George Bernard Shaw

Hírek, érdekességek a vegetárius hírességek életéről az ókortól napjainkig

George Bernard Shaw

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. aug. 3., szer. 10:09

Kép

Az ír származású angol esszé és drámaíró volt (világhírű műve a Pigmalion) a vegetárius táplálkozás terjesztésének egyik legismertebb alakja. Az 1935-ben irodalmi Nobel-díjat kapott író 40-nél több színművet, továbbá több száz újságcikket, kritikai esszét tett közzé. Még kilencvenes éveiben is írt és fantasztikus teljesítőképességét kizárólag vegetárius életstílusának tulajdonította.

Shaw írja: "Semmi különöset nem tulajdonítok táplálkozási szokásaimnak mint, hogy hatásosabban életben tart mint a húsevés, amely lényegesen drágább, rengeteg kegyetlenséget és szenvedést foglal magába valamint az embert az állatokhoz láncolja, akik aztán az életükkel fizetnek ezért a kapcsolatért."

Shaw már korán felfogta a húsevés kegyetlenségét és az "égetett állattetemek fogyasztásának" barbárságát. Saját bevallása szerint 24 éves korában szakított a húsevéssel: "Shelley volt az első aki felnyitotta szememet táplálkozásom barbár voltára, de csak 1880-ban az első Londoni vegetárius éttermek megnyílásakor jött el az idő a praktikus váltásra." Shaw számos esetben elutasította orvosai diagnózisát és kezelési tanácsait, mert azok mindenáron vegetárius étrendje feladására akarták rávenni, hol érvekkel, hol fenyegetéssel.

Egyszer, egy az arcán kifejlődött kelésre panaszkodva kereste fel orvosát, de Shaw a diagnózist meghallva elutasította a doktort. Később így kommentálta az esetett. "Baron, azonnal a húsmentes táplálkozásból eredő szervi gyengülés eredményének diagnosztizálta a panaszom. De a kelés elmúlt és az arcom most olyan puha mint hajdanán."

Egy másik alkalommal amikor lábsérülése miatt újból orvoshoz kellett fordulnia, az orvosok újból húsevésre akarták csábítani, mondván így meggyorsíthatja szervezete regenerálódását. Persze Shaw nem vette túl komolyan a tanácsot és csípősen megjegyezte: "Egyetlen esélyem, ha beefsteaket eszem, de még a halál is jobb a kannibalizmusnál. Végrendeletem határozott instrukciókat fog tartalmazni a temetésemmel kapcsolatban. Halotti kocsimat ne siránkozó emberek, hanem ökörcsorda birkanyáj, baromfiudvarnyi szárnyas és egy élő halakat szállító guruló akvárium kövesse és minden állat fehér szalagot viseljen, tisztelegve az embernek aki inkább elpusztult mintsem megegye állattársait."

Shaw szükségesnek érezte a vegetárizmus eszméjének átadását és úgy gondolta ezt a legkönnyebben a egészségmegőrzés oldaláról megközelítve fogadtathatja el a legkönnyebben. Kiterjedt levelezésében számtalanszor adott tanácsot, mondta el tapasztalatait és véleményét a vegetárius életmód egészséges voltával kapcsolatban. Egyik 1910 november 10-én kelt levelében betegeskedő magyar barátjának a vegetárius diétát javasolta, mint olyan gyógykezelést amellyel már sokan sikeresen jobbították állapotukat "különösen a köszvényben, idegzsábában és reumatikus betegségekben szenvedők". Majd hozzáteszi, hogy "a vegetárius táplálkozás előnyösebb és pozitívabb a húsevés szokásánál."

Egy H. G. Wellshez írt levelében Shaw elmesél egy esetet mikor úszás közben egy áramlat mélyen besodorta a tengerbe, majd kijelenti, hogy ha nem követné szigorúan a vegetárius táplálkozást akkor bizonyára a tengerbe fulladt volna. Ezt szemléltetve idéz a Yale egyetem azon kutatásaiból amelynek eredményei igazolták, hogy a vegetárius táplálkozást követők számos az erőt és állóképességet vizsgáló tesztben felülmúlják húsevő vetélytársaikat. Az Androcles és az oroszlán előszavában pedig megjegyzi, hogy egy sporteseményen a húsevő atléták mily "megalázó vereséget szenvedtek a vegetárius birkózóktól, futóktól és kerékpárosoktól".

Shaw akit a nyelvészet is szenvedélyesen foglalkoztatott számos írásában rámutatott arra az antropocentrikus nézetre mely szerint az ember kénye-kedve szerint rendelkezhet minden más élőlény élete felett és ezt a hibás gondolkodást a beszélt nyelvben is kimutatta. "Amikor egy vadász leterít egy tigrist azt sportnak hívja, de amikor a tigris akarja meggyilkolni őt azt kegyetlenségnek."

George Bernard Shaw Ayot St. Lawrenceben halt meg, 94 éves korában.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kép
Idézetek:

G. B. Shaw életéből ismerünk egy anekdótát: Egyszer súlyosan megbetegedett. Az orvosok azt mondták, ha nem eszik tojást és húst, meg fog halni. De ő szigorú vegetárius volt. Megtagadta az orvosok utasításait, akik azonban ragaszkodtak álláspontjukhoz, és kijelentették, nem vállalnak felelősséget az életéért. Ekkor G. B. Shaw szólította személyes titkárát. Az orvosok jelenlétében lediktálta utolsó kívánságát:
"Ezúttal ünnepélyesen kijelentem végső akaratomat. Mihelyt nem vagyok foglya fizikai testemnek, a következő gyászmenet kövesse koporsóm a temetőbe vezető úton: először madarak, másodszor bárányok, juhok, tehenek és a többi állat ebből a fajból, harmadszor élő halak akváriumban. Minden gyászoló viselje a feliratot: "Az Úr legyen irgalmas jótevőnkhöz, G. B. Shaw-hoz, aki életét áldozta, hogy megmentse a miénket!""

"Huszonöt évig kannibál voltam. Azután lettem csak vegetáriánus. Shelley nyitotta ki a szememet, tőle tanultam meg, milyen barbár vagyok a táplálkozásban, de a gyakorlatban csak 1880-ban vagy akörül változtathattam életmódomon, amikor Londonban megnyíltak az első vegetáriánus éttermek.
Vegetarianizmusom furcsa hatást vált ki kritikusaimból. (...) A kritikus igyekszik végigcsinálni szokott, mutatós tollgyakorlatát, de torkára megy a vágóhidakon kiömlő vér, s felrémlenek előtte a vásárcsarnokok iszonyú hullahegyei. Ez az egész mauvaise honte (műfelháborodás) a húsevő mardosó önvádja olyan valaki láttán, aki élő bizonyság arra, hogy sem hús, sem hal, sem baromfi nem okvetlenül szükséges az életben és az irodalomban elérendő sikerhez."

"Tele vagyok mindenféle rossz érzéssel, azaz tele volnék ha húst ennék, teát innék, vagy más efféle közkeletű szamárságot csinálnék (...) A vegetarianizmusban nem az az érdekes, hogy velem nem történnek meg olyan dolgok, mint másokkal hiszen mind megtörténnek! hanem az, hogy másképp történnek..."
Levél Ellen Terrynek

"Ez félelmetes! Nemcsak az állatok fájdalmáról és haláláról van szó, hanem arról is, hogy az ember elfojtja magában a legmagasabb lelki befogadóképességet, és saját - önmaga iránti együttérzésből, könyörületből fakadó - érzéseinek figyelmen kívül hagyása által kegyetlenné válik."

"Gondolj bele micsoda hatalmas energia összpontosul egy makkban! Vesd el a földbe, és hamarosan kitör belőle ez a nyers erő egy tölgyfa formájában. Ha egy húst vetnél el, semmi más nem történne, csak rothadás." (ugyanígy az emberben is - a fordító)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Forrás és továbbiak:
- Ahimsza Magyar Vegetárius Társaság kiadványa
- hiresvegi.uw.hu


Dátum: 2005. június 16. csütörtök, 18:53 Küldte: Parsifal
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Vegetáriánus évfordulók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég

cron