Oldal: 17 / 19

HozzászólásElküldve: 2006. szept. 21., csüt. 13:14
Szerző: katibar
Vegitejföl
1 csomag napraforgómag
1/3 csésze frissen facsart citromlé
1 nagyobb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk só
1 1/4 csésze víz

Próbált már valaki ilyet? Milyen lett? Vagy van nektek valami más megoldás a tejföl helyettesítésére?

HozzászólásElküldve: 2006. szept. 21., csüt. 13:15
Szerző: Boldogsag
ez izgalmas-))))))))))

HozzászólásElküldve: 2006. szept. 21., csüt. 13:16
Szerző: Boldogsag
nekem van más megoldásom a tejföl helyettesítésére

HozzászólásElküldve: 2006. szept. 21., csüt. 13:19
Szerző: katibar
Megosztanád velem?

HozzászólásElküldve: 2006. szept. 21., csüt. 13:21
Szerző: Boldogsag
már nem tudom Veled megosztani,mert elfogyott-))))))))

HozzászólásElküldve: 2006. szept. 21., csüt. 15:00
Szerző: Gega23
Én yofut szoktam használni. Olyan mint a tejföl, csak szójából készül.
Nekem bejön. :)

katibar írta:Vegitejföl
1 csomag napraforgómag
1/3 csésze frissen facsart citromlé
1 nagyobb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk só
1 1/4 csésze víz

Próbált már valaki ilyet? Milyen lett? Vagy van nektek valami más megoldás a tejföl helyettesítésére?

HozzászólásElküldve: 2006. szept. 21., csüt. 18:21
Szerző: Emese
A kovász több lépcsőben készül.

1. lépcső
3 ek. teljeskiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 ek. víz kb. 40 Celsius fokos
A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 C.fok) 1-2 napot állni hagyjuk.

2. lépcső
3 ek. teljeskiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt
3 ek. víz kb. 40 Celsius fokos
Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes savanykás szagot áraszt. Ismét letakarjuk, és 20 C. fokon 1 napot állni hagyjuk.

3. lépcső
10 dkg búzaliszt vagy rozsliszt
1 dl víz (kb. 40 c. fokos)

Az előzőekkel összekeverjük, és letakarva 20 fokon ismét egy napig állni hagyjuk. Ennek felét használjuk el a kenyér készítéséhez, a maradékot megőrizzük és kiegészítjük a harmadik lépcső összetevőivel. Így mindig elegendő kovásszal rendelkezünk a kenyérsütéshez. A kovász készülhet egy literes, csavaros tetejű befőttes üvegben, amit a hűtőszekrényben őrzünk a következő sütésig.

Nekem már több éve megvan a kovászom. Mindig hozzápótolok. Egy műanyag dobozban tartom. Rozslisztből csinálom mindig. Egyszerű ... ebből csinálok kenyeret, lángost, sütit, stb.

Próbáld/játok ki!
E

Norci írta:Emese! hogy csinálod a kovászos pizzatésztát? és kenyeret is sütöttél már élesztő nélkül?

HozzászólásElküldve: 2006. szept. 21., csüt. 22:58
Szerző: Gega23
Voltam ma abban a boltban, ahol árulják a pitát. :)
Pitát nem vettem, viszont ettem fincsi halvát. :D :P

z

HozzászólásElküldve: 2007. máj. 18., pén. 13:53
Szerző: Szilvi
Úgy tűnik, mindenki olyan jól lakott, hogy nincs már ereje leírni a finomabbnál finomabb ételeket :D

Volt egy kis maradék (saját, idei, szabadföldi) zöldborsóm megdinsztelve, mert tegnap sok volt a rizi-bizibe, ma reggel tettem hozzá (kukorica)lisztet, egy kis fűszert, és vízzel sűrű palacsintatészta állagúra higgítottam.

Forró olajba evőkanállal kiszaggattam, átsütöttem, kiszedtem, és nem dugtam el eléggé, mert pár perc múlva már egy sem volt belőle :-)

További szép napot, jó étvágyat!

Szilvi

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 27., szer. 21:31
Szerző: nawesh
tudja-e valaki, hogy a fekete mustármag hogyan van angolul?

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 28., csüt. 2:25
Szerző: ata
Nawesh:

http://szotar.sztaki.hu/dict_search.php ... =0&C=1&T=1
.
.
.
Én egyébbként nagyon finom gombapörköltet nokedlivel-ebéd.

Vacsira pedig WOKban gőzölt sokféle lédús, friss meleg zöldséget. Nem volt szívem megenni a barnarizst melléje, olyan üdítő volt annélkül is.

HozzászólásElküldve: 2007. jún. 28., csüt. 15:16
Szerző: nawesh
köszönöm

olyan egyértelműnek tünt a black mustard, hogy nem is akartam elhinni

köszönöm
:roll: :oops:

HozzászólásElküldve: 2007. júl. 7., szomb. 13:05
Szerző: Szilvi
Ma sült krumpli, fokhagymás cukkini salátával volt az ebédünk.

Nyáron minden nap számadást készítek, hogy az ebéd alapanyagainak hányad része saját termés. A mai napon ez nagyon jól alakult, mert a krumpli, a cukkini, és a fokhagyma is saját volt :-)

Tegnap csak a hagyma termett a kertünkben, ami belekerült a szójával készült jó kis magyaros rizses"hús"ba. A nagyobb fiam nem szereti a szóját, ezért neki külön kókusztejes tejberizst főztem, amit mazsoladarabok szinesítettek. (aztán ma reggel nyafogott, hogy miért nem ő kapta meg a rizseshús maradékát :-) )

Tegnap elött zöldbableves volt, almafánkocskákkal, amit a nagy sikerre val tekintettel ma este megismétlek, immáron saját almából!

(Egyszerű az elkészítése: lereszelem az almát, kb ugyanannyi súlyú lisztet teszek hozzá, némi fahéj, tetszés szerint vaniliáscukor, és mandula reszelék. Vízzel nagyon sűrű palacsintatészta állagúra higgítom, kanállal forró olajba szaggatom, és kisütöm)

Jó étvágyat!

Szilvi

HozzászólásElküldve: 2007. szept. 12., szer. 8:50
Szerző: Szilvi
Tegnap céklafasírtot készítettem, ami a kezdeti nehézségek ellenére nagy sikert aratott!

Ajánlom kipróbálásra!

Én nagyon egyszerűen csináltam: céklát lereszeltem sajtreszelőn, (gluténmentes)liszttel és fűszerekkel összeállítottam, majd bő olajban kisütöttem.

További szép napot!

Szilvi

HozzászólásElküldve: 2007. nov. 9., pén. 12:01
Szerző: Norci
Sziasztok!

Megírom nektek a tejszínes zöldségragu receptemet:

Alapanyagok (Kb. 6-7 adagra):
 étolaj
 1-2 fej vöröshagyma
 4 répa
 1 padlizsán
 4 paprika
 1 kisebb cukkini
(lehet bele tenni még zellert, fehérrépát, karfiolt, brokkolit, stb.)
 liszt
 1 zabtejszín (oatly)
 2 db alnatura bio leveskocka (vagy a tartalmának megfelelő fűszerek: szerecsendió, bazsalikom, oregánó, rozmaring, petrezselyem, stb.)
 majoranna, bazsalikom,
 víz,

Megdinsztelem a hagymát, rárakom a zöldségeket fővési sorrendben (először a répát, utána a többit). Fűszerezem majorannával, babérlevéllel, bazsalikommal, de nem kell belőlük sok, mert majd a besamel mártásba kerül a leveskocka, ami elég sós és fűszeres. Felöntöm vízzel, bőven, mert a mártás úgyis sűrít rajta.
Miközben fő, lisztet kikeverek (habverővel) zabtejszínnel, felhígítom vízzel, és a kockákkal ízesítem. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrűsödik. Amikor megfőtt a zöldség, hozzákeverem a besamel mártást, és kicsit összerottyantom.

Köretként bulgurt, kölest tálalok hozzá, és friss zöldsalátát.

Üdv,
Nóri