az én saját receptem:
http://www.vegan.pytalhost.org/aufstrich/Aufstrich.htm
csodálatosan egyszerü egészséges VEGÁN krém.
felhasználható szószokhoz, tésztákhoz, friss nyers zöldségekhez dip-ként, kenyérre kenve friss füszerekkel vagy paprikával
Alap-massza:
125g Napraforgómag
Napraforgóolaj annyi hogy beteritse a magokat plusz egy kicsit még
6 Evökanál Citromlé
kb 2 kiskanál füszersó/só
magokat elöször vizben kicsit megfözni, de ne nagyon fözzed, mert akkor tönkremennek a vitaminok. (kb 10 percig, de kevesebb is elég). le kell önteni ezek után a vizet róla és egy mix-müanyag edénybe tenni.
annyi olajat hozzá, hogy belepi a magokat plusz egy ujjnyit. (nehogy olivaolajat tegyél bele, az nagyon "eröszakos" izü. és a magokat az olajjal össze kell mixelni, amig teljesen "magmentes" vagyis krémes lett. eltelik pár percbe. majd füszersót és citromot hozzáadni. kifehéredik a szürke massza. és kész is az alap-massza.
ehhez a "masszából" kreativitással mindenféle izesitésü krémet lehet késziteni. például paradicsomos kenyérre kenhetö vegán krémet:
Alap-massza plusz:
50g Száritott paradicsom
4 teáskanál Paradicsomsüritmény
6 evökanál Paszirozott paradicsom (feltétlenül héj nélkül )
1 Hagyma
Füszerek izlés szerint:
Bazsalikom, Füszersó, Petrezselyem stb...
az összeapritott száritott paradicsomot meg kell a hagymával együtt piritani olivaolajon (vagy napraforgóolajon). és a masszához hozzámixelni a többi hozzátevövel együtt. és kész.
jó étvágyat!
de lehet csak bazsalikomot az alapmasszához tenni, vagy paprikát paprikafüszerrel, vagy ruccolát