Oldal: 1 / 1

Étel, vagy autó?

HozzászólásElküldve: 2012. jan. 3., kedd 15:03
Szerző: nawesh
Dátum: 2008. április 16. szerda, 01:00 Küldte: nawesh

Az emberiség motorizációja soha nem látott mértéket ért el. Vajon előnyünkre válik a mobilitás?

Eljuthatunk a világ bármely tájára. Repülők ezrei szelik az eget, kondenzcsíkokat húzva maguk után. Autók milliárdjai róják útjukat minden nap. Természetes, hogy elmegyünk a benzinkútra és tele töltjük a kocsi tankját.

Az is természetes, hogy az üzemanyag tartalmaz „bio", azaz növényi alapanyagot is. Bizonyos százalékban. Évekig a klímaváltozás elleni sikertörténetként említették a bioüzemanyagokat.

Ma már sokkal árnyaltabb a kép.Lehet, egy gazdának megéri áttérnie a takarmánynövényekről a bioüzemanyagok alapanyagának a termesztésére. Azaz a kukoricából, vagy a repcéből nem élelmiszer, hanem benzin készül. Igaz, a földjét traktorral műveli, mely gázolajjal működik és nem biodízellel. Igaz, hosszú úton szállítják a takarmányt, megint csak üzemanyagot használva és a bioüzemanyag gyártó gyárak sem feltétlenül nap és szélenergiával működnek. Vagyis, amit nyerünk a réven...Az alternatív üzemanyagok iránti kereslet egyik következménye, hogy csökken az a terület, ahol élelmiszert (vagy takarmányt) állítanak elő, így növekszik az élelmiszer ára. Hiába a multik (gagyi) élelmiszereinek akciós leárazása, ha hosszabb távon szemléljük, egyre többet kell fizetnünk az élelmiszerért.Nem is beszélve azokról, akik meg sem tudják fizetni az élelmet...Az Egyesület államokban a farmerek tömegesen állnak át a bioüzemanyag bizniszre. Emiatt csökken a termőterület, ahol élelmiszert termelnének. De nincs gond, majd másik országból hoznak be takarmányt. Pl. Latin-Amerikából. Hogy ezért esőerdőt kell írtan? A haszonért mindent...MÉG mindig termel az emberiség annyi élelmiszert, hogy jut(na) mindenkinek. Ha vegetáriusan étkezne a 6,7 milliárdos populáció nagy része, sokkal több embernek is juthatna ennivaló...A biodízel megoldás? Sajnos nem...Van megoldás?

Nawesh-------------------------------------------------


Re: Étel, vagy autó?
Küldte: akralgob Dátum: 2008. április 16. szerda, 09:58

http://www.origo.hu/uzletinegyed/vilagg ... yagot.html [www.origo.hu]-------------------------------------------------

Re: Étel, vagy autó?
Küldte: giyandeva Dátum: 2008. április 16. szerda, 15:30


IGEN, VAN MEGOLDÁS! Az emberek jó részének végre ki kéne venniük a kényelmes seggüket a kocsik mindennapi használatából. Városon belüli közlekedésre fel kéne pattanni a biciklire, messzi távra, ha csak lehet tömegközlekedni kéne... (És persze a gyaloglás sem árt meg) Már csak ennyi változtatással megszűnnének a dugók és jelentősen csökkenne a Co2 kibocsátás és környezet szennyezés.Energiát pedig lehetne nyerni a napkollektorokból, nem is keveset. Aztán sok helyen alkalmazható lenne a szélenergia, vízenergia... A járműveket lehetne hajtani hidrogénnel.... de ezeket mindenki tudja, csak ugye a kényelem egyszerűbb.Mgejegyzem, nincs kocsim, mindenhova biciklivel járok, igyekszem környezet tudatos lenni, amennyire csak lehetséges.

-------------------------------------------------Re: Étel, vagy autó?
Küldte: ata Dátum: 2008. április 17. csütörtök, 04:40


Lehet melleket verni, de!-szoktuk a biciklit olajozni?

-a munkahely ahová járunk miről szól? Kiért van?

-újjal mutogatunk a bűzlő, mocskos szeméthegyes szomszédra, de befogjuk a szánkat ha kiderül a mi cégünk is áthelyezte oda a termelést, és idehaza már csak a nyakkendős-fehérgalléros munka maradtoldozunk-foltozunk, tüzet oltunk moslékkala rendszer alapjaiban rossz - de a rendszert mi alkotjuka lesajnált szomszéd egy fazékért hajt, amiben a morzsolt kukoricáját tarthatná kopott zsákja helyettmi új kocsiért, mobilért, nyaralásért futunk a mókuskerékben...a különbség nagyságrendi, de ugyanazt a játékot játszuk évezredek óta azt hittük megoldódik minden, ha frissítjük a szoftvercsomagotJóreggelt!!! Mindent elcseszünk, ha csak a fejünkkel gondolkodunk!- többet termelünk, mint ami elfogy - mégis éhezünk

- több időt takarítunk meg kütyüinnkkel, mégsincsen szabadidőnk egymásra

- többet papolunk megértésről, és elfogadásról, mégis legszívesebben belelépnénk a másik szájába, hogy fogja be

- megveregetjük a vállunkat amiért vegetariánusok/ vegák/ állatvédők/ stb vagunk, és talapzaton állva fejcsóválva nézzuk az "alantas" tömeget.

Mi tartjuk fenn ezt az őrületet! Mert nincs egy mustármagnyi hitünk sem.

És a gőg eszi szét szívünket amikor nem fogadjuk el a nekünk szánt dolgokat.Kedves olvasó, most lesajnálóan eszedbe jut a mondás : Minden vélemény arról szól, aki mondja."Egyetértek!

De vannak reggelek amikor belémhasít az érzés Nem jól élek! Megrémülök az Egó csalafintaságán, trükközésén.

És olyankor próbálok tudatosságot hozni odaátról a programozottság helyett...


-------------------------------------------------


Re: Étel, vagy autó?
Küldte: giyandeva Dátum: 2008. április 17. csütörtök, 15:44


De a fentiek emlegetése nem mentség arra hogy szarjuk le az egész témát... Persze 100% -osan környezetbarátnak képtelenség lenni. Én sem tudok és nem vagyok szent, de legalább valamit igyekszem tenni... DE ha csak mindenki egy müansznyit odafigyelne, abból már nagy eredmény lehetne...

Persze amíg a társadalom nagy rész úgy gondolkozik, hogy áááá pici porszem vagyok... és amúgy leszarom...Emberek, vízcseppekből áll az óceán!


-------------------------------------------------

Re: Étel, vagy autó?
Küldte: ata Dátum: 2008. április 17. csütörtök, 18:57


En is merem a vizet a csonakbol, de neha belefaradok.

Am barmit is fogunk tenni, csak toldozas - foldozas.

Ahogy mondtam, senki nem torodik a problema lenyegevel.

Talan kihuzzuk meg par evig, aztan ugyis beledoglunk a kapzsisagunk alltal gerjesztett ordogi korbe. - es a foldnek az lesz a legjobb.

Vagy marad par tulelo, es mit sem tanulva folytatja majd, hogy ujra eljusson a zsakutcaba...

Na mindegy merem tovabb a vizet...

-------------------------------------------------

Re: Étel, vagy autó?
Küldte: baraka Dátum: 2008. április 21. hétfo, 10:09


Na jó... Közelítem az álláspontotokat, egy verssel, jó?

Azt gondolod, valami nincs rendben,

Valamibe biztosan hiba csúszott.Úgy véled, a dolgoknak

Máshogy kéne lenniük.

"Máshogy" alatt "jobbat" értesz,

És te aztán tudod, mi a jobb!Te kihagynád

A "rossz" dolgokat:A háború,

A betegség,

A szenvedés,

Az éhezés,

A környezetszennyezésKezdetnek egész jó lenne.Ki szállhatna vitába ezzel?Megmentenéd az édes kis állatokat,

Betiltanád a bombákat,

Végetvetnél az igazságtalanságnak,

Boldoggá tennél mindenkit.Miért ne?

Végülis megtörténhet.És ha így lesz, Ram Tzu tudja:Isten hálás lesz

Segítségedért.