szeptember

Hírek, érdekességek a vegetárius hírességek életéről az ókortól napjainkig

szeptember

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 9., pén. 22:26

Vegetárius évfordulók – szeptember 9

1828 szeptember 9-én született a gróf, aki állócsillag a világirodalom egén. Tolsztoj munkássága nélkül még Ghandit sem érthetjük meg. Avagy hogyan lett az ifjú vadászból vegetárius próféta?

Jasznaja Poljanában született régi orosz arisztokrata családban, negyedik gyermekként. Fiatalon árvaságra jutottak, de a nagynénik pártfogása alatt cseperedtek. A cári Oroszországban arisztokrataként gondtalan élet várt rájuk.

16 évesen kezdte felsőfokú tanulmányait, de három év után abbahagyta a tanulást és inkább bulizott. Az akkori diszkók, a bálok, szalonok királya lett.
A szülői bírtok neki jutott. Miután hazatért Jasznaja Poljanába ifjonti hévvel akarta megváltoztatni a gazdaságot. A jobbágyok (a rabszolga egy elfogadottabb elnevezése) azonban bizalmatlanok voltak vele, így próbálkozásai kudarcba fulladtak.
1851-ben katonának állt. Altisztként szolgált a tüzéreknél. Először a Kaukázusban harcolt a hegyi népek ellen. Persze legyünk őszinték: Oroszország volt itt a gyarmatosító, s a „vad” hegyi népek, a csecsenek, oszétek és számtalan nemzet a fennmaradásáért küzdött. Talán ennek fényében is kell szemlélnünk az elmúlt évtizedek csecsen szabadságharcát és terrorizmusát…
A Kaukázusban született meg a Gyermekkor c. első regénye. Valószínűleg nem emiatt, de zászlóssá léptették elő és a Krími háború forgatagába került. Jelen volt Szevasztopol ostrománál (a várost elveszítették az oroszok). Az élményeiből születettek a Szevasztopoli elbeszélések.
Ki tudja, talán ekkoriban fogalmazódott meg benne a mondat, bár még ekkoriban nem volt vegetárius:

"Amíg vágóhidak vannak, addig csataterek is lesznek!"
1857-ben beutazta Nyugat-Európát. Kereste azokat a helyeket, ahol a természetes életmód (egyébként vegetárius) hirdetője, Rousseau élt. Miután hazatért, újabb lelkesedéssel vetette bele magát a fenntartható paraszti közösség ideájába. Iskolát alapított, még történelmet is tanított.
Iskolájához képest egy Waldorf iskola szerzetes kolostornak tűnik. Tolsztoj iskolájában elutasította az erőszakot, így iskolakötelezettség sem volt, csak lehetőség a tanulásra. A gyerekek körében a különc gróf mégis népszerű volt.
34 évesen házasodott meg. Felesége a 18 esztendős Szofja Andrejevna Bersz. Először nagy szerelem, később pokol a közös életük… 15 gyermekük született…
Tolsztoj évtizedeken keresztül vadászott. Fokozatosan fordult az erőszakmentesség eszméje felé. Az Evangéliumokban is elmélyedt és meghozta a döntést, hogy vegetárius lesz. Rájött, hogy arisztokrataként idealista tervei ellenére „kilóg a sorból”, ezért a paraszti életforma felé fordult.
Az 1880-as években először a családjával romlott meg a viszonya, majd a rendőrség is megfigyelte. Évszázados beidegződéseket, megmerevedett kasztok határait igyekezett lerombolni és ez sokaknak nem tetszett.
A századfordulóra készült el Feltámadás c. regényével, melyben egy fiatal arisztokrata és egy megesett szolgálólány kapcsolata adta az indokot, hogy tanait részletesen kifejtse. A regény (mely e sorok írójának tizennyolc esztendős korában katartikus élmény volt) kiverte a biztosítékot a pravoszláv egyháznál és 1901-ben Tolsztojt kiközösítették.
(Nincs is annál pikánsabb, mint amikor az evangéliumi elvek alapján élő hívőt eretneknek kiáltják ki.)
1910 októberében éjszak a legkisebb lányával megszökött otthonról, de néhány nappal később az asztopovói vasútállomáson tüdőgyulladásban elhunyt.
Életműve, s a vegetárius gondolkodókra gyakorolt hatása megkerülhetetlen. Filozófiai rendszerét tolsztojanizmusnak hívjuk.
Évtizedeken keresztül hitt a családban és a művészetben. Ám a csaldja ellene fordult, hiszen nem tudták/akarták követni sajátos elveit. A művészetről pedig ezt mondta: «A művészet csak az élet tükre. Ha az életnek nincs értelme, a tükör is megszűnik érdekesnek lenni.»
S mi lehetet a kiút? Isten!!! Nem „az az” Isten, akiről a pópák beszéltek, aki büntet és jutalmaz, aki egyre inkább eltávolodni látszik az evangéliumi elvektől.
Szerinte a humanizmus a parasztokban és a gyermekekben lelhető fel. Ám elvetette az erőszakot, így soha nem lett forradalmár. Ha Lenin és a többi hóhér egy kicsit odafigyelve olvasott volna Tolsztojt, a világ sora is más lehetett volna. Mert óriási a különbség a jasznaja poljanai kísérlet és a másik, nagyobb léptékű ámokfutás-kísérlet között.
Tolsztoj szerint az embernek magának kell megjavulnia és tökéletesednie. S a „legkisebb is számít”. Ha egy ember jobb lesz, az egész világ változik. S ez nem más, mint a karma törvénye: minden, mindennel összefügg.
Tolsztoj erkölcsiségétől nem lehet elválasztani vegetárius életmódját.

Idézetek tőle:

"A "Ne ölj!" parancs nem csak egy saját fajunk béli meggyilkolására vonatkozik, hanem minden élőlényre. Hiszem, hogy ez a parancsolat már jóval kinyilatkoztatása előtt bevésettetett az emberi szívbe!"

Vegetáriusként gyakran mondjuk. A bibliai ötödik parancsolat nem úgy szól (nem úgy fordítják), hogy „Ne gyilkolj!”, hanem „általánosabb: „ne ölj!”

"A húsevés egyszerűen immorális cselekedet, mivel olyan aktust követel, mely ellentétben áll az erkölcsi érzékkel: gyilkosságot. A gyilkossággal az ember nemcsak, hogy legmagasabb rendű lelki képességének, a hozzá hasonlatos élőlények együttérzésének vet gátat, hanem a saját érzékei megerőszakolásával is kegyetlenné válik."


"A növényevés, melyet már ősidőkben hirdettek, sokáig lappangott, de jelenleg évről-évre, naponta, egyre több embert hódít meg és eljön az idő, amikor a vadászat, az élveboncolás és ami a fődolog: az íny kielégítésére való ölés egyidejűleg meg fog szűnni. (...) Manapság, mikor mindenki tisztában van vele, hogy az állatoknak akár szórakozásból (vadászaton), akár ínyességből való kivégzése - vétek, a vadászat és a húsevés már nem közömbös, hanem egyenesen bűnös cselekedet, mely, mint minden gonoszul és tudatosan véghezvitt cselekedet, sok egyéb és még gonoszabb cselekedetet von maga után." Mindennapra (Március)

"A húsevés a legdurvább barbárság maradványa, de a növényevésre való átmenet a felvilágosodás első és legtermészetesebb következménye." - Mindennapra (Február)


"Ha látjátok, hogy gyerekek macskák, vagy madárkák kínzásával szórakoznak, akkor megtiltjátok ezt nekik és szánalmat keltetek bennök az élőlények iránt; de ti magatok vadászni mentek, galamblövészetre, lóversenyre jártok és oly ebédhez ültök, amihez több élőlényt öltek le. Hát ekkora ellentmondás se szúrjon szemet és ne fékezze meg az embert?"


"Manapság, mikor mindenki tisztában van vele, hogy az állatoknak akár szórakozásból (vadászaton), akár ínyességből való kivégzése - vétek, a vadászat és a húsevés már nem közömbös, hanem egyenesen bűnös cselekedet, mely, mint minden gonoszul és tudatosan véghezvitt cselekedet, sok egyéb és még gonoszabb cselekedetet von maga után."


"Ne tévesszen meg titeket, ha a húsról való lemondásotokkor valamennyi házbeli társatok rátok támad, elátkoz és kinevet. Ha a húsevés közömbös dolog volna, a húsevők nem támadnák a vegetáriánizmust. Dühbe jönnek, mert ma már tudatában vannak bűnüknek, de még nincs erejük, hogy megszabaduljanak tőle."

Tolsztojt olvasva talán érdemes arra is figyelnünk, mikor írta az adott regényét, elbeszélését. A vegetárius Tolsztoj gondolatai sokkal kiforrottabbak, mint az ifjú arisztokratáé…

Mahatma Ghandi azt mondta, hogy az erőszakmentességet hirdető elveire nagy hatással volt Tolsztoj életműve, gondolatai és Jézus Hegyi beszéde…


Forrás: wikipedia, hiresvegi.uw.hu


Vegetárius évfordulók – augusztus 25
http://joga.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=108607


Nawesh
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: szeptember

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 11., vas. 21:57

Vegetárius évfordulók – szeptember 11


88 esztendeje született Tekcandra Garg, akit a világ Holy GuruJiként ismert meg.

Egy kis indiai faluban, Nipalban született, Rajasthan államban. Szülei szerény, de boldog gyermekkort biztosítottak számára. hamar felébredt benne az istenkeresés iránti vágy. Mindössze húsz éves volt, amikor találkozott a mesterével, Bhagwan Sri Deep Narayan Mahaprabhujival. Sri MahaprabhuJi ekkor már 115 (!) esztendős.

Tekchandra a mesterétől a Madhavananda nevet kapja. Hamarosan megkapja a sannyas dikshát, a beavatást. A swami elhagyja családját, hogy az egész emberiség legyen a családja. Swami MadhavanandaJi (akit mi Holy Gurujinak nevezünk) fáradhatatlanul járja Rajasthan falvait, városait, India nagyobb helyeit és terjeszti a jóga örök tanítását.

20 évet tölt el mestere mellett, s megírhatja mestere élettörténetét. Ez a Lila Amrit c. könyve. Csodálatos esszenciája az isteni bölcsességnek. http://www.lilaamrit.org/

1963-ban Sri MahaprabhuJi eltávozik, s Holy Gurujira marad az örökség, a tanítványok vezetése, a jóga fényének közvetítése. Ekkor már beavatja tanítványát, Swami MaheshwaranandaJit, (SwamiJi) akit 1972-ben Európába küld, terjessze a nyugat világban Mahaprabhuji üzenetét. Swamiji megalapítja a Jóga a mindennapi életben rendszert http://www.yoga-in-daily-life.org/ és immáron negyven esztendeje járja a világot, hogy az embereknek megtanítsa a jógát, az egészséges táplálkozást.

Holy Guruji először 1975-ben járt Európában, 1980-ban és 1999-ben Magyarországra is ellátogat. Az 1998-as Khumba melán megkapja a Dharmasamrat, azaz a dharma, az örök, Kozmikus Törvény tanítója spirituális címet.

Szülőfalujában, Nipalban egy ashramot alapít. ideje jó részét itt, vagy a szintén általa alapított jaipuri ashramban tölti. Addig, amíg el nem kezd épülni a Jóga a mindennapi életben rendszer legnagyobb szabású projectje, a jadani Om ashram (e jógaközpontban ma már kórház, állatmenhely, iskola is működik).

2003-ban távozott el, 80 esztendősen. Egész életében vegetárius volt, hiszen egy jógi mindig vegetárius. Mesterének számtalan bhajanját lejegyezte és maga is nagyon sok tanító éneket szerzett. http://www.youtube.com/user/yogaindailylife

Jelen sorok írója három alkalommal találkozhatott vele. Először 1994-ben Indiában, http://joga.virtus.hu/index.php?id=deta ... &aid=47243 majd 1996-ban Bécsben és 1999-ben Magyarországon.

SwamiJi 2002-ben elkezdte a Világbéke Konferenciák sorozatát. Minden évben másik országban szervezi meg a vallások közötti párbeszéd jegyében. Általában október elején van a konferencia, Mahatma Ghandi születésnapjához kapcsolódva, mottóként választva GhandiJi szavait: Légy te az a változás, amit látni akarsz.

Holy GuruJi 2003-as távozása utána Világbéke Konferenciákon reá is emlékezünk. GuruJi mondta a következőt: Egy mindenben és Minden egyben.

Ezzel a tudatossággal kellene élnünk… Dharmasamrat Sri Paramhans Swami MadhavanandaJi ma lenne 88 éves.

http://joga.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=108953
Vegetárius évfordulók – szeptember 9
Video GuruJiról http://www.lilaamrit.org/en/multimedia/videography

Nawesh

Eredetileg megjelent: www.joga.virtus.hu
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: szeptember

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 13., kedd 15:19

Vegetárius évfordulók – szeptember 13

Van, hogy az alma messze esik a fájától. Nagyon messze. De attól alma marad… Avagy hogyan lesz egy gombafejű lánya világhírű vegetárius divattervező?

Paul és Linda McCartney lánya, Stella ma ünnepli a születésnapját. Már a Beatles korszak után látta meg a napvilágot. Sir Paul McCartney ekkor már Wings (szárnyak) nevű zenekarával járta a világot. Négyen vannak testvérek.

Nem sztárcsemetének szánták és állami iskolába járt. Fiatalon, 12 évesen kezdett el a divattervezéssel foglalkozni és a tehetség mellett talán az apuka neve is kellett, hogy 15 évesen már gyakornok lehetett Christian Lacroix divatházánál.
1995-ben végzett divattervezés szakon. A vizsgakollekciót barátnői, a vegetárius Naomi Cambell és Kate Moss mutatta be. Az édesapja erre az alkalomra írta a Stella May Day c. dalt.
Stella születésétől vegetárius. Nem csak „divat” vegetárius, hanem elkötelezett állatvédő. Kollekcióihoz természetesen nem használ szőrmét és bőrt sem.
Párizsban a Chloé divatház vezető tervezője lett. 2000-ben az „év divattervezője lett”. „Koronaként ebben az évebn ő tervezhette Madonna esküvői ruháját.)
Közbevetjük, hogy az elmúlt évtizedekben Madonnáról fel-felröppent a hír, hogy vegetárius. Az ezredfordulón hozzáment a neves rendezőhöz Guy Ritchi-hez, s eloszlottak a kétségek, a filmrendező nagy horgász és vadász hírében jár.
2001-ben váltott a Gucci házhoz.
2004-ben újra Madonnával dolgozott, turnéjához tervezett ruhákat, ahogy a vegetárius Gwyneth Paltrow-nak is egy filmjéhez.
Bár sokan úgy gondolták, csak a papa hátszele okozza Stella sikereit, egyre inkább „saját jogon” szerzett magának nevet. 2003-ban házasodott (férjeAlasdhair Willis, egy kiadóvállalat igazgatója).
Négy gyermekük született.
Aktív állatvédő, a PETA támogatója. Így nyilatkozott a Vogue-nak:
„Az emberek a divatban nem akarják meghallani az üzenetem. Meghökkentőnek találom ezt, mert a divat épp a változtatásokról szól. Arra célzok ezzel, hogy kicsit magukba kéne szállniuk, amiért élő állatokat vágnak le, hogy megalkothassák „álmaik kreációját”. Én csak arra tudok gondolni, hogy ezek az emberek bele se gondolnak tetteik következményébe és struccpolitikát folytatnak. Szóval, igen, azt gondolom, hogy a divatban tevékenykedő emberek szívtelenek.”
Megemlíthetjük, hogy 2007-ben a hongkongi Mandarin Oriental luxushotel Stella McCartney javaslatai alapján állította össze első bio és vegetáriánus gourmet menüjét a délutáni teázásokhoz.
A „probléma” talán az, hogy erre 2007-ig kellett várni.

Végezetül egy összeállítás, mennyi állat életébe is kerül egy-egy bunda:

Leopárdbunda = 6 leopárd, Fókabunda = 8 fóka, Kutya-farkas bunda = 12 kutya vagy farkas, Rókabunda = 18 róka, Vidrabunda = 20 vidra, Nutriabunda = 30 nutria, Mókusbunda = 400 mókus, Nercbunda = 50 nerc, Csincsillabunda = 150 csincsilla.
Vegetárius évfordulók – szeptember 11

http://joga.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=109002

Az írás eredetileg itt jelent meg:
http://joga.virtus.hu/index.php?id=deta ... aid=109041
Nawesh
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: szeptember

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 15., csüt. 22:38

Vegetárius évfordulók – szeptember 15

1946-ban ezen a napon született William Oliver Stone amerikai filmrendező New Yorkban. Neki köszönhetjük többek között a Szakasz, vagy a Tőzsdecápák c. filmet.

Gyermekkorában meghatározó élmény volt számára Fellini Édes élete. Ez az a film, amely a Csinibabában is „szerepelt”, amikor a felajzott fiatalok a szőke svéd kebelcsodát, Anita Ekberget annyira csodálták, hogy letépték a filmvásznat…
1967-ben lépett be a hadseregbe, 15 hónapig volt Vietnamban. A Szakasz c 1986-os filmje így személyes tapasztalatokon is alapult. A film ( az ötlettől a megvalósulásig), több, mint egy évtizedig készült. Forgatókönyvével hiába házalt a stúdiókban. A filmet senki nem akarta (merte) bevállalni, de forgatókönyvíróként foglalkoztatták. Még oscar-díjat is kapott (Éjféli expressz – 1979).
A háborúból hazatérve kezdett el filmkészítéssel foglalkozni.
A film négy oscar-díjat kapott (a legjobb rendezőét is). Mr Stone nevéhez illően kemény témákkal foglalkozott: forgatott filmet a Kennedy gyilkosságról, Nixonról, Che Guevaráról és a World Trade Centerről is. Míg a Szakasz azért kemény kritikát is megfogalmazott a háború(k) értelmetlensége ellen, a WTC film a tűzoltók hősiességéről szól, tele hazafisággal… Igen, Oliver Stone talán öregszik…
Egyébként évek óta vegetárius.
Jelen írás eredetileg itt jelent meg: http://joga.virtus.hu/index.php?id=deta ... aid=109092


Nawesh
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: szeptember

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. szept. 16., pén. 23:06

Vegetárius évfordulók – szeptember 16

Sorozatunkban ma egy magyar vegetárius hírességről mesélünk. Az egész világon ismerik a nevét. 1893-ban ezen a napon született Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós.

Budapesten született. Orvosi, majd később kémikusi diplomát szerzett. Az Egyesült Államokban kezdett el dolgozni, de Klebelsberg Kunó, a trianoni, megcsonkított Magyarország kultuszminisztere hazahívta. Ő volt az a miniszter, aki tudta, egy ország felemelkedése attól függ, mennyit költ az oktatásra. (5000 népiskolát építetett!)

Szent-Györgyi 1931-1945 között a Szegedi Tudományegyetem vegyészprofesszora volt. (Ez az egyetem eredetileg Kolozsváré volt.) Halála után a szegedi orvosi egyetem a nevét vette fel. A háború után az Egyesült Államokba költöztt, a hatvanas évektől látogatott csak haza. 93 esztendős korában hunyt el Woods Hole-ban.

Hozzá kapcsolódik a C-vitamin felfedezése. Ezt az oly jelentős vitamint szegedi évei alatt a paradicsompaprikából állította elő. Aszkorbinsavnak nevezte el. Ő mondta azt, hogy az aszkorbinsavat a patikákban az alapvető élelmiszerek között kellene árulni. Felfedezéséért 1937-ben kapta meg az orvosi Nobel-díjat. Azon kevés magyar Nobel-díjasok közé tartozik, akik itthoni munkásságuk alapján érdemelték ki a kitüntetést.
A háború idején a neves tudóst Isztambulba küldték, ahol a magyar kiugrási kísérletről tárgyalt. Ám a terv kitudódott (mint tudjuk tragikusan nem sikerült otthagyni a náci Németországot) Hitler személyesen adott parancsot az elfogására, de szerencsésen megmenekült. Részt vett az új ország felépítésében, de a komunisták puccsal megszerezték a hatalmat és beindultak a koncepciós perek. Inkább az USA-ba költözött.
Új hazájában is tovább kutatott. Felemelte a szavát az értelmetlen Vietnami háború ellen. Ekkoriban adta ki Őrült majom c. könyvét, talán némileg megelőzve korát, amelyben az emberiség túlélési esélyeit latolgatja.
Jellemző önzetlenségére, hogy a Nobel-díjat (az érmet) eladta a világháború kezdetén a Magyar Nemzeti Múzeum megvásárolta tőle. Az éremért kapott összeggel a szovjet-finn háború finn áldozatait segítette.
Szent-Györgyi Albert vegetárius volt.

Új, kozmikus világban élünk, és az ember nem ehhez formálódott. Hogy fennmarad-e, az most attól függ, milyen gyorsan és milyen jól tud alkalmazkodni, át tudja-e alakítani eszméit és elgondolásait, társadalma, gazdasága és politikája szerkezetét. Léte attól függ, gyorsabban tud-e alkalmazkodni, mintsem az ellenséges erők elpusztítanák. Pillanatnyilag nyilvánvalóan vesztésre áll.
(Őrült majom)

Eredetileg itt jelent meg: http://joga.virtus.hu/index.php?id=deta ... aid=109118

Nawesh
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegetáriánus évfordulók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég

cron