Kis és nagy dolgok, avagy a toalett ahimszája - I. rész

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

Kis és nagy dolgok, avagy a toalett ahimszája - I. rész

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. szept. 1., csüt. 9:49

Dátum: 2005. november 10. csütörtök, 00:00 Küldte: Parsifal

A WC-zés is ártalmas? Kb. egy hete Nawesh barátunk egy remek írást adott közre "Fenntartható fejlődés" cím alatt e témában (Víztakarékos wc-tartály ), a jobbítás szándékával, ezt egészíteném ki, két részben. Íme az első...

Az ember is, mint a többi állat, kiválasztással szabadul meg a teste számára feleslegessé vált anyagoktól. Hosszú időkig a kiválasztás anyagai visszakerültek a földbe. Azonban egy ember úgy gondolta, hogy a vízzel mindent lehet tisztítani, hát szerkesztett egy olyan toalettet, amelyből "az anyagot" vízzel öblíti le. Elterjedt, mint sok más újdonság, de nem igazán lett megvizsgálva a hatása.

Manapság egyértelműen kijelenthető, hogy rossz döntés volt ez a konstrukció. A vízöblítéses toalett egy olyan rendszerbe került, ahonnan ivóvíz - ez erősen megkérdőjelezhető: ? - érkezik, így a szék-letét tartalma ivóvízzel mosódik le. A "páciensnek" ez biztosan tetszik, mert egy húzás, vagy gombnyomás, és aztán a méreghalommal nincs közvetlen gondja, nyomás.

Most már tudjuk, hogy ez a rendszer nem "fenntartható", amikor is vízhiányról érkeznek hírek a világ más tájairól, valamint közel, s távol is probléma van a sok, tisztítatlan szennyvízzel.Schopenhauer entrópiatörvénye:
Ha beöntesz egy kanál bort egy hordó szennyvízbe, szennyvizet kapsz.
Ha beöntesz egy kanál szennyvizet egy hordó borba, akkor is szennyvizet kapsz.
(Murphy törvénykönyvéből)

A másik probléma ezzel a rendszerrel, hogy szinte "igényli" a vegyszereket a tisztítás és a természetellenes szagok miatt. Így a lehúzás után egy életellenes koktél keletkezik, minden egyes alkalommal, amelynek része több-kevesebb ivóvíz (!!!), a jellemzően természetellenes, kiválasztott méreganyag-halom, valamint a klór, vagy más agresszív, életellenes "tisztítószer". Ez a koktél kerül tisztításra, vagy tisztítatlanul a Természetbe, Földanyánk szájába. Kitalálhatjuk, de hírből is tudhatjuk, hogy ez élőlények pusztulását okozza. De mi is visszakapjuk amit adtunk, például amikor a folyóban megfürdünk, stb.

Ha változást szeretnék látni a világban, akkor nekünk magunknak kell példát mutatnunk, elkezdenünk, ahogy a nagy Gandhi is megmondta. És követni a jó kezdeményezéseket.

Mit tehet hát a gondolkodó, és cselekedni is akaró ember?

Íme a kiválasztásunkból adódó probléma helyes megoldásának sorrendje:

1. Komposzttoalett használata
2. Szürkevízes öblítés
3. Víztakarékos wc-tartály használata - Nawesh erről cikkezett

Bármelyik vízöblítés esetén fontos az agresszív vegyszerek kerülése, mint amilyenek az üzletekben kapható "wc-illatosítók", peremalóltisztítók, hypo, stb. Helyette környezettudatosabb az ECET, a szóda, vagy más környezetbarátabb termék használata, amely hatékony tisztító és fertőtlenítő, a Természetbe jutva lebomló, és nem utolsó sorban nem tesztelték érző lényeken. Illatot egy pár csepp illóolajból nyerhetünk, de a szellőz(tet)és a legfontosabb. A gyertya (természetesen növényi viaszból!) "elégetheti" a szagokat. Ne feledkezzünk meg az égő gyertyáról! Használjunk újrahasznosított papírból készült toalettpapírt!

Hamarosan részletezem az alternatívákat...
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Re: Kis és nagy dolgok, avagy a toalett ahimszája - II. rész

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. szept. 2., pén. 14:22

Dátum: 2005. november 14. hétfo, 00:00 Küldte: Parsifal"A víz nem a miénk. Ha pazarló módon használjuk, szomjazó unokáink átkozzák majd nevünket…" - Nawesh

A kiválasztásunkból adódó probléma helyes megoldásának sorrendje:
1. Komposzttoalett használata
2. Szürkevízes öblítés
3. Víztakarékos wc-tartály használata - Nawesh erről cikkezett

1. Komposzttoalett használata
Ez a legjobb választás. A természet törvényeit hasznosítja, az összes módszer közül a legerőszakmentesebb. Aki új házba költözik, annak ezt a megoldást célszerű választania. Kereskedelmi forgalomban drága rendszerek kaphatók, sokkal egyszerűbb és jóval olcsóbb - még a hagyományos rendszernél is jóval olcsóbb - egy ezermesterrel megcsináltatni, vagy magunk elkészíteni. Íme néhány segítő kép:

Forrás: A The Humanure handbook - Az emberi trágya komposztálásának kézikönyve - Vízszennyezés helyett Komposztálás a toalettből

A szerző, Joseph Jenkins átfogó bemutatja és alátámasztja, hogyan és miként kellene gazdálkodnunk a belőlünk származó megújuló erőforrással. Az egyik legnagyszerűbb ingyenesen olvasható könyv az interneten, melynek elolvasása után nem lesz kétségünk, hogy mire kell törekedjünk. A Természet (víz) szennyezésének ideje lejárt!

http://www.weblife.org/index.html

További kapcsolódó linkek:
-A bélsár - a táplálkozásnak fontos ''okmánya''
-Komposztálásom...
-Megmenthető-e a Föld? - I. rész

2. Szürke víz hasznosító

Vízvezetékszerelő ezermesterrel kivitelezhető rendszer. Az interneten találtam egy írást róla:

A kb. 100 literes kombinált óriástartály WC tartály automatikus működése, a hagyományos úszóbójás WC tartály működési elvén alapul, azzal kiegészítve, hogy a kombinált tartályba az úszóbója fölé, szükség esetén a mosógép erősebb vízpumpája által felpumpálva, nagyobb mennyiségű „szürkevíz” ömölik, miután keresztülfolyik a tartály felső részében lévő szűrőkön és fertőtlenítőszeren, és a fölösleg a túlfolyóba folyik. A műszaki megoldás lényege az úszóbója tetejére erősített függőleges rúd, amely keresztülhalad a bója feletti vízoszlopon, kinyúlik a víz fölé és csatlakozik a tisztavíz elzáró szelephez. A bója függőleges elmozdulása nyitja és zárja a tisztavíz szelepet.

3. Víztakarékos wc-tartály (Nawesh írása: Környezetvédelem: A fenntartható fejlődésről – VI)

"A Legfőbb Törvény a nemártás."
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron