imádom a cukkinit és a padlizsánt, nem tudok betelni vele...
szerencsére nyáron nagy mennyiségben és olcsón be lehet szerezni, és a legváltozatosabb formában elkészíteni. nálam mindenbe kerülnek a lecsótól a rakott zöldségig, zöldségpörkölttől a tésztaételekig, töltöm, krémet készítek belőle, stb.
egyik nagyszerű és gyors étel, amit szoktam csinálni: dinsztelt hagymára rádobom a csíkokra vágott cukkinit, padlizsánt, szójaszósszal meglocsolom és puhára főzöm pár perc alatt. ezután már csak szójatejföllel (vagy napraforgómagból készült öntettel) és friss kaporral keverem össze, és már kész is. kuszkuszt/bulgurt vagy más gabona köretet szoktam mellé tálalni, és persze az elmaradhatatlan friss saláta.
A napraforgómag öntet a következő: hántolt napraforgót először csak kevéske vízzel botmixerrel elkeverek, majd kicsit állni hagyom. ezalatt megszívja magát vízzel és kifehéredik. fokozatosan lehet több vizet hozzáadni, attól függ, milyen állagra van szükségünk. aztán lehet fűszerezni bármivel, pl. én ezeket használom: citrom, szójaszósz, sörélesztő, fokhagyma, zöldfűszerek, kurkuma, stb.
lehet salátaöntetként használni, vagy rakott ételekhez, vagy "tejszínes" zöldségekhez, stb. ha hígabbra csinálom, sok citrommal, fokhagymával és kaporral, akkor mehet is a reszelt uborkára és kész is a tzatziki.