Vegán-organikus élelmiszertermelés

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Vegán-organikus élelmiszertermelés

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. szept. 4., vas. 15:39

Dátum: 2005. december 22. csütörtök, 00:05 Küldte: Parsifal



Angolul "vegan-organic". Vagyis a vegán filozófia beleszövése a bio (organikus) növénytermesztésbe. Erőszakmentesség az élelmiszertermelésben.

A vegán-organikus kertészkedés olyan növénytermesztési módszer, amely hasonlóan a hagyományos organikus (vagy bio) növénytermesztéshez kerüli a vegyszerek (műtrágyák, ún. növényvédőszerek, növekedésserkentők) használatát, elutasítja a génmódosítást. Azonban ebbe a rendszerbe a vegán életfilozófia is beleszövődik, kiteljesíti azt.
Vegán, azaz erőszakmentes, elutasítja mindenféle érző lény kizsákmányolását. Ennek megfelelően a vegán-organikus termesztők a tápanyagok pótlásához nem használják az ún. haszonállatok trágyáját, valamint a vágóhídi állati maradványokat sem (húsliszt?, csontliszt?, vérliszt?, ...?), amelyeket a hagyományos bionövény-termesztésnél megengednek.

Viszont tisztán növényi alapanyagból, lehetőleg sajátkezűleg készült komposztot használnak, valamint növényi talajtakarást, zöldtrágyázást, vetésforgót és más "békés módszereket", biztosítván a növények hosszútávú, bőséges tápanyagellátását, a megfelelő növényvédelemet, és így a teljesértékű, egészséges táplálék létrejöttét.

A vegán-organikus rendszer nem 100%-ig állatmentes! Ellenkezőleg: a talaj fenti módokon említett táplálása által és a munkák minimalizálásával a helyi állatvilág gazdagíthatja és javíthatja a talajszerkezetet, valamint segíthet a növényvédelemben: mindenekelőtt a giliszta érdemel említést, de szorosan követi hasznosságát tekintve a megannyi apró ízeltlábú, valamint a madarak, apró emlősök, sünök, stb.

A vegán-organikus rendszer mentes a hagyományos gazdálkodási módok kockázataitól: az elhelyezési problémával járó szennyezőanyagoktól, a káros anyagok felhalmozódásától, a kiszámíthatatlan hatásoktól, nincs nagy igénye környezetromboló rendszerekre; és összességében a fenntartható, egészséges életvitelt látja el, teszi lehetővé. Összehasonlítás után láthatjuk, hogy a vegán-organikus rendszer számára a Természet a model.

Élj vegán, erőszak nélkül!

Legyenek követendők a külföldi példák:

http://www.veganorganic.net/ The Vegan Organic Network
http://www.veganorganiced.org The Center for Vegan Organic Education
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron