Biokertészkedés: Növényvédelem

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Biokertészkedés: Növényvédelem

HozzászólásSzerző: tami » 2011. aug. 1., hétf. 14:38

Amit észben kell tartani: mi az hogy betegség: más élõlény, amely a keletkezett niche-t használja ki.

· A megelõzõ eljárások (vetésforgó: betegségek, kártevôk és a gyomok ellen, valamint az adott tájba, talajra, klímára illô növényfaj és fajta és a tápanyagellátás) megválasztásán túl

· A rendszer stabilításának megteremtése: sövények (zöld folyosók) kialakítása, melynek szerepe van a jobb mikroklíma megteremtésén túl (szélvédelem és a nedvesség megõrzése - talajban és levegôben egyaránt) a hasznos élôlények (ízeltlábúaktól kezdve....hüllõk, kétéltûek, madarak, emlõsök) élõhelyét biztosítja.

· az általában ismert réz és kénkészítményeket használhatók (bizonyos éves maximális dózisban) (a réz tápelemként, levéltrágyaként is hat!)

· vannak olyan anyagok, amelyek amellett, hogy valamilyen hatással vannak a kórokókra, kártevôkre, tartalmaznak a növény számára a levélen keresztül felvehetõ tápanyagokat is (mikroelemeket is akár, jelentõs mennyiségben), valamint természetes eredetû növényi hormonokat, illetve a növény bõrszövetét erôsítik SiO2 tartalmuknál fogva - így ezek egyszerre hatnak a kórokozóra, kártevôre és erõsítik a növényt. (ilyenek pl. a növényi teák, kivonatok -zsúrló, fokhagyma, algakészítmények, kôôrlemények, humuszkivonatok)

· csak valamilyen mechanikai hartással bírnak: vízüveg (erõsíti a levelet, illetve rögzíti a gomba spóráit/konídiumait), agyagásványok, stb

· Kenõszappan:fiatal levéltetvek ellen, esetleg etilalkohollal keverve. A szappanmolekulák behatolnak a rovar külsõ bõrének viaszlapocskái közé és feloldják azokat.

· Piretrum (Chrysanthemum cinerarifolium : rovarporvirág, nikotin kivonata: rovarölõszerek, de mindent (hasznos és káros rovarokat) egyaránt elpusztítanak, bár természetes eredetûek, nagyon óvatosan kell használni!!!! (ha lehet, mellôzni). A nikotin melegvérûekre is mérgezõ.

· Kvasszia:a Quassia amara és Picrasma excelsa trópusi fák, rovarûzõ és bizonyos esetben rovarölõ hatása van. (A forgácsot 24 óráig áztani, majd 1 óráig fôzni és higítani kell, kereskedelmi forgalomban a THIOKVANT 0.8% os kvassziakivonatot tartalmazó szer van Magyarországon.)

· Propolisz: méhek terméke, stimulál és antibiotikus hatása lehet

· NEEM: egy indiai fa, az AZODIRACTA INDICA levelébôl, termésébôl, magjából vonható ki a hatóanyag, az azodiractin. Az állatok szaporodási ciklusát befolyásolja, gyorsan öregednek, vénülnek elsõsorban a levéltetvek, ezenkívül repellens (riasztó), és kitinszintézisgátló hatása van. Kísérleti állapotban van, gyümölcsösökben, esetleg szabadföldi zöldségekben fõleg (fiatal!) levéltetvek ellen lehet használni. (A trópusokon, szubtrópusi területeken használják, és 200 rovar, egyes atkák, fonálférgek, gombák, baktériumok, vírusok ellen hatékony)

· Szexferomonok (csapdák illetve a konfúziós technikához diszpenzerek, kis kapszulák, amelyek 2-3 hónapon keresztül folyamatosan bocsátják ki az adott lepke feromonját)

· Bacillus thuringiensis var kurstaki : lepkehernyók ill szúnyoglárvák ellen

var tenebrioides : burgonyabogár lárvák ellen

Az élénken táplálkozó fiatal lárvák ellen kell kipermetezni, javasolják cukor hozzáadását a permetléhez. A készítmények baktériumspórákat és kristályokat (a baktérium által termelt kristályzárványokat) tartalmaz, a lárvák felveszik, a kristályok felsértik a bélcsatorna falát, így kerül be a baktériumspóra a lárva szomatikus sejtjeibe, és betegíti meg az állatot, amely rövid idõ múlva étvágytalanná válik, és 3-7 nap múlva kiszáradás miatt éhenhal.

· Granulo - vírusok (molylepke hernyók ellen)

Bővebben...


Dátum: 2005. június 10. péntek, 09:00 Küldte: Tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron