Oldal: 1 / 1

Agni

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 24., pén. 18:03
Szerző: Megali
Nawesh! mint az Agni-s rovat szerkesztője - egyik kedvenc rovatom hétről-hétre az Agni asztala. nagyon jó érzékkel írsz ezekről az ételekről, az embernek kedve támad megkóstolni... :)
nagyon jól hangzik a krumplis tarhonyás kaja. Meg lehetne tudni a receptjét?

Reni

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 25., szomb. 6:53
Szerző: nawesh
Kedves Megali!

Köszönöm a bíztató szavakat :oops:

Nos krumplis tarhonyával kapcsolatban van egy két élményem. (Én alapvetően tésztás vagyok :oops: )

Édesanyám gyakran készít és készített. Gyermekkoromban természetesen kolbásszal, meg szalonnadarabokkal. (Emlékszem, kezdő vegaként egyszer hazamentem, krumplis tarhonya volt. Kérdeztem, számomra ehető-e, Mondta igen, s ahogy elkezdtem enni, találtam benne egy szalonna-bőrke darabot... Üvöltöttem vele, hogy nem viccből vagyok vega és nekem ez fontos... :oops: :cry: Soha többé nem rakott az ételbe olyat, amit nem eszek meg, igaz még most 17 év után is sóhajtozik, hogy beteg leszek :idea: :P )

Egy vega ismerősöm a múltkor hozott át egy adagot. Finom volt, de rettenetesen leves, olajos.

Én pl. nem így csinálom:

Kis olajon hagymát pirítok, meg fűszereket: veg fűszerkeveréket, római köményt (az utóbbi időben romai kömény mániás lettem), kicsi kurkumát, pirospaprikát, leheletnyi borsot. Ha van, akkor zöldségzöldje.

Amíg pirulnak a cuccok pucolok krumplit. Felkockázom. Bele a tálba, vízzel felöntöm. Annyi vizet tszek rá, hogy próbálom felmérni, mennyien fogunk enni belőle.

Hagyom a krumplit főni, majd amikor már majdnem megfőtt, akkor hozzáöntöm a tarhonyát. A mostani tojás nélküli tarhonyák nagyon hamar megfőnek. A búzahusit vásárolom. Lehet kapni Szegeden pl. 300 ft-ért 200 g-os búzahusi tömböt. Ez már a csomagolásból kiszedve is fogyasztható, de felkockázom és belekeverem az ételbe, hogy átjárjaák a fűszereke. Gyakorlatilag a lé nagy része el is fő, mikorra készen van a tarhonya is.

Van, hogy rosszul mérem fel a tarhonya arányát, ilyenkor beleteszek még egy kis bulgurt (annak még kevesebb főzés kell), vagy kuszkuszt, aminek meg elegendő ha megszívja magát nedvességgel.

Időnkétn még a fűszerek után rakok bele napraforgómagot, (a napraforgópörkölt is nagyon finom), vagy búzát, rozsot.

Jó étvágyat :oops:

Ui: manapság ha Sára lányom is otthon van:
http://www.joga.org/joga_hu_kepek/gyszig_2.jpg

most négy és fél éves, akkor kicsit nehezebb a főzés, mert egy széken álla tűzhely előtt, folyamatosan kavarja az ételt és ő rakja bele az alapanyagokat.

majd amikor esszük az ételt büszkén mosolyog anyura: Ő főzte :oops:

apropó:

Mit tudtok a nyers krumpli fogyasztásáról, mert Sára amikro pucoljuk, tömi magába és időnként összeveszünk ezen...

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 25., szomb. 9:39
Szerző: mandula
Nagyon ügyes Sára, hogy már főz :D

A nyers krumplival szerintem azért kell vigyázni, mert előfordulnak a gumón is zöld részek, az pedig tényleg árthat.
De gyomorbetegeknek adják a nyers krumplilevet, legfeljebb 1 dl-t. Ennek megfelelő mennyiségű nyers krumplit azért nehéz lenne megenni.
Egyébként gyerekkoromban én is ettem a nyers krumplit. Titokban, mert nem volt szabad... annak ellenére, hogy nem ízlett igazán.

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 25., szomb. 10:08
Szerző: Norci
gyanús lehet a gyomorrontás... szerintem ösztönösen eszi, mert érzi, hogy az jó a gyomrának... de ez csak tipp.

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 25., szomb. 11:33
Szerző: Megali
Nawesh!

köszi szépen a receptet! a többieknek is köszi a reagálást.

Sára nagyon szép kislány!! milyen nagy már.. (mi ismerjük egymást, bizti nem jöttél rá a nick-emből...ex Reform ovi...iwiw: Ramacandra :)

az jó, ha a gyerek idejekorán "magába szívja" a (helyes) főzési ismereteket...én is sok mindent együtt csinálok Felíciával, bár így sokkal lassabban mennek a dolgok, de megéri...

jókat derülök azon, ha mondjuk "felvilágosít" valakit, valaki húsevőt, aki győzködi őt, hogy egye meg nyugodtan a májat (!!!), mondván, hogy az "nem hús"....erre megkérdezi tőle, hogy: jó és akkor milyen fán terem a máj?

a nyers krumplival kapcsolatban úgy tudom, hogy a benne lévő keményítő miatt nem ajánlják. laikus vagyok, de úgy tudom, hogy a cukormolekulák egyfajta kapcsolódása miatt állítólag nehezen emészthető.

de azt én is hallottam, hogy a nyers krumplilevet meg javasolják, asszem gyomorfekélyeseknek...
na ezen igazodjunk el....

üdv.:
Reni

HozzászólásElküldve: 2006. feb. 25., szomb. 11:55
Szerző: Szilvi
Sziasztok!

Először is köszönöm a gratulációkat, ma vagyunk 6 hetesek :-)


A krumplis tarhonyához csak annyit tennék hozzá, hogy nagyon változatosan készíthető, szinte mindennapi étel lehet! Tehetünk bele gombát, vagy bármilyen zöldséget. Kezdő vegetáriánus szakácsoknak nagyon előnyös, saját tapasztalatomból mondom. A paprikás krumpliról ugyanez mondható el.

Az én gyermekeim is szeretik a nyers krumplit, a lényeg, hogy csíra- és zöldmentes legyen!

További szép napot!

szilvi

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 2., csüt. 16:16
Szerző: nawesh
köszönöm a nyerskrumpli hozzászólásokat :oops:

tulajdonképpen úgy érzem, hogy a gyerekeknek van egy alapvető ösztöne, ha megkívánnak valami zöldséget (a krumpli zöldség :?: :idea: :oops: ), biztos szüksége van rá, de én pl. nagyon nem szeretem a nyerskrumplit...

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 2., csüt. 18:52
Szerző: mandula
Lehet, hogy tényleg szüksége van rá a gyerekeknek, ha valamilyen zöldséget megkívánnak.
...de mi azért elég lehetetlen dolgokat tudtunk megenni, ahogy emlékszem, nem megkívánásból, hanem kíváncsiságból - a nyerskrumpli-evést meg egymástól tanultuk :D

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 8., szer. 12:25
Szerző: Szilvi
Tegnap elött az Agniban vacsoráztunk. Páromnak nagyon izlett a szójakockás brassói, bár szerintem az is nagyon finom volt, amit ő készített szombaton.

Így már, hogy nem csak én nem eszem húst, és finom a főztjük, gyakrabban fogunk megfordulni ott.

Olvastam a hírdetést, hogy tej-, illetve gluténmentes süteményre rendelést felvesznek. Ezek szerint tudják a megfelelő körülményeket biztosítani, mert elég szigorúak az előírások. Erről jutott eszembe egy javaslat:

Lehetne az ételek mellett valami apró jelölést alkalmazni arra, hogy tejfélét nem tartalmaz, illetve hogy gluténmentes. (vagy éppen fordítva, hogy ilyen alapanyag van benne) Ez több okból is jó lenne, például nem érne meglepetés, hogy az ételen sajt van, amit rendeltem, és a nevéből ez nem következett. Másrészt a gyermekeimet is elvihetném magammal, aminek nagyon örülnének!! :-)

A McDonald's-os botrány után már semmiben sem vagyok biztos, hogy gluténmentes: azt láttam, hogy külön olajban sütik a krumplit, ami jó dolog, de hogy az ízesítője glutént tartalmaz...

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 8., szer. 16:18
Szerző: nawesh
SZERINTEM JÓ ÖTLET A JELÖLÉS az ételek mellett :oops:

én továbbítom az étteremnek

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 8., szer. 18:49
Szerző: Szilvi
köszönöm

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 9., csüt. 12:03
Szerző: Norci
igen, sok helyen alkalmazzák is, és tényleg hasznos. rögtön tudom, hogy melyiket ehetem, melyiket nem :-)
nem kell órákig kérdezgetni a pincért.

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 12., vas. 6:42
Szerző: ata
Tegnapelött rászorultam egy gyorsétterem segítségére éhségem csillapítására. Beszaladtam a KFC-be, és megkérdeztem van e vegi salátájuk.
-Természetesen! -hangzott el a megnyugtató válasz
Sitty-sutty ment a kiszolgállás, de az asztalnál leesett az állam, mert a sali bőven megvolt szórva sült császárszalonnával.
Szerencsére azonnal kicserélték.

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 12., vas. 15:12
Szerző: Norci
hm. megnézted a számlát??? én a múltkor szintén szorult helyzetemben bementem érdeklődni, szintén a saláták iránt... mivel láttam, hogy a menün nincs olyan, amiben ne lenne sonka, csirke és egyebek, megkérdeztem, hogy lehet-e anélkül kérni. azt mondta a lány: persze, de attók még a hús árát nem vonják le, csak fizikailag hagyják ki belőle... kicsit meglepődtem. 8O

HozzászólásElküldve: 2006. márc. 12., vas. 15:40
Szerző: Szilvi
Sok étteremről olvashattunk már a különböző fórumokon, de kicsit hiányzik nekem egy olyan hely, ahol például városonként fel lennének sorolva a vegetáriánus éttermek.

A listát akár mi magunk állíthatnánk össze, illetve változtathatnánk, mint ahogy minden változik

Így idegen helyre utazásnál már előre tájékozódhatunk, illetve az éttermeknek is egyfajta reklám lehet. :D