Földieper

Földieper

HozzászólásSzerző: tami » 2011. máj. 4., szer. 10:46

Felszolgálási idő: frissen, azonnal
Elkészítési idő:
Főzési idő:
Kategória: Gyümölcs
Fajtája: nyers-étel


Kép

Bemutatás

A földieper tavaszi-nyáreleji gyümölcs, melyet idényében célszerű fogyasztani!

"A szamóca, illetve annak nemesített, termesztett változata: a földieper szintén igen értékes gyümölcsféle, sajnos melegházi változata kevésbé az, viszont sokkal drágább. "
Hozzávalók

Jókedvű étvágy/szomjvágy ;)

Egy-két marék szamóca/földieper


Elkészítés módja

a növényről szedve frissen ehető, ha földes lemosható, vagy vásárlás után alaposan lemosva fogyasztható, az érett gyümölcs nem szorul semmilyen további ízesítésre, édesítésre
Tápérték info
"Üdítő, fiatalító gyümölcs, az első tavaszi gyümölcsök egyike, vértisztító hatása közismert. Jó a májbajok ellen, feltehetően oldja a máj zsírlerakódásait (a koleszterint) is. Intenzív a só oldó hatása, ez az oka annak, hogy a húsevők (a mindenevő életmódot folytatók) kiütéseket kapnak tőle. Túl gyorsan indítja meg a tisztító folyamatokat. Nem szabad ettől megijedni és a mérgeket különféle kenőcsökkel visszatessékelni a bőr alá. El kell viselni a bűnök büntetését, mert néhány nap alatt (folytatva a kúrát) megtisztul a szervezet, a kiütések elmúlnak. Az eperkúra igen eredményesen alkalmazható idült bőrbetegségek (psoriasis), ekcéma esetén. Fogyasztása javasolt a lábadozóknak, húgyhólyag-, vese-, májgyulladásban szenvedőknek. Haszonnal fogyaszthatják a melankóliában, neuraszténiában szenvedők. Számukra azonban ki kell préselni a levét, mégpedig frissen, mert a magok problémát okozhatnak. Különösen jó hatást fejt ki a májgyulladásban, a fertőző májgyulladásban (hepatitis) szenvedő betegek szervezetében.

Szezonban kúraként délelőttre és estére elosztva egy-másfél kilogrammot is elfogyaszthatunk. Cukorral mézel együtt könnyen erjed, tehát ne cukrozzuk! Ha mézzel édesítjük, akkor használjunk erjedésgátló fűszert, vaníliát vagy fahéjat! Különösen értékes az erdei szamóca, illetve a szántóföldi, a szabadban termő földieper.

9 g fehérjét, 6 g növényi zsírt, 72 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 8 g rostanyagot tartalmaz kilógrammonként.

"

Az idézett részek Ferencsik István munkájának gyümölcsei


Forrás:
Beküldte:: Anonymous , Május 17. 2007 - 14:26:48
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 665
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Nyers receptek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron