Tofu készítése (vegán)

Tofu készítése (vegán)

HozzászólásSzerző: tami » 2011. okt. 16., vas. 9:49

Felszolgálási idő:
Elkészítési idő:
Főzési idő:
Kategória: _Egyéb
Fajtája: vegán

Hozzávalók
1 csésze áztatott szójabab, 3 cs. forró víz, 2 tk. keserűsó (magnézium-klorid).

Elkészítés módja
A jól megmosott szóját öntsük le forró vízzel, hagyjuk állni 15 percig. Szűrjük le, újabb vízbe téve 10 órán át áztatjuk. Leszűrjük, jól megmossuk, turmixban forró vízzel pépesítjük. A pürét vastag aljú lábasban tegyük vaslapra és kislángon forraljuk fel. Állandóan kevergetni kell, mert kifut és leég. 10-15 percig főzzük. Leszűrjük: egy fazékra szitát teszünk, ebbe szűrővásznat, vagy gézt. Ha lecsepegett, óvatosan (forró!!) jól csavarjuk ki, hogy semmi ne vesszen kárba. Az így kapott, kb. 80 fokos szójatejet elkeverjük 1 cs. forró vízben feloldott keserűsóval, majd 5 percre lefedjük. Óvatosan összekeverjük. 10-20 perc múlva megalvad, ha mégsem, akkor keverjünk hozzá egy kis alvasztó (?) anyagot. Következik a sajtolás. A tejsavót úgy szűrjük le, hogy szitát szűrővászonnal bélelünk, ebbe öntjük az alvadékot. Ráhajtjuk a kendőt, ráteszünk egy kerek lapot, esetleg tányért, erre pedig nehezéket. Ha keményebb tofut akarunk, 1 órán át tartson a préselés. Ha krémhez, mártáshoz akarjuk használni, kevesebb a préselési idő. Kiemeljük a szitából, hideg vízbe tesszük, hűtőben, a vizet naponta cserélve, 8-10 napig eláll. Fagyasztható is, ilyenkor megsárgul, állaga, íze megváltozik.

Forrás: Ránky Edit: A natúrkonyha nyersanyagai és receptjei - Natura füzetek - Mg. Kiadó - 1987
Beküldte:: tami , Friday, October 01. 2004 - 19:04:30
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Egyéb

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron