vegetáriánus anya - vegetáriánus baba

Családi reakciók, vegetáriánus párválasztás, anyaság, babázás, gyermeknevelés

HozzászólásSzerző: Norci » 2008. okt. 1., szer. 13:55

drága vega és nem vega társaim,

örülök neki, hogy fellendülőben van a fórum, aktív hozzászólások vannak, de... Kata megjelenésével és hozzászólásával kissé felborult az általam oly nagyra becsült békés, megértő és elfogadó légkör. ezért természetesen nem ő a hibás, sőt, egyáltalán nincs hiba, vagy hibás. egyetlen átgondolandó kérdéskör van csak:
- miért váltott ki ilyen indulatokat a hozzászólása,
- miért nem tudjuk megőrizni a higgadtságunkat, és
- érvelni gúny és irónia, sértések és leszólások nélkül?

szerintem az ilyen helyzetek (velünk/miénkkel ellentétes vélemények)kezelése vagy nem kezelése sokat árul el rólunk, egyfajta tanulási helyzet, amiből fejlődhetünk...

jó pár éve vagyok tagja és szerkesztője a fórumnak, de ilyet - ha jól emlékszem - még nem olvastam itt, és ez volt az egyik olyan dolog számomra, ami kiemelte ezt a fórumot a többi közül: a segítőkészség, odafigyelés, megértés, békés hangnem, stb.

először vettem a fáradtságot és megnéztem azokat a mondatokat, amelyek szerintem a fenti hangulatot felborítják, gondoltam, beidézem nektek. de mivel személyeskedni nem szeretnék, ezt inkább mégiscsak mellőzném - bízva abban, hogy mindenki látja, miről beszélek. (azért azt hozzáteszem, hogy mindkét oldalról jelen vannak a gúnyos, sértő hozzászólások, mondatok)

nagyon kérlek benneteket, hogy higgadt érveléssel próbáljuk elősegíteni az információcserét, diskurzust. egymás "letámadása", gúnyolódás, leszólás nem az a módszer, amivel bármit is el fogunk érni - hacsak nem a feszültségkeltés a cél, de ezt nem feltételezem semelyikőtökről.

bocsi attól, aki erkölcs-csőszködést lát a hozzászólásomban, de számomra fontos volt ezt elmondanom.

-----------------------------------------------------------------------------------

más:

szerintem mindenkinek joga van úgy nevelni a gyermekét, ahogy jónak látja. egy a fontos csak, hogy tudatosan tegye: akár a húsevést, akár a vegaságot, de tudatosan válassza, olvasson/kérdezzen utána, tudakozódjon, győződjön meg arról, hogy az a jó, és ne csak úgy elfogadja, mert a nagy könyvben az van leírva vagy a szomszéd néni azt mondja - bocsi a szomszéd néniktől. :D

részemről bízom abban, hogy aki tényleg energiát fektet abba, hogy utána nézzen, rengeteg írást és személyes beszámolót fog találni - talán épp ezen a fórumon -, amiből egyértelművé válik számára, hogy a vegaság egy jó és egészséges életmód, sőt, sokaknál gondolkodásmód, világszemlélet, mely semmiféle kockázatot nem hordoz a körültekintő és tudatos vega és babája számára. (nem véletlen használom ezeket a szavakat)
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00


HozzászólásSzerző: Szilvi » 2008. okt. 3., pén. 20:11

Imádom a sárgarépát!!!!!!!!!!!!!!

A sárgarépa fasírt is mindig elfogy az asztalról! Persze 3 gyerek esetén ez nem csoda :D

Most ment végig a bölcsin a nátha, az én fiam kimaradt. Miért is?

Szép napot, egészséget MINDENKINEK!
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Gitta » 2008. okt. 5., vas. 12:10

Szilvi!
a sárgarépa fasírtod nyers? vagy sütöd?
Avatar
Gitta
Írogat
 
Hsz: 75
Csatlakozott: 2008. feb. 11., hétf. 1:00

HozzászólásSzerző: Szilvi » 2008. okt. 6., hétf. 13:47

Általában sütöm, akkor kukoricaliszt vagy rizsliszt a sűrítőanyag, ha nyersen készítem, akkor sárga lenmag lisztet teszek bele.

Tudod, nem bírom a sok diófélét, a lenmagnak pedig érdekes állaga van, valamit még módosítanom kell, hogy a család megegye nyersen :D
Szilvi
Törzsvendég
 
Hsz: 239
Csatlakozott: 2004. szept. 9., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: bab3 » 2009. feb. 8., vas. 19:59

sziasztok!
Először is bocsánat az off topicért.

Székesfehérváron keresek olyan gyermekes vegetáriánus családot aki vállalna gyermekfelügyeletet!

Kérlek ha tudtok ilyet, írjatok!
Köszi
Nóri
Avatar
bab3
Inkább olvas
 
Hsz: 15
Csatlakozott: 2004. dec. 27., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2009. márc. 23., hétf. 14:35

Tudományos vegetarianizmus


„Jól tervezett vegán vagy más vegetáriánus típusú táplálkozás megfelelő bármely életszakaszban: terhesség alatt éppúgy, mint szoptatás idején vagy csecsemőkorban, gyermekkorban, serdülőkorban.” - állítja egy tudományos folyóiratban megjelent cikk (Canadian Journal of Dietetic Practice and Research, 2003. Vol 64. No 2).

Az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség és a Kanadai Diétaspecialisták közös állásfoglalása tudományos részletességgel és alapossággal vizsgálja meg a húsmentes étrend élettani hatásait. Külön elemzi a lakto-vegetarianizmus és a vegán irányzatot.

eredeti angol:
http://www.eatright.org/cps/rde/xchg/ad ... U_HTML.htm

nyers magyar fordítás:
http://okovolgy.hu/wp-content/uploads/a ... musrol.pdf

további cikkek:
http://okovolgy.hu/tudomanyos-vegetarianizmus/#more-549
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár

HozzászólásSzerző: bugi » 2009. okt. 11., vas. 13:49

Sziasztok! Az a tapasztalatom, hogy időnként nagyon nehéz és fárasztó vegetáriánusnak , vegetáriánus gyerekeket nevelő szülőnek lenni itt Magyarországon. Túl sokszor kerülünk negatív megjegyzések , kritizálások, kioktatások tüzébe kéretlenül , ha ezt az utat választjuk magyarként. És itt, egy veg.honlapon még nehezebb ezt elviselni. Különösen, ha világnézeti okból vagyunk veg-ok, ha tisztában vagyunk a nem magyarországi tudományos kutatások eredményeivel, álláspontjaival is , vagy saját eleven élményeinkre gondolunk. Ha megnyugtat benneteket, szülőként hasonló reakciókat kaphatunk a gyermekhordozó kendővel, a gyerekünk öltöztetésével stb. kapcsolatban, bár ez a veg. téma mindeneket felül tud múlni, tapasztalataim szerint.
Igyekszünk kiállni, helytállni magunkért , és jelezni, hogy nem akarunk másokat megváltoztatni, csak bennünket , a családunkat hagyják békén. Nekünk úgy sikerült eddig, hogy igyekeztünk nyitottan , barátságosan, érdeklődően hozzállni a környezetünkhöz. A gyerekeinket is erre "tanítjuk". Attól, hogy veget-ok vagyunk, még nincs vége a közösségnek. Viszont a lehető legtöbb információt vesszük magunkhoz, hogy a lehető legegészségesebben oldjuk meg táplálkozásunkat, és tisztában vagyunk személyes jogi lehetőségeinkkel, hogy meggyőződésünk szerint élhessünk ebben az országban és nevelhessük gyerekeinket. Alkalmazkodva és akár plussz erőket mozgósítva. A nem veg.nagyszülőknél ,rokonoknál hasonló hozzáállással sikerült elfogadtatni ezt , és az évek pozitív "eredményei " , hogy a gyerekek szépen fejlődnek( pl. jó egészségi állapot, kiváló tanulmányi eredmények) is lenyugtatták a kedélyeket. Ha viszont vki abszolut nem tudja elfogadni ezt, tovább támad, akkor hátralépünk, nem keressük a társaságát.
Avatar
bugi
Inkább olvas
 
Hsz: 13
Csatlakozott: 2009. okt. 11., vas. 0:00

HozzászólásSzerző: lara » 2009. dec. 1., kedd 0:21

Sziasztok!
Sok érdekes véleményt olvastam és jó,hogy itt mindenki hozzátehet valamit ehhez a témához.Meglep,hogy húsevők belépnek ide és megpró-
bálnak -pont itt-a hús egészséges mivoltáról ódákat zengeni.Joga van mindenkinek húst enni-voltaképp az ő baja...
Engem inkább a mögöttes érdekel,mivel nem kifejezetten egészségtelen mivolta miatt kerülöm a húst.Hanem kifejezetten az ölés és az állatok lemészárlása az,amit nem tudok elfogadni.És pont emiatt nem is tartható egészségesnek az a"tápanyag"amit egy szerencsétlen leölt állat holtteste szolgáltat.Csak és kizárólag negatív energiákat hordozhat.
Sajnos én a viszonylag rosszul táplálkozó vegák közül való vagyok,akinek másodlagos-egy igazi vegánhoz képest-hogy mit eszik.
Valójában igyekszem minimumra csökkenteni a tejtermékeket és vannak időszakok,hogy a tojást sem bírom megenni,de valójában azért nem vagyok elégedetlen-mert egyáltalán eljutottam idáig.
Már közelítettem a negyvenhez,amikor végre teljes és végérvényes módon megszűnt számomra a hús létezni,mint táplálék.
Sajnos,amikor kisgyerekem volt,bedőltem a környezetem igen erős nyomásának és nem mertem váltani.Terhességem előtt már 1 évig vega
voltam és gyerekem nevelésében nem mertem vállalni azt a felelősséget,amit ma már gondolkodás nélkül vállalnék:hogy egy gyereknek semmi szüksége húsra.Olyannyira megijedtem,hogy magam is visszaesővé váltam.
Ennek sok éve és nagyon nehezen tértem magamhoz majd hosszú évtizedekig főztem a körülöttem lévő húsevőknek,de 6 éve ezt már úgy teszem,hogy magamnak már mást főzök.Környezetemben az égvilágon senki nem volt,akinek ne a támadásait és viszolygását kellett volna emiatt folyamatosan hárítanom.
Tehát a fiam húsevőként nőtt fel de az ő esete hatalmas nagy lecke és tanulság volt számomra.Ugyanis meglepő -sőt számomra megdöbbentő dolog következett be.A fiam már kamaszodó korban volt,amikor én
eljutottam a magam vegaságáig és évekig ettünk úgy,hogy neki mondjuk rántott csirke sült krumpli-nekem mondjuk barna rizs tofu-a menü.Én beletörődtem és soha-egyetlen szóval nem mondtam,hogy másképp kellene,vagy hogy ne egyen húst.Semmiről nem tudtam én őt meggyőzni,másról sem,ezt inkább meg sem próbáltam.Ő csak úgy élt,hogy látta külön ételeim,állandó külön bevásárlásaim, receptjeim, könyveim,stb.
Természetesen mindig is tudta,jógázom,meditálok,könyveim,jegyzeteim
időnként olvasgatta és gyakran kérdezte kisebb korában,hogy bírom ki
hús nélkül.Évek teltek el,amikor egyszer csak megkóstolta az ételem,aztán egy másikat.Majd mindből evett és mire észbekaptam,azt ette,amit én,és egyszercsak nem kellett húst venni.Teljesen magától-mivel senki nem kényszerítette-így megtörténhetett,hogy maga tapasztalhatta meg-ha akar eszik húst,ha akar nem.És győzött az igazság!
Magától jött rá:a többi étel,ízre is jobb,ma már állítja,hogy a szója,kirántva,ezerszer jobb,mint egy rántott hús.
Hozzáteszem:ha máshol van,vendégség,társaság,étterem stb.ott szokott húst enni.Tehát a más emberek társasága az,ami kiváltja a reflexet:ha velem van,eszébe nem jut,hogy hús is van a világon.
Ezekután biztos vagyok benne,hogy a gyerekek 90% vega lenne minimum-és méghozzá önmagától.Ha egy gyerek választhat,és nincs kényszer se pro se kontra,akkor előbb vagy utóbb de magától fog rájönni,hogy mi az igazi étel.Már amennyiben a szüleit pozitív példaként
tudja elfogadni.És valószínűleg pozitívabb az a példa,ahol békénhagyják és nem akarják meggyőzni-mert akkor ő dönt szabadon.Valójában van körülöttem néhány vega szülő,aki inkább eltiltotta a húst és bizony a gyerekek fellázadtak nemegyszer.
Mindenkinek más a saját útja.
Örülök,hogy olvashatok itt érdekes dolgokat.Üdv.sziasztok:Lara
Avatar
lara
Újonc
 
Hsz: 9
Csatlakozott: 2009. aug. 12., szer. 0:00
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: mkriszti » 2009. dec. 6., vas. 1:37

Sziasztok,
csatlakoznék,hogy sajnos,szerintem is,valóban nem könnyű ma hazánkban vega szülöként -természetesen- vega gyermeket nevelni.
iszonyatosan nagy a meg nem értettség,-az átlagember részéről,aki nem ismer mást,csak amit beleneveltek,miszerint kell a hús,mert anélkül nem lehet létezni,mi az,hogy egy kisbaba ne kapjon húst???!...
nem fogadják el,-vagy jobb esetben vonakodva,de akkor is,részükről mindent elkövetnek annak érdekében,hogy a baba húshoz jusson -mit sem törödve az édesanya alapvetö jogaival,hogy a legjobb tudása szerinti legegészségesebb módon táplálhassa gyermekét -
Avatar
mkriszti
 
Hsz: 4
Csatlakozott: 2009. aug. 6., csüt. 0:00

Előző

Vissza: Vegi család, gyerekek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég