2010. november

Hírek, érdekességek a vegetárius hírességek életéről az ókortól napjainkig

2010. november

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:46

Vegetárius évfordulók – november 8 – 14.

November közepén járunk és ezen a héten örvendetesen sok vegetárius híresség született (vagy éppen hunyt el). Avagy utazás a csillagoktól a spirituális csillagokig…

Kezdjük a csillagásszal. 1934 november 8-án születet Carl Sagan. (1996-ban hunyt el).

Ő, aki a csillagok szerelmese volt, felismerte, hogy az állatok is éreznek, és az ember felelősséggel tartozik az állatokért.

Cral Sagan is vegetárius volt.

Az ember, aki rabszolgasorba taszítja, kasztrálj, kísérletezik az állatokkal, érthető módon erős hajlamot érez arra, hogy úgy higgye, az állatok nem éreznek fájdalmat!
Éles különbséget teszünk az emberek és az állatok között, ha érdekeink úgy diktálják: dolgoztatjuk őket, viseljük őket, vagy megesszük, anélkül, hogy bűntudat nyugtalanítana bennünket.

Ez ugyan helytelen irányukban, de gyakran azt hisszük (azt akarjuk hinni – szerk), hogy csak az ember képes szenvedni. …. (-from Shadows of Forgotten Ancestors, 1992)

1973. november 9-én született Kanadában Gabrielle Miller vegán színésznő.

Vegetárius családban született, egész életében nem evett húst, s később lemondott a tejtermékekről is.

Egy interjúban elmesélte, hogy a szülei mindketten vegetáriusok és hat gyermeküket is így nevelték. Elsősorban etikai elgondolásból nem ettek húst, de természstesen tudatában voltak mindig is, hogy ez egészséges táplálkozás.

Javarészt karakterszínésznő, akit televíziós sorozatokban láthattunk 14 éves korától, így feltűnt a Hegylakóban, az X-aktákban, a csillagkapuban vagy legutóbb 2010-ben az NCIS-ban.

1982. november 12-én született Anne Hathaway amerikai színésznő.

A neveletlen hercegnőből Alice csodaországában gonosz varázslónő lett, de láthattuk őt valentin napon telefonszex közben is.

A vadóc gercegnő felnőtt és gyönyörű nővé cseperedett, aki nem mellesleg vegetárius.

2006-ban forgatta a Becoming Jane című filmet, s ekkor lett vegetárius:
”Írországban forgattunk, és a tündéri báránykák láttán egyszerűen eldöntöttem, hogy nem eszem többet húst. Nagyon szeretem az állatokat, és most sokkal boldogabb vagyok.”

1955. november 13-án születtet Whopi Goldberg amerikai színésznő.

A PETA támogatóját láthattuk apácának öltözve, és számtalan más filmben. A Vegetarian Star magazin 2009-ben „Szőrmenélküli Legendának” nevezte a szőrmeellenes kampányban kifejtett tevékenységéért.

Az indiai naptár szerint idén november 13-án emlékezhettünk meg a nagy indiai szent Swami MadhavanandaJi (Holy GuruJi) mahasamádijáról.

Holy GuruJi születésétől fogva vegetárius volt és egész életében azt tanította, hogy a húsmentes életmód a kulcsa a spirituális ösvényen való előrehaladásnak.

Holy GuruJi többször járt Európában, meglátogatta tanítványát, Swami MaheshwaranandaJit és a Jóga a mindennapi életben rendszer ( http://www.joga.org ) gyakorlóit. De élete végéig Indiában élt.

Szintén Indiában született 1896-ban a Hare Krishna-mozgalom alapítója, az 1977. november 14-én eltávozott AC Bhaktivedanta Swami Prabhupada.

Természetesen Prbhupada is vegetárius volt.

1922-ben találkozott mestreével, aki a Krishna-tudat terjesztésével bízta meg. 1965-ben érkezett meg az Egyesült Államokba és innen kezdve világszerte terjedt a Krishna-tudta.

képviselőikkel, finom vegetárius ételeikkel, éttermeikkel számos országban találkozhatunk.

Srila Prbhupáda és Swami MadhavanandaJi egyaránt híve volt az Úr Krishnának. Vishnu megtestesülése, a világ fenntartója pedig szintén vegetárius… Hiszen isten nem eszi meg a gyermekeit…

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vegetárius évfordulók – november 14-21.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:47

Ez a napos novemberi hét is bővelkedik vegetárius hírességekben. Napjaink Amerikájától a cári Oroszországig.

1929. november 15-én született Ed Asner vegetárius színész és aktivista.

Számos filmben láthattuk, mint az Apacs erődben, vagy a JFK-ban. De ő volt a hangja a bájos Up c animációs filmben a mufurc világjáró öregúrnak. Nagy túlélő (na hiszen, nem eszik húst!) 81 esztendős.

Felléppett a rasszizmus ellen, sürgette sok más hirességgel együtt, hogy derüljön ki az igazság a 2001. szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatban és narrátora volt egy dokumentumfilmnek, mely címe: Az Olajipar: Terror a háború mögött.

Amikor Ed Asner az első filmszerepét elvállalta, a kis Kevin Eubanks már óvodába kezdett járni. 1957. november 15-én született az állatvédő zenész.

Számos jazz lemezen működött közre. 2007-ben a PETA a legszexibb vegetárius férfinak választotta. (Az állatvédő szervezet minden évben megszavaztatja az embereket, ki az év legszebb vegetárius férfia és nője)

Nos, egyik forrásunk szerint Mr. Eubanks vegetárius, másik forrásunk szerint úgynevezett szemi-vegetárius, mely félvegetáriust jelent. Aki időnként azért eszik halat. Ha így van, akkor jogtalanul szerepel e listában, de ebben az esetben a PETA is bakot lőtt…

Mindenesetre várjuk Mr. Eubanks jelzését, szerepeltethetjük-e a híres vegetáriusok között.

Ha már zenészek. 1960. november 17-én született Ru Paul. Vegetárius előadóművész a kilencvenes évek Amerikájának sztárja.

1953. november 18-án született Kevin Nolan színész és komikus. Amerika „Fábry-showjában, a Saturday Night Live-ban szerepelt hosszú éveken keresztül. 18 évesen lett vegetárius.

Kilenc évvel később, 1962. november 18-án született Kirk Hammett a Metallica gitárosa. Mert a kemény zene lágy szívet takar… Ovo-lakto vegetárius, tehát fogyaszt tejterméket és tojást is.

1975. november 20-án született Davey Havok vegetárius énekes.

1986. november 20-án született Liverpoolban, a Betales szülőhazájában Oliver Sykes vegán énekes.

S akivel talán kezdenünk kellett volna, 1910. november 20-án hunyt el Lev Nyikolájevics Tolsztoj, az erőszakmentesség, a spiritualitás egyik nagy gondolkodója. Tolsztoj hatalmas életművet hagyott hátra és vadászból lett elkötelezett vegetárius.

Néhány idézet tőle:

”A ”Ne ölj!” parancs nem csak egy saját fajunkbéli meggyilkolására vonatkozik, hanem minden élőlényre.
Hiszem, hogy ez a parancsolat már jóval kinyilatkoztatása elott bevésettetett az emberi szívbe!”

”A húsevés a legdurvább barbárság maradványa, de a növényevésre való átmenet a felvilágosodás első és legtermészetesebb következménye.”

”Amíg vágóhidak vannak, addig csataterek is lesznek!”
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Vegetárius évfordulók – november 22-28.

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 6., vas. 23:48

Nos, kissé lemaradva a vegetárius évfordulókkal, azért néhány szó az elmúlt hétről, ahol mindenki Kalifornia szülötte…

1943. november 22-én született Billie Jean King tenniszező.

1958-ban született november 22-én Jamie Lee Curtis vegetárius színésznő. Tony Curtis lánya, így szegről-végről magyar származású. Számtalan filmben láthattuk.

1971. november 25-én született Christina Applegate, hol máshol, mint Hollywoodban.

A Magyarországon is népszerű Egy rém rendes családdal kezdődött karrierje, (A lúzer El Bundy-t megformáló Edward O’Neill is vegetárius.) de ma is folyamatosan dolgozik, kisebb-nagyobb filmekben. A PETA támogatója.

A vegán színésznő is részt vett a PETA szőrmeellenes-kampányában.

Egy interjúban elmesélte, hogy az Egy rém rendes család egyik forgatásán ült az ebédjével és látta rajta a vért, a tányéron, amikor ráébredt, mit is akart ő enni. Vért és húst… Azóta vegetárius…

1973. november 28-án született Jade Puget gitáros, az AFI tagja.

Egy interjúban ő is az ismert viccel válaszolt a vegetáriusságát firtató kérdésre: Nem azért vagyok vegetárius, mert szeretem az állatokat, hanem mert gyűlölöm a növényeket.

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegetáriánus évfordulók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron