Szélsőséges vagyok vagy normális?

általános, más témához nem köthető témák

Szélsőséges vagyok vagy normális?

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. nov. 24., csüt. 12:03

Dátum: 2007. május 24. csütörtök, 01:00 Küldte: giyandeva


A következő cikket nem én írtam, ellenben maximálisan azonosolni tudok az író gondolataival. Miért is esznek az emberek annyi műkaját? Azért mert az a "természetes"? AZ???

A cikk Vitaminkiraly.hu weboldalán jelent meg

(http://www.vitaminkiraly.hu/shop/custom.asp?recid=18)


Egyik nap beszélgettem egy emberrel és a nyers feldolgozatlan táplálékokról és azok fontosságáról próbáltam érvelni neki. Azt mondta nekem erre: "Nem szeretek semmi szélsőséges dolgot és a családom sem fogadja ezeket el."

Ez elgondolkodtatott. Itt tartanánk már? Azt hiszitek, hogy a feldolgozatlan nyers étel szélsőséges? Az a normális, ha feldolgozott élelmiszeripari termékeket eszünk, amik tele vannak vegyszerekkel, adalékanyagokkal, festékekkel, tartósítókkal, módosított műzsírokkal és tápanyagainak 99%-ától megfosztott gabonákkal valamint szintetikus vitaminokkal?

Ezt a hírlevelet arra szánom, hogy megmutassam, mit jelent a normális és a szélsőséges az étkezésben.

A véleményem " talán nem meglepetés " éppen a fordítottja annak, mint amit a tömeg vall.

Szerintem az a normális táplálék, amire az emberi test "tervezve van". A normális táplálék a természetes. Ami a gyárakból kijön, az szélsőséges (vagy fogalmazhatok úgy, hogy nem normális?). Ezeket eszi a tömeg minden nap.

A tömegnek elképzelése sincs, mi a csuda az a polipropilénglikol (E405) és hogy lehet egyszerre része a mirelit pizzának és a fagyálló ablakmosónak egy időben. Az emberek teljesen normálisnak érzik, hogy a carnauba-viasz (E903) megtalálható nem csak a rágógumijukban, hanem a gépkocsi ápolókban és a cipőkrémekben is. Számtalan kőolaj származék is belekerül az ipari élelmiszerekbe színezékként és az emberek erre is azt mondják, hogy normális. Azért, mert mindenki ezt eszi, nem azért, mintha ezt az emberi test képes lenne hasznosítani. Azért, mert az életérzésünk részévé próbálja tenni ezeket az élelmiszeripar marketing gépezete. És mindamellett, hogy ezek úgymond részei a „normális” táplálkozásnak, itt vagyon én meg ezzel az extrém elképzeléssel, hogy teljes kiőrlésű gabona, alga, napi fél kiló zöldség, olajok, stb.… Összegezve: szerintem az embereknek elég bizarr elképzelései vannak arról, mi a normális.

És aztán itt vannak a "szakértők". Azt mondják, hogy "együnk kiegyensúlyozottan". Ez azt jelenti, hogy minden betegséget okozó kajából együnk, ne csak az egyikből. "Bármi, amit megeszünk jó, ha azt mértékkel tesszük." Ezt azt sugallja, hogy apránként nem lehet megbetegedni, csak hirtelen. Ez nem igaz. Az általam felügyelt méregtelenítő programon rendszeresen találkozom olyan esetekkel, akik az életük során apránként összeszedett méreganyagok hatásaitól betegedtek meg éppen úgy és olyan mértékben, mintha egyszerre itták volna meg az anyag toxikusnak ítélt mennyiségét. Aztán ott van az, hogy: "Együnk sok szintetikus kaját és mellé rengeteg szintetikus vitamint, és éljünk százhúsz évig!" Ez megint nem fedi a valóságot, mivel lehetetlen mesterségesen előállítani azt a változatosságot és minőséget, amit a természet megalkotott. A legjobb multivitamin készítmények is mindössze 40-50 féle összetevőt tartalmaznak, míg az ismert 400 esszenciális mikrotápanyagot és a talán ugyanennyi vagy nagyságrendileg több ismeretlent pedig nem.

Mi az, tehát ami tényleg megfelelő a jelenlegi testünknek?

Szerintem az, ha azt esszük, ami a természetben megterem, és amire a testünk fel van készítve. Nem hiszem, hogy genetikailag jelentősen módosultunk volna az elmúlt 100 évben, tehát kijelenthetjük, hogy az élelmiszeripar vegykonyhájának E-számokkal elhomályosított összetevői nem jelentenek nekünk táplálékot. Ami igazán tápláló és még senki nem talált bennük kifogásolni valót, azok a nyers gyümölcsök, zöldségek, magok. Ez a normális. Társadalmi, vallási okokból azt hiszem, nem hagyhatom ki a húst és az állati eredetű ételeket, de ezek inkább rontanak az egészségünkön, mint javítanak, tehát javasolni nem tudom. Ráadásul az ipar itt is megjelent és aki kipróbálta tudja, hogy egy ipari csirke húsa nem is hasonlít egy zöld eledelen és saját maga által összeszedett kukacokon felnőtt csirke húsához. A mirelit fasírtok és nuggetszek pedig még a kutyámat is gondolkodóba ejtik, mikor elé hajítom. Mindezzel ellentétben szerintem az az extrém, amikor valaki a szupermarketekből táplálkozik.

Mi a helyzet a mértékletességgel? Heti egy pohár kóla kevésbé egészséges, mint heti semennyi pohár kóla. Egy pohár kóla elfogyasztása azt okozza, hogy egy időre, talán csak pár órára kevésbé leszünk egészségesek, mint előtte. Felborul a vércukorszintünk, érzelmi ingadozásaink lesznek, és egy kis lépést teszünk a diabétesz vagy az elhízás felé. Ráadásul mesterséges vitaminhiányt okozunk, amit aztán kezelnünk kell egy megaadag B-vitaminnal. Talán Schobert Norbi könyvében olvastam, hogy napi egy pohár üdítő ital felesleges elfogyasztása évi öt kilogramm súlytöbbletet képes okozni. Emiatt egy egészséges ember nem iszik szerintem üdítőitalt. Persze hamburgert sem, olajban sült krumplit sem, homogenizált tejet sem. Pedig ezek ugye részei a kiegyensúlyozott normális táplálkozásnak?

A mai emberiség komoly árat fizet azért, hogy felcserélte a normális és a szélsőséges fogalmát. Az élelmiszeripar támogatására létre kellett hozni a gyógyszeripart és a betegségügyet. Amint az logikusan várható, ha valaki nem azt eszi táplálékként, amit kellene, hanem egyéb szemétre való dolgokat, akkor előbb vagy utóbb beteg lesz. A betegsége folytán újabb méreganyagokat, úgynevezett gyógyszereket kell majd enni, amik vagy ellensúlyozzák a helytelen táplálkozás hatásait, vagy elnyomják az abból származó tüneteket. Vagy egyszerűen jön egy lelkes sebész, mint az én esetemben és mintha felesleges lenne, kimetszi a manduláimat, mert azok gyakran gyulladtak. Ötévesen nem is igazán tudtam hatásosan érvelni az eljárás ellen. De van ismerősöm, akinek az epéjét a közelmúltban dobták ki, mint egy felesleges és rakoncátlan koloncot, pedig ismereteim szerint az epe szerves része az emésztési folyamatnak. Úgy tudom, a zsírok emésztéséért felelős. Hogy a csudába fog ő innentől kezdve hozzájutni például a zsírban oldódó vitaminokhoz? És mit fog okozni neki ezek hiánya? Nem is javasoltak neki alternatívát. A doki szerint ez nem gond. Ezerszer elvégezték már. És ne hidd, hogy ajánlottak neki vitamin kiegészítőket fogyasztásra a műtét után.

Ez az, amit ma normálisnak mondunk és ez az ami többe kerül fejenként ma egy átlag magyar állampolgárnak, mintha a legjobb minőségű ételeket fogyasztaná, azon okból, mivel a betegbiztosítás központosított rendszere gondoskodik a helyzet fenntartásáról. A különféle három és négybetűs szervezetek a minden lében kanál média támogatásával elérték, hogy a normális legyen a szélsőséges, a szélsőséges pedig a normális. Az ipari élelmiszergyártást pénzügyi támogatásban részesíti, míg a vitaminkereskedőket boszorkányüldözésnek teszi ki.

És mi történne, ha ezt megfordítanánk? Amennyiben te, én, mindenki visszatérne ahhoz, ami valóban normális. Valószínűleg helyreállna egy olyan egészségi állapot, mint a történelemben még soha korábban. Ma meg van a lehetőségünk és a tudásunk ahhoz, hogy a Föld összes lakóját ellássuk teljes értékű nyers növényi tápanyaggal, amitől makkegészségesek lennének. Nem a 10000 évvel ez előtti állapotokat sírom vissza. A 21. században nem kellene senkinek éhezni azért, mert nem eszik húst, vagy tartósított főtt ételt. A hihetetlenül fejlett technológiánkat erre kellene felhasználni. Kísérletek folynak erre. Nálunk is és tőlünk nyugatra is. Egyre jobb biogazdaságok létesülnek itt a városunk közelében is, és a minap olvastam, hogy az USA-ban már bolthálózatok álltak rá erre az igényre. Hetente kétszer, háromszor egy dobozban leteszik az ajtód elé a változatos zöldség összeállítást, amit garantáltan 30km sugarú körből biogazdálkodóktól szedtek össze. A terméken rajta van, melyik farmer termelte. Bármi beszerezhető és a legjobb és legrosszabb minőségű táplálék között alig kétszeres az árkülönbség. Hol van ez attól, hogy a veszprémi hipermarketben kapható burgonya közel 500km-t utazott, míg a boltba került, pedig 8km-re termett a várostól. Micsoda környezett szennyezés?

Az igazi egészség fogalma szerintem egy tökéletes harmónia a környezet és az ember között. Ez részemről önkényes használata a szónak, de nekem megfelel. Ebbe a fogalomba nem fér bele az élve felakasztott és megkopasztott csirke húsából készített nuggets, sem a napfényt sosem látott ám megfelelően hormon és antibiotikum kezelt tehénből származó pasztörizált, homogénezett tej.

Szeretnéd tudni, mi a szélsőséges táplálkozás szerintem? Nem szeretnéd tudni, de elhatároztam, hogy most a földbe döngöllek. Végy egy marhát, ami úgy nőtt fel, hogy soha nem látott legelőt, nem evett szénát és nem látott pillangót. Rövid életének egészét egy pont olyan széles karámban élte le, amiben sem megfordulni, sem lefeküdni nem tudott. A táplálékát egy csövön kapta. Ennek a tápláléknak jelentős része egy olyan gépből származott, ami a növekedéshez optimalizált keveréket állított elő neki többek között a saját leölt társainak elpépesített hulladékából. És ha a hormonok segítségével rekordidő alatt elérte a vágósúlyt, betereljük egy teherautó platójára, ahonnét rettegve, télen átfagyva, nyáron kiszáradva, gyakran törött lábbal kerül a vágóhídra, ahol gyakran élve kezdik szétszedni és elpépesíteni. Az így készült húspép az alapja a virslinek, párizsinak, stb.…

Azt hiszed, túlzok? Talán emlékszel, hogy az év elején több tonna ilyen hulladékot semmisített meg a fogyasztóvédelem több hazai húsüzem raktárában. Nem azért, mert ez nem törvényes gyártási eljárás. Ez teljesen legális, amit fentebb írtam. Azért piszkálták a megnevesíthetetlen gyártókat, mert még azt sem tudták vagy akarták megmondani, hogy mi van a hűtőkben, és az honnét származik. És akkor felületesen nem is foglalkozom azokkal a gyógyszerekkel, elsősorban antibiotikumokkal, amik ahhoz szükségesek, hogy a fenti példában szereplő szarvasmarha egyáltalán életben tudjon maradni az erőszakos tartás ellenére. Ezek nélkül beteg lenne, ami megengedhetetlen az élelmiszeriparban. Hír lenne belőle és csőd.

Most pedig fogd meg a fenti módon elkészített virslit, dobd be a kiflidbe és jó étvágyat! Szóval kezded már átérezni, miért szélsőséges ez a táplálkozási mód szerintem?

Persze ha már a kiflinél tartunk, el kell áruljam ott sem fényesebb a helyzet. Vegyünk egy teljes értékű táplálékot, mint például egy gabonaszemet. Távolítsd el a nagy részét. Vedd ki belőle az alábbiakat: minden növényi rost, minden vitamin, minden olaj, minden enzim. Ami marad, az a tiszta 100%-os fehér liszt. Tökéletes szénhidrát, aminek glikémiás indexe magasabb, mint a cukornak. Szinte könyörög, hogy tégy bele egy virslit. Ez szélsőséges. Ez teljesen ellentéte annak, amire a testednek szüksége van.

Bár dietetikusod azt fogja állítani, hogy ez normális.

Hogy a hotdog teljes lehessen, kell rá valami öntet is. Mondjuk paradicsomszósz? Házi feladatként ajánlom átgondolásra azt a ketchupot, aminek 20%-a paradicsom.

Az emberek úgy gondolják, hogy az a normális, ha megisznak napi három kávét. Úgy gondolják, hogy normális, ha a reggelijükhöz megisznak egy-két pohár üdítőitalt vagy dobozos tejet. Teljesen normális és kívánatos hetente hétszer húst enni. Van, aki hetente 21-szer. Reggel, délben, este. És ezzel ellentétben az a szélsőséges, ha valaki vegetáriánus? Nem szeretném most itt megvédeni a vegetáriánus vagy vegán étkezést. Én egy új nézőpontot szeretnék adni, hogy újra tudd magadban definiálni a szélsőséges és a normális fogalmát. Nem normális 90%-ban feldolgozott, főtt élelmiszereket enni, majd szenvedni ezek hatásától és ezáltal életben tartani a gyógyszer- és az étrendkiegészítő ipart. Ez a szélsőséges.

Mikor az egyik oldalra erősen kibillentünk egy libikókát, akkor nagyon erős nyomás kell a túloldalára, hogy újra kialakuljon a kívánatos egyensúly. Ha péksüteményeket eszel margarinnal és felvágottakkal, dobozos tejet iszol hozzá vagy üdítőket, gyorséttermeket és pizzériákat gazdagítasz rendszeres látogatásoddal vagy mikróban melegített műanyagdobozos előző nap főzött finomságokon élsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy meg fogunk küzdeni azért, hogy valahogy egészségesen tartsunk mondjuk egy nagy adag multivitaminnal naponta. Viszont ha le tudsz erről mondani, akkor makkegészséges leszel anélkül, hogy bármilyen szintetikus koncentrált vitamin kiegészítést kellene használnod. Hidd el, tudom miről beszélek. Kipróbáltam mindegyik életmódot.

És a szélsőségességről csak annyit, hogy míg egy éve a saját kollégáim is gyanús szemekkel nézegették a koktélt, amit reggelire kevertem magamnak, ma már többségük ezt fogyasztja.

Kezd a csapat szélsőséges lenni? Vagy normálissá válik? Ki-ki eldöntheti és csatlakozhat hozzánk. Minden alapanyagunk rendelkezésre áll, egy egészséges étrendhez.-----------------------------------------------------------

Re: Szélsőséges vagyok vagy normális?
Küldte: ata Dátum: 2007. május 25. péntek, 15:56


Hát igen...

Ha tudományos alapon normálisnak vesszük ami most folyik,

akkor nem vagyunk normálisak.

És jobb lenne, ha halgatnánk a bölcs mondásra:

"Milliárdnyi légy nem tévedhet: egyél sz..t"

vagy mégsem, és járjuk csak tovább a nehezebb utat

Én az utóbbit választottam. Remélem egyre többen.
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Csevegés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron