Környezetbarát alternatívák a mosószer helyett

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

Környezetbarát alternatívák a mosószer helyett

HozzászólásSzerző: tami » 2011. ápr. 23., szomb. 21:39

Mosószóda, Mosószappan, Szódabikarbóna, Ecet, Citromlé, Mosókorong


A mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Áztatáshoz 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha a mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő. Ajánlott adagolás tehát: 50 ml mosópor + 50-100 ml mosószóda. Mosószóda beszerezhető: Zöld Bolt: Budapest, 1054, Vadász u.29. T: 06-80-269-446 (ingyenes zöld szám)

A mosópor-felhasználásunk csökkentésével is már sokat tettünk környezetünk megóvásáért. Akinek azonban még van egy kis ideje és energiája, az készíthet mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével, amellyel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez képest környezetkímélő. Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk (kb. 80 Ft egy 200 g-os darab).

A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Patikában 200 grammos csomagolásban kapható.

Az ecet fertőtlenítő-, és vízkőoldószer. Az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet önts, a jelzés szerint, vagy egy csészényit! A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.

A citromlé gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként használhatod. A természetben lebomlik.

Újabban megjelent egy- az eddigiektől eltérő mosóeszköz, a mosókorong. Hazánkban eddig két fajtájáról szereztünk tudomást. Az egyik mosókorong készlet aktivizált kerámia részecskéi lágyabbá teszik a vizet, ezzel mintegy tized részére csökkentik a ruhamosás tisztítószerigényét, vagy ha a ruha nem túl szennyezett, akkor a mosószert akár el is hagyhatjuk. A készlet nem tartalmaz semmiféle vegyszert, ezért allergiát sem okoz. A háztartásainkból elfolyó víz is sokkal tisztább marad. A gyártó 700 mosást garantál. A másik korongtípus polietilénbol készül. Egy-két csepp enzimoldat hozzáadásával működik. A vizsgálatok szerint ezek az enzimek biológiailag könnyen lebomlanak. A korongok beszerzése nagyobb egyszeri beruházást jelent, de hosszú távon megtérül, hiszen jóval kevesebb mosószert kell vásárolni.

Bővebben: okoszolgalat.huDátum: 2005. január 29. szombat, 00:00 Küldte: admin
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Re: Környezetbarát alternatívák a mosószer helyett

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. ápr. 24., vas. 21:24

Mosódió és mosókorong (ez utóbb gömb "formátumban" van... ot ta gyártó ezer mosást igért) Így nem is tűnt soknak érte a 3 ezer Ft...
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

Mosógép: üzemeltetési, karbantartási tanácsok

HozzászólásSzerző: tami » 2011. máj. 12., csüt. 9:25

Mosógép: üzemeltetési, karbantartási tanácsok

Ha van energiatakarékos program, akkor használd gyakran! Ekkor a mosás 60 C-os helyett 40 C-os mosóvízben történik, meghosszabbított mosási idővel, viszont intenzívebb mosással. Ez azért energiatakarékos, mert az energiafogyasztás kb. 90 %- ért felelős vízmelegítést csökkentjük a 10 %- ért felelős forgatási energia növelésével.

A maximális mosható ruhamennyiségnél többet soha ne rakj a gépbe, mert az rontja a mosóhatást! Kevesebbet se, mert azzal energiát és vizet pazarolsz!

Használd a hőfokszabályozót! Például kevésbé koszos ruhákat elég 40oC-os vízben mosni. 90oC-os vízben pedig csak nagyon ritkán, a rendkívül szennyezett ruhákat mosd!

Ha tudsz szabadban teregetni, használd a centrifuga-stop, illetve öblítő-stop pótfunkciókat! Így a centrifugáláson kívül még a vasalást is elhagyhatod. Ezzel időt és energiát (kWh) is megtakaríthatsz!

A mosógép karbantartása: A szűrőből minden huszadik mosás után távolítsd el a szennyeződést, bolyhos textíliák mosása után pedig minden alkalommal. A mosógépben a használat során vízkő válik ki, és szürkésfehér mész-szappan lepi be a fémfelületeket. Évente legalább egyszer indíts hatvan fokos, kímélő programot, s önts a gépbe két liter húsz százalékos ecetet. Az első öblítő program indulása előtt állítsd le a gépet, és hagyd állni benne az ecetes levet egy napig. Néha forgasd meg a dobot, és másnap melegítsd fel még egyszer!

Bővebben: okoszolgalat.hu

Dátum: 2005. február 03. csütörtök, 08:00 Küldte: tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron