80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. dec. 12., pén. 15:27

Nekem is volt hogy néha becsúszott egy-két pirítós vagy ilyesmi, de tényleg max lelki szinten ad kielégülést, fizikailag viszont már éreztem milyen rossz a gyomromnak, mostmár szerencsére édesség undorom sincs szóval nagyon jó ez a 811 :)
már csak annak örülnék ha minden mást betudnék tartani az egészséges életmódhoz, sajnos suli miatt nehéz néha az alvás, mert 6-kor utálok kelni, amúgy 8 fél 9-kor már kidob az ágy, de sajnos az iskola se a helyes életmódra nevel
ChaserHUN
Grafomán

Hsz: 1083

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2008. dec. 12., pén. 18:40

Sziasztok !

Rég írtam a fórumba. Tök jó Iván hogy megosztod a tapasztalataid és inspirálsz minket! 1000 köszönet!

Asszem 3-4 hét körül járok még csak a nyersevésben és hihetetlen hogy egy csomó dolog hozza magát amit leírt Iván vagy Graham...

pl. régebben alig tudtam mennyiségileg nyerset enni. Most? akár 2 kg gyümölcs is jól esik! Hihetetlen tapasztalat hogy a gyomor egyszerűen megnyúlik, majd gyorsan kiürül. És jól lakok a gyümölccsel !

És ami durva nem esik jól az erős! :S Régen mindent hihetetlenül csípősen és fűszeresen ettem. Mára gyakorlatilag csak a zöld fűszerek maradtak meg.

A gyümölcs fogyasztásomat az alma-kiwi-banán-narancs kvadrátra alapozom, amit kiegészítek néha ezzel-azzal: ananász, khaki, pamelo - inkább csak érdekességként.

A zöld fogyasztást igyekszem főleg zöldekkel véghezvinni: salátaféle, kínai kel mindennapos eledelem (1 fej saláta simán eltűnik naponta ), igyekszem ezt tuningolni friss petrezselyemmel / zellerlevéllel és 1 nagy marék friss otthoni csírával :)

A saláta behangolását kis nyers céklával, zellerrel, s.répával végzem néha kerül egy kis uborka...

Feltétnek magszósz... A tetejére kerül némi szárított alga.(kompromisszum)

Ivánt szeretném megkérdezni, hogy akik nem fogyasztanak algát, azoknak hogy biztosított a JÓD bevitelük? Ahogy tudom Mo. jódban igen szegény és olvastam hogy a növényekben nincs már elég jód. Erről tudsz valamit? Kifejtenéd erről az álláspontod?

A másik kérdésem az INAKTÍV SÖRÉLESZTŐ porral kapcsolatos, én úgy tudom csak szárítva van. Nem rendszeres használata akkor is max. 1 ek mennyiségben szerinted beleszól a nyersevő testháztartásába?
(amúgy elég finom magszószokba, ezért kedveltem meg régebben :)

A zöldségekben mennyi B vitamin, vas van? annyi elégséges, nem szükséges pótlás? Létezhet e vitaminhiány nyersevés mellett? (ha valaki változatosan az épp hozzzáférhető gyümölcsöket és zöldségeket eszi)

Ha valaki nyersevő tud adni vért? Nem fogják kizavarni az alacsony vas értéke miatt?

Ezekről tudsz írni valamit?

Köszönöm a válaszod, Gábor
giyandeva
Grafomán

Hsz: 790

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. dec. 12., pén. 19:57

Szia Giyandeva!

Köszi a leveled.
Jól csinálod ahogy látom, nincs semmi gond.
Én gond nélkűl benyomok nagy mennyiségű gyümölcsöt, mert egészséges , erős, ruganyos lett a gyomrom fala, amilyennek lenni kell az emberi gyomornak. Nálam a 1,5-2 kg os sárgadinnye(mivel magas víztartalmú) bizony eltűnik, van úgy hogy csak 0,7-1kg a gyümölcsadagom, de ez alkati kérdés, annyit kell enni amennyi jól esik, az állatok a természertben is bőven eszik a természetes táplálékukat, de csak annyit amennyitől jóllaknak., és egyszerre csak 1 félét, az ad ideális emésztést, a monodiéta. A mennyiségek pedig a víztartalom függvényében változnak, a lédúsakból több lecsúszik, de ilyenmódon a kalóriatartalom az nem változik, mert ugyanannyit beviszünk a nagyobb mennyiségekkel.
Az erőteljes fűszerezés izgatja az emésztőtraktust, mely kénytelen a hatás csökkentésére védőbevonatot termelni s ezáltal a tápanyagok felszívódása kárt szenvedhet. Én minimálisan füszerezek(ne a fűszer játsza a főszerepet az alapízben), vagy legtöbbször semmit.
A jódról már írtam, röviden, a magyar talajok jódszegények. Jódot tartalmaz, napraforgó csíra, időnként lehet szedni jódaquat(gyógyszertárban kapható). Aki eszik rendszeresen biot az beviszi a szükségletet, mert a bioban a szerves ásványi anyagok mennyisége lényegesen több.
Inaktív sőrélesztőt nem szedek, korábban szedtem a 80/10/10 előtt. 1 EK mennyiség ebből nem borít fel semmit, nyugodtan eheted , ha kedved van, komplex B vitaminja van. Ugyanígy alkalmazhatsz algát s más superfoodot is kis mennyiségben ha jónak látod, csak egyszerre ne több fajtát. A gond ezekkel, hogy helytelen elkészítésük miatt, szárításuk 45 fok feletti, szerintem ezek a porok, szárítmányok holt ételek a tűz által. Tisztelet a kivételnek, mert olyan is van.
A zöldek kalóriatartalomra vetítve a vezetők a vitaminok és ásványi makro és mikroelemek bevitelét tekintve s közvetlen ezután jönnek a gyümölcsök. Kalóriatartalomra vetítve semmi sem veri meg ezeket, így felesleges aggódni, tökéletesen beviszel mindent a mennyiségi nyers gyümölcs és zöldevéssel az ideális arányban és legjobban hasznosuló formában. Kizárt a mennyiségi nyers gyümölcs és zöldevésen a vitaminhiány. Majd nézd meg magad egy idő után a tükörben, milyen kerek a pofikád s kicsattanó a bőrszíned ,s ez mindent elárul, sejtjeid ficánkolnak a gyönyörben, mert nem kapnak több főtt szemétkaját s egyenesen azt kapják amitől kivirulnak.Azért kell vigyázni a supertáplálékok mennyiségével, mert a többletbevitel is káros, terhet ró a kiválasztó szervekre. Egy természetes táplálékkal bevitt többletanyag(túlevés gyümölccsel, vagy zölddel) sokkal kevésbe bolygatja meg az egyensúlyt, mint egy észszerűtlen superfood túladagolás.
Én nem szoktam vért adni, de ha eszed rendszeresen a nyers zöldeket, márpedig a 80/10/10 en adagjuk napi 1-2 font, annyi vas lesz a véredbe, hogy csodálkozni fognak az orvosok, hogy gyümölcsevő létedre rozsdás vasat szoktál enni? Egyébként ha vasra akarsz"hízni" egyél bőven petrezselymet, s mivel a felszívódását elősegíti a C vitamin amit meg tonnaszámra eszünk, ezért kö keményen be is épül.
:D
www.vibrantegeszseg.lapunk.hu
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. dec. 13., szomb. 13:42-kor.
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. dec. 12., pén. 20:32

Mindennapi Házi feladat:

Kezdjük el magunkat kicsit képezni, mibe mi van, hogy a dolgok mögé lássunk s ne csak vakon kövessünk valamit. Gyöződjünk meg saját magunk is.

www.nutritiondata.com/tools/nutrient search tool
Itt rákereshetünk mindenre. pl. ha a vasat akarom megtudni mely zöldbe van sok stb. Szerintem vannak magyar oldalak is. Üssük be a keresőbe, tápanyagtáblázat. Kellemes szabadidős foglalatosság.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára smanag 2008. dec. 13., szomb. 12:43-kor.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2008. dec. 12., pén. 20:34

KÖSZÖNÖM!
giyandeva
Grafomán

Hsz: 790

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. dec. 12., pén. 20:36

Ugyan már, nincs mit, örömmel teszem. Üdvözöllek a Paradicsomban!!!

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: akralgob » 2008. dec. 13., szomb. 18:52

Gasztronómiai szenzáció!!! Parfüm íze volt a banánnak... :S
akralgob
Írogat

Hsz: 116

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. dec. 13., szomb. 20:36

megesik :D
jajj, nagymamámnál voltam lent, aszonta meglássam hogy megfogok betegedni mert nem kapom meg amire egy fejlődő szervezetnek szüksége van xDD
ChaserHUN
Grafomán

HozzászólásSzerző: Zoli » 2008. dec. 13., szomb. 21:17

Hun! Mutass a nagyidnak egy Charlie Abeles fotót! Hadd lássa, hogy milyen "beteg" lesz ettől az étrendtől az ember! :D
Zoli
Írogat

Hsz: 73

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. dec. 14., vas. 9:57

Az a baj hogy úgyse hinné el, mert múltkor volt a tv-be is hogy a banán fogyókúrás étel és most ebben a hitben van xD
Lenne pár kérdésem
Valaki azt mondta ne egyek túl sok citrus, meg kiwi félét mert enyhén savasak és nagy mennyiségben rossz a fogaknak, nos én reggelire és vacsorára 1kg mandarint szoktam enni, néha eszem hozzá kiwit ha van, jobb lenne egy étkezést visszaváltani banánra?
Van egy régi problémám hogy az ajkam állandóan kivan száradva és szinte sebes, ez néha elmúlott de most visszajött megint, és az arcbőrőm is elég száraz, ez most kevés zsíradéktól van vagy esetleg nem tetszik a testemnek az olajos magvak? mert estére szoktam enni 1-2 maréknyi tökmagot, de van olyan ismerősöm aki nem eszik egyáltalán, és miután megevett pár szem diót már jöttek pattanások neki meg nem volt olyan szép a bőre
ált egy napi étrendem úgy néz ki hogy reggel-vcsaora 1kg mandarin+pár kiwi, ebédre 1kg vagy kicsivel több banán, naponta megeszem 1-3 fej salátát, és néha tízórai meg uzsonnára eszem 1-2 almát
ChaserHUN
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. dec. 14., vas. 12:03

Chaser!

A száraz ajak, és bőr savasodás lehet a testben. Javaslom egyél, igyál több zöldet. Petrezselyem, kelkáposzta, brokkoli, spenót a királyok, most ne csak a salátákba gondolkodj. Zöld LEVEKET innám nálad napi 1-2 l mennyiségben. Olvasd el a Boutenkó könyvét. A banán erősen építő étel, még dr. Székely könyveiben is ebbe a kategóriába van sorolva. Szárzellert turmixolj paradicsommal, vagy anélkúl a Na bevitel elősegítésére, ez is lugosít. Vegyél ph csíkot gyógyszertárban, s mérd meg a reggeli első vizeleted, annak lúgosnak kell lenni, a sok olajos mag is savasít, a többletfehérje miatt. Napraforgó csírát is enned kéne. Csipkebogyó nagyon jó E vitamin. Ha tudsz búza , vagy árpafűlevet is ihatsz. HA A TESTBEN EGYENSÚLYTALANSÁG VAN, A TEST JELEZ TÜNETILEG. ILYENKOR BE LEHET VETNI SZUPERFOODOKAT, HOGY ÁTSEGÍTSÜK EGYENSÚLYÁBA VISSZATÉRNI. KEZDETBEN , ÁTMENETI ÁLLAPOTBAN LEHETNEK EGYENSÚLYI ZAVAROK, ILYENKOR BE KELL VETNI KŰLSŐ SEGÍTSÉGET, HOGY EZEKET ÁTSEGÍTSÜK A TESTET. Jodaquát is egy 200ml es üveggel végigcsinálhatsz, 1 mokkáskanál kell naponta, én ősz végén csináltam egyett. Tökmagot eszed az kíváló, erős komplex fehérje, Zn, csak az ajánlott mennyiségben, vagy annak 2* esében egyed max. Kérdezd meg magad mit ennél, hagyatkozz az érzékeidre,a test megmondja mi hiányzik neki. A nyersek között gondolkodva kérdezd ezt, mit ennél nyersen, főttekbe ne gondolkozz? Ha fogérzékenységet érzel a D vit. raktár kimerülhetet esetleg télen, de annak később kéne jelentkezni esetleg az átmeneti fázisban lévőknél, nálam ilyen már nincs, nekem rendkívül erősek a csontjaim a sok huzamos nyers zöldtől.Ca+D vit együtt jár. Hiába viszed be a Ca-t a zöldekkel, ha a D vit raktár fogyóban.
Én bio narancsot(lénarancs) nyomok most reggelente, sok almát csipkebogyót, banánt, eszem. Ezek a generálok most, naspolya már nincs. tegnap ettem mangót 3-at, kiwit még nem ettem, talán majd kezdem.
Sajnos a nem bio import citrusokban lehetnek vegyszermaradványok , melyek kiszárítják a nyálkahártyát, van úgy hogy a vegysszeres eper is kicsapja a nyálkahártyát. Múltkor említetted a 99 ft os mandarint. Sajna itt lép be az ember agyába, hogy olcsó húsnak....

:(
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. dec. 14., vas. 12:15

Chaser!

irtad:
ált egy napi étrendem úgy néz ki hogy reggel-vcsaora 1kg mandarin+pár kiwi, ebédre 1kg vagy kicsivel több banán, naponta megeszem 1-3 fej salátát, és néha tízórai meg uzsonnára eszem 1-2 almát

Van aki nem emészt jól bizonyos olajos magokat, akkor másik fajtát kell enni, de télen enni kell ezeket kis mennyiségben rendszeresen. Én már télen sem eszem minden nap, de azért rendszeresen eszem , az én testem nagyon stabil már.

saláta light télen, magyar viszonyokra.
préselj: kelkáposzta, petrezselyem, spenót, brokkoli "vért" s bőven idd.
Egyél több édesalmát(golden, jonagored, starking a jók, a savasak nem jók pl.zöldalma, jonatán), nálad elég nagy arányba vannak a citrusok, ez nem baj, de próbálj érettet beszerezni , s növelném kicsit az édesgyümölcsök arányát.
Vacsorára is egyél még édesgyümülcsöt, mert azt nem írtad fent, a vacsorát. Itt édesgyümölcsöt egyél. Sütőtököt iktasd be, s lehet a téli kompromisszumok mindegyikét, datolya revitalizálva, repce és napraforgó csíra, búzafűlé stb. stb.
Alkalmazd az alább írt superfoodokat, kényeztesd a tested, ÁTMENETI ÁLLAPOTBAN FOKOZOTTAN KELL FIGYELNI AZ EGYENSÚLYTALANSÁGOK FELSZÁMOLÁSÁRA, KÜLÖNÖSEN TÉLEN, MIKOR MÉG NAPOT SE KAPUNK.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: ChaserHUN » 2008. dec. 14., vas. 13:13

lehet vacsorát banánra cserélem, édes almát szoktam amúgy enni
naprafogrócsírát földbe nevelgeted egy ideig vagy csak hagyod kicsírázni mint pl a lucerna csírát?
amúgy gyümölcsöknek is lúgosítani kell nem? mondjuk utóbbi hétbe eléggé leálltam a káposztafélékkel lehet ez volt a gond
Boutenkoéktól a Green For Life-ot lehet kapni mo-n?
amúgy mandarinokból viszonylag elég édeseket szoktam enni, nem érzékeny a fogam, max valami iszonyat savanyú alma után érzem rossznak, de a sav-bázis egyensúly miatt nem rossz ez a sok mandarin ugye?(valamelyik szinte méz édes)
ChaserHUN
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. dec. 14., vas. 16:35

Chaser!

Gyümölcsök lúgos salakot hagynak a testben mindegyik, még a citrom is(egyik leglúgosabb gyümölcs, de mennyiségben nem kell enni 80/10/10-en) HA:
-ÉRETTEN, az érett citrusok kíválóak, bőven ehetőek, de az édesgyümölcsök legyenek némi túlsúlyban!
-ÖNMAGÁBAN, VAGY NEM BONYOLULT KEVERÉSBEN ÖSSZEILLŐ DOLOGGAL ESSZÜK. GYÜMÖLCSÖKHÖZ MEGY, A ZÖLDEK, NEM ILLIK SAVAS GYÜMÖLCS(NARANCS, PARADICSOM) AZ ÉDES GYÜMÖLCSEL, LÉDÚS GYÜMÖLCS NEM LÉDÚS GYÜMÖLCSEL, OLAJOS MAGOKKAL.
-napraforgó hajtást tálcán 1 cm- es tápdús házi komposzton kell hajtatni
-lucerna csírát befőttes üvegben föld nélkül lehet
-Boutenkoéktól a Green For Life-ot Urbán Valéria honlapján rajta vannak a terjesztők, vagy a honlapon megvehető.

Az említett zöld erőteljes (kruciferous )leveket kellene iszogatnod mert átmenetbe vagy, ilyenkor nyomni kell még mindent a kompromisszumokkal együtt.Nagyon fontos, hogy zöldekkel eláraszd a tested, ezzel nem szabad leállnod, napi min 1 l legyen meg. Vegyesen lehet saláták, spenót, kruciferousok, füvek. Ha stabil leszel, a 80/10/10- en kitisztul a tested s hatalmas tartalékaid lesznek akár arra is, hogy hetekig ne egyél csak gyümölcsöt, de még nem vagy ott.
Karfiol rózsa is nagyon tápláló ilyenkor, én gyakran eszem, kívánom ilyenkor, de pl meleg időbe rá se nézek. Hasonlóan a sűtőtök szezonja is most van. Átmenetben nem kell mereven ragazkodni a 3* étkezéshez, én gyakran tízóraizok s uzsonázok, az a lények, hogy jól érezd magad, kielégülj s nyers alapanyagokkal tedd ezt a kompromisszumokkal együtt.
Majd a tested a huzamos "gyakorlástól" átáll ezekre, könnyebben képez tartalékokat, megtanul az újból tartalékolni, és lényegesen tisztább voltánál fogva hatékonyabban fog működni. A téli hideg időszak az építkezés ideje, ilyenkor változatosan kényeztetni kell a testet a határokat is feszegetve akár, nyáron meg akár 1 fajta gyümölcsön is vígan élünk hetekig. Feltáplálási szakaszt követhet kicsit böjtösebb szakasz, de ha egyensúlytalanságokat érzünk s tünetei is vannak akkor feltáplálást csináljunk. Mindenkinek a saját tempójában kell előre menni úgy, hogy jól érezzem magam mindíg, mert ez az étkezés egyik fő célja , az élvezet s kielégülés.
Nekem bizonyos zöldbelü sárgadinnyék csapják ki az inyemet, számat valamiért, ilyeneket nem eszem. Azonkívül a kevésbé érett füge zöld héjában lévő tejnek is van egy ilyen hatása nálam, ezért éretten eszem a fügét, s úgy akár a zöld héja is ehető tünetek nélkül. Ha ilyen tünetek vannak, akkor azt a gyümölcsöt ne edd, valamiért nem fogadja jól a test, de ez megváltozhat később.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2008. dec. 14., vas. 17:15

Vöröskáposztának is szezonja van, lila színanyaga erős gyógyhatású!
Kelkáposzta lé, s petrezselyem , fehér libatop, spenót brutális csonterősítők. Vannak bizonyos komplex zöldek, melyek magas arányban tartalmaznak valamennyi lényeges makro és mikroelemet, s emellett fehérjéjük is kíváló, s még esszenciáli zsírokban is bővelkednek a zöldek táborából. Ez azért van mert koncentráltabb a szerkezetük, nagyobb a szárazanyagtartalmuk, s kevesebb a víztartalmuk. Hasonló a hasonlót vonzza, nekünk legalább 70%-os vízű nyers étel az ideális , mert testünk 70%-os vizét csak hasonló víztartalmú anyagból tudja újrastruktúrálni.Azonban ha a magasabb víztartalmú, hígabb, de színtén tápláló salátákból, melyek legalább olyan hasznosak, s a legjobbak a 80/10/10-en , arányosan többet eszünk ugyan azt a célt elérjük. A legtöbb gyümölcs és zöld hordoz minden anyagot amire szükségünk van, csak eltérő sűrűségétől adódóan koncentráltabban esetleg mint a másik, és bizonyos alkotókban feldúsulhat mint a másik. Pl a gyümölcsök egyszerű cukrokat raktaroznak, ebbe dúsak , ettől az édes íz, míg a zöldek sós íze a magas ásványi elemek következménye. Az ízek mögött mindíg anyagok vannak. Ezáltal más ízeket hordoznak az egyes ételek. A természet így ad változatosságot az élőlényeknek a táplálkozásuk színesebbé tételében. Amellett az elemeknek színük is van. pl. a magvak fehér tejszíne a magas fehérjetartalmuk színe, vagy a zöldek klorofil zöldje, a karotin sárga színe a sárgabaracknál, sárgarépánál, a likopin színe a paradicsomnál. Vagy a zöldturmixok fehér habja az színtén a fehérje, stb.stb. Nézzük nyitottan a dolgokat, mi miért van s megértjük a természet működését. Az élőlényeknek a színekkel is magyaráz a természet. A TERMÉSZET CSODÁLATOS, AZ EMBER TŐLE FÜGG MINDEN IDŐBEN S SOHA SEM TUDJA LEIGÁZNI, MERT MEGÖLI VELE MAGÁT. A TERMÉSZET MŰKÖDÉSE A LEGTÖKÉLETESEBB TALÁLMÁNY CSAK MEG KELL FIGYELNI, TANULNI, S MEGÉRTENI A MŰKÖDÉSÉT S FELTÁRUL ELŐTTÜNK A VILÁG.
smanag
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10