Házi praktikák: Mobiltelefon

általános, más témához nem köthető témák

Házi praktikák: Mobiltelefon

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. nov. 7., hétf. 9:39

Dátum: 2007. február 13. kedd, 03:10 Küldte: nawesh

A mi (fiatalok) generációjának már teljesen természetes a telefon. Szüleinknek még nem annyira. A gyerekeinknek pedig a mobiltelefon a jelen…Ha jól belegondolok, még nincs tíz esztendeje, hogy van mobilom. És mennyire elképzelhetetlen nélküle az életünk. Személy szerint én nem vagyok az ideális kuncsaft a mobil cégeknek: Nekem arra kell, hogy telefonálni tudjak és sms-t küldeni/fogadni. Esetleg még ébresztőórának és órának használom. Semmi játék, wap, csengőhang letöltsé, fényképezés… De ez legyen az én problémám…


Magyarországon már a lakosság több, mint 90%-a rendelkezik mobil telefonnal. A mobil szolgáltatók bizonyára a 100%-os lefedettségben reménykednek és nem is alaptalanul. Ausztriában és Svédországban már minden lakosra jut egy mobiltelefon. Sőt, Olaszországban 110% az arány.


Mi kell a mobil telefon működéséhez? Elektromos áram. Tulajdonképpen minimális az energiaszükséglete. Egy mobiltelefont elegendő (főleg az újabbakat) hetente egyszer tölteni. Ám sokan nem szeretik teljesen lemeríteni a mobiljukat, hiszen akkor előfordulhat, hogy pár percig (amíg keresünk egy konnektort) nem leszünk elérhetőek. Vagyis számolhatunk heti kb. négy töltéssel.


Az ember általában éjszaka tölti a mobilját. Kis hazánkban kb. 9 millió aktív mobiltelefon van. Egy töltő óránként kb. 4wattot fogyaszt (Nos, erre az adatra hosszas netes kutakodás után akadtam rá, de ez szerepel a saját mobil töltőmön is. Csak meg akartam bizonyosodni).


Vagyis egy mobiltelefon töltő heti kb. 8-9 órát működik. A többi időt nem feleslegesen tölti áram alatt. (Tételezzük fel, hogy mindenki kihúzza a hálózati csatlakozóból a töltőt, amikor nem használja. Miért fontos ez? A csemete így ír erről:


Észrevette már, hogy a fali csatlakozóba dugott mobiltelefonjának a töltõje akkor is meleg, amikor nincs a telefon rácsatlakoztatva? Ennek az az oka, hogy a töltõ ekkor is fogyasztja az áramot. Becsült adatok szerint az energia 95%-a megy kárba, ha a töltõt állandóan bedugva tartjuk.

http://www.csemete.com/hir/?id=247&r=1


Vagyis a heti 168 órából kb. 159 órányi elektromos fogyasztás megy kárba.


Hetente 168 óra, az 168*4 watt, azaz 672 watt, azaz 0,67 kwh. Ez nagyjából 25 Ft és 70 fillér kiadás mobiltelefononként. Elhanyagolható. Igaz, ebből kb. 24 Ft 40 fillér csak elpazarolt energia. Ám ha azt nézzük, hogy ez évente kb. 1330 Ft kiadás, melyből kb. 1260 Ft felesleges kiadás?


Vagyis a mobilunk évente kér/ne kb. 70 ft elektromos energiát (2 kwh), ehelyett a mobilunkra pazarlunk tizenkilencszer annyit.


De 1200 ft-ot az ember bárhol elszór. Ám a mobilok magas száma azt is jelenti, hogy családonként akár 2-4 mobil is lehet. Ez már évente 2500-5000 Ft felesleges kiadást jelent. S mit jelent ez az ország szintjén?


Évente majd 300 millió (!) kwh elpazarolt elektromos áram kb. 300 ezer Mwh (javítson ki bárki, ha elszámoltam egy-két nullát!!!)


1000 kwh (1 Mwh) áram termelése 1 tonna CO2-ot termel. Vagyis a mobiltelefonáláshoz kapcsolt felesleges (!) szén-dioxid kibocsátás évente (legalább is 2006-ban) kb. 300 ezer tonna!!!


Összehasonlításként ennyi szén-dioxidot egy év alatt 100 ezer ember használ el. (ha morbid akarnék lenni, akkor gyakorlatilag 2-3 évnyi népességfogyás egy évi elpazarolt „mobil energia” szén-dioxid terhelését váltja ki.


Ennyi szén-dioxidot 300 km2 erdő köt meg. Magyarországon az erdőterület kb. 18,6 ezer km2. vagyis nincs is baj?


Dehogynem! Nagyon pazarlóak vagyunk.


Gondolkodj lokálisan (és ha van mobilod, húzd ki a töltőt) és évente spórolj meg magadnak 12 kg burgonya árát és gondolkodj globálisan, hogy ne termelődjön a te felelőtlenséged miatt évente 330 kg szén-dioxid.


Apróság…


Forrás: (a szén-dioxid kibocsátásra) Zöldköznapi kalauz, 19. o.


Nawesh------------------------------------------------------------

Re: Házi praktikák: Mobiltelefon
Küldte: ata Dátum: 2007. február 13. kedd, 04:46

HÚ!

Ez aztán nem semmi. Belegondolni is jó, hogy egy kis odafigyeléssel mennyi mindent lehet tenni.

Körberohantam a lakást, és kirántottam a fali konektorból 2db mobiltöltőt, 1 db szintetizátor adaptert, 1db kéziporszívótöltőt.

Viszont van egy hülye kérdésem. Szerintetek ha én nem használom fel azt az X mennyiségű áramot, attól a szolgáltató kevesebbet termel?
Tud erről vki vmit?

------------------------------------------------------------

Re: Házi praktikák: Mobiltelefon
Küldte: nawesh Dátum: 2007. február 13. kedd, 16:27

készül a válasz::))
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Csevegés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron