Íz az indiai ételekben.

Receptek, ételek, összetevők, főzés, praktikák (vegán és nyers receptek lejjebb)

Íz az indiai ételekben.

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2012. ápr. 13., pén. 10:18

Dátum: 2010. január 27. szerda, 06:00 Küldte: boldogsag

Indiában, ahol még elevenen őrzik a népi hagyományokat és az ősi vallási tradicionális elveket, az Ájurvéda tanításai szerint készítik az ételeket

Az Ájurvéda az élet tudománya, és nagy befolyással van Indiában az étel kiválasztására és fajtájára. Bár manapság az Ayurvéda tanítása szinte minden országban ismert, és követik is. Az ősi tudomány azt mondja, hogy az étel paraméterei az íz (rasza), utóíz (vipaka), energia (vírja) és tulajdonság (guna; vagyis meleg-hideg, nehéz-könnyű, olajos-száraz). Valamennyit figyelembe kell venni, azzal együtt, hogy milyen hatással vannak az emberi test hormonális egyensúlyára (dósa).

Persze ezek a fogalmak és étkezési eszmeiségek nem okoznak gondot, hiszen velük születet, és oktatott tudományról van szó.

A rasza, vagyis az íz, az étel nélkülözhetetlen része az ország konyhájában. Az íz, az indiai dietetika kulcsa. De persze, nem csak ettől különleges az indiai ételek sokasága. Hiszen minden konyhában azért készítenek el ételeket, hogy élvezzék azok ízeit, bárhol is legyen az a világban De letagadhatatlan, hogy az indiai gasztronómia, igen változatosan, igen sokféle fűszerrel és gyógynövénnyel csábítja el az ember érzékeit.

Ez így van jól. Helyesen teszik. A fűszerek és gyógynövények alkalmazása nem csupán az étkezés örömét hivatottak fokozni. Orvosságok egyben, mellyel megelőzik a betegségeket, vagy csillapítják hatásukat, ha már megjelentek az emberi szervezetben.

Hatféle ízt tartanak nyilván: édes (madhura), savanyú (amla), sós (lavana), csípős (kattu), keserű (tikta) és összehúzó (kaszája).

Az Ájurvéda szerint mindegyik íz egy alapelem vagy azok kombinációja. Öt alapelem van: föld, víz, tűz, levegő és éter. Ha ezek összekapcsolódnak, jelentős hatással vannak az emberi testre, hiszen ezek alkotják azt.

Az Ayurvédikus orvoslásnak is egyik alappillére ez az elv. Ezt veszi figyelembe. Ezt vizsgálja az egymáshoz való viszonyukban, de legfőképpen ez alapján állítja össze azt a gyógyítási módszer, ami nagyon sok esetben nem másból áll, mint olyan ételek elkészítésében, amiket az ember eleve örömmel fogyaszt. Étkezés és gyógyítás tökéletes egyvelege ez. Érdemes mindenkinek tanulmányoznia. Sokkal praktikusabb, mint az orvosi várótermek, kórházi folyósok zsúfoltságában várakozni, tengernyi pénzt kiadni gyógyszerekre.

Miért ne ennénk magunkat egészségesre, ha megtehetjük? Tegyük meg, érdemes.

Megfigyelték, hogy Indiában az édes ízt részesítik előnyben, bár ezzel mindenki így van Indián kívül is. Édesszájú az emberiség.

Oka talán abban is keresendő, hogy az édes íz (madhura), a föld és a víz kombinációja, a test szöveteinek felépítésében segít. Maguk a szövetek is földből és vízből vannak. A dósa kapha szintén föld és víz, és úgy hiszik, az édes ételek ezt a dósát erősítik.

Azt is megfigyelték, hogy a végeredmény az elemek kölcsönhatásától függ, amelyek jelen vannak a hat ízben és a test három dósájában.

Az utóíz (vipaka) szintén nagyon fontos. Ez az íz marad meg az emésztés után. Édes és sós ízből egyaránt édes lesz. A csípős, keserű és összehúzó ízek hatása, csípős lesz. A savanyú íz azonban savanyú marad. Nos, ha már étkezünk, ha már szeretnénk egészségesek lenni, akkor olvassunk bele az India oly sok titkát elénk táró Ayurvédikus írásokba. Megéri.

www. indianetzone.com

Fordítás: Szilágyi Márta - Rohini d.d.
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Receptek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég

cron