Khickri - a Vegafutár recepje (vegán)

Khickri - a Vegafutár recepje (vegán)

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. okt. 9., vas. 17:55

Felszolgálási idő:
Elkészítési idő:
Főzési idő:
Kategória: Zöldséges ételek
Fajtája: vegán

Hozzávalók
(1 pohár = 2,5 dl)

1 pohár mungdhál (mungóbab)

3 ek ghí vagy olaj

2 ek friss gyömbér reszelve

1 csípős zöldpaprika apróra vágva (ízlés szerint)

2 kk egész római kömény

1 kis darab egész fahéj

3 szegfűszeg

8-10 szárított curry levél (vagy 3 babérlevél)

1 kk asafoetida

1 kk kurkuma

1 kis fej karfiol

fél pohár zöldborsó

2 kisebb répa

2 közepes krumpli

2,5 kk só

1 nagyobb paradicsom (héja nélkül, kockára vágva)

1 nagy csokor friss korianderlevél vagy petrezselyem apróra vágva

Elkészítés módja
A mungdhált alaposan megmossuk, többször váltjuk a vizet. Egy fazékba tesszük, öntünk rá 5 pohár vizet, majd feltesszük főzni. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és a dhált teljesen szétfőzzük, egészen krémesre. Ez kb. fél óra.

Közben megtisztítjuk és felvágjuk a zöldségeket. Előveszünk egy jó nagy lábost, és elkészítjük a fűszeralapot. Felmelegítjük a zsiradékot, beletesszük a gyömbért, a zöldpaprikát és a római köményt, majd állandó kevergetés mellett 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a curry-levelet, ezeket is pirítjuk egy-két percig. Vigyázzunk, nehogy elégjenek a fűszerek! Beletesszük az asafoetidát és a kurkumát, néhány másodpercig azt is pirítjuk, majd rádobjuk a zöldségeket: a rózsákra szedett karfiolt, a kockára vágott krumplit és sárgarépát, végül a zöldborsót. Néhány percig állandóan kevergetve pirítjuk, majd felengedjük másfél liter vízzel. Forrás után kb. negyed órán keresztül főzzük, ekkor még a zöldségek nem puhulnak meg, de most tesszük bele a rizst, hogy az nagyjából egyszerre puhuljon meg a zöldségekkel. Ha beletettük a rizst, addig főzzük, míg az meg nem puhul. Közben nézzük meg a mungóbabot, ha már krémesre főtt, vegyük le a tűzről.

Amikor minden megvan, a rizs és a zöldségek puhák, a dhált beleöntjük a rizses zöldségbe, beletesszük a sót, a paradicsom kockákat és a felaprított korianderlevelet. Ha a khichri esetleg túl száraz lenne, most még adhatunk hozzá melegvizet. Ismét összeforraljuk, és 2-3 percig rotyogtatjuk.Levesszük a tűzről és forrón tálaljuk.

Forrás:
Beküldte:: giyandeva , Friday, October 09. 2009 - 22:59:15
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Zöldséges ételek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron