül elvezet a felesleges kilók leadásához, emellett ellátja a szervezetet minden fontos és kevésbé fontos, tartós életerőt biztosító tápanyaggal.
Alapelvek
1. Az emberi szervezet táplálására a növényi eredetű táplálék a legalkalmasabb, elsősorban a
természet által kínált nyers formában.
2. Az emberi szervezet építésének és energiaszükségletének fedezésére, az alábbiakra van elsősorban szüksége:
* fehérje 14-16%
* szénhidrát 45-55%
* zsír 25-30%.
Táplálékunknak e három anyagon kívül még; vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és vizet kell tartalmaznia. A helyes fehérje, szénhidrát, zsír arány betartása erőnlétünket, testsúlyunkat szabályozza, a további tápanyagok és a víz, élettani folyamataink nélkülözhetetlen alapanyagai.
A fenti állításoknak megfelelő táplálékok a következők:
* gyümölcsök (az évszaknak és a földrajzi helynek megfelelő, friss, érett gyümölcsök)
* zöldségfélék és főzeléknövények (nyersen, párolva, főzve, sütve)
* olajos magvak, csonthéjasok nyersen, só nélkül, valamint az ezekből hidegen sajtolt olajok
* gabona magvak, hőkezeléssel, vagy csíráztatással feltárt állapotban
* hüvelyesek, hőkezeléssel, vagy csíráztatással feltárt állapotban
* egyéb csíráztatott zöldség-, fű- és fűszerfélék
* fűszernövények
* algafélék
3. Az emberi test víztartalma kb. 70 %, ezért felépítéséhez is célszerű hasonló víztartalmú természetes ételeket fogyasztani. A szervezet napi igénye: 2-3 liter folyadék. Ennek egy részét célszerű reggel és este gyógynövény teákból kúraszerűen fedezni, azok egészségvédő és tisztító hatása miatt.
Étkezés után 3 órán át lehetőleg ne igyunk, mert a sok folyadék gátolja az emésztési folyamatokat. Feleslegesen hígítja a gyomorsavat és a béltraktus különböző emésztőnedveit.
4. Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Az aszkétikus koplalás szükségtelen, a böjt is csak időszakosan alkalmazható, a túlevés viszont káros. Ezért naponta két teljes étkezésre és egy könnyű reggelire van szükségünk. Egy étkezés alkalmával gyomrunk felét töltsük meg szilárd táplálékkal, egynegyedét folyékonnyal vagy vízzel, egynegyedét, pedig hagyjuk üresen. Ez az étkezési rend biztosítja a gyomor helyes igénybevételét. Gyomrunk és emésztőszerveink túlterhelése különböző betegségek forrása lehet.
5. Csak alaposan megrágott ételt nyeljünk le, ezzel is megkönnyítve emésztő rendszerünk munkáját. Még a pépes ételt is “rágjuk meg", hogy az étel jól elkeveredjen a nyál enzimjeivel.
6. Ügyeljünk a fehérjék, szénhidrátok és az ún. semleges ételek megfelelő társítására, mert ez biztosítja vérünk sav-lúg egyensúlyát. A különböző ételcsoportok (fehérje, szénhidrát) megemésztéséhez különböző, savas vagy lúgos enzimek valók, amelyek kölcsönhatásban kioltják egymást, sőt gázt is fejleszthetnek, ha a fenti ételcsoportokat egy étkezésen belül keverjük egymással. Ezért lehetőleg ne fogyasszunk fehérjét szénhidráttal vagy gyümölcsöt zöldséggel!
7. Azzá válunk, amit megeszünk. Az étel, amit elfogyasztunk, nem csak anyagi felépítésű, (akárcsak az ember) ezért finomabb megnyilvánulási formáinkra is hat. Ezt figyelembe véve saját keresetünkből származó, saját kezünk munkájával és nyugodt körülmények között, szeretettel előállított ételt együnk.
8. A mérgező anyagok, mint alkohol, kábító-, izgató- és nyugtatószerek, valamint a dohányzás, rendkívül ártalmasak mind egészségünk, mind szellemi fejlődésünk szempontjából, ezért ne éljünk velük! Fokozatosan csökkentsük, majd teljesen hagyjuk el kávé- és fekete teafogyasztásunkat, helyettük eleinte pótkávét és gyenge, illetve gyógynövényekből készült teát igyunk.
Készítette: Szelidi Jenő
Varga Sándor, Zalai Tamás