Felszolgálási idő:
Elkészítési idő: 1 óra
Főzési idő: 30 perc
Kategória: Mártások
Fajtája: vegán
Bemutatás
Figyelmeztetés: elsőre nagyon vadnak tűnik a következő étel. De csak fejben. Készen, kóstolás után valami egészen nagyon finom ízt produkál...
Hozzávalók
Érett őszibarack, só, cukor, citromlé, friss gyömbér, szegfűbors, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, chilipaprika, hagyma. (A fűszerekkel csinján bántam, így lett finom.)
Elkészítés módja
"CSATNIK : a kísérő ételek között előkelő helyet töltenek be az "édes-csípős" vagy "erős-savanyú" csatnik, melyek általában valamilyen gyümölcsből (almából, citromból, guavából, mangóból, banánból, eperből, szilvából, kókuszból stb.) készülnek. Ám nem kevésbé finomak a rebarbarás, paradicsomos, sárgarépás csatnik. Ezt a szószós, krémszerű ételt legtöbbször párolt rizs mellé tálalják. A krémszerű, szószós csatnik nővelik az ízválasztékot és segítik az emésztést."
(Rosta Erzsébet: Vegetáriánus konyha Indiában, Terebess e-tár: Keleti konyhák)
Ezt a csatnit én kreáltam. Nem is lett rossz
A barackokat hámoztam, daraboltam és először minden nélkül hagytam megfőni, besűrűsödni. (Mint mikor lekvárt főzök.) Csak ezután reszeltem bele a gyömbért, tettem hozzá a cukrot, sót, citromlevet. Így főztem még vagy 5 percig. Én jó édesre készítettem, bátran használva a citromlét is. Mikor majdnem teljesen kihűlt, akkor kevertem bele a többi hozzávalót. A hagymát, chilit nagyon apróra vágva tettem hozzá, a többi fűszert mozsárban jól összetörve. A gyömbért természetesen reszelve.
Bátorság és kísérletezőkedv legyen velünk, konyha-jedikkel!:-)
Egyébként szerintem nagyon finom rántott zöldségek mellé is: patiszon, cukkini, karfiol és társaira gondolok.
Forrás: baraka boszorkánykonyhája
Beküldte:: baraka , Monday, August 06. 2007 - 14:07:59