január

Hírek, érdekességek a vegetárius hírességek életéről az ókortól napjainkig

január

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:53

Vegetárius évfordulók – január 1.

Január elseje, az új esztendő első napja a Béke Világnapja. „Amíg vágóhidak vannak, addig csataterek is lesznek” – mondotta a nagy bölcs, Lev Tolsztoj. Van összefüggés a béke és a vegetárius életmód között?

Január 1-jén, egy új esztendő küszöbén elgondolkodhatunk azon, vajon világunk mennyivel lenne békésebb, ha nem mészárolnánk le minden évben állatok milliárdjait.

Ó, igen, olyan ünneprontó ez. A szilveszteri asztal romjai felett busongani a világ során. Az ünnepek alatt elfogyasztott halak, malacok miatt sírni. Hiszen ez a sorsuk, ezért vannak, hogy… megegyük őket. Biztos ez?

Pontosa adatok nem léteznek, de 2010-ben is a 7,8 milliárdos emberiség nagy része (úgy 5 milliárd ember ehet húst) miatt lemészároltak a világ vágóhídjain nagyjából 60 milliárd (!) állatot. Halakat, madarakat, négylábúakat, puhatestűeket. Kisebbeket és nagyobbakat.

Minden húst fogyasztó emberért 12 állat. Fél kg-os hal, piciny rák, egy tyúk, pulyka, vagy éppen tehén… Persze az 5 milliárd ember fele évente talán csak egy-két alkalommal eszik húst, mert megfizethetetlen számára.

Másodpercenként (!) nagyjából 2000 állatot ölünk le… Másodpercenként…

Vajon meddig működhet így a világunk?

Január 1-hez kapcsolódó vegetárius hírességek:

Január 1-jén 1894-ben született Satyendra Nath Bose bengáli származású indiai matematikus.

1919. január -én született J. D. Sallinger, a zabhegyező szerzője. Édesapja húsimportőr volt, míg író fia vegetárius lett.

Boldog és Áldott vegetárius évet kívánok!

nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: 2011. január

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2011. feb. 6., vas. 23:54

Igaz, hogy a rádió műsor saját csoportjában már leírtam, de itt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy a Civil Rádióban hallható – A Kanál forradalma – vegetárius rádió műsorban, Nawesh jóvoltából, hallható formában is közkincsé lettek e remek írások.

Ő – önnáló rovatként -, minden hó első hetének adásában jelentkezik ezzel.
Hallgassátok szeretettel élőben, vagy innen: az archivumból.

A műsor hallható minden héten, szerda 13:10 – 14:00-ig.

A Civil Rádió folyamatosan hallgatható napi 24 órában Budapesten és környékén az FM 98.00 MHz-es ultrarövid hullámú frekvencián, a UPC kábeltévé-hálózatán az FM 106.3 MHz-en, illetve az Interneten.
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00

Vegetárius évfordulók – január 2.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:54

Január 2-án két katolikus szent ünnepe is van. Nagy Szent Vazul és Nazianszoszi Szent Gergely. Szent Vazul vegetárius volt. Mert a korai egyházban sokan vegetáriusan étkeztek.

Vazul Caesareaban született, mely a mai Törökországban található. Krisztus után 330 körül. Családja sokat szenvedett a keresztényüldözések alatt. Családja több tagját is szenté avatták később.

Fényes egyházi karrier kezdetén állt, de inkább elindult egy zarándolatra. Meglátogatta Szíria, Palesztina és Egyiptom kolostorait. Akkoriban Észak-Afrikában, Kis-Ázsiában, a Közel-keleten fényes keresztény élet zajlott. Mohamed három évszázaddal később jelent meg.

Így ír zarándoklata okáról:

Sok időt pazaroltam el bolondságokra, hiábavaló munkával töltöttem el ifjúságomnak csaknem egész idejét, és oly bölcsességnek szenteltem, melyet Isten bolondsággá tett, mígnem egy napon, mintha mély álomból ébredtem volna fel, megpillantottam az evangélium igazságának csodálatos fényességét, és felismertem, hogy a világ fejedelmeinek – kik immár semmivé lettek – bölcsessége hasznavehetetlen. Bő könnyeket ontottam nyomorult életem felett, és vezetésért könyörögtem, hogy az istenfélelem iskolájába bevezetést nyerjek.

Az egyiptomi egyházatyák, a sivatagban élő remeték szigorú aszkézist folytattak és alapvetően vegetáriusok voltak. Tanították, hogy a legideálisabb a húst nem tartalmazó ételek fogyasztása, mert ez előkészíti és előmozdítja a lélek tisztaságát. Ugyanakkor a húsos ételek akadályozzák az ismeretet és a megismerést. Bár felismerték a helyes étkezés fontosságát és előnyeit, mégis, amikor a heretikusok (eretnekek – szerk.)ellen harcoltak, gyakran maguk is készek voltak visszatérni a húsevésre, érveik helyességének bizonyítására. (Forrás: http://web.295.ca/~gondolkodo/talalkozo ... kHU00.html )

Vazul visszatérvén zarándoklatáról családi bírtokán kolostort alapított. Hatásai máig érezhető, mivel ekkor negfogalmazott szabályzata alapja lett az ortodox és nyugati kereszténységnek.

Bár eleinte az ariánus eretnekség híve volt, később folyamatosan küzdött e tan ellen. Nagy Szent Vazul 50 esztendősen hunyt el. A nyugati kereszténységben 1969 óta január 2-a az ünnepnapja.
Nem tudjuk, hogy mikor és kinek a hatására lett vegetárius. Nem volt ez szokatlan a korai kereszténység idején.

Néhány idézet tőle:
Az állatok nyugodtak, soha nem ontanak feleslegesen vért; az embernek soha nem kell ok az állatok leölésére. A kést ne használjuk, rakjuk meg az asztalt a természet adta gyümölcsökkel és elégedettek lehetünk.

Egy idézet az önmegtartóztatás jegyében:
Soha nem volt bor a Földi Paradicsomban. Soha nem volt állatáldozat, az emberek nem ettek húst. A bor csak az özönvíz után jelent meg.

nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – január 5.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:55

Január 5-én született Diane Keaton, amerikai színésznő. Ma 65 esztendős.

Kapott ő Oscar-díjat és Goldeb Globe díjat az Annia Hall c. filmben nyújtott alakításáért. Szerepelt a Keresztapa sorozatban, és számtalan más filmben. De ő rendezte a Twin Peaks első részét is.

Az amerikai színésznő vegetárius.

Egy interjúban elmesélte, hogy mennyire szerette gyerekkorában a Karácsonyokat. Kaliforniában éltek, az édesanyja süteményt készített és a hagyományos sonkát. Most természetesen nem eszem ilyet – tette hozzá – vegetárius vagyok.

Emellett lelkes állatvédő. Segít egy helyi (San Diego) állatvádő lözpontnak, aik azzal foglalkoznak, hogy kisállatokat próbálnak örökbe adni.
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – január 6.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:55

1938-ban ezen a napon született az olaszok kedvelt énekese, színésze, komédiása, Adriano Celentano.

Elvis Presley nagy hatással volt rá, s olasz barátaink 70 millió példányban vásárolták és vásárolják a mai napig lemezeit. Több, mint négy évtizede van a pályán, 40 lemezt adott ki.

Főleg a hetvenes-nyolcvanas években szerepelt filmekben, később rendezett is. Rosalinda nevű lánya játszotta Mel Gibson passiójában a Sátánt.

Későn, 2005-ben lett vegetárius. Amikor megkérdezték, miért érdemes vegetáriusnak lenni, azt válaszolta, hogy az egészségért, megakadályozandó az élőlények ellen folytatott holokausztot, valamint azt szeretné, hogy Karácsonykor és Húsvétkor ne kelljen azt mondania, miatta is levágtak egy bárányt.

Megfontolandó. Évente több, mint 60 milliárd (!) állatot ölnek le a világ vágóhídjain. Olaszországba évente sok millió birkát és bárányt szállítanak embertelen, akarom mondani állattalan körülmények között. Miattuk is indult el egy Uniós kezdeményezés a hosszú távú élőállat szállítás megakadályozására. Már 215058 ember csatlakozott e kampányhoz.

S ahogy mondani szokták: Jobb későn, mint soha!

A kampány hivatalos oldala: http://www.8hours.eu/

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – január 7.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:56

Az 1943 január 7-én, 87 esztendős korában hunyt el Nikola Tesla. Fizikus, mérnök, feltaláló…vegetárius. Élete utolsó másfél évtizedében…

A horvátok és a szerbek is magukénak tekintik, mivel a mai Horvátország területén született, de szülei szerbek voltak. Apja ortodox pap (a keleti kereszténységben a felszentelés előtt a papok megházasodhatnak, ha akarnak) E vidék ekkoriban a Monarchiához tartozott, azon belül is a Magyar Királysághoz.

1881-ben költözött Budapestre, ahol a Puskás Tivadar által alapított American Telephon Companynak dolgozott. Később ő lett Magyarország első telefonhálózatának mérnöke. Hamarosan Párizsba költözik, majd Amerikába. Kreatív feltatláló, az elektromosság terén számos újítása volt.

A híres Edisonnal akart dolgozni, de a kezdeti lelkesedés után összekülönböztek. 8Megjegyezzük, hogy Edisn is vegetárius volt). Tesla alkotta meg a váltóáramú motort. Ma gyakorlatilag ezt használják világszerte.

Néhány találmánya, melyet már Amerikában fejlesztett ki:

háromfázisú generátor , magasfeszültségű áram (100 000 V) segítségével ún.Tesla-áram állítható elő, távirányítás alapjai, repülőgépek helyből indulásának módszere

Híres találmánya a tesla-tekercs, mely alapja a nagyfrekvenciás generátoroknak, az elektromos áram vezeték nélküli továbbításának (!) és a ma használatos hírközlő berendezésekhez is elengedhetetlen.
Manapság úgy tudjuk, hogy az olasz Marconi találta fel a rádiót, azaz a rádihullámok vezeték nélküli sugárzását. Marconi Tesla asszisztense volt, majd 1909-ben fizikai Nobe-díjat is kapott ezért. Tesla beperelte, de csak halála után adott neki igazat az Amerikai Legfelsőbb Bíróság. Tehát a rádiót (is) tesla találta fel.
Tesláról nevezték el a mágneses indukció mértékegységét. Jele:T.

Tesla a múlt század húszas éveiben lett vegetárius. Ő mondta a következőket:
”Természetesen többre becsülendőek a növényi étkek, ezért is gondolom, hogy a vegetarianizmus helyesebb módszer a húsevés barbár szokásánál. Ha végre meg tudunk elégedni a növényi ételekkel és befejezzük jelenlegi helytelen cselekedeteinket, akkor a hallomásból ismert előnyök nem csak elméletek lesznek, hanem saját magunkon bebizonyosodott igazságok.”

Szerinte vágóhidakat üzemeltetni felelőtlenség és gonoszság.

Ha belegondolunk az évente leölt több, mint 60 milliárd állatra, igazat kell adjunk neki.

http://Www.animalsmatter.org – kampány az állatok jogaiért

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – január 8.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:56

1965. január 8-án született Michelle Renee Forbes Guajardo amerikai színésznő. A vegetárius művészt javarészt sorozatokban láthatjuk.

Texas fővárosában, Austinban született. Színházban kezdett dolgozni, később került a film világába.
A Star Trek: A következő generáció 8 részében szerepelt, tucatnyi sorozat egy-egy epizódszerepét is rábízták, majd az igazi áttörést a Lost egy évadja hozta meg számára.

Így vallott vegetárius életmódjáról: „Hiszek abban, hogy vegetáriusan kell élni és nem hiszek abban, hogy az állatokat fel kell áldozni…” (az ínyünk kedvéért – nawesh)

nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – január 9.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:57

1941. január 9-én született Joan Baez amerikai folk-énekesnő, dalszerző.

Ír-mexikói származású. Karrierje 1959-ben kezdődött. Részt vett a Woodstocki fesztiválon is. A hatvanas években bekapcsolódott az amerikai polgárjogi mozgalmakba. Ebben az időben két évig együtt élt és dolgozott Bob Dylan-nel. A hetvenes évek végén Steve Jobbs, az Apple alapítója volt a társa. Róla azt kell tudni, hogy szintén vegetárius, ahogy Bob dylan is.

Fenti kapcsolatai nem gátolták meg abban, hogy ne legyenek biszexuális kalandjai is.

Mr Dylan és Mr Jobs között a hatvanas évek végén volt még egy kapcsolata Mr Harris-szel. Ez a hippi korszak, a virággyerekek ideje. Otthona közelében vásárolt egy négy hektáros területet, ahol kommunát alapítottak. E közösségben szigorú vegetárius életmódot követtek.

nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – január 12

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:57

2003-ban ezen a napon hunyt el Maurice Ernest Gibb, a híres Bee Gees tagja.

A Bee Gees úgy kerül sorozatunkba, hogy a három fivér vegetárius volt. Robin testvére vegán, ő még a Vegán Társaság tagja is. Barry testvére viszont visszatért a húsevéshez.

Maurice kétszer házasodott, második feleségétől két gyermeke született. A zene mellett szeretett painballozni, még egy csapatot is alapított.
Halálát egy műtét közbeni infarktus okozta. Testvérei azt nyilatkozták, ezentúl nem lesz Bee Gees.
A zenekar 1994-ben bekerült a Dalszerzők Örök Halhatatlanjai közé, 1997-ben pedig megválasztották őket a Rock and Roll Nagyjai közé.

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – január 13

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:58

A mai napon két vegetárius híresség is született. Patrick Dempsey és Orlando Bloom.

1966. január 13-án született Patrick Dempsey Maine államban. Fiatal korában nemzetközi zsonglőrvesenyen második lett, nyert egy Maine állami műlesiklási bajnokságot. Sokoldalú fiatalemberként élte az életét, ám végül a színészetnél kötött ki. Első jelentősebb filmszerepét az Int he Moon c. filmben kapta, ahol Beverly D’Angeló partnere lehetett. Igen, ő az, aki a Hairben a gazdag lányt játszotta.
A Mindenütt nő-ben a szintén vegetárius Reese Dr Szöszi Witherspoon völegényét alakította. De tavaly láthattuk a csöpögős szerelmes filmek atyjának, Garry Marshall Valentin nap c filmjében is.
Ám Dempsey igazi sikert a Grace klinika c. sorozatban nyújtott alakításával érte el. A sármos színész jelentkezett ugyan Dr House szerepére is, de valljuk be, nem állt volna jól neki a morózus orvos szerepe.
Dr Derek Shepard, azaz Mr Dempsey filmbéli partnere, a Meredith Grey-t játszó Ellen Pompeo is vegetárius.
A színész kétszer házasodott, második házasságában három gyermeke született. Lelkes autóversenyző, még saját csapata is van. Létrehozta a Patrck Dempsey Rákközpontot szülővárosában.

1977. január 13-án született Legolas, azaz Will Turner, vagyis Orlando Bloom. Canterbury-ben, az Egyesült Királyságban látta meg a napvilágot. 16 évesen kezdett el a színészettel foglalkozni. Három évig együtt élt a szintén vegetárius Kate Bosworh-szel. Jelenleg Miranda Ker a partnere, aki szintén vegetárius.
Fiatalon kapta meg a Gyűrűk Urában Legolas szerepét, mely meghozta számára a sikert. A Trójában a vegetárius Brad Bittel játszott (ő volt Paris herceg), a Karib-tenger kalózaiban pedig Will Turner.
Szigorú vegetárius és a Greenpeace tagja. A Gyűrűk Ura forgatásán szokott le a cigarettáról. Egyébként buddhista. (Végre egy vegetárius buddhista!)

nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – január 14

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:58

1875-ben ezen a napon született Albert Schweitzer. Orvos, lelkész, tanító. Még Nobel Békedíjat is kapott.

Elzászi volt, amely akkor éppen a Német Császársághoz tartozott. Édesapja protestáns lelkipásztor volt és a kis Albert már kilenc évesen a templom orgonáján játszott. Később ő maga is lelkipásztor lett. Csak 30 évesen kezdett orvosi tanulmányokba. A párizsi evangélikus misszió önkéntes orvosokat keresett. 1913-ban, 38 évesen és három diplomával a tarsolyában indult el Afrikába.

Még ebben az évben kórházat alapította francia Egyenlítői-Afrikában, a mai Gabonban. Európában kitört az I. Világháború és Schweitzert, mint egy ellenséges ország polgárát már 1914-ben, házi őrizetbe vették. 1917-ben kitoloncolták Afrikából, és fogolytáborba internálták Franciaországban ahol 1918 júliusáig tartózkodott.

Ekkoriban dolgozta ki etikai álláspontját, melyet így lehetne összefoglalni: „Élni akarok, de mások életének tiszteletben tartása mellett”

1924-ben tért vissza Afrikába, ahol újjáépítette és berendezte kórházát, alkalmassá téve több ezer beteg fogadására, akik közül háromszáz leprás volt. Gyakran visszatért Európába, hogy előadásokat tartson és orgonakoncerteket adjon, amelyekkel a pénzügyi hátteret biztosította.
A Pál apostol misztikája, az Indiai gondolkodók világszemlélete, és az Élet tisztelete című könyveivel vált világszerte ismertté az 1930-as években.

1952-ben kapta meg a Béke Nobel díjat. 1965-ben hunyt el afrikai kórházában.

Schweitzer világnézete (egy vegetárius polihisztortól nem meglepő) az élet tiszteletén alapult. Nézete szerint a nyugati civilizáció hanyatlóban van, mivel fokozatosan elhagyja etikai alapját – az élet igenlését. Szilárd meggyőződése volt, hogy az élet tisztelete a legmagasabb rendű alapelv.

Ő mondta a következőket is:

”Minden etika nagy hibája az, hogy csak az egyik embernek a másikhoz való viszonyával foglalkozik. Valójában arról van szó, hogyan viszonyul a világhoz és minden élethez amivel kapcsolatba kerül. Csak akkor viselkedik etikusan, ha a növények, az állatok és az emberek élete egyaránt szent előtte és szükség esetén bármelyikük segítségére siet.”

”Tudatában vagyok, hogy a húsevés nincs összhangban a legnemesebb érzésekkel.”

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – január 15

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:59

Martin Luther Kingről és Remete Szent Pálról. Két keresztény vegetárius. A IV: századból és a XX. századból.

1929-ben ezen a napon született az amerikai polgárjogi vezető, martin Luther King Jr. A tegnap bemutatott Albert Schweitzerhez hasonlóan ő is Nobel békedíjat kapott. És persze vegetárius is volt.

A Georgia állambeli Atlantában született, s akkoriban még a „Délen” a feketék másodrendű állampolgárok voltak. Édesapjához hasonlóan ő is baptista tiszteletes lett, 1954-től dolgozott egy Montgomeryben található gyülekezetben.

Hatott rá Mahatma Ghandi tanítása, példaadása. Ghandi családjával 1959-es Indiai útja alkalmával találkozott is.

Korábban írtunk Rosa Parks-ról, egy Montgomeryben élő fekete hölgyről, aki nem adta át a a buszon a fehéreknek fenntartott helyet. Miután Rosa parksot letartóztatták, a feketék bojkottot szerveztek a busztársaság ellen, mely egy évig tartott. A szervezkedés vezetője Martin Luther King lett. A bojkott elérte sikerét és a buszokon megszűnt az elkülönítés.

Innen számíthatjuk a tiszteletes polgárjogi aktivitását. Rengeteg beszédet tartott, részt vett békés tüntetéseken.

1963-ban szervezték meg az ún. Washingtoni menetelést. A felvonulás célja az volt, hogy szembesítsék a szövetségi kormányt azzal, hogy mennyire tehetetlenek a faji megkülönböztetéssel és az ezzel kapcsolatos erőszakkal szemben a déli államokban. Kennedy, az akkori elnök önmérsékletere kérte a felvonulás szervezőit. A szervezők engedtek az elnök kérésének és az elhangzott beszédek végül korántsem voltak olyan kemények mint amire számítani lehetett. A felvonuláson több mint 250 ezer ember vett részt. Ekkor hangzott el King Van egy álmom kezdetű beszéde is.

A Nobel-békedíjat 1964-ben kapta meg. Ellenezte az Egyesült államok vietnami háborúját.

1968-ban Memphisben lőtték le. Minden év harmadik hétfője Martin Luther King Nap az Egyesült Államokban.

Felesége, Coretta King 2006-ban hunyt el. Élete utolsó tíz esztendejében vegán táplálkozást folytatott. Négy gyermekük közül Dexter Scott King is vegán.
Martin Luther King az erőszakmentesség vonalán (Lásd mahatma Ghandi tanítását) jutott el a vegetárius életmódhoz. Az ahimsa, a nemártás elve számos emberre hat, függetlenül attól, hol is élnek a világban.

Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll: „Számunkra ezek az igazságok nyilvánvalóak; minden ember egyenlőnek lett teremtve.”
Van egy álmom: egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai le tudnak ülni a testvériség asztala mellé.
Van egy álmom: hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivatag, a szabadság és a jog oázisává fog változni…
Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket.

Érdekesség, hogy Szegeden a baptista imaház Martin Luther Kingről van elnevezve.
Arról nincsenek adatok, hogy az Egyesült Államokban oly népszerű baptista vallás mennyi követője lett Mr. King példája nyomán vegetárius.
Az Egyesült Államok 300 millió lakosa közül nagyjából 12 millió a vegetárius

Remete Szent Pál gazdag egyiptomi szülők gyermeke volt. Ekkoriban az ősi Egyiptom már a Római Birodalomhoz tartozott. A kereszténység rohamosan terjedt a Birodalomban, de a keresztényüldözések is mindennaposak voltak. Pál az üldözések elől a pusztába menekült, Théba közelébe. Nevezik Thébai Szent Antalnak is.
A legendák szerint pálmalevelekből készített magának ruhát és Isten úgy gondoskodott róla, hogy egy holló minden nap fél cipót vitt neki. Más eledele nem volt.
A hagyomány szerint 113 esztendeig élt. Krisztus után 341-ben halt meg. Már 449-ben szentté avatták. 1169-ben tetemét romlatlan állapotban találták és Konstantinápolyba szállították.
Remete Szent Pál magyar vonatkozása, hogy az egyetlen magyar alapítású katolikus férfi szerzetes rend, a pálosok róla neveztettek el.
Pál az ún. egyiptomi remeték közé tartozott, akik a sivatagos területen éltek szemlélődő életet. Életükről, tetteikről számos legenda maradt fenn. Önmegtartóztató életszemléletükbe nem fért bele a hús fogyasztása.

nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – január 17.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:59

E napon több vegetárius hírességről is mesélünk. Avagy utazás az őskeresztényektől Muhammad Aliig.

Január 17-én remete Szent Antal ünnepe van. Ő a háziállatok védőszentje. Bővebben is írtunk róla a Keresztény vegetáriusok csoportban.

1706. január 17-én született Benjamin Franklin. Író, tudós és emellett vegetárius.

Szegény családban született. A kvékerek alapította pennsylvaniában élt, postaügyi miniszterségig vitte. Feltalálta a villámhárítót.

Később Pennsylvania kormányzója lett, azután egy ideig Londonban élt, ahol a gyarmatot képviselte. A Függetlenségi Háború támogatójaként Franciaország szövetségét kereste.

Érdekelte az elektromosság. Ő vezette be a pozitív és negatív töltés fogalmát.

A következő módszert találta ki, avagy a tizenhárom erény általi élet:
1. MÉRTÉKLETESSÉG -Ne egyél a tunyulásig, ne igyál a részegségig.
2. CSÖND – Csak úgy szólj, ha a magad vagy mások javát szolgálod; kerüld a fecsegést.
3. REND – Legyen meg minden holmid helye; legyen meg minden tevékenységed ideje.
4. HATÁROZOTTSÁG -Határozz mit kell tenned; hiánytalanul tedd meg, amit elhatároztál.
5. TAKARÉKOSSÁG – Csak úgy költekezz, ha mások vagy a magad javát szolgálod; ne pocsékolj.
6. SZORGALOM -Ne veszíts időt; hasznos dolgon munkálkodj mindig; mellőzz minden fölös tevékenységet.
7. ŐSZINTESÉG – Bántó módon senkit félre ne vezess; jámboran s méltányosan gondolkodj, s ha szólsz, eképpen szóljál.
8. IGAZSÁG – Senkit igaztalanul meg ne sérts; iránta való kötelességed el ne mulaszd.
9. MÉRSÉKLET – Kerüld a végleteket; de légy türelmes a legvégső határig azok iránt, akik megsértenek.
10. TISZTASÁG – Ne tűrd sem tested, sem ruhád, sem környezeted tisztátalanságát.
11. NYUGALOM – Állj ellent az apró bosszúságnak; a hétköznapi és elkerülhetetlen hibák ne zavarjanak.
12. MAKULÁTLANSÁG – Ritkán élj a kéjjel; céljának egészségedet vagy a nemzést tekintsd; csömörig, erőd fogytáig, mások vagy magad békéjének, jóhírének rovására ne űzd.
13. ALÁZAT – Kövesd Jézust és Szókratészt. (Két vegetárius bölcselőt – nawesh)

Három „vegetárius” idézet tőle:
”A húsevés provokálatlan gyilkosság.”
”Tizenhat éves lehettem, mikor egy Tyron nevű író könyve került a kezembe, aki növényevő étrendet ajánlott olvasóinak. Úgy határoztam, megkísérlem (…) hamar elköltöttem könnyű étkemet, gyakran nem többet, mint egy darab sült tésztát vagy egy szelet kenyeret, egy marék mazsolát vagy egy sütőmestertől való gyümölcslepényt meg egy pohár vizet- a többi időmet pedig tanulásra fordíthattam, sőt jobban is haladtam, lévén az elme tisztasága és fürgébb észjárása az evés-ivás mértékletességének jutalma.”
”Ételeinket a szomszédból hozattuk, egy asszony készítette el, akinek negyven ételt magában foglaló listát nyújtottam át, azt kaptuk aztán, halak, négylábúak és szárnyasok húsa száműzetett belőle.”
Benjamin Franklin tehát 1718-ban lett vegetárius és 1790-ben bekövetkezett haláláig az maradt.
1820. január 17-én született Angliában Anne Bronte. Akárcsak nővérei, Charlotte és Emily, ő is szabadidejében írogatott. Egyébként nevelőnőként dolgozott. Két regényt írt. Fiatalon, 1849-ben hunyt el.

1942-ben ezen a napon született Cassius Clay, akit Muhammad Aliként ismert meg a világ. 12 évesen kezdett el boxolni. 105 amatőr mérkőzéséből száz alkalommal nyert. 1960-ban Rómában olimpiai aranyat nyert, de szülővárosában olyan nag yvolt a fajgyűlölet és a közömbösség irányába, hogy érmét a folyóba dobta.

Ezt követően lett profi játékos. 18 alkalommal nyert. 1967-ben behívták katonának. Vietnamba kellett volna mennie. Három évig nem boxolhatott. Ekkor már mohamedán vallású volt. Az amerikai feketék közül tömegesen tértek át az iszlámra. 1981-ben vonult vissza az ökölvívástól.

nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – január 20

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:59

27 esztendeje, ezen a napon hunyt el a magyar Tarzan, azaz Johnny Weissmüller.

1904-ben született Weissmüller Jánosként Szabadfalun, mely ma Temesvárhoz tartozik. 1920-ban és ’24.ben öt olimpiai aranyat nyert úszásban. Ő volt az első, aki a 100 méteres távot egy percen belül teljesítette. Az Egyesült Államokban ötvenkétszer lett bajnok, és életes során hatvanhét világrekordot úszott.

Első filmjét 1929-ben forgatta, de sikert a Tarzan sorozattal ért el. Tarzan, a majomember igazi sikerfilm lett. Ezt követően még 11 Tarzan filmben volt Csita és Jean partnere. Persze játszott sok más filmben is. Utoljára 1976-ban filmezett.

Gyerekkoromban emlékszem, milyen lelkesedéssel néztük a harmincas-negyvenes években készült Tarzan filmeket. Csodálom, hogy Hollywood nem akarja újra leforgatni a dzsungelben felnőtt arisztokrata származék kalandjait.
Mindannyiunk Tarzanja Acapulcoban hunyt el. Vegetárius volt.
Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – január 28.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 7., hétf. 0:00

1981-ben ezen a napon született a Frodót alakító Elijah Wood az Egyesült Államok Iowa államában, Cedar Rapids városában.

Első filmszerepét 1989-ben kapta, néhány percig láthattuk a nyolc éves Elijah-t a Vissza a jövőbe második részében. Ettől kezdve folyamatosan filmezik.

Első jelentősebb szerepe 1998-ban a Deep impact-ben volt, majd jött a Gyűrűk Ura trilógia. Ő volt Frodó, a kedves hobbit, a gyűrűhordozó.

Jelenleg a fiatal színész Los angelesben él. Beatlest hallgat és A Hobbit-ot olvasgatja, ha éppen nem a csillagok háborúját, vagy a Rettenthetetlent nézi.
Elijah Wood vegetárius.
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Következő

Vissza: Vegetáriánus évfordulók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég

cron