A globalizált üdítő

általános, más témához nem köthető témák

A globalizált üdítő

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. máj. 1., kedd 18:04

Dátum: 2010. október 09. szombat, 04:10 Küldte: nawesh

Paprika Fesztiválon (ilyen is van) voltunk Szegeden. Mert a paprika igazi Hungarikum.

A fesztiválon persze felvonulnak más élelmiszerek is, nem csak a paprika. Így megkóstolhattuk a Duna-Tisza köze gyümölcseiből készült, adalékanyagoktól mentes 100%-os gyümölcsleveket. A homoktövis-üdítő nagyon finom, ajánlom mindenkinek, bár három literért 2 ezer Ft kissé soknak tűnik.

E standnál vásároltunk egy fémdobozos üdítőt, mely zöldségléként volt hirdetve.

Ha eltekintünk (tulajdonképpen nem tekinthetünk el!) attól, hogy egy alumínium üdítősdoboz lebomlása 50 (!) esztendő, s abszolút egyszer használatos termékről van szó, amely előállításához harmincszor több energia kell, mint egy üvegére, melyet ráadásul legalább félszáz alkalommal után is lehet(ne) tölteni.

Maga a doboz tartalma tulajdonképpen nem is volt finom. Cékla, sárgarépa, víz , piros szőlőlé és még ki tudja miféle növények levét tartalmazta. Tartósítószer nem volt benne...

Tüzetesebben elolvasva a dobozt, láthattam, hogy az üdítő Szingapúrban (!) készült. Kezdtem megérteni, mi került a két decis italon 300 Ft-ba.

Mellesleg épp a hétvégi Magyar Nemzetben olvastam egy írást Lovas István tollából Szingapúrról. Fél évszázada malajzia egy koszos, szegény kikötővárosa volt, ma pedig a világ egyik, ha nem legfejlettebb és legtisztább helye, ahol átszámítva 300 dollár büntetésre számíthat az, aki teszem azt arra vetemedik, hogy rágógumit árul. Így is lehet világvárost építeni?

Globalizált világunkban megéri bárkinek is Dél-kelet Ázsiában legyártatni egy üdítőt drága és környezetszennyező alumínium dobozba tölteni, majd elszállítani a világ különböző tájaira. A vásárló még örülhet is, hogy a pénzéért „egészséges" termékhez jut, hiszen nincs benne cukor, tartósítószer.

Vajon nincs jó minőségű zöldség Magyarországon, hogy 10 ezer km-ről kelljen hozni egy üdítőt?

De tovább gondolva a termék útját, eszünkbe juthat, hogy Szingapúr egy városállam, ahol 4,7 millió ember él 692 km2 területen. Szingapúr a világ egyik leggazdagabb országa, de területe nem igazán van mezőgazdaságra. Vajon honnan kerülnek a dobozba a zöldségek, gyümölcsök?

A globalizáció „áldásaként" talán egyiptomi céklát, marokkói (aflatoxin?) paprikát, chilei szőlőt, kínai répát, magyar brokkolit préselnek ki egy malayziai üzemben, majd a sűrítményt szállítják el Szingapúrba, ahol vízzel hígítják, dobozokba töltik, csomagolják?

De az is lehet, hogy a gyártás egy szingapúri tulajdonú fülöp-szigeteki gyárban történik és a kész terméket szállítják Szingapúrba, ahol csomagolják, vagy csak felülcímkézik. A globalizációs, állítólag mindig racionális érdekek sokszor logikátlan lépések sorozatát generálják.

Persze mondhatnák, miért is károgunk? Hiszen így van munkája az egyiptomi, marokkói, chilei, kínai, magyar földművesnek, van munkája a szállítóknak, a gyártó és a csomagolóüzem munkásainak. Számtalan családot tart el az a kis doboz üdítő. Nem is beszélve magának a doboznak a gyártásáról, szállításáról. (Bányászat, szállítás, gyártás, szállítás.)

A dobozok egy része valóban a földbe kerül, mert a felelőtlen fogyasztók kidobják, de 50 év alatt lebomlik. S egy doboz szennyezése gyakorlatilag kimutathatatlan. S ha a tudatos vásárló szelektív gyűjtőbe kidobja az elhasznált dobozt, még a lelkiismeretét is megnyugtatja, jó helyre került a szemét, mely így hulladékká nemesül.

S lehet, az összegyűjtött hulladék újrafeldolgozásra Kínába kerül, vagy Afrika egyik nyomorgó külvárosába, vagy éppen az óceánba.

Globalizált világban élünk... Egy szép új világban...

Az aflatoxin-botrányról 2004-ben a veg.hu is beszámolt. Persze nem kell Marrokkóig elmenni. Régen téglaporral keverték a paprikát, hogy nagyobb legyen a súlya. Az emberi kreativitásnak nincs határa...

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Csevegés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron