Bámulatos állatok 1. - kacsák és libák

általános, más témához nem köthető témák

Bámulatos állatok 1. - kacsák és libák

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. nov. 2., szer. 13:54

Dátum: 2007. január 14. vasárnap, 00:05 Küldte: giyandeva

Nem is gondoltam volna, hogy ennyire csodálatosak, mi több ennyire okosak, több szociális érzékkel megáldottak állattársaink. Cikksorozatomban a háztáji állatok különleges életmód szokásairól fogok írni.
A cikkek fordítások, melyek a www.goveg.com weboldal "amazing animals" menüjében olvashatók, angol nyelven.

Amikor keresztül suhannak egy tó sima felületén, vagy ahogy tökéletes repülőalakzatban szárnyalnak az égbolton át, azt gondolhatjuk a libák és kacsák megszokott látványosságai az amerikai tájnak.

Bár annak ellenére, hogy meglehetősen gyakran találkozhatunk velük, sok ember szinte semmit nem tud ezekről az állatokról. A libák és kacsák érdekelődőek az olyan emberek iránt, akik a társaságukat keresik, így szoros kapcsolatot alakul ki a fiatal példányokkal és azok szüleivel.

Libák: családi értékek védelme

A libák nagyon hűségesek a családjaikhoz—örökre választanak társat és nagyon gondoskodóak a párjukkal és utódukkal. Ha egy liba párja megbetegszik vagy megsérül, a tojó nem hagyja el a párját még akkor sem, ha a tél közeleg, és más libák a csoportjában már elindultak délre. Azok, akik megfigyelték a libák viselkedését, azt tapasztalták, hogy az állatok közt mély érzelmi kötelék van: amikor egy tojó párját megölik, vagy a tojását megsemmisítik, az elkülönül a többi libától és gyászol. Miután a párja meghalt, jónéhány állat özvegyként tölti élete hátralévő részét, megtagadva az újboli párzást – ez hosszú idő is lehet, mert a libák akár 25 évig is élnek.

A libák élvezik a tollászkodást, hogy a fűben élelem után kutatnak, összegyűjtve az ágacskákat, kérgeket, leveleket, hogy kicsinosítsák a fészküket. Évente egyszer tojnak tavasszal és a nőstény 30 napon keresztül költi a tojásokat, míg a hím őrzi az elrejtett költőfészket. A hűséges természetük okán a libák szeretik minden egyes évben ugyanazt a fészket használni, ha lehetséges.

A csapatmunka példaértéke

A libák többszörös családjai gyűlnek össze egy nagy alakzatba, ez egy nagy csoport, amit libafalkának hívunk. Erre akkor van szükség, amikor nagy távolságokra repülnek, mert a nagy számok törvénye értelmében így nagyobb a túlélés esélye. És azon felül, hogy odafigyelnek a saját családjukra, a nagy libafalka tagjai egymást is őrzik. – ha repülés közben egy libát meglőnek, néhányan lemaradnak, hogy gondoskodjanak sérült társukról.

A libák szakértői a repülésnek, akik sokezer mérföldet tesznek meg minden évben a vándorlások alkalmával, alkalmazva a különlges V formát, hogy az elől repülők lecsökkentsék a levegőellenállást a mögöttük repülők számára.Ez a bámulatos szél-levágós-technika segít a libáknak csoportként 70 százalékkal messzebb repülni, mint egyébként egyedül képesek volnának.

A libák repüléskor cserélődnek előlről hátrafele, amikor valamelyikük kifárad. És azok akiket feltartanak a hátsó részben gágognak, bátorítva a vezetőket. A libák hosszú távú memoriával rendelkeznek és az ismerős tájékozódási pontokat, csillagokat megjegyzik, használva ezeket az információkat az éves költözések során.

A csodálatos kacsák

A kacsák társaság kedvelő állatok, akik akkor érzik a legjobban magukat, amikor egy nagy fajtájuk szerinti csapatban vannak. Élelem kereséssel töltik a napjaikat, melyet a sekély vizekben vagy a fűben találnak meg; éjszaka közösen a sekély vízen úszva alszanak. A kacsák pedánsan tiszta állatok, akik a fészküket törmelékektől és ürüléktől tisztán tartják, szeretik a tollaikat tisztogatni és potenciális párjuknak fitogtatni azok szépségét. Természetben 10 éven keresztül élhetnek.

A kacsák ügyes úszók és repülők. Költözéseik során minden évben több száz mérföldet tesznek meg. Alakzatban repülnek, egyrészt a biztonság okán, másrészt csökkentve a levegő ellenállását. És akár 60 mérföldet is meg tudnak tenni óránként!

Kacsa beszélgetés

A kacsák hangokat és testbeszédet használnak az egymással való kommunikációhoz. A Middlesex Egyetem kutatói Angliában azt feltételezik, hogy egyes régiókban különböző „akcentusokat” használnak, akár az emberek! Ezek a tudósok azt találták, hogy a városi kacsák jóval erősebb kiáltó hápogó hangot adnak ki, hogy a nagy lökdösődés során megértsék egymást, míg a vidéki kacsák simább, puhább hangokkal komunikálnak.

Segíteni a libáknak és kacsáknak

Mialatt a legtöbb ember nem gondol a kacsákra és libákra, a valóságban elborzasztó kegyetlenségben tartják ezeket az állatokat az állatfarmok, hogy egyesek megegyék a húsukat vagy a kedvelt libamájpástétomot. A kacsákat a húsukért nevelik és egész életüket zsúfolt, piszkos, sötét kacsacsűrökben töltik, ahol megfosztják őket mindentől ami számukra természetes; és soha nincs lehtőségük, hogy vegyenek egy úszást, érezzék a napot a hátukon, friss levegőt lélegezzenek be, vagy családban éljenek. A túlzsúfoltság ezeken a farmokon elgyöngüléshez, sérülésekhez és betegséghez vezet.

A libapástétomért nevelt madarak életkörülményei még ezeknél is szőrnyübbek. (Melynek része a kényszer tömés, hogy a madarak mája a természetesnél jóval nagyobbra nőjön – a fordító megjegyzése) ld.:

/ http://www.peta.org/mc/factsheet_display.asp?ID=97 /
--------------------------------------------------
Re: Bámulatos állatok 1. - kacsák és libák
Küldte: pitypang Dátum: 2007. január 14. vasárnap, 22:11

" Csak aki süket és vak, az képes úgy együtt élni háziállatokkal és megfigyelni a vadállatokat, hogy közben nem veszi észre, miként fejezik ki érzelmeiket."
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Csevegés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég