Csupazöld krumplisaláta

Csupazöld krumplisaláta

HozzászólásSzerző: baraka » 2011. máj. 6., pén. 14:09

Felszolgálási idő: 2 óra
Elkészítési idő: 1 óra
Főzési idő:
Kategória: Saláták
Fajtája: ovo-lakto-vegetáriánus

Bemutatás
A nyár tombol ezerrel. Hál' Istennek! Viszont. Ilyenkor nem bírok meleg ételt enni. Készítettem hát egy csupazöld, nagyon friss ízű, igazi kánikulai burgonyasalátát.

Hozzávalók
Nem írok mennyiségeket, mert attól függ, mennyi főre készítjük. Szóval kell hozzá vastagabb héjú újkrumpli, fejtett cukorborsó, zöld-zöldbab, egy nagy csokor friss zöldfűszer: petrezselyemzöld, tárkony, kevés menta és nemkevés újhagyma - főleg a zöld szára karikákra vágva, pár darab kovászos uborka, 2-3 falusi tojás sárgája, só, frissen őrölt bors, mustár, cukor, szőlőmagolaj, olívaolaj, frissen facsart citromlé, és egy vagy két kisdobozos natúr joghurt.


Elkészítés módja

Először is megfőztem hajában a burgonyát, kb. 40 perc kell neki. Rögtön leöntöttem róla a forró vizet, és egészen addig cserélgettem rajta a hidegvizet, míg teljesen ki nem hűlt. Meghámoztam, és míg a tartárt készítettem, addig is hűtőbe tettem, hogy jobban összeálljon és a darabolásnál ne törjön gezemicévé.

Közben a cukorborsót és a zöld-zöldbabot is picit sós, picit cukros vízben puhára főztem, és ezeket is egyből öblítettem hideggel, hogy ne puhuljanak tovább.

Két tojás sárgájához adtam 1 nagy teáskanálnyi mustárt, és jól elkevertem. (Ez a majonéz titka. Ha először a mustárral keverjük ki a tojássárgájákat, nem kapja össze az olaj, és nagyobb mennyiségeket is adagolhatunk, nem lesz baj.) Majd borsoztam, hozzáadtam 1 nagy teáskanál sót, 3 teáskanál kristálycukrot, egy egész citrom levét. Aztán habverővel folyamatosan keverve, evőkanalanként hozzákevertem az olajat. Én kétfélét használtam: szőlőmagolajat és olívaolajat. Mert ha már nyersen fogyasztjuk őket, legyenek jó minőségűek. A szőlőmagolaj egészen kiváló majonézhez, mert nagyon könnyű olaj, és semleges az íze. olívaolajból csak kb. 3 evőkanálnyit adtam a majonézhez, a többi szőlőmagolaj. Szóval, ha ügyesek voltunk, jó kemény majonézt sikerült kikeverni. Én natúr joghurtot kevertem hozzá, hogy könnyebb legyen. Tejföllel sűrűbb, úgy is finom, persze.

Egy nagy tálba belekockáztam a krumlit, hozzáadtam a főtt cukorborsót és zöldbabot, és vágtam hozzá csíkokra még két egész kovászos uborkát is. Végül összeaprítottam egy nagy csokor petrezselyemzöldet, egy nagy csokor tárkonyt, és vagy 10 levél mentát. Az egészet nyakonöntöttem a joghurtos tartámártással, és finoman, de jól összekevertem. Egy órára hűtőbe tettem, hogy összeérjen.

Bármilyen panírozott zöldséggel nagyon finom, pláne, hogy így a tojásnak a fehérjét sem kell kidobni, el lehet használni a bundázáshoz.

Nagyon friss ízű, nagyon hűsítő, nagyon nyárias!

Tápérték info
A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Magas az E vitamin tartalma (8-10 mg/100g, ami más olajféléknél magasabb). Az antioxidáns (szabadgyökmegkötő) hatása 18,4-szer jobb, mint a C vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E vitaminnak. Számos előnyös élettani tulajdonsága miatt valamennyi növényi olajfélénél értékesebbnek tartják.


Forrás: baraka boszorkánykonyhája
Beküldte:: baraka , Jun. 26. 2008 - 17:38:13
Avatar
baraka
Írogat
 
Hsz: 164
Csatlakozott: 2006. máj. 29., hétf. 0:00


Vissza: Saláták

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron