2011. augusztus

Hírek, érdekességek a vegetárius hírességek életéről az ókortól napjainkig

2011. augusztus

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. aug. 5., pén. 1:46

Vegetárius évfordulók – augusztus 4

Aki „megtérítette a kannibál G. B. Shaw-t: 1792-ben született Percy Bysshe Shelley. No és egy mai lázadó: Mester Tamás…



A híres vegetárius író, akiről a közelmúltban emlékeztünk meg http://joga.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=107908 így hivatkozik a költő Shelleyre: "Huszonöt évig kannibál voltam. Azután lettem csak vegetáriánus. Shelley nyitotta ki a szememet, tőle tanultam meg, milyen barbár vagyok a táplálkozásban,…

Amikor Shaw megszületett, az angolok romantikus költője már 36 esztendeje halott volt. De életmódja így is inspirálóan hatott másokra.

Percy Bysshe Shelley 1792-ben született az angliai Horshamban, szülei hét gyermeke közül a legidősebbként.
Ifjú lázadó volt. Kicsapták az oxfordi egyetemről ateista nézetei miatt. nem tért haza, hanem Skóciába szötetett egy tizenöt esztendős ifjú hölgyet, akitől két gyermeke is született. A feljegyzések szerint ifjú feleségével 1812-ben lettek vegetáriusok.
Sokat utazott Londonba, ahol találkozott William Goldwinnal, hatására már „csak” a vallást tagadta, s Voltaire (szintén vegetárius) deizmusa felé fordult. Áldott állapotban lévő feleségét hátrahagyva (később öngyilkos is lett) Goldwin lányával, Mary Wollstonecraft Goldwinnal 1814-ben Svájcba szökött. Nos, Shelley 22 esztendős, az ifjú szerelmes leányzó mindössze 17 éves.
Svájcban Lord Byron, a szintén vegetárius költő fogadta be az ifjú párt. (Új) felesége itt írta meg a Frankenstein, avagy a modern Prométheusz c. regényét. Mary Shelley is vegetárius volt. Frankenstein figurája is vegetárius volt…
Shelley talán kereste a veszélyt. 1822-ben, mindössze 30 évesen egy vitorással viharba keveredett és megfulladt. Lord Byron, a barát a tengerparton máglyán égete el Shelley holttestét. Élete igazi romantikus véget ért, mert a történet szerint a költő szive nem hamvadt el…
Shelley a következőket mondotta:

"A halott állat húsát a konyhai elkészítés "álcázázza", vagyis evésre alkalmassá teszi, így az egyébként nyers, véres valóság látványa már nem okoz utálatot, kibírhatatlan ellenszenvet." -

1970-ben született Mester Tamás énekes, dalszerző, aki 1992-ben lett vegetárius.

Emlékszünk még a Step együttesre? A fiatal Mester Tamás ott kezdte karrierjét. 1993-ban, már vegetáriusként alapította meg a Mester és tanítványai zenekart, mely két lemezt adott ki. Szólókarrier következett, majd a Jack Jack együttes.

Mostanában a megasztár zsűrijében láthatjuk. Vegetárius életmódjáról így vall:

"Ha megteheted, hogy egy élet elpusztítása nélkül is életben maradj, akkor miért ne?"

Jelen írás eredetileg itt jelent meg: http://joga.virtus.hu/index.php?id=deta ... aid=108128


Nawesh
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: 2011. augusztus

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. aug. 25., csüt. 22:26

Vegetárius évfordulók – augusztus 25

Két szépséges színésznő és mindkettő vegetárius. No meg nyakunkon a vegetáriánus fesztivál.

Claudia Schiffer Németországban született, 1970. augusztus 25-én. Talán élte volna a német tinilányok életét, ha 17 évesen egy diszkóban (hol másutt) felfedezték a divatvilág számára.

A kilencvenes években egy ideig a szintén vegetárius bűvésszel, David Copperfield-del járt együtt. 2002-ben ment férjhez a producer Matthew Vaughnhoz. Férjéhez köthető többek között a Blöff c. film, vagy a ravasz az agy és a két füstölgő puskacső c. klasszikus.

Claudia Schiffer a modell karrier mellett szintén szerepelt néhány (felejthető) filmben.

Néhány évvel ezelőtt ő is beállt azon sztárok sorába, akik áldott állapotban szerepeltek egy címlapon ruhátlanul.

Talán már színésznőnek látta magát a kamaszodó Claudia, amikor 1981-ben Los Angelesben meglátta a napvilágot Rachel Sarah Bilson. Már hét esztendősen színpadi szerepet kapott. Egy évtizedig játszott különböző darabokban, majd jött a filmezés.

Kisebb szerepek után a Narancsvidék c. sorozat tette sztárrá Amerikában. 2008-ban a Hipervándor c. filmben játszott. Fiatal, vegetárius nő, aki a karrierje elején jár még.


S egy programajánló:

A hétvégén újra vegetáriánus fesztivál. Immáron a 15. Helyszín, ahol tavaly, csak az intézmény neve változott: Kőrősi Csoma Művelődési Ház (volt Pataky).

A részletes program itt tekinthető meg: http://egeszsegvar.hu/index.php

Jelen írás eredetileg itt jelent meg: http://joga.virtus.hu/index.php?id=deta ... aid=108607


Nawesh
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegetáriánus évfordulók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég

cron