Mammon szolgái: fogyasztás fogyasztás

általános, más témához nem köthető témák

Mammon szolgái: fogyasztás fogyasztás

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. okt. 28., pén. 9:10

Dátum: 2006. december 29. péntek, 00:05 Küldte: nawesh

Az Úr Jézus azt mondotta: Nem szolgálhatsz két Úrnak. Istennek és a Mammonnak is. Úgy tűnik, gyakran áldozunk Mammon oltárán. A fogyasztás istene mindenek előtt…

Mammon, mint istenség nem létezett az ókori mitológiában. Maga a szó arám eredetű és pénzt jelent. http://www.hik.hu/tankonyvtar/site/book ... 01s06.html


Az arámot ma már talán csak néhány ezren beszélik. Pedig ezen a nyelven taníthatott az Úr Jézus.


Az arámi nyelvről http://www.hhrf.org/ujszo/2001/106/panorama.htm és itt is: http://www.origo.hu/tudomany/tarsadalom ... theti.html


Mel Gibson Passiójában http://www.passio.lap.hu a szereplők latinul és arámi nyelven beszélnek. Likács evangéliumának tanulsága szerint Jézus ezt mondja:


(Lk 16,13)"Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak."

Ha megnézzük mai társadalmunkat, már az elnevezés is árulkodó: gyakran hívjuk magunkat FOGYASZTÓI TÁRSADALOMNAK. Mintha a fogyasztás lenne az egyetlen ismérvünk, mely jellemez bennünket.

Ha évszázadok, ezredek múltán a jövő tudósai kutatják társadalmunkat, azt fogják látni, hogy szinte mindent alárendeltünk a fogyasztásnak. Mintha életünk értelme a minél nagyobb fogyasztás lenne.
Az ember mindig kereskedett, mindig adott-vett. Az első városok is a nagyobb piacok, vásárok körül jöttek létre, nagyobb utak, folyók mentén, ahol több vidék utasai, kereskedői és vásárlói jöhettek össze.

Karavánok járták be az ismert világot már az ősi időkben is. Hajók keltek útra a távoli partok felé.

De a kereskedés, a munka, a birtoklás mellett jutott másra is idő. Az emberek hitték, elfogadták, tapasztalták, hogy van felettük egy transzcendens valóság. Áldoztak az isteneknek, kérték segítségüket, fohászkodtak hozzájuk…

Ma már templomaink átalakultak. Sok helyütt konganak az ürességtől. De új templomokat, plázákat, hipermarketeket építünk, ahol minden héten áldozatot mutathatunk be. Mammon meg belevigyorog az arcunkba.

A fogyasztás oltárán hatalmas áldozatokat hozunk: tönkre megy az egészségünk, érzelmileg, lelkileg sivárrá válunk, túlhajszolttá, stresszessé. Megéri? Az újabb, trendi kocsi, dvd-lejátszó, ruha, nyaralás?

A Karácsonyt megelőző időszak igen veszélyes. Decemberben „meg akarjuk venni” a szeretteinket néhány ajándékkal. S nem a szeretetünkkel…

Vigyázzunk, ne Mammon legyen az Úr felelttünk…


Most megint túl vagyunk a Karácsonyon. Ott ülhetünk a hulló levelű örökzöld fenyőfák mellett, köröttünk csomagolópapír hegyek. Boldogok vagyunk?

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Csevegés

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég