Üzenet a jövőnek

általános, más témához nem köthető témák

Üzenet a jövőnek

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. ápr. 27., pén. 8:33

Dátum: 2010. augusztus 01. vasárnap, 02:50 Küldte: nawesh

A tudomány jelenlegi tapasztalata alapján sok-sok millió évvel ezelőtt valahonnan Afrika keleti részéből megindult az emberiség nagy kirajzása. Az ember fokozatosan birtokába vette a bolygót. Jelenlétünknek nyomát minden kétséget kizáróan ott hagyjuk mindenütt.

Manapság, ha a régészek ráakadnak egy középkori településre, ha megtalálják a falu kútját, örömmel vizsgálják át, mert a mindennapi életükről alkothatunk a kútba dobált szemétből fogalmat. Tudjuk mit ettek eleink, milyen tárgyakat használtak.

A jövő régészei tobzódhatnak a XX. és XXI. század szemetében. Szó szerint mindenütt megtalálható lesz a szemét. Az óceánok mélyén, az Antarktiszon, a Himalája hegyláncain, ahová már külön szemétszedő hegymászó-expedíciókat indítanak. Lehet, a jövőben jelenünket nem atomkornak hívják, hanem az eldobható civilizációnak?

Mintha megannyi ketyegő bombát helyeznénk el a jövő számára.

Megyek az utcán és látom, hogy a szemközti házban az emeleten valaki dohányzik. Mire átmegyek a zebrán, a csikket egyszerűen kidobja az ablakon. (Csak a szerencsén múlott, hogy nem landolt az égő csikk a hajamban.) Ami nem az enyém, azt szennyezhetem? Biztosan (?) nem dobja el a csikket a lakásában. Hiszen ott él. Az ember intelligens állat, igyekszik nem piszkítani a saját óljába... De az utcát, a villamost, az árokpartot, a faluszéli erdősort nem a sajátjának érzi. Mintha nem egy bolygón élnénk...


Naponta ezer tonnaszámra öntjük a folyókba, óceánokba a szemetet. Naponta millió tonnányi káros anyagot engedünk a levegőbe, a földbe. Vajon meddig lehet ezt folytatni? Már jelenleg is másfél Földre lenne szükségünk, hogy jelenlegi életszínvonalunkat megőrizzük. Mi a miénket, az éhező szudáni a sajátját. Konzervált életképtelenség... Takarékoskodni? Ugyan már!


Az ókori Rómában élt egy Lucullus nevű kőgazdag ember. Ma úgy mondanánk, celeb. Hatalmas, pompázatos lakomákat rendezett, ahol egzotikusabbnál egzotikusabb csemegéket, ételeket szolgáltak fel. Róla és vendégeiről jegyezték fel, hogy gyakran degeszre zabálták magukat, majd amikor már nem bírtak többet enni, a rabszolgák által hozott pávatollat ledugva a torkukon kihánytak mindent és újra kezdhették a zabálást. Enni az élvezet kedvéért...Lehet, hogy Lucullus volt az első bulímiás? Lehet, hogy a mai fogyasztói társadalmunkban nagyon jól érezné magát?Évente 60 milliárd (!) állattestvérünk legyilkolása már megakad az emberiség torkán...Utódaink (ha egyáltalán meg tudnak élni majd e bolygón) nagyon fognak utálni bennünket!Utóirat:Jóga a mindennapi életben, Jógasátor a Sziget Fesztiválon, és információs pult a Vegetáriánus Fesztiválon. Mindkét helyen lehet csatlakozni a „Tíz millió aláírás az állatokért kampányhoz". http://www.animalsmatter.org/ 2 230 921 ember már megtette...

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Csevegés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég