Gabonakolbász (vegán)

Gabonakolbász (vegán)

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. jún. 10., pén. 11:04

Felszolgálási idő:
Elkészítési idő:
Főzési idő:
Kategória: _Egyéb
Fajtája: vegán

Bemutatás
A fórumban többen érdeklődtetek a gabona kolbász receptje iránt. Az interneten véletlenül találtam ennek a csemegének a receptjére. Mindenkinek sok sikert az elkészítéséhez, és jó étvágyat!

Hozzávalók
-bióbúza -biorozs -víz -zabpehely -vegeta -fokhagyma -fűszerpaprika -őrőlt bors -étolaj

Elkészítés módja
Előző este válogassunk át, majd alaposan mossunk meg 10 dg biobúzát, valamint 5 dg biorozst, és öntsünk rá 1,5 liter vizet. Másnap lassú tűzön főzzük kb. 2 órán át, amíg teljesen megpuhul. Közben 10 dg biozabpehelyre öntsünk 3 dl vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál Vegetát, és lángterelő felett, időnként megkeverve főzzük kb. negyedóráig, amíg megpuhul. Utána fedő nélkül, állandóan keverve sűrítsük még pár percig, hogy formálható masszává váljon, majd vegyük le a tűzről. (Akkor jó, amikor megáll a kanál benne.) A megpuhult gabonaszemeket szűrjük le, és bő vízzel leöblítve hajtsuk át egy 5 mm lyukátmérőjű tárcsával ellátott húsdarálón, majd adjuk a krém sűrűségű masszához. (Ne hagyjuk lehűlni egyik nyersanyagot se, mert nehezen lehet összedolgozni.) Keverjünk bele 1 dg (3-4 gerezd) áttört fokhagymát, 2 evőkanál jó minőségű fűszerpaprikát, negyed mokkáskanál őrölt borsot és 0,8 dl étolajat. Olajozzunk ki egy nagyobb méretű zománcozott tepsit, és simítsuk bele a villával alaposan összedolgozott masszát. Közepes tűzön (210 °C-on) süssük 10 percig. (Ne pirítsuk tovább, mert kiszárad, és szétesik.) Kivéve hagyjuk teljesen lehűlni. Végül egyenletesen elosztva szórjunk rá 1 csapott mokkáskanál füstízű sót, villával jól dolgozzuk össze, majd formáljunk belőle kolbász vastagságú rudakat, és csomagoljuk száraz celofánba. (A göngyölés irányába csavarjuk jó szorosra. A celofán méretét a kolbász vastagságához, és hosszához igazítsuk. Ne készítsük túl vékonyra, mert hamar kiszárad. Ha a szójás hurkához használt celofándarabkákba csomagoljuk, 4 darabot használjunk hozzá.) Hűtőszekrénybe rakva néhány napig érleljük. Vajas kenyérre rakva finom szendvicset készíthetünk belőle. Csak a "Különleges" minősítésű, vagy házilag készített fűszerpaprikából lesz a gabonakolbász megfelelő ízű és színű. Még finomabb lesz, ha tönkölybúzát, tengeri sót, és hidegen sajtolt napraforgóolajat használunk hozzá. (A füstízű só a Nagycsarnok Ázsia boltjában szerezhető be. Címük: 1093. Budapest, Vámház krt. 1-3, Tel: 215 7148 és 455 0997.) Azért kell a lehűlt masszához adni, mert a füstízű só nem bírja a hőkezelést. A húsos kolbászba nem raknak borsot, mert a hosszú tárolási idő alatt megpenészedik tőle. Más fűszereket ne tegyünk bele, mert elnyomják a kolbász jellegzetes ízét. Olcsóbban is előállíthatjuk ezt a növényi alapú kolbászt, ha a gabonamagvakat a piacon szerezzük be. Az őstermelők által termelt gabona az I. fejezet végén említett okok miatt szintén bio, és feleannyiba sem kerül, mint a bioboltokban árult, minőségi tanúsítvánnyal ellátott változat. Amennyiben a gabonamagvakat barna rizzsel helyettesítjük, Rizskolbászt kapunk. Hűtőszekrényben tárolva 2-3 hétig is eláll a növényi eredetű kolbász. Ezt követően sem romlik meg, hanem kiszárad. A kiszáradást úgy késleltethetjük, hogy kétrétegű papírba göngyölve tároljuk. Polietilénfóliába ne csomagoljuk, és nejlonzacskóba se rakjuk, mert ettől befülled, és megromlik. Mélyhűtőbe se tegyük, mert megnyálkásodik. A fenti mennyiségből kb. 70 dg kolbász lesz. Különleges alkalmazási módja ennek a tölteléknek, hogy apró darabokra csipkedve tálcára rakjuk, és szobahőmérsékleten kiszárítjuk. (Célszerűbb a kiszáradt maradékot megőrölni.) Kávédarálóval porrá őrölve igen finom ízesítőanyag lesz belőle, amit a gomasszióhoz hasonlóan használhatunk. Salátákra, szendvicsekre szórva pikáns íz érhető el vele. (Papírzacskóba rakva, hűtőszekrényben tároljuk. Most se zárjuk le légmentesen, mert ha befülled, ebben az állapotában is megromlik.) Nem csak ízben, hanem állagban is kísértetiesen hasonlít a húsból készült valódi kolbászra a szójakolbász. Ráadásul az elkészítése is rendkívül egyszerű.


Forrás: http://mek.oszk.hu/00100/00130/html/02.htm (a könnyebb megtalálhatóság kedvéért a recepteskönyv 257. receptje a gabonakolbász.)
Beküldte:: giyandeva , Thursday, February 23. 2006 - 13:56:28
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Egyéb

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron