Oldal: 3 / 19

HozzászólásElküldve: 2005. márc. 11., pén. 22:37
Szerző: flower
Nekem is bejönnek a receptjeid Jablko!

HozzászólásElküldve: 2005. márc. 12., szomb. 14:22
Szerző: Jablko
Kedves Nawesh!

Megérezted, hogy Almácskának is hívnak?
Vagy voltál az index fórumon is? :)

Nemrég csináltam egy kis nokedlit (tk. tönkölylisztből és tisztított vízből) apróra vágott aszalt paradicsommal (ezt "visszavizesítettem" - vagyis áztattam egy éjszakán át) és arpóra vágott friss oregánóval, olívaolajjal leöntve.

Nos, hogy menniyre finom volt, azt nem is tudnám leírni. :)
Ezt a vegyes nyers saláta után ettem.

Ötlet reggelire, ebédre vagy vacsorára:
x dkg (kinek mennyi) aszalt gyümölcsöt - pl. bio sárgabarackot - egy ájszakára beáztatunk és másnap megesszük. :)
Egyszerű és mennyei így télen.

Áldott étkezést!

Almácska

HozzászólásElküldve: 2005. márc. 12., szomb. 21:57
Szerző: zsolidodd
Nekem nagyon ízlett a következő édesség: fenyőmézzel bekentem 2 banánt, majd kb 10 perc után felkarikáztam, 1 kis extra mézzel 1ütt beledobtam vokba, hozzá aszalt vörösáfona és fahéj. Isteni volt:)

HozzászólásElküldve: 2005. márc. 13., vas. 8:40
Szerző: Szilvi
tegnap a szülinapi édességeken kívül petrezselymes rizst ettem hagymás babsalátával és szimpla paradicsom leves volt tönkölytésztával

Zsolidodd, milyen az a fenyőméz?

Parsifal, hogy készítetted a kenyeret? és az élesztőt a rozscsírából?

köszönöm

szilvi

HozzászólásElküldve: 2005. márc. 13., vas. 20:45
Szerző: zsolidodd
Hááát ez jó kérdés, finom, az biztos:)
A cimkéjére az volt írva, hogy állati eredetű anyagoktól mentes. Kicsit fenyő íze van, de ezt én ha teába tettem nem éreztem annyira, mint simán vagy főzéskor. Anyum vette nekem talán a Penny Marketben. Acimkéje sajnos elveszett:(

HozzászólásElküldve: 2005. márc. 14., hétf. 17:46
Szerző: nawesh
Kedves Almácska :wink:

nem voltam az index fórumonm :P csak úgy :idea:

nekem ma tészta, (természetesen tojás nélkül) párolt zöldség és tofurántotta.

HozzászólásElküldve: 2005. márc. 16., szer. 12:38
Szerző: Parsifal
Üdv! Az elmúlt napokban ilyen ételeket ettem.

-Fakóbableves (barnarizslisztes rántással) száraz tönkölykenyérrel, "élő" búzacsírával, sok "élő" pirospaprikával, "élő" zöldporral (utóbbiak a levesbe szórva; nagyon fontos (számomra) a foghasználat, és ez egy ilyen igényű leves, szinte lé nélkül :) )

-Fokhagymás pirítós sárgarépával "élő" búzacsírával (olyan vaj-állagú, ha összerágom), sok "élő" pirospaprikával, "élő" zöldporral

-Natura muffin fokhagymásan (olyan ízű, mint a hagyományos fokhagymás lángos, szerintem), savanyúkáposztával, melyet szintén "élő" pirospaprikával, "élő" zöldporral revitalizáltam, az ebéd tápértékét növeltem

-"Napon sült rozskenyér" -radiátoron, amelyben többnyire 40, néha 45 fokos víz keringett; rozslisztből, és szárított csíráztatott rozs lisztjéből.

-"Élő" mákos süti: Mákot daráltam reggel, amelybe mazsolát szórtam, mindezt pí-vízzel öntöttem föl\áztattam (így igaz, hogy a mákszemek "meghaltak" (növény már nem fejlődhetett volna ki, de a sejtjei így darabokban is kicsit "életre keltek"). Került bele egy kevés datolya, és a felszínére vékony réteg karobpor. Néha megkevertem, utána mindig egy kis kókuszreszelékkel szórtam be a tetejét. Ebédre készült. Puffasztott "barnarizslapokra" kentem, miután még egy kis kókusszal szilárdítottam az állagán. Nagyon fincsi "élő" lekvárt készítettem... :) Az. édes céklaszeletek is jól fogytak (csicsókával is érdekel majd a dolog) ...

"Élő fügeleves": Citromfűteába áztatott aszalt füge.

HozzászólásElküldve: 2005. márc. 20., vas. 16:01
Szerző: nawesh
ma rakott krumpli kölessel és gabonakolbásszal, vagyis gabonafeltéttel :wink:

HozzászólásElküldve: 2005. márc. 20., vas. 18:28
Szerző: manu
Mai ebédem egy kis párolt zöldségköret egy kis hagymás krumplival.

HozzászólásElküldve: 2005. ápr. 8., pén. 7:59
Szerző: Szilvi
Olvastam már róla, de most ki is próbáltam, és sikere volt, összefoglalva: valamilyen zöld levél gyümölcsel összeturmixolva
Ezeket próbáltam:
1. egy maréknyi (bio)sóska +2 kissebb alma+ (bio)mazsola+(bio)pitypang + fahéj
ez volt ma reggelre is, tegnapelött pitypangot nem tettem bele
2. egy nagy marék sóska + 1 nagy alma + 2 kissebb banán
ezt tegnap este ettük, a lányomnál nagy sikert aratott

A sóska meg a pitypang a kertünkben termett, más még nincs nálunk, de amúgy a variációk száma szinte végtelen :-) az angol nyelvterületen "green smoothies"-nak nevezik.

A másik étel, amivel tegnap próbálkoztam, nyers brokkolinak és gombának a pácolása. (olaj,só,ecet) A gomba nagyon szépen megpácolódott már estére (du 5-kor csináltam), a brokkolinak több idő kell.
Ha van a nyers zöldségek pácolásával tapasztalatotok, írjatok!

Köszönöm

szilvi

HozzászólásElküldve: 2005. ápr. 26., kedd 17:47
Szerző: Parsifal
Ebédem:

Saláta (élő zöldség előétel): Savanyúkáposzta csalán- és édesnemes paprikaőrleménnyel, pár szelet puffasztott rizslappal.

Tápláló étel: sk. csírával élesztett búzakenyér* napraforgó- és csalánőrleménnyel, céklával.

Utána egy csipet ánizsmag hosszasan rágva (nyálelválasztást serkentő, kellemes-édeskés ízű-leheletű).

*Csírával élesztett kenyér

A kenyérnek való gabonát megdarálom, továbbá a kenyér kb. tizedének, max. negyedének megfelelő szárított csírát is. A lisztet pi-vízzel kéztől elválló állagúvá gyúrom, majd a gázsütő legalacsonyabb fokozatán sütöm a héj megkeményedéséig, kb. 20-30 percig. Nem előmelegített a sütő, és a sütő elzárása utáni magas hőt is kihasználom.
Nem méricskélek, egy vagy két tenyérnyi mennyiségű gabonával dolgozok, így egy 4-5 szeletre vágható kerek kenyérkét kapok. Belül olyan, mint a málé. Édeskés. Finom. Lehet, hogy sületlennek néz ki, de ez "sületlenség". :{) Egyébként minél nyersebb, annál "élőbb", annál inkább javamra válik.

HozzászólásElküldve: 2005. máj. 2., hétf. 9:07
Szerző: Szilvi
készítettem mogyorótejet, éppen azt iszogatom a munkahelyemen.
beáztattam a pörköletlen földimogyorót, aztán 1 óra múlva leöntöttem róla a vizet (remélem, ennyi idő alatt kiáznak a káros anyagok). Tettem rá ismét vizet, és állni hagytam éjszakára. Reggel beleöntöttem a turmixgépbe, és összeturmixoltam, majd felhiggítottam kb 1 literre (10 deka mogyoró volt). Állni hagytam, megforgattam mégegyszer, majd egy sűrű műanyag szűrőn leszürtem. (angol oldalakon valamilyen kendőt ajánlanak erre, nekem ez a szűrő nagyon jó)
Egy csipet (kő)sót tettem bele, és egy kiskanál barnacukrot, mert a lányom szerint nem elég édes. Így finom lett.
Legközelebb beáztatok mazsolát, és a levét teszem bele édesítőnek.

A sűrű részéből tettem a mai kajámhoz, a maradékból mazsolával ás citrommal krémet készítek.

Van egy kérdésem: tudtok-e valamilyen savanyító módszert, amivel a sürejét meg lehetne savanyítani, mert akkor túró is lenne ?
múltkor amit készítettem, 2 nap után sem kezdett el savanyodni
amikor búzacsírával együtt csináltam, az megsavanyodott, finom volt
:D

előre is köszönöm
szilvi

HozzászólásElküldve: 2005. máj. 3., kedd 0:54
Szerző: parika
sziasztok!

mindenkinek akik gyors és fincsi ételt kedvelnek:

2 nagy hagyma
8 fél száritott paradicsom
friss bazsalikom
4 gerezd vagy több foghagyma
medvetalp (most friss!!!! az erdökben taláható)
pepperoni erösségtö függöen

hagymát, száritott paradicsomot, fokhagymát, pepperonit egyszerre oliva olajon megdinszteni, megsózni füszersóval, vagy alnatura vegetával. mielött kész van a medvetalpat és bazsaikomot izés szerinti mennyiségben hozzá tenni. és kész.

spagettihoz (természetesen tojás néküivel) pesto szerüségként rátenni.
izlés szerint élesztö-pehellyel megszorni. de nem muszály!

jó étvágyat!

ugyanez a szósz tökéletes kenyérre, török "fladen" kenyérre is!

legközelebb kiprobálom öszzeturmixolni és kenyérre kenhetö masszát csináni belöle.

HozzászólásElküldve: 2005. máj. 3., kedd 9:14
Szerző: zsolidodd
Egy viszonylag egyszerű, és finom étel: főttbarnarizs citromlével, kakukkfűvel, oregánóval, bazsalokommal, borssal, és egyéb zöldfűszerekkel és hozzá friss salátalevél. Nekem ízlett, remélem másnak is tetszik majd.

HozzászólásElküldve: 2005. máj. 3., kedd 10:43
Szerző: Norci
én tegna kifőztem tésztát, beletettem egy jénai tálba, felöntöttem növényi tejszínnel, hozzákevertem zöldségeket, egy kis cheezly-darabkákat, fűszereztem fokhagymával és megsütöttem. eszméletlen finom lett! legközelebb gombából, utána spenótlevelekből fogom csinálni. :-)