Oldal: 13 / 19

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 9., vas. 19:03
Szerző: Szilvi
Ismeritek a pasztinákot?

Kicsit a fehérrépára hasonlít, de fagytűrő, és nem szálkás, ezért felvettem egyet a földből, megpucoltam, felszeleteltem, és megsütöttem egy kevés fűszerrel és vékonyra szelt hagymával, mert nem volt időm panírozni. Az alapíze édes, állaga sütve krémes! Nagyon finom volt, ajánlom figyelmetekbe.

Amikor próbáltam a földből kiszedni, az az ismert orosz népmese jutott eszembe, ahol már az egész család a répát húzza :D - nekem csak egy ásó volt a segítségemre

Nem tudjátok véletlen, a pasztinák zöldje is ehető?

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 10., hétf. 9:27
Szerző: Megali
Szilvi!

én úgy tudom, hogy nem ehető...mármint a zöldje...

Van esetleg más ötleted is a pasztinák elkésztíésére? én kábé 5 éve kóstoltam először, de akkor nem ízlett. azóta nem próbálkoztam vele. fűszer nélkül ettem akkor. bár elképzelhető, hogy most ízlene, változik az ember ízlése.........

Renáta :)

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 10., hétf. 14:25
Szerző: giyandeva
Szilvi!


A pasztinákot mivrl fűszerezed?


köszi. én is kipróbálnám sütve.

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 24., hétf. 15:43
Szerző: nawesh
ma rakott tészta gabonakolbásszal és napraforgómaggal

nagyon bejött :roll: :oops:

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 24., hétf. 22:58
Szerző: Gega23
Én ma Paradicsomlevest zukkinivel, és Párolt vegyeszöldséget hosszúszemû baszmatirizzsel. :P

Nagyon fincsi volt, főleg a párolt zöldség. :)

Ja, és teljesen vegán volt a mai. ;)

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 25., kedd 9:51
Szerző: flower
Én gyömbérteát.. (ittam) nagyon fini volt!

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 25., kedd 9:56
Szerző: mandula
A gyömbértea az egyik kedvencem :D Főleg akkor jó, ha hideg van :wink:

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 25., kedd 10:28
Szerző: Gega23
Ha kezd megfázni az ember, és érzi hogy kezd legyengülni, de még nem betegedett meg, akkor gyömbérteát kell inni.
Ha meg már megfázott, akkor is.
Kínában ezzel gyógyítják magukat télen, sőt megelőzésként is isszák.

Flower: ez természetes tea? Mert én kerestem, de nem nagyon találtam gyömbért sehol.

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 25., kedd 12:28
Szerző: mandula
Ha friss gyömbérgyökeret vagy szárított gyömbérport vízben felforralsz, az is gyömbértea. Bár nem tudom, Flower milyen gyömbérteát iszik.

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 25., kedd 14:04
Szerző: Gega23
Mandula: tudom, de azt sem kaptam sehol. :)
Te estleg tudsz lelőhelyet? :)

Köszi.

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 25., kedd 14:10
Szerző: Gega23
Mára rendeltem egy kis purit is az ebéd mellé.
Mennyei íze van, ahogy itt készítik. :)

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 25., kedd 14:12
Szerző: giyandeva
Mindent a gyömbérről:

http://www.mete.mtesz.hu/kiado/oszk/szk ... df/3_5.pdf

http://www.mypin.hu/hu/33753text.php

Rosta Erzsebet könyve ezt írja róla:
Gyömbér: rendben tartja a beleket, gyomorerősítő, étvágyjavító, vértisztító, erős illatú, kissé csípős ízű gyökér. Frissen vékony szeletekre vágva, összezúzva vagy szárítva porrá törve főként karis ételek ízesítésére használják. Szinte minden indiai sós ételnek - a hagyma és a fokhagyma mellett - a gyömbér is tartozéka.


Egyebként úgy tudom hatástanilag nagy különbség van a szárított és a friss gyömbérből főzött tea között. Tapasztalataim szerint a szárított porból készült (töményebb) főként az emésztési rendellenességek ellen jobb, a friss gyömbér zúzadékából főzött tea meg lázcsillapítóként/lábadozáskor hat jobban.

Egy apró megjegyzés: erős fertőzés, láz esetén óránként elrágott egy hüvelyknyi kb 1,5-2 cm friss meghámozott gyömbér a legjobb orvosság. Garantáltan hat egy napon belül, tapasztalat. :)

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 25., kedd 15:13
Szerző: flower
Saját készítésű gyömbérteát ittam, friss gyömbérből. Kis darabokat tettem egy liter vízbe, felforraltam és még 15 percig főztem. Utána lehet inni, ízesíteni méz, citrom.. ki hogy szereti.

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 25., kedd 16:18
Szerző: mandula
Friss gyömbért lehet kapni általában a piacokon, vásárcsarnokokban, általában azoknál, akik tartanak egzotikusabb gyümölcsöket és fűszereket. Bioboltokban szintén. Sőt, nagyáruházakban is láttam már, azt hiszem, kaiser's-ban meg intersparban a gyümölcsrészlegen.
Szárított gyömbér meg szinte mindenhol van, ahol fűszereket árulnak.
A friss gyömbért sokkal jobban szeretem, de tényleg nehéz ráakadni.

HozzászólásElküldve: 2006. ápr. 25., kedd 16:59
Szerző: Gega23
Aha! Köszi!

Azért én ilyen szupermarketekben ha lehet inkább nem szoktam gyümit, zöldséget venni, szkeptikus vagyok velük szemben.

Nem a legjobb minőségűt szerzik be.
Ja, és a legtöbb import, hazai szinte alig van.