Oldal: 1 / 2

Keny

HozzászólásElküldve: 2004. okt. 26., kedd 17:48
Szerző: Parsifal
Süt valaki közületek kenyeret, tésztát, bármit gabonából?
Ajánljatok már egy gázsütőben is készíthető kenyeret! Köszi

HozzászólásElküldve: 2004. okt. 27., szer. 13:26
Szerző: Szilvi
Kenyérreceptnek én is örülnék, előre is köszönöm.

Milyen tésztára gondolsz?

szilvi

HozzászólásElküldve: 2004. okt. 27., szer. 17:13
Szerző: Parsifal
Így nevezik a sütőben sült gabonaféléket, nem? pl. lepény, beigli, pite... --Nem a kifőtt tésztára gondoltam.

HozzászólásElküldve: 2004. nov. 4., csüt. 9:24
Szerző: Szilvi
Szerintem a legegyszerűbb a pizza tészta, a legtöbb szakácskönyvben benne van, apróbb módosítások szükségesek:

az élesztőt cukros, lisztes langyos vízben kell felfuttatni (cukor helyett lehet mazsola is)
a tészta pedig egyszerűen víz,liszt olaj, egy kevés só

másik, ami könnyen elkészíthető, és tej- tojásmentes, az a rétes kész réteslapokból

Nálunk a férjem az, aki sütöget. sok munkámba telt :) , de most már tej, tojásmentes sütiket, egy probléma van még, hogy Liga margarint használ, ami tejmentes ugyan, de E-ket tartalmaz. Erre még nem találtam elfogadható helyettesítőt. (vannak sütemények, amihez szükséges, hogy a zsiradék kemény legyen, mert így jön ki a lényeg: pl a hajtogatott, és a linzer tészták; kavart tészta esetén lehet olajat használni) Ha gondolod, leírom a recepteket, és módosítod a saját ötleteid, tapasztalatod alapján.

Látszik a fentiekből, hogy én még a hagyományos sütikben gondolkozom, amiknek vegi módú elkészítése nehezebb, de idézi a megszokott ízeket.
Az újabb, vegi sütemények elkészítése egyszerűbb, állaguk másabb, de szerintem ugyanúgy finomak, csak a családom még a régi sütikhez szokott.

szilvi

HozzászólásElküldve: 2004. nov. 4., csüt. 13:01
Szerző: gilice
Kapható már Biomargarin is. Hidrogénezetlen pálmazsír+növényi olajok. Állagra margarin, az íze nekem nem izlik. Legalább olyan az íze mint a Liga-nak:) Ez nem lenne jó?

HozzászólásElküldve: 2004. nov. 5., pén. 12:46
Szerző: Szilvi
Biomargarint én is vettem már, nekem sem izlett, igazad van, kipróbálom sütihez :)

szilvi

egyébként mostanság nem kívánom a margarint, pedig régen elég sokat ettem. Inkább ledarálok mogyorót, vagy kókuszt, és olajjal megfelelő állagúra higgítom, és azt kenem kenyérre. (vagy jobb esetben Ámerikából kapok mogyoróvajat, ami vajmentes :) , és azt eszem) De süteményhez még nem mertem kipróbálni

HozzászólásElküldve: 2004. nov. 9., kedd 12:10
Szerző: Tapeshvara
Sziasztok!

Én már régóta használok biomargarint, de nem kenyérre, hanem süteménybe szoktam tenni. Egyébként szerintem nem rossz az íze, de hát ez az én véleményem. Pálmazsírt is szoktam használni, de csak arra, hogy megolvasztom és karob-porral összekeverem, meg ízesítem és így remek csokiöntetet lehet csinálni pl. palacsintatorta tetejére stb.
Úgyhogy nyugodtan próbáljátok ki ôket, én már rengeteget csináltam és nagyon finomak.

Üdv: Tapeshvara

HozzászólásElküldve: 2004. nov. 12., pén. 18:41
Szerző: Parsifal
Üdvözlet!

A nem biopontos biomargarint ismerem. Ez nem hidrogénezett! Németből jön, azthiszem rapunzel termék. Van napraforgós vagy olívás, és jóízűek. Azt írták rá, hogy különösen alkalmas sütikészítésre. My mutter kenyérkencének is fogyasztja. Szoktam fűszervajat csinálni. Pálmavajat nagyon kis melegítéssel megolvasztok majd bele a fűszerek: fokhagyma, pirospaprika (házi!), kevés zöld, mint kakukkfű, oregánó, majoranna, borsikafű. Nem szorul hűtésre, mivel 32 fokon olvad. Jól lehet vékonyan kenni. Imádom az így kent tönkölykenyeret céklasalátával. :{)D
Igazán jók a magkrémek is, olajos gyümölcsökből, magokból!
Avokádó kenyérre kenve?

Lesz kenyér recept, a (néhai) Schirilla "Úgy fáj a nyakam!" című könyvéből.
Legközelebb megkapjátok :)

Béke legyen Veletek!

HozzászólásElküldve: 2004. nov. 12., pén. 18:42
Szerző: Parsifal
Üdvözlet!

A nem biopontos biomargarint ismerem. Ez nem hidrogénezett! Németből jön, azthiszem rapunzel termék. Van napraforgós vagy olívás, és jóízűek. Azt írták rá, hogy különösen alkalmas sütikészítésre. My mutter kenyérkencének is fogyasztja. Szoktam fűszervajat csinálni. Pálmavajat nagyon kis melegítéssel megolvasztok majd bele a fűszerek: fokhagyma, pirospaprika (házi!), kevés zöld, mint kakukkfű, oregánó, majoranna, borsikafű. Nem szorul hűtésre, mivel 32 fokon olvad. Jól lehet vékonyan kenni. Imádom az így kent tönkölykenyeret céklasalátával. :{)D
Igazán jók a magkrémek is, olajos gyümölcsökből, magokból!
Avokádó kenyérre kenve?

Lesz kenyér recept, a (néhai) Schirilla "Úgy fáj a nyakam!" című könyvéből.
Legközelebb megkapjátok :)

Béke legyen Veletek!

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 6., csüt. 19:23
Szerző: tami
Mit tudtok a szódabikarbónáról?

Most kezdtem kísérletezni kenyérféléket sütni vele, de nem igazán tudom eldönteni, hogy az egészségre jó vagy rossz hatású (a kaják nagyon jól sikerülnek vele). A természetbarátok használják előszeretettel.
De jó-e megenni?

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 7., pén. 15:11
Szerző: Szilvi
Lehet, hogy kissé soká írok, de valahogy csak most vettem észre Parsifal kérdését az avokádóval kapcsolatban.
Én nagyon szeretem, fűszerekkel, hagymával nagyon finom krémet lehet belőle készíteni, és olyan lágy, hogy villával szétnyomható. Most is van otthon 2 darab, estére elkészítem.

sziasztok

szilvi

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 7., pén. 18:46
Szerző: Parsifal
:O Ó! Üdv Attillák (mint, atis) és Ramónák! Itt láttam meg a jobb sarkot. :)

Szilvi, kenyérre kenitek az avokádókrémet?
Ma több városban is kerestem, de sehol sem leltem. Majd legközelebb.
Egy másik topikból: Szentjánoskenyérfa engem is érdekel. Honnan szerzed be? Avagy magról veted?

Üdv Tami!

Nekem a szódabikarbónával csak a természetességi problémám van. Tudjátok-e, honnan származik az étkezési szódabikarbóna? Bányásszák (vagyis ásványi), vagy valamilyen ipari folyamat mellékterméke?
Nátrium-hidrogén-karbonát NaHCO3 Ha jól emlékszem.
Károsnak annyira káros, amennyire természetellenes.

Egyébként tényleg jól süti a kenyérféle tésztát.

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 7., pén. 22:52
Szerző: Norci
Parsi!
avokádótipp: én tegnap a metro áruházban vettem, azt hiszem 150 ft volt darabja. ma betértem egy bioboltba, mert elfogyott a barnarizses kolbászkám, és ott 450 forint volt darabja, úgyhogy nem mindegy, hogy ha találsz is, hol találod.
szerintem is nagyon fincsi, jól lehet ízesíteni, tetszés szerint.

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 7., pén. 22:57
Szerző: flower
Hali!
Nekem valami jó kis avokádós recept kéne! Részletes! Tegnap csináltam, de szerintem éretlen volt?,,,??? Nem nagyon értek hozzá. Mikor jó az avokádó?

HozzászólásElküldve: 2005. jan. 8., szomb. 10:13
Szerző: Parsifal
Nemrég olvastam, hogy termőhelyén úgy is hívják az avokádót, hogy a "szegények vaja". A nemnormálisok. Szegény gazdagok...
Akkor jó, ha elválik a héjától. Puha legyen. Zöld, vagy fekete a héja. Fűszerrel keverhető. Így egy növényi fűszervajat (krémet) kapsz.
Savanyú káposztához is szeltem darabokat, összekevertem, megszórtam szárított zöldfűszerrel, pirospaprikával. Ezt nagyon csípem.