Hamis gulyás

Hamis gulyás

HozzászólásSzerző: Simon Judit » 2015. jún. 20., szomb. 0:03

Ha bográcsos variációban készítjük el, akkor ugyanezt a leírást követhetjük csak arra kell figyelnünk, hogy a bográcsban, ha a tűz már jól beállt, akkor sokkal gyorsabban főnek meg a zöldségek és tovább tartja a bogrács a forróságot, így érdemes még mielőtt teljesen megpuhulnának a zöldségek, már levenni a tűzről a levest, mert így nem főnek teljesen szét az alkotóelemek.



Tehát a hozzávalók:
- 3-4 közepes krumpli
- 1 fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes zeller és zeller levél
- 2 répa
- 1 karalábé
- 2 fehérrépa, petrezselyemmel együtt
- 2 paradicsom
- 30 dkg gomba
- vagy fél csomag szója kocka
- 1-2 kápia paprika
- Fűszerek közül: só, bors,piros paprika és a kömény-ez adja a jellegzetes gulyás ízt,
- olaj a pirításhoz
S ha szeretnénk, tehetünk bele csipetkét is vagy bármilyen más tésztafélét. Én tönköly csipetkét szoktam venni hozzá, de magunk is elkészíthetjük a csipetkét. Liszt, só és víz szükséges hozzá csupán. Ebből tésztát keverünk és majd lisztezett kézzel belecsipegetjük a forró levesbe.
ha a hozzávalók megvannak , vágjunk is bele! Én először mindig a zöldségeket tisztítom meg. Ha szójakockát használok, akkor azt pedig házi vegetás vízben felforralom, hogy teleszívja magát vízzel és megpuhuljon., majd félreteszem állni.
A következő lépés hogy, egy nagy kondérban olajon megpirítom a felaprított hagymát, répát. Majd rádobom, a felkockázott krumplit, zellert, répát, gyökeret, gombát-, ha ezt is teszünk bele, és az apróra vágott paradicsomot. Egy két percig összepirítom ezt az egyveleget. Ezután egy kiskanál pirospaprikával hirtelen átforgatom, aztán felöntöm meleg vízzel, hogy gyorsabban felfőjön a levesünk. Beleteszem a megpuhult, fűszeres szójakockákat. Az ízesítés a következő lépés. Ízlés szerint sóval, borssal, magyaros fűszerkeverékkel szórjuk meg ééés ami a legfontosabb őrölt köménnyel adjuk meg a jellegzetes gulyásaromát a levesünknek. Mikor már rotyog a leves, akkor a csipetkék kerülnek bele. Ha már kellőképp megpuhultak a zöldségek, akkor a tűzről levéve bele szórom az összetört fokhagymát, a felaprított petrezselymet és zellerlevelet és a kis kockákra vágott paprikát.
Egy kicsit állni hagyom még a levesünket, hogy csipetke is jól megdagadjon, majd tálalhatjuk is a vendégeinknek az igazi magyaros íz világú levesünket.
Simon Judit
Inkább olvas
 
Hsz: 15
Csatlakozott: 2015. feb. 4., szer. 21:19


Vissza: Levesek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron