vegetárius népek

Családi reakciók, vegetáriánus párválasztás, anyaság, babázás, gyermeknevelés

veget

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. ápr. 1., pén. 2:10

Én a Radzsasztánban (India) élő bisnoi népről hallottam (úgy 2 millió ember,) hogy vegetáriusok
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. ápr. 7., csüt. 21:58

Ha valakinek lenne infója a bishnoi nép életét szabályozó 29 pontról..... :idea: 8O
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. ápr. 8., pén. 10:27

Az esszénusok... bővebben nemsokára
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. ápr. 8., pén. 10:27

Az esszénusok, köztük Jézus is... bővebben nemsokára
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Jablko » 2005. ápr. 8., pén. 10:40

Ne csigázz! :))))
Avatar
Jablko
Törzsvendég
 
Hsz: 222
Csatlakozott: 2005. márc. 9., szer. 1:00

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. ápr. 12., kedd 10:59

Íme, az esszénusok, ahogy Székely Ödön megtudta.

Esszénus Béke Evangélium Harmadik Könyv - Az esszénus közösség elveszett tekercsei

Bevezetés

A távoli ókortól fogva létezik egy csodálatos Tanítás, amely alkalmazásában univerzális, és bölcsességében kortalan. Töredékei megtalálhatók a sumér agyagtáblákon, és olyan feliratokon, amelyek nyolc-tízezer évesek. A szimbólumok (nem "istenek" - a ford.) némelyike, mint a Nap, Hold, levegő, víz és más természeti erők még korábbiak, a pleisztocén korszak végét jelentő kataklizma előtti időkből valók. Hogy azelőtt már hány ezer éve létezett a tanítás, az ismeretlen. E tanítás tanulmányozása és gyakorlati alakalmazása újjáéleszt minden ember szívében egy intuitív tudást, amely nemcsak saját, egyéni gondjait, hanem az egész világét megoldhatja.

Ezen tanítás nyomai majd minden vallásban és országban feltűnnek. Ennek alapelveit tanították az ősi Mezopotámiában, Egyiptomban, Indiában, Tibetben, Palesztinában, Görögországban, és még számos országban. De a Tanítást legtisztább formájában az esszénusok misztikus közössége közvetítette, akik a Krisztus előtti harmadik századtól a kereszténység harmadik századáig éltek Palesztinában a Holt Tengernél, és Egyiptomban a Mareotis-tónál. Palesztinában, és Szíriában a közösség tagjait esszénusokként, Egyiptomban terapeutákként, gyógyítókként ismerték.

Tanításaik ezotérikus részei a következők: az Életfa, az Esszénus Egyesülések az Angyalokkal, és a Hétszeres Béke, valamint mások. Exotérikus vagy külső tanításaik az Esszénus Béke Evangélium Első Könyvében tűnnek fel, valamint a nemrégiben felfedezett Holt Tengeri Tekercsekben. A Közösség eredete úgy mondják ismeretlen, és nevük etimológiája is bizonytalan. Egyesek úgy hiszik, hogy Esnoch vagy Énoktól származnak, aki az alapító lehetett, és az angyali világgal való egyesülések neki adattak meg először. Mások úgy tekintik, hogy a név Esraelből ered, a választott népből, akiknek Mózes hozta el az Egyesüléseket a Sínai-hegyről, ahol azokat az angyali világ feltárta a számára.

De akármi is az eredetük, az biztos, hogy az Esszénusok hosszú időn keresztül léteztek, mint egy közösség, talán más területeken eltérő nevek alatt. A tanítás megtalálható Zarathusztra Zend Avesztájában, aki lefordította azt egy életmóddá, amit ezer éveken keresztül követtek. Ez tartalmazza a Brahmanizmus, a Védák és az Upanishadok alapvető fogalmait, India jóga rendszere is ugyanabból a forrásból fakad. Buddha később lényegében azonos alapideákat hirdetett, az ő szent Bothifája rokona az Esszénusok Életfájának. Tibetben a tanítás megint kifejezést nyert a tibeti Életkerékben.

A Pitagóreusok és Sztoikusok az ősi Görögországban szintén az Esszénus alapelveket követték és többségüknek ez volt az életmódja. Ugyanez a tanítás volt Egyiptomban az Alexandriai Filozófiai Iskolában a főníciaiak Adonisz-kultúrájának egyik eleme, és nagy mértékben járult hozzá a nyugati kultúra számos kiemelkedő ágához, úgy, mint a szabadkőművességhez, a gnoszticizmushoz, a kereszténységhez és a kabalához. Jézus értelmezte azt legmagasztosabb és leggyönyörűbb formában a Hegyi Beszéd hét Üdvösségében.

Az Esszénusok tavak és folyók partján éltek távol a városoktól, és lakott településektől, és közösségi életmódot folytattakm egyenlően osztozkodva mindenükön. Többnyire mezőgazdálkodók, és kertészek voltak, óriási tudással rendelkezvén a gabonák, a talaj és az éghajlati viszonyokat illetően, amely lehetővé tette számukra, hogy a gyümölcsök és zöldségek tekintélyes választékát termesszék, majdnem sivatagi területeken, legkevesebb munkával. Nem voltak szolgálóik, vagy rabszolgáik, mivel ők voltak az az első nép, akik elítélték a rabszolgaságot, mint elméletben, mint a gyakorlatban.

Létrehozták saját gazdasági rendszerüket, amely teljes mértékben a Törvényen alapult, és azt mutatta, hogy minden ember élelmiszer és anyagi szükségletei kielégíthetők erőszak nélkül, a Törvény ismeretén keresztül. Sok időt töltöttek mind az ősi írások, mind a tudás olyan különleges ágainak tanulmányozásával, mint az oktatás, a gyógyítás, és csillagászat. Azt tartják róluk, hogy a káldeus és perzsa csillagászatnak, valamint az egyiptomi gyógyító művészeteknek az örökösei. Szakértők voltak a próféciákban, amihez hosszas böjtöléssel készítették fel magukat. A növények és gyógynövények emberek és állatok gyógyításában való felhasználásához is kitűnően értettek.

Egyszerű és következetes életet éltek, minden nap, napfelkelte előtt ébredtek, hogy tanulmányozzák a természet erőivel való egyesülést, hideg vízben fürödtek szertartásszerűen, magukra öltve fehér kámzsájukat, a földeken és a gyümölcsösökben végzett napi munka után csöndben költötték el ételeiket, ami előtt és után mindig imádkoztak. Minden élőlény iránt tanúsított mély tiszteletükből következően soha nem nyúltak húsételhez, és nem ittak erjesztett italokat. Estéiket tanulásra fordították, és a mennyei erőkkel való egyesülésre.

Az este volt napjuk kezdete, és a szombatjuk vagy szent napjuk péntek este kezdődött, ami egyben hetük első napja is volt. Ezt a napot tanulással, beszélgetéssel, látogatók szórakoztatásával, és bizonyos hangszereken való játékkal töltötték, amelyeknek maradványait felfedezték. Életmódjuk képessé tette őket arra, hogy igen sokáig, például százhúsz évig, vagy még annál is tovább éljenek, és azt mondták róluk, hogy csodálatos erejük, és kitartásuk volt. Minden tevékenységükben a teremtő szeretet fejeződött ki. Gyógyítókat és tanítókat küldtek ki a közösségekből, akik között volt Illés, Keresztelő Szent János, a kedvelt János Apostol, és a nagy Esszénus Mester, Jézus.

A közösség tagjává egy éves próbaidő, és három éves beavatási időszakután volt lehetséges válni, amit hét további év követett, mielőtt az újonc betekintést nyerhetett az összes belső tanításba. Az Esszénusok életmódjára vonatkozó feljegyzések kortársaik leírásaiból erednek. Pliny a római természetbúvár, Philó az alexandriai bölcselkedő, Josephus a római történész, Solanius és mások, különbözőképpen emlékeznek meg róluk, mint egy olyan fajról, amely "önmagában figyelemre méltóbb minden másnál a világon". "A legrégibb beavatottak, akik tanításaikat Közép- Ázsiából kapták." "Megörökített tanításaik óriási korszakokat íveltek át", "állandó és változtathatatlan szentség". Exotérikus tanításaik egy része arámi nyelven maradt fenn a Vatikánban, Rómában. Néhány pedig szláv nyelven került elő az Ausztriai Habsburgok levéltárából, amely írásokat feltehetőleg nesztoriánus papok hozták Ázsiából, a tizenharmadik századból, Dzsingisz Kán hordái elől menekülve.


A tanítások visszhangjai még ma is számos formában léteznek, a szabadkőművesek szertartásaiban, a hétágú gyertyatartó szimbólumában, a "Béke legyen veletek" köszöntésben, ami Mózes ideje óta van használatban, valamint a hetünk hét napjában, amelyek régóta elveszítették spirituális jelentőségüket. Ősiségéből, és korszakokon kersztüli fennmaradásából nyilvánvaló, hogy a tanítás nem lehetett egyetlen személy vagy nép alkotása, de a nagy Tanítók sora által történt elemzés, az Univerzum Törvénye, az alapvető Törvény örök és változatlan, mint a csillagok az ő pályájukon, ugyanaz most is, mint kettő vagy tízezer évvel ezelőtt, és ugyanannyira alkalmazható ma is, mint akkor.

A tanítás magyarázza a Törvényt, megmutatja, hogy az ember ettől való eltévelyedése az oka minden problémájának. És megadja a módszert, amelynek révén kiutat találhatunk ebből a kényszerhelyzetből.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. ápr. 13., szer. 15:52

Parsi anyaga nagyon jó :wink: Bár az esszénusok (tudomásom szerint nem né, azaz vega nép volt, hanem inkább közösség) :wink: de ez csak jóízű kötekedés 8O

Norci említette a Hunza népet Pakisztánból. Egyelőre ennyi anyago találtam:

http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/vegh ... etkii.html

A nem húsevő kultúrákat kutató antropológusok a pakisztáni Hunza nép, a mexikói Otomi indián törzs és a Délnyugat-Amerika bennszülött népeinek ragyogó egészségét és hosszú életét dokumentálták. Nem ritka ezen törzsekben a 110 éves és még egészséges, aktív egyénekre bukkanni.
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. ápr. 13., szer. 17:18

Jogos, tényleg eg közösség... de az jó, hogy bárki lehet eszénus elvek követője, nem kell egy népbe születnie... az ilyen ember nevezhető esszénusnak, ami egy nemes tagság, nem?
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. ápr. 17., vas. 13:18

Nos Hunza ügyben három magyar nyelvű adatot találtam, melyek "körbehivatkoznak" egymásra.

:?

http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/vegh ... etkii.html

A nem húsevő kultúrákat kutató antropológusok a pakisztáni Hunza nép, a mexikói Otomi indián törzs és a Délnyugat-Amerika bennszülött népeinek ragyogó egészségét és hosszú életét dokumentálták. Nem ritka ezen törzsekben a 110 éves és még egészséges, aktív egyénekre bukkanni.

Angol anyagot találtam, mely szerint az 1940-es években kutatták a hunzák hosszú életének titkait.

Vajon létezik még ez a nép? Vajon vegetáriusok még?

http://www.farnellfamily.com/health/lit ... ving.shtml

Page 31 - "It has been reported that in the early twentieth century, a people in the Himalayas called the Hunzas had an average life span of 90 years, and often over 120 years. When a medical team led by Dr. Robert McGarrison studied the Hunzas in the 1940s, the physicians did not find a single case of cancer, ulcers, appendicitis or colitis. Heart disease and hypertension were unknown among them. The medical experts also found that the Hunza people ate nuts, grains, vegetables, fruits and legumes. The team could only conclude that the Hunzas' life expectancy was based on clean water and exercise - and to their adherence to a diet very much like the one described in Genesis 1:29."
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. ápr. 29., pén. 1:36

Hunzáékról :wink: a legrészleteseb leírást Lenkey Gábor Cenzúráztt egészség c. könyvében találtam.

Írja, hogy a hunzák nagyon siok sárgabarackot esznek és ez is hozzájárul a hosszú, egészséges életükhöz.

Bár az zavart, hoyg Lenkey doktor le nem írta volna, hogy a hunzák vegetáriusok is!!!
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. ápr. 29., pén. 3:39

csak meglett a huncut :wink:

http://www.concordia-expeditions.com/tr ... ap_hvt.htm

A Hunza föld térképe. Szóval ott a Himalaya hegyei között :wink:
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: mandula » 2005. máj. 1., vas. 9:28

olvastam "hunzabarack" nevű barackról is, akkor ezért :wink:
Avatar
mandula
Törzsvendég
 
Hsz: 395
Csatlakozott: 2005. ápr. 1., pén. 0:00

Re: vegetárius népek

HozzászólásSzerző: Atomreaktor » 2011. feb. 7., hétf. 0:17

Sziasztok!
Szerintem is jó a téma. Hallottatok már a Hunzákról? Annyi legenda veszi körül, hogy az ember az internet korában, ilyen távolból nem tudja, hogy kinek higyjen. Valahol azt írják semmi sem igaz az egészből. Honnan tudjuk meg az igazat? Nem tud róluk valaki többet, biztos forrásból?
Avatar
Atomreaktor
Inkább olvas
 
Hsz: 12
Csatlakozott: 2010. ápr. 19., hétf. 0:00

Re: vegetárius népek

HozzászólásSzerző: tami » 2011. feb. 7., hétf. 0:18

Érdekes megmézni a google maps-on a hunzák vidékét:
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=36.2 ... 5&t=h&z=12

Jól láthatók a teraszos földművelés nyomai.

Azt olvastam, hogy legfőképp addig volt paradicsomi hely, míg a az első odavezető utat meg nem építették.
Helyi termelésű növényeken éltek addig, amelyek az ideális klímán jól termettek.
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Re: vegetárius népek

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. feb. 7., hétf. 0:18

Most meg lehet, szegényeknek még McDonald-ük is van
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegi család, gyerekek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron