Autonóm Ház

Biogazdálkodók tapasztalatai, bioházak, biofalu

Autonóm Ház

HozzászólásSzerző: tami » 2011. ápr. 1., pén. 10:17

Az Autonóm Ház mindazt az alap- (és nem luxus-) szolgáltatást nyújtja, melyet ma egy komfortos lakásnak tudnia kell, azonban maximális függetlenedéssel a centrális energiaellátó közműrendszerektől, megújuló természeti erőforrásokat igénybe véve és a környezetterhelést a lehetséges minimumra csökkentve.

Mindezt úgy éri el, hogy közben nem igényel napi elfoglaltságot, és a kezdeti nagyobb befektetés a szokásos havi számlák (villany, víz, gáz) hiánya miatt idővel megtérül. A ház hazánkban kapható alkotóelemekből épül fel.

A régi paraszti élet összhangban volt a környezettel, a mai modern, civilizált élet viszont egyre kevésbé. A természet erőforrásait feléljük, elpazaroljuk, a termelt hulladékkal megmérgezzük, lakhatatlanná tesszük a Földet. Ez így hosszú távon nem működhet, de a mai embert nem könnyű rávenni, hogy lemondjon kényelmes életéről. A régi paraszti élet során ugyanis az ember napjának nagy részét olyan tevékenységek töltötték ki, amelyek elvégzése ma már szinte semmi erőfeszítést nem igényel. Pl. a mai ember nem jár a folyópartra, hogy hideg vízben, mángorlóval mossa ki a ruháit, hanem kimosatja a mosógéppel, ami szennyezi a vizeket, és komoly mennyiségű áramot fogyaszt. Ma már a legtöbb ember nem tölti kertészkedéssel, állattartással, főzéssel a fél napját, hanem vesz valami gyorsételt, és bedobja a mikroba, vagy beül egy gyorsétterembe, és futtában bekap valami pazarló módon elkészített, agyonreklámozott, műanyaggal tömött terméket. Sokkal kényelmesebb rácsatlakozni a hálózatra, és készen kapni a távhőt vagy a földgázt, mint hogy minden reggel egy kis faaprítással kezdjük a napot.

Központi kérdés a fűtés, mert a használatos fűtőanyagok nagy része nem megújuló, valamint az elégetésükkel keletkező szén-dioxid jelentősen hozzájárul a melegházhatáshoz. A megoldás természetesen a megújuló energiaforrások használata: a napenergia (napkollektor vízalapú hőtároló rendszerrel) annak ellenére jól használható, hogy a téli időszakban sokkal kevésbé részesülünk belőle (az éves hőigény 70-80%-a fedezhető), de napfényínséges időkben mindenképpen szükség van tüzelésre is, amit fával vagy más biomasszával oldhatunk meg. Ez a fajta tüzelés mindenképpen belefér az autonómia elveibe, hiszen a fa korhadásakor is ugyanannyi szén-dioxid szabadul fel, mint eltüzelésekor, nevezetesen az a mennyiség, amit a fa élete során megkötött.

A főzéshez a fatüzeléses sparhelt (sparherd) ajánlott, de mivel ehhez jóval előtte be kell gyújtani, mondjuk a reggeli kávéhoz, kényelmesebb egy elektromos tűzhely, amihez az áramot megújuló energiaforrásból kell előállítani.

És ha már az elektromos áramnál tartunk, akkor itt a napelem és a kis méretű szélkerék ajánlható általánosan. Mivel a Nap éjjel nem süt, a szél sem mindig fúj, tárolni kell az energiát. Ha csak akkumulátorunk van, azt szigetüzemnek hívjuk. Jobb a helyzet, ha az országos hálózattal összekapcsolódunk, akkor nem kell akkumulátor, amivel csak baj van. Az áramszolgáltatóval kötött szerződéssel viszont megoldható a visszafelé is pörgő villanyóra, így az elektromos áramot eladhatjuk az elektromos műveknek.

A víz kezd manapság a városokban a legnagyobb kincs lenni, ennek ellenére elég pazarlóan bánunk vele. Mindenképpen külön kell választani az ivóvizet, a mosásra, mosakodásra használt víztől: ez utóbbira lágysága miatt még alkalmasabb is a gyűjtött esővíz. Ivóvíznek kútvíz használható, a megtisztított szennyvíz pedig öntözésre alkalmas. A víztisztító egy ülepítőből és egy nádgyökérzónás tisztítóból áll. Mindkettő megoldható szabad vízfelület nélkül is.

Az eddig leírtakon kívül az Autonóm Háznak még nagyon sok komponense van, melyek egy jó részéről szó sem esett, mert közben többször is eltértünk a témától. Annál is inkább, mert ez a ház a gyakorlatban nem valósult meg, csak a BNV-re épült meg egy bemutató verziója, amit a kiállítás után le is bontottak. Ami viszont a mai magyar viszonyok között is megvalósult, és tényleg "el is kel", az egy szintén az autonomitás elvére épülő lakóközösség (a rádi ökofalu), ahol az áram-, hő- és vízellátás központilag megoldott, tehát nem kell minden egyes házhoz megépíteni őket, de a falu tágabb határain belül hozzáférhető megújuló forrásokra épít (pl. a biomasszára). A megépült házak viszonylag magas árát (kb. négyszázezer Ft/m2) a környezetbarát technológiák nagy bekerülési költsége okozza, ezek ára azonban 15-20 év alatt megtérül. Végeredményben a házak ára hosszú távon nem magasabb az átlagnál.

Szóba kerültek még olyan témák is, mint az üvegházhatás (jóslatok szerint 30 éven belül káosz következhet be, bár ez ügyben azért Attila elég szkeptikus volt), Magyarország áramellátása (itt ma igazán a szélerőművek építése lehet ésszerű), és a lakótelepi lakások pazarló voltának megszüntetése mint égető, rövidtávú feladat. Tanácsokat kaptunk, hogy hogyan építsünk olcsó és jó házat szalmabálából, és hogyan szőkítsünk dízelolajat étolajból.

Forrás: http://humusz.hu/kukabuvar/archivum


Első megjelenés veg.hu-n: 2004. november 14. vasárnap, 08:00 Küldte: Tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: Autonóm Ház

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. ápr. 1., pén. 12:47

Ez mind nagyon szép és jó. De pl. egy városban hogy megoldható, ahol a faluhoz viszonyítva óriási a népsűrűség? Az emberek többsége városban él, nem faluban.

Persze megoldások lehetnének a városban is mint pl. napkollektor, de a régi épületek átépítését modernizációját ki fizeti ki, egyáltalán hol van lehetőség ilyenre? Ez a fő probléma.
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Biokert - bioház

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég

cron