Nyerskosztosok hol vagytok?

Élő, növényi táplálékok, melyek hőkezeléstől mentesek.

HozzászólásSzerző: Jablko » 2005. ápr. 15., pén. 16:35

Tomi, aranyos vagy! :) :lol: :wink:
Avatar
Jablko
Törzsvendég
 
Hsz: 222
Csatlakozott: 2005. márc. 9., szer. 1:00


HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. ápr. 15., pén. 17:13

Igaza van a Jablkonak, én is a csicsókára szavazok. Bár Tomi a nyers burgonyáról szólt dicshinuszt... :D

Szia Ági! Örülünk neked, itt! A zöldbab a másik, és schirilla Vegetáriánuskönyvében olvastad. Igazából azonban az egyik hüvelyes termés (ráadásul éretlen), a másik meg gumó, de tényleg, hétköznapi értelemben zöldségek.
++++++++++++++++++
<i>"meg szerintem elvezetesebb fel liter friss almalevet inni, meg utana almapepet enni, mint 8-10 almat elragcsalni. " - tigristomi</i>

De tudod, azért van a fogunk, hogy használjuk, nem? Aki a levet issza, az "meg is rágja" a levet. Tudod, a nyállal való keveredés, az ízhatás, stb. miatt... Jó, aki fogatlan, annak még érthető, de ha a természet rendelését követni akarjuk, akkor rágjunk csak. Nem véletlen, hogy a természet ilyen alakban teremtette a gyümölcsöt, és minden más táplálékot. Nem?

A "lényerés" környezetvédelmi oldaláról a Környezetvédelmi topikban...

-----------
<b>"Ami villanyozoan hat ram, az a fozesnel a vitaminok megfozese. Ezert nagyon jo a nyerseves ....." - tigristomi </b>
-----------
<i>" en sokszor lustasagbol eszem mondjuk kenyeret, sajtot, kefirt, mert 1 perc alatt megcsinalom, de legalabbis az elso falatot mar ehetem... - tigristomi</i>

a cikket ugyan nem olvastam, de a gyümölcs könnyen elkészíthető: veszed és eszed. Aztán a dió, töröd és eszed, vagy: bontod a zacskót és eszed; fogod a levelet, és eszed. et cetera

Végül is MIELŐTT BELEHARAPUNK AZ ELSŐ FALATBA, GONDOLKOZZUNK EL, MILYEN ÚTON JUT A SZÁNKBA A FALAT. LELKIISMERETÜNK ÉS A TERMÉSZET SEGÍT A DÖNTÉSBEN.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2005. ápr. 15., pén. 17:17

Szia Tomi!

Kezdő vagyok nyersevés terén, de egy hete csak egyszer eszem naponta főtt(sült) ételt. Ez általában valami tésztaféle. Ma például 5 dkg szezámos hajtogatott tészta volt. Soknak éreztem, pedig egy maroknyi volt az egész.

most sietek, hétfőn írok hosszabban

sziasztok

szilvi
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: tigristomi » 2005. ápr. 17., vas. 13:47

Agi írta:Egyszer, valahol, valamikor azt olvastam, hogy két zöldségfélét nem szabad nyersen enni. Az egyik a krumpli a másikra nem emlékszem...


Lehetseges, nem ertek am annyira hozza. Ha errol meg tud vki valamit, akkor jelezze. Azert kerdezgetem ezt a nyers krumplilet, mert csak egy helyen olvastam, egy forumban, onnan kaptam az otletet, en finomnak talalom, de senki mastol nem hallottam rola.

Tom
Avatar
tigristomi
Írogat
 
Hsz: 88
Csatlakozott: 2005. márc. 20., vas. 1:00

HozzászólásSzerző: tigristomi » 2005. ápr. 17., vas. 13:57

Szilvi írta:Szia Tomi!

Kezdő vagyok nyersevés terén, de egy hete csak egyszer eszem naponta főtt(sült) ételt. ...
szilvi


Szia Szilvi!

Mondhatjuk ugy is igazabol, hogy a nyers eves teren haladobb vagy mint en. 8)
Szimpatizalok a dologgal, neha van hogy ugy mint te, en is csak napi egyszer eszek mast, bar neha elofordult mar, hogy ilyenkor melle meg nehany csoki nyuszit is elpusztitottam.
Szoval en itt igazabol csak kontarkodok. Azert azt erzem amikor nyerset eszem, hogy jo a testemnek lelkemnek. Carl Lewis (a szazad atletaja) peldaja pedig mindenkeppen beszedes, gondolom o rola sokan tudnak.
Szoval a dolog erdekel, de pl. feltunt hogy arban ez tobb mint amit amugy koltok, azert volt pl. az a kotozkodonek tunheto hozzaszolasom az arrol.

Igazabol ha nem eszek mondjuk egy ket napig nagyobb mennyisegu nyers salatat vagy gyumolcsot, akkor mar hianyzik. Epp most is ....

Szia,
Tomi
Avatar
tigristomi
Írogat
 
Hsz: 88
Csatlakozott: 2005. márc. 20., vas. 1:00

HozzászólásSzerző: tigristomi » 2005. ápr. 17., vas. 14:13

Parsifal írta: A zöldbab a másik, és schirilla Vegetáriánuskönyvében olvastad.

De tudod, azért van a fogunk, hogy használjuk, nem? Aki a levet issza, az "meg is rágja" a levet. Tudod, a nyállal való keveredés, az ízhatás, stb. miatt... Jó, aki fogatlan, annak még érthető, de ha a természet rendelését követni akarjuk, akkor rágjunk csak. Nem véletlen, hogy a természet ilyen alakban teremtette a gyümölcsöt, és minden más táplálékot. Nem?

de a gyümölcs könnyen elkészíthető: veszed és eszed. Aztán a dió, töröd és eszed, vagy: bontod a zacskót és eszed; fogod a levelet, és eszed. et cetera


Hogy miert nem jo a krumplile nyersen, errol ha tudsz vmi konkretat, megirhatod.

Ha te nem hasznalsz gyumolcscentrifugat, mert esetleg macerasnak tartod elmosni, az a te dolgod. Szerintem nagyon jo talalmany. Azt ketlem hogy te annyi zoldseget vagy gyumolcsot megeszel egy alkalomra, mint amennyinek en igy kinyerem a levét. Vannak tisztito kurak, ahol zoldsegle ivast mondanak. Ha a zoldsegek elragcsalasaval ugyanolyan hatast ernenk el, vagy ugyanannyi tapanyagot vinnenk be a szervezetbe, akkor valoszinu nem hangsulyoznak ki a zoldsegle kesziteset.

A gyumolcsot, foleg a zoldseget, en megszoktam mosni, meg megpucolom. Neha esztetikai szempontok miatt feltrancsirozom. Ez mindenkeppen korulmenyesebb mint kivenni egy kefirt a hutobol es kikanalazni.

:wink:

T.
Avatar
tigristomi
Írogat
 
Hsz: 88
Csatlakozott: 2005. márc. 20., vas. 1:00

HozzászólásSzerző: mandula » 2005. ápr. 17., vas. 17:30

Néhány zöldségféléből reszeléssel meg facsarással is alig lehet három csepp zöldséglevet kinyerni - próbálkoztam pl. így zellerrel, mert nincs gyümölcscentrifugám.
A krumplilevet, ha jól emlékszem, adják gyomorbetegeknek is, napi 1 vagy 2 dl-t. Nem tudom, többet miért nem jó inni belőle.
Avatar
mandula
Törzsvendég
 
Hsz: 395
Csatlakozott: 2005. ápr. 1., pén. 0:00

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2005. ápr. 18., hétf. 8:34

Sziasztok!

Nálam az egész a fiam betegségével kezdődött, de hiába próbálkoztam, még magamat sem sikerült rávenni a nyers étkezésre. :( Izlett amit főztem...

Aztán olvastam a "zöld krémekről", és mások is mesélték, hogy régen nyersen rágcsálták a sóskát, például.

Végül rászántam magam, hogy csináljak, és a vártnál nagyobb sikert aratott. Nálam pedig elindított egy folyamatot, aminek az az eredménye, hogy főtt/sült ételt szinte nem eszek. (az első pár nap alig vártam, hogy hazaérjek, és ehessek még ilyen turmixolt zöldet)

Nekem az alábbi tapasztalataim vannak:

1. fiamnak elmúlt a több hete tartó náthája és a torokfájása is, a cukorszintje normalizálódott, nem kellett emelni az inzulinadagját

2. még az első terhességemnél kimutatták, hogy nem teljesen tökéletes a szivem, de eddig nem volt vele semmi gondom. Az utóbbi néhány hónap során sokat idegeskedtem, ettem, és olyan jelek mutatkoztak, hogy már orvoshoz kellett volna mennem... a szívproblémák egyik jele a láb vizesedése. sokszor már lépni sem tudtam, éjszaka is felébredtem a fájdalomra. ettem a ződséget, egyszer ittam káposztalét is, és azt vettem észre, hogy megy ki belőlem a víz, nem feszül a lábam, nyugodtabb vagyok. nem erőszakolom magamra a nyersevést, úgy gondolom, ha megkívánok valami főttet, enni fogok (az első néhány nap ettem kenyeret este, az volt a "főtt" ételem, de most már azt sem kívánom)
Így most azt mondhatom, 70-80 % nyerset eszem.
A napi 2*7,5km biciklizés is könnyebben megy, és kezdek kisérletezni nyers fogásokkal.

Mindenkinek áldott szép napot!

szilvi
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. ápr. 18., hétf. 12:32

"A nyers növényi koszton élők egészségesek - ismeri el a tudomány kénytelen-kelletlen" - mondja az egyik múltheti cikk. Ehhez a néhai Schirilla idézetét fűzhetjük:

<i>"Ha azt mondjuk, hogy lehetséges egészségesen élni hús nélkül - akkor az féligazság. Ha azt mondjuk, hogy csak húsevés nélkül élhetünk egészségesen, akkor az igazság és okosság mezejére léptünk."</i>

...és egy kicsit továbfejlesztve:

<b><i>"Ha azt mondjuk, hogy lehetséges egészségesen élni nyers növényi koszton - akkor az féligazság. Ha azt mondjuk, hogy csak nyers növényi koszttal szerezhetjük vissza elveszett egészségünket és tehetünk szert tökéletes testi egészségre, akkor az igazság és okosság mezejére léptünk."</b></i>
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. ápr. 18., hétf. 17:36

Heló Tomi!

-Schirilla szerint nyersen ne együk a krumplit.
-Gandhi szerint, amit önmagában nem tudunk megenni, ne együk!
-Olvastam, hogy a burgonyában bizonyos szolanin van, ami nem való az emberi testbe (méreg, vagy mi), ezért hőkezelni kell.

Kb. ezeket tudom a burgonyáról. Nyílván a szokás a hőkezelést mondatja velem, de az elmém a minél természetesebb fogyasztást, ha egyáltalán. Na már most nyersen, magában (Gandhi módra) nem enném. Akkor lehet, hogy nem is kellene? Hőkezelve egy csomó értékét elveszti. A livig-food.com -on azt írják, hogy az aszalógéppel is ízletes krumplit lehet készíteni, ami ugye még "élő". Így jó lenne. Én legutóbb úgy csináltam, hogy gázsütőben a legalacsonyabb hőfokon csak addig sütöttem, amíg éppen csak megpuhult. Ilyenkor belül még keményebb, így talán több érték marad meg benne.

Kihagyhatatlan alternatívaként tűnt fel azonban a <b>csicsóka</b>, amit mindenféle macera nélkül nyersen is ehetünk. Sőt, ez több rostot is tartalmaz, mint a krumpli. Könnyebb vegyszermentesen termeszteni. Embernek valóbb táplálék.

Tomi, azt mondtad: <i>"Ha te nem hasznalsz gyumolcscentrifugat, mert esetleg macerasnak tartod elmosni, az a te dolgod."</i>

Legkevésbé az elmosogatás miatt, ami itthon a választott tevékenységem, mert a nyári aszály idején a mosóvizet öntözési célra használom! Egy céklás, stb. vízet szeretnek a kerti növények... :)

Azt is mondtad: <i>"Azt ketlem hogy te annyi zoldseget vagy gyumolcsot megeszel egy alkalomra, mint amennyinek en igy kinyerem a levét. Vannak tisztito kurak, ahol zoldsegle ivast mondanak. Ha a zoldsegek elragcsalasaval ugyanolyan hatast ernenk el, vagy ugyanannyi tapanyagot vinnenk be a szervezetbe, akkor valoszinu nem hangsulyoznak ki a zoldsegle kesziteset. "</i>

Biztosan így van. A lé előnye, hogy nem kell a rostot emészteni, felbontani, mert a gép azt megteszi. De akkor minek a fog? és az emésztőnedv?
Természetes lényerés: Rágcsálod hosszan az "anyagot", nyeled a levét, de amikor a rostjára kerülne a sor, kiköpöd, mehet a komposzta. Na ez az embernek való dolog...

Azt mondtad, Tomi: <i>"A gyumolcsot, foleg a zoldseget, en megszoktam mosni, meg megpucolom." Neha esztetikai szempontok miatt feltrancsirozom. Ez mindenkeppen korulmenyesebb mint kivenni egy kefirt a hutobol es kikanalazni. </i>
A mosás még rendben is lenne, ha ilyen bolti árukat eszünk. A héjatlanítás felesleges. Ha a búzát se héjaz(tat)nád, a gyümit, gyökeret miért? Esztétikumból? Ez hülyeség, már bocs.

Esztétika, na erről van itt szó! Így már érelek. De még így sem körülményesebb a nyerstál, mint a kefir. Ha egyszer tudod mi van a műanyagpoharas cucc mögött, amíg hozzád kerül, és hogy azt MIATTAD csinálják, akkor nem mondhatod, hogy egyszerűbb azt (kefir) választani. A pillanatnyi kényelemnek ÁRA van, akár szenvedésekkel teli... Szerinted hogy van ez RENDJÉN?

Peace
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. ápr. 18., hétf. 17:44

Sziasztok!

A zellert régebben én is elég száraznak találtam, mandula. Nem is eszem, nem illik az ételeim közzé.

A zöld krémek remek dolgok szerintem is.

Közeleg a nyár, a nyersevés igazi szezonja. Mennyi gyümölcs! A főzőtök nyersen szuper jó, persze a fűszerek, mint a kapor, édesnemes paprika, hagyma jól mennek hozzá. A céklalevél nagy kedvencem! Ubi, nyami nyami.

Peace
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. ápr. 19., kedd 10:11

a krumpliról azt mondja a kolléga, hogy a leve kifejezetten ajánlott terhes anyáknak, megszünteti a hányingert, rosszullétet. de hogy egészében ehető lenne...? én úgy tudom, mérgező.
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00

HozzászólásSzerző: flower » 2005. ápr. 19., kedd 13:52

Igen,mérgező nyersen. Aki terhes és előtte egészségtelenül táplálkozott annak lesz hányingere,mert ilyenkor a szervezet így jelzi, hogy nem oké valami. Ki akar tisztulni,mert a babának az a jó ha tiszta szervezetben "lakik". nem pedig egy szemétdombon,tele mérgekkel...
Szóval aki vegin vagy inkább vegánul táplálkozik és tiszta vizet iszik,stb stb annak nem lesz hányingere. Ez nem törvényszerű!
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Jablko » 2005. ápr. 19., kedd 15:41

Flo, írunk majd könyvet "Vegán kismamák tapasztalatai" címmel? :)
Avatar
Jablko
Törzsvendég
 
Hsz: 222
Csatlakozott: 2005. márc. 9., szer. 1:00

HozzászólásSzerző: flower » 2005. ápr. 19., kedd 17:08

hm, jó ötlet :lol:
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

ElőzőKövetkező

Vissza: Élő, nyers étel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég

cron